Welk Dieet Past Bij Mij? 4 Simpele Vragen Die Jij Jezelf Moet Stellen

In deze blog leer je:
- Het antwoord op de vraag "welk dieet past bij mij?"
- De twee grootste problemen die je tegenkomt wanneer je wilt afvallen
- De perfecte hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten in een dieet
- Hoe je gezond kan eten ondanks een drukke baan en weinig tijd
More...
"Help! Welk dieet past bij mij?"
Het antwoord op de vraag lijkt heel simpel. Toch zijn vele mensen weken (of zelfs maanden) bezig met de vraag: welke dieet past bij mij? En dat is niet zo gek. De lijst met diëten is HEEL lang. Laat staan dat er elke dag nieuwe 'revolutionaire' diëten bijkomen. Al met al wordt het steeds moeilijker om te beslissen welk dieet bij je past. Gelukkig hoef jij je geen zorgen meer te maken. Ik zal je het verlossende antwoord geven. Wees maar niet bang dat het geld kost of dat je een speciale "welk dieet past bij mij" test moet doen.
In deze blog leer je namelijk de 4 vragen die jij jezelf moet stellen om tot het beste dieet voor jou te komen. Hierdoor hoef je niet het hele internet af te speuren om het 'perfecte dieet' te vinden. Deze bestaat namelijk niet. Wel bestaat er een 'perfect dieet voor jou'. Een dieet wat het beste aansluit bij je doelen. En dat is ook waar we als eerst gaan beginnen.
Vraag 1: Wil je afvallen, spiermassa opbouwen of lang gezond blijven?
De eerst vraag die jij jezelf moet stellen is: wil ik afvallen, spiermassa opbouwen of lang gezond blijven?
Het is een essentiële vraag voor de samenstelling van je dieet. Iemand die spiermassa wil opbouwen en iemand die lang gezond wil blijven hebben bijna het tegenovergestelde dieet. Iemand die veel spiermassa wil opbouwen zal veel groeihormonen moeten aanmaken. Immers, om spiermassa te kweken moet er 'iets' groeien.
Het probleem is dat deze groeihormonen op lange termijn voor een versnelde veroudering zorgen en een verhoogde kans op kanker geven. Iemand die dus lang gezond wil blijven, wil juist de groeihormoonspiegel zo laag mogelijk houden. Met name het groeihormoon IGF. Onderzoek laat zien dat hoe lager je eiwitinname is, hoe lager het IGF-1 gehalte in je lichaam zal zijn. Leuk als je gezond oud wilt worden. Minder leuk als je spiermassa wilt kweken.

Grappig genoeg laat hetzelfde onderzoek zien dat het beter is, voor mensen die ouder zijn dan 65, om meer eiwitten te eten. Dit komt omdat meer eiwitten eten op hogere leeftijd de afbraak van spiermassa tegengaat. Hierdoor ben je minder kwetsbaar als oudere persoon. Dit stelt vroegtijdig sterven aan ouderdom tot zekere mate uit.
Dit is maar één van de vele processen die in je lichaam spelen. Om de vraag "welk dieet past bij mij" te beantwoorden moet je als eerst beslissen wat je wilt bereiken. En nee, een antwoord als "ik wil het alle drie" telt niet.
Je wordt niet succesvol door je energie en focus te verdelen over verschillende doelen. Om één van de drie doelen te bereiken is al heel moeilijk. Laat staan alle drie tegelijkertijd. Behaal eerst één doel en ga dan door naar de volgende. Sterker nog, je kan dit het beste in deze volgorde doen:

Vraag 2: honger of weinig energie?
Wanneer je genoeg eet (lang gezond blijven) of teveel eet (spiermassa kweken) zal deze vraag niet echt van toepassing zijn op je. Het is voornamelijk een vraag die mensen die willen afvallen zichzelf moeten stellen.
De vraag is heel simpel: "heb je vaker last van een hongergevoel of heb je meer last van weinig energie?"
Het is verbazingwekkend om de email te lezen van mensen die klagen over een constant hongergevoel. Wanneer je hun dieet bekijkt, kom je erachter dat het vol zit met producten die voor geen meter vullen. Denk aan:
- Rijstwafels
- Crackers
- Gebak
- Tussendoortjes als Sultana
Geen wonder dat je constant honger hebt. Deze producten bevatten vaak geen eiwitten, vetten en vezels. En dit zijn nou net de drie stofjes die het beste een hongergevoel kunnen voorkomen en onderdrukken.
Als afvaller wil je daarom een dieet met relatief veel vet en een gematigde hoeveelheid eiwitten. Als voorbeeld kan je een bak kwark combineren met een handjevol noten en wat lijnzaad. Hierdoor krijg je de drie musketier in één keer binnen: eiwitten (kwark), vetten (noten) en vezels (lijnzaad). De lijnzaad kan je overigens heel makkelijk vervangen door een appel of een andere vezelrijke fruitsoort.
Weet je niet wat vezelrijke producten zijn? Onthoud dan deze regel:
Vezels zitten in plantaardige producten. Hoe meer je moet kauwen op een plant om het door te slikken, hoe meer vezels het bevat.
Te weinig (goede) koolhydraten
Als je te weinig energie hebt, eet je waarschijnlijk te weinig calorieën. Daarnaast is de kans ook nog eens groot dat je te weinig 'goede' koolhydraten eet. De kans is daarnaast NOG veel groter dat je een koolhydraatarm crashdieet volgt.
Een combi van te weinig calorieën en te weinig kwalitatieve koolhydraten is funest voor je dagelijkse doen en laten. Je lichaam heeft zowel calorieën en goede koolhydraten nodig om optimaal te functioneren. Wat je moet doen is heel simpel:
- Stap 1: eet meer calorieën
- Stap 2: eet meer vezelrijke koolhydraatbronnen
Doordat deze producten veel vezels bevatten (lage glycemische index), duurt het verteren erg lang. Hierdoor komen de suikers langzaam vrij in je bloed.
Dit zorgt ervoor dat je langer gebruik kan maken van de koolhydraatbron. Een calorie is daarom niet altijd een calorie. Anders zou een glaasje cola (geen vezels) en een appel (vezels) hetzelfde effect op het lichaam moeten hebben. Maar dat is niet zo.
Producten met een hoge glycemische index hebben weinig tot geen vezels. Je lichaam heeft weinig moeite met het verteren van dit soort producten. Denk hierbij aan bewerkte deeg- en graanproducten. Doordat de suikers heel snel in je bloed vrij komen, heb je er maar eventjes baat bij. Daarnaast zorgt de snelle afgifte van suikers ervoor dat je insulinespiegel ook snel stijgt. Dit zorgt er vaak voor dat je moe en slaperig wordt, denk aan de 'after-dinner' dips.
Eet daarom zoveel mogelijk vezelrijke producten. In een ideale wereld haal je al je koolhydraten uit:
- Fruit
- Groenten
- Bonen
- Havermout
- Af en toe volkoren producten
Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
Vraag 3: Heb je weinig of veel tijd om eten te bereiden?
De hoeveelheid tijd die je hebt om eten klaar te maken is ook belangrijk om de vraag "welk dieet past bij mij' te beantwoorden. Je mag misschien van lekker eten houden maar als je 40 uur per week werkt, elke dag sport en netjes 8 uur slaapt, blijft er weinig tijd over om te koken.
Het is daarom ook niet heel realistisch om een huis vol verse producten te hebben, aangezien vele voedingsmiddelen zullen verderven. Wanneer je een druk leven hebt of geen zin hebt om te koken, moet je hier je eetpatroon op aanpassen.
Iemand die tijd heeft om te koken zal alles kunnen eten waar hij/zij zin in heeft. Iemand die weinig tijd heeft om te koken zal voornamelijk een dieet hebben bestaande uit fruit, noten, yoghurt-achtige producten, bonen en groenten die je niet hoeft te koken. Denk hierbij aan een salade.
Een dieet waarbij je niet kan koken, zal over het algemeen niet heel veel eiwitten bevatten. Dit komt omdat je geen vleesproducten kan klaarmaken. Maar dat is op zich geen probleem. Want als je geen tijd hebt om te koken, zal je waarschijnlijk ook weinig tijd hebben om te sporten. Het kweken van spiermassa is dan ook geen prioriteit voor je. Hierdoor zal je eiwitbehoefte vrij laag zijn. Deze kan je prima vervullen met de eiwitten die je binnen krijgt uit noten, yoghurt achtige producten en bonen.
Vraag 4: Wat lust je absoluut niet?
De laatste stap is de makkelijkste stap. Om de vraag 'welk dieet past bij mij' te beantwoorden, moeten we de producten weghalen die je niet lekker vindt. Het klinkt misschien te simpel voor woorden maar er zijn genoeg mensen die producten eten die ze niet lekker vinden.
Waarom? Ik heb werkelijk geen idee.
Wellicht hebben deze mensen gehoord dat product X heel gezond is en willen het daarom eten. Er is geen product op aarde waar je niet zonder kan. Er is ook geen product op aarde wat niet vervangen kan worden.
Lust je geen spruitjes? Geen probleem. Je kan als vervanging bloemkool, boerenkool, broccoli, rode kool of één van de andere groenten binnen de kruisbloemfamilie eten. Al deze groenten vallen onder dezelfde paraplu en zijn stuk voor stuk heel erg gezond.
Lust je geen pinda's? Geen probleem. Vervang het door een notensoort die je wel lekker vindt.

Ik kan elk product wel voor je langsgaan maar je snapt het punt inmiddels wel. Natuurlijk zijn er bepaalde groenten die beter zijn dan anderen. Maar het belangrijkste is dat je überhaupt groenten en fruit eet. Want de gemiddelde Nederlander blijkt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram niet eens te halen. Hetzelfde geldt voor fruit.
Een visuele samenvatting
Om het nog makkelijker voor je te maken om de vraag 'welk dieet past bij mij' te beantwoorden, heb ik hieronder 3 kleine samenvattingen gemaakt. Je kan voor elk 'doel' de verhouding koolhydraat, eiwitten en vetten vinden. De cijfers kunnen variëren van persoon tot persoon en zijn deels afhankelijk van je voorkeur.
Kilo's Afvallen
- 30% koolhydraten
- 25% eiwitten
- 45% vetten
Spiermassa Kweken
- 40% koolhydraten
- 30% eiwitten
- 30% vetten
Lang Gezond Blijven
- 45% koolhydraten
- 10% eiwitten
- 45% vetten
Het zou nu makkelijk voor je moeten zijn om een dieet samen te stellen. Kom je er nog steeds niet uit? Dan kan je mijn hulp inschakelen. Ik kan namelijk een complete weekschema voor je maken.
Hierbij hou ik rekening met al je voorkeuren. Je geeft zelf aan wat je allemaal wilt eten. Ik doe al het rekenwerk voor je zodat je een eetschema krijgt wat perfect op maat is gemaakt voor jou! Dit is wat Floor en ik het 24/7 schema noemen.
24 uur per dag, 7 dagen per week weet jij precies wat je moet eten. Zo kan er niets fout gaan.
Klik hier voor meer informatie.
Groetjes,
Ali
P.s: wat zou je graag nog willen weten met betrekking tot de vraag 'welk dieet past bij mij'? Hoe bepaal jij welk dieet bij je past? Laat hieronder een reactie achter