Wat Is Het Beste Dieet Om Snel Af Te Vallen? Leer De 11 Cruciale Kenmerken!

In deze blog leer je:
- Het antwoord op de vraag "wat is het beste dieet op aarde?"
- Waarom het beste dieet op aarde nooit honger zal veroorzaken - dit is echt mogelijk
- Hoe je kilo's kan afvallen zonder ook maar één dag je beste te doen
- Waarom het beste dieet op aarde helemaal niet spannend is
- De 11 cruciale kenmerken van het beste dieet op aarde
More...
Wat is het beste dieet om te volgen?
Heel veel mensen vragen zich af wat het beste dieet is om af te vallen. Of wat het beste dieet ooit is. Als mens wil je het beste voor jezelf. Dus is het niet heel gek om jezelf af te vragen wat je beste is om te eten nietwaar?
Maar het antwoord op die vraag vinden, kan nogal uitdagend zijn. Elke halve gare op aarde beweert dat 'zijn' dieet het beste is. Dat maakt de zoektocht voor jou alleen maar moeilijker.
Dat men claimt dat hun dieet gezond is, is één ding. Dat het dieet daadwerkelijk gezond is, is een ander.
Daarom ga je in deze blog de 11 kenmerken van een 'perfect dieet' leren. Ook ga je leren waarom het vrij lastig is om antwoord te geven op de vraag: "wat is het beste dieet ter wereld?".
Ondanks dat, heb ik een antwoord op de bovenstaande vraag. De simpliciteit van het antwoord zal je waarschijnlijk verbazen. Ook zal ik je verklappen wat het beste eetpatroon is wat je kan/moet combineren met dit dieet. Zo haal je het maximale uit het beste dieet om af te vallen en gezond oud te worden aan het eind van deze blog.
"Vergeleken met wat?"
Wat is de beste auto? Een Ferrari? Een autokenner zou je al snel vragen "vergeleken met wat?". Want een Rolls Royce is ook een hele goede auto. Een Ferrari is de koning op elk circuit. Tegelijkertijd bestaat er vrijwel geen luxere auto dan een Rolls Royce.
Om een keuze te maken, moet je een 'categorie' kiezen. De Rolls Royce is in de categorie 'luxe en comfort' de winnaar. Maar als je een sportieve auto wilt, kies je natuurlijk een Ferrari. Je vraagt je zelf misschien af: wat heeft dit allemaal in godsnaam met eten te maken?

Heel simpel.
Het beantwoorden van een vraag als "wat is het beste dieet voor mij?" hangt heel erg af van je doel. Net als bij een auto, is je doel bepalend. In een Ferrari zal je nooit comfortabel zitten en in een Rolls Royce zal je geen snelle rondetijd neerzetten op een circuit.
Een dieet om gezond ouder te worden is tot zekere mate het tegenovergestelde van een dieet om spiermassa te kweken. Maar beide diëten hebben ook veel overeenkomsten. Sterker nog: het dieet van 'centennials' (mensen ouder dan 100 jaar) over de hele wereld vertoont veel overeenkomsten. Dat betekent dus dat er bepaalde patronen zijn die universeel gezond zijn.
Leer de patronen herkennen
Je zal dus in deze blog de kenmerken van de beste diëten herkennen. Hierdoor kan je voortaan zelf de afweging maken of een dieet goed is of niet. Aan de hand van de kenmerken, zal ik je op het eind ook verschillende diëten geven die hier (deels) aan voldoen. Na het lezen van deze blog weet je ook het antwoord op deze vragen:
- Wat is het beste dieet om snel af te vallen?
- Wat is het beste dieet voor diabetici?
- Wat is het beste dieet voor buikvet vermindering?
- Wat is het beste dieet voor mannen?
- Wat is het beste dieet voor vrouwen?
- Wat is het beste dieet om gezond ouder te worden?
Een dieet wat zoveel mogelijk van de 11 onderstaande kenmerken omvat, beantwoord automatisch alle bovenstaande vragen. De centrale vraag van deze blog is daarom:
"Wat is het beste dieet om snel af te vallen en gezond ouder te worden?"
De 11 kenmerken van een perfect dieet
Om het beste dieet te vinden, hoef je geen universitaire studie te doen. Je hoeft voor het beste dieet jezelf ook niet te wenden naar de consumentenbond. Hieronder vind je namelijk alle eigenschappen die een dieet 'het beste' maken.
#1 Het komt overeen met wat wij 100.000 jaar geleden aten
Wij mensen zijn simpel. Ongeacht of je in de evolutietheorie gelooft of niet, is één ding heel duidelijk:
Genetisch gezien zijn wij niet (veel) anders dan de mensen van 100.000 jaar geleden.
Hoewel 100.000 jaar als een hele lange periode klinkt, is het vanuit evolutionair oogpunt vrij kort. In al die jaren zijn wij als mensen op genetisch niveau vrijwel hetzelfde gebleven. Om optimaal te functioneren, zou je een dieet moeten volgen wat overeenkomt met hetgeen wat je voorouders zouden kunnen eten. Met de nadruk op 'zouden kunnen eten'. De vraag 'wat is het beste dieet?' kan je ook vervangen door 'welk dieet past genetisch en evolutionair het beste bij ons als mens?'.
Er bestaan verschillende paleo diëten
Het dieet van onze voorouders heet het 'oerdieet'. De meeste mensen kennen het als het paleo dieet. Het probleem is, zoals je in mijn paleo dieet blog kan lezen, dat er geen 'paleo dieet' bestaat. Er bestaan verschillende diëten. Dat komt omdat de verschillende oermensen op aarde, toegang hadden tot verschillende soorten eten.
De Eskimo's op de Noordpool hadden, om logische redenen, weinig toegang tot groenten en fruit. Ijs, sneeuw en onmenselijke temperaturen helpen planten niet echt groeien. En in Afrika aten ze weer iets anders. Zo had elke bevolking een bepaald dieet:

Samenstelling van het dieet van verschillende paleo volkeren
Maar al deze volkeren hadden één ding gemeen:
Ze aten 'echt' eten.
Niets kwam uit verpakking. Geen één van de producten werd gepromoot in flitsende reclames met irritante beroemdheden. Hetgeen wat ze aten was simpel weg in een paar regels op te sommen:
- Groenten
- Fruit
- Noten en zaden
- Dierlijke producten in hun puurste vorm
- Onbewerkte granen
Je eet dus voornamelijk dingen die op de versafdeling te vinden zijn. Het klopt dat de groenten en fruit tegenwoordig anders zijn dan die van vroeger. Maar het is nog altijd veel beter dan het eten van een Liga koekje of iets anders wat totaal geen overeenkomsten heeft met 'vroegaaaah'.
#2 Het bevat in veel gevallen planten
Dit is even een aanvulling op het bovenstaande. Zoals je hebt gelezen bestaat er niet zoiets als het paleo dieet. Er waren verschillende eetpatronen verspreid over onze mooie aardbol. Maar wat die verschillende eetpatronen gemeen hadden, is dat ze eigenlijk alles aten wat ze tegenkwamen. Het waren lopende vuilnisbelten.
Dat betekende dus dat de meeste volkeren ook planten aten. Dat is niet heel gek.
Planten kunnen, in tegenstelling tot dieren, niet wegrennen. Dat maakt ze een makkelijke prooi. Daarnaast kan je ze ook met weinig moeite kweken en oogsten. Dieren moet je constant 'voeren', planten halen wat ze nodig hebben zelf uit de grond. Hooguit moet je af en toe wat water geven.
Als je naar het verleden en naar het heden kijkt, raadt elk dieet aan om 'planten' te eten. Dit kunnen verschillende dingen zijn:

- Groenten
- Fruit
- Noten
Je moet een extremist (lees: gek) zijn, wil je mensen wijsmaken dat één van de bovenstaande groepen ongezond is. Natuurlijk probeert elk dieet zichzelf 'speciaal' te maken door hier en daar iets 'nieuws' te prediken. Denk aan de fytinezuur onzin die 'experts' je proberen wijs te maken.
Planten zijn gezond voor je. Dat staat vast. Ze bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten. Om maar niet te beginnen over de gezonde vezels. Hoe vaak ben je een onderzoek tegengekomen dat laat zien dat teveel groenten eten ongezond is? Ik ken alleen maar maar onderzoeken die het tegenovergestelde laten zien:
Hoe minder je eet, hoe ongezonder je bent.
Moraal van het verhaal: eet zoveel 'planten' als er op je bordje past.
#3 Het verbied geen vorm van echt eten
Ben je weleens iemand tegengekomen die HEEL erg overtuigd was dat je iets niet mocht eten. Veganisten zijn heel erg uitgesproken (lees: super irritant) over het eten van dierlijke producten. Paleo gekkies verbieden graanproducten in meer of mindere mate. Want oermensen zouden 'landbouw' nog niet hebben uitgevonden.
Elk zelfbenoemde expert weet je heel goed te melden wat allemaal NIET mag.
Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Het beste dieet op aarde verbiedt geen enkele vorm van echt eten. Met echt eten bedoel ik simpelweg eten wat:
- Je kan plukken
- Je kan telen
- Je kan groeien
- Je kan slachten
- Je kan vangen
Als het niet aan de bovenstaande criteria voldoet, moet je het niet eten. Brood kan je niet 'plukken'. Hoewel de grondstoffen (graan) wel aan de bovenstaande criteria voldoet, voldoet brood er niet aan. Hetzelfde geldt voor appels en appelsap. Je snapt mijn punt.
Eet dus de producten in de vorm die je in de natuur tegenkomt. En ja, als je teveel eet kan een product soms ongezond worden. Maar als jij je gezond boeren verstand gebruikt, zou het goed moeten komen. Evolutionair is dit ook goed te verklaren:
Vroeger had je 'niets' te willen. Je moest blij zijn als er wat te eten was. Hierop heeft ons lichaam zich aangepast. Als je erover nadenkt, kom je erachter dat wij mensen een wandelende calorieën spons zijn. Wij kunnen en willen alles wat ook maar één calorie bevat verorberen.
#4 Het bevat geen toegevoegde suikers
Dit is mijn nieuwe obsessie. Ik zal niet als een Jehova getuige lastigvallen met mijn toegevoegde suikers horrorverhalen. Maar ik ben bereid net dat extra minuutje te nemen om iemand uit te leggen wat de consequenties zijn.
Overgewicht en de gevolgen daarvan zijn eigenlijk te verwijten aan een 2 grote factoren:
- Consumeren van bewerkt eten
- Bewust of onbewust eten van toegevoegde suikers
Wanneer eten bewerkt wordt, worden er vaak vezels uitgehaald. Deze vezelsarme troep komt als een atoombom aan op je lichaam. Eet dit dagelijks en je krijgt gegarandeerd diabetes. Geen wonder dat het één van de snelst stijgende ziekten in Nederland is. Bij het vezelarm maken van een product, wordt vaak een andere funeste stap ondernomen:
Het toevoegen van suiker.
Vooral deze stap blijkt desastreuze gevolgen te hebben voor je arme lichaam. Vooral je pancreas en lever krijgen het zwaar te voortduren. Hoewel je lichaam vrij robuust is, kan het niet opboksen tegen de dagelijkse suikerraketten die jij afvuurt wanneer je een koekje eet. Je lichaam zal vele jaren strijden maar uiteindelijk zal je diabetes ontwikkelen.

Het beste dieet om af te vallen bevat daarom 0,0 gram toegevoegd suiker.
Suiker uit fruit is prima. Dat is immers niet toegevoegd. Tenzij je aardbeien in tafelsuiker dipt;). Evolutionair is ons lichaam niet gemaakt om vezelloze producten efficiënt te verwerken. Vooral als je dit dagelijks eet. Als oermens was er überhaupt geen 'suiker' voorradig. Dus je kon ook niets 'toevoegen'. Als je mazzel had, vond je eens in de zoveel tijd honing.
#5 Het bevat vrijwel geen bewerkte producten
Dit punt spreek voor zich denk ik ;). Het niet eten van bewerkte producten is een MUST als je het beste dieet op aarde wilt hebben. Floor en ik zaten laatst op de fiets en vroegen ons af:
Bestaat er een bewerkt product wat gezonder is dan de 'grondstof'?
Op zich een leuke vraag. Want als wij mensen aan iets beginnen te knutselen maken we het, bewust of onbewust, vaak beter.
Het verrassende antwoord is "JA!".
Alle producten (zoveel waren het eigenlijk niet) die wij verzonnen, waren gefermenteerde producten. De producten werden 'gezonder' door het effect van de bacteriën die bij het proces van pas komen. Het is dus niet perse dat de grondstof gezond is. Het fermentatieproces 'maakt' de grondstof gezonder. Denk hier aan:
- Kaas
- Zure yoghurt
- Augurken
Dat waren eigenlijk de 3 die wij konden verzinnen. En eerlijk is eerlijk:
Als je aan bewerkte producten denkt, denk je niet meteen aan kaas en yoghurt.
Dit zijn namelijk niet de bewerkte producten die ik bedoel.
Ik heb het over de ECHT bewerkte (en ongezonde) producten. Alles wat uit een glinsterende verpakking komt en waar reclame voor wordt gemaakt op tv. Hoe vaak heb je een beroemdheid broccoli zien promoten? Coca-cola strikt daarentegen elke week een nieuwe bekendheid om hun gif in een blikje te verkopen.
Je oer-opa en oer-oma hadden geen toegang tot Ben & Jerry's ijs en andere lekkernijen. Doe jezelf een plezier en eet dit ook niet. Zij hadden het, net als jij, heel lekker gevonden. Maar zij zouden, net als jij helaas, ook overwicht hebben ontwikkeld.

Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
#6 Het stimuleert weinig groeihormonen
In een blog over de knop omzetten heb ik uitgelegd dat het heel belangrijk is om een 'waarom' te hebben. De reden waarom je iets doet, is vaak de sterkste motivator om een doel te behalen. Als je niet weet waarom je iets doet, is de kans vrij groot dat je zal falen.
De reden waarom je iets doet is dus erg bepalend.
De vraag is dus ook wat jij precies met het 'beste dieet ter wereld' bedoelt? Een sportschoolfanaat wil spiermassa kweken. Jij wil misschien gezond ouder worden. Het is voor beide personen raadzaam om zo 'echt' mogelijk te eten. Dat voorkomt dat je overgewicht krijgt.
Maar spiermassa kweken (groei) en gezond ouder worden (groei voorkomen/verminderen) zijn twee doelen die recht tegenover elkaar staan.
Voor de meeste mensen is gezond zijn en gezond blijven belangrijker. Weinig mensen, die Gezondheidsfreaks volgen, hebben de ambitie om als een gespierde penguin over straat te lopen vermoed ik.
Het beste dieet wat je kan volgen om gezond ouder te worden, is dus een dieet wat WEINIG groeihormonen stimuleert. Het gaat met name om 2 hormonen:
- IGF
- Insuline
Die twee kan je het laagst houden door een paar dingen te doen:
- Geen/weinig bewerkt eten consumeren
- Toegevoegd suiker vermijden
- Je koolhydraat inname verlagen (een extreem koolhydraatarm dieet kan maar is niet voor iedereen weggelegd)
- Het minderen van dierlijke eiwitten
Zoek geen 'perfecte' hoeveelheid
Van het bovenstaande is niet alles even makkelijk. Het minderen van bewerkte producten is voor de meeste mensen geen probleem. Het minderen van dierlijk vlees is vaak wel moeilijk voor mensen. Maar onthoudt dit heel goed:
Er is geen goed of foute hoeveelheid. Hoe minder je kan eten, hoe beter. Als je van 4x vlees per week naar 2x keer gaat, is dat al een verbetering.
En voor de bijdehandjes die nu meelezen: Ja, het klopt dat onze voorouders vlees aten. Maar zij konden van geluk spreken als ze ouder werden dan 30 jaar. Veroudering was dus nooit een probleem bij oermensen. Wij worden tegenwoordig 300% zo oud. Het effect van het consumeren van vlees op je lichaam treed pas in je 'laatste jaren' op. Als je dus van plan bent om niet ouder te worden dan 30, eet dan vooral heel veel vlees ;).
#7 Het focust zich NIET op calorieën
Toen ik in mijn tienerjaren begon met fitnessen was ik geobsedeerd met calorieën tellen. Ik was vroeger heel dik en was eindelijk op mijn 18e het gewicht kwijt. Ik besloot er alles aan te doen om niet weer dik te worden. Op dat moment dacht ik dat het bijhouden van mijn calorie-inname het belangrijkste was.
Excel bestanden werden dagelijks bijgehouden en alles werd op een weegschaal afgemeten. Ik denk dat ik de meest neurotische wetenschapper als een amateur liet lijken.
Je raadt nooit wat ik tegenwoordig doe:
Ik maak mij vrij weinig zorgen over calorieën. Ik hou het wel dagelijks bij. Maar dat is meer vanwege mijn ego. In de app Myfitnesspal is een teller die bijhoudt hoeveel dagen ik mijn calorieën non-stop heb bijgehouden. Dat is inmiddels bijna een jaar. Als ik één dag mis begint de teller op nul :P.
Voldoende eten bij een gezond dieet is een uitdaging
Maar praktisch eet ik vrijwel wat ik wil. Sterker nog:
Ik moet oprecht mijn beste doen om aan mijn calorieën te komen.
'Echt' eten is namelijk relatief caloriearm. Wanneer je van ongezond naar gezond eten gaat, mag je vaak 2 keer zoveel eten. Althans, dat is wat wij merken met onze klanten die in het Gezondheidsfreaks Kwartaal zitten. Ze mogen meer eten, ze zitten voller en een hapje meer of minder doet er niet toe.
Dit komt omdat niet alle calorieën hetzelfde zijn.

Uit onderzoek blijkt dat de 'kwaliteit' van je dieet een hele grote rol speelt bij het afvallen. Men begint zich steeds meer te realiseren dat des te gezonder je eet, des te minder je calorie-inname uitmaakt. En dat verklaart een hele boel. Inheemse bevolkingen weten niet eens wat een calorie is. Dus het tellen van calorieën is nooit aan de orde geweest. Toch tref je vrijwel nooit overgewicht, diabetes of hart- en vaatziekten bij deze bevolkingen aan. Indien je hier meer over wilt weten, raad ik je het boek Good Calories, Bad Calories aan.
#8 Je valt door het dieet af 'zonder moeite' te doen
Ooh wat zou afvallen en gezond eten fijn zijn als je dit kon doen zonder honger te lijden. Het is voor mij pijnlijk om te zien dat mensen de dag door moeten komen op crackers, kwark en wat sla. Mensen zijn zo gek gemaakt met wat gezond eten is, dat ze uit wanhoop de meest magere producten eten in minimale hoeveelheden. Geen wonder dat het volhouden van een dieet dan onmogelijk is. Het is geen dieet te noemen. Eerder een marteling.
Wat is het beste dieet nog waard als je elke dag moeite moet doen om af te vallen? Helemaal niets. Het is dan niet veel beter dan een sla en kwark dieet. Gelukkig hoeft het niet op die manier.

Niet alleen is het tellen van calorieën bij zo'n dieet niet belangrijk. Je bent ook nog eens minder bezig met eten. Het voelt allemaal gewoon 'beter'. Er is geen andere manier om het te verwoorden.
Hoe minder zorgen, hoe gezonder je dieet
Wanneer Floor en ik mensen hun eetpatroon aanpassen, merken wij binnen 4-6 weken dat ze stuk positiever zijn tijdens de Skype gesprekken. Ik wil graag geloven dat het door onze geweldige persoonlijkheid komt :P. Maar ik ben bang dat ik de eer moet geven aan hun verbeterende eetpatroon.
Niet alleen zijn ze positiever. Ze merken ook dat gezond eten veel makkelijker is dan ze dachten. Ze voelen zich er beter bij en hoeven zich niet meer elke dag af te vragen wat ze gaan eten. Daarnaast vallen ze ook nog af zonder moeite te hoeven doen. Ze leiden geen honger en eten geen magere troep.
Als je dus veel hoofdzorgen hebt met betrekking tot eten, dan volg je het verkeerde dieet/eetpatroon.
#9 Het kan je honger met gemak stillen en voorkomen
Een slecht dieet, is een dieet waarbij je relatief vaak honger hebt. Jezelf uithongeren is verre van nodig om af te vallen. Laat staan om geen gewicht aan te komen.
Onbewerkt eten bevat zowel koolhydraten, eiwitten als vetten. Vooral die laatste twee (in combi) zijn heel goed om je hongergevoel te stillen. Daarnaast bevat onbewerkt eten vaak veel vezels en vocht. Ook dit zorgt ervoor dat je hongergevoel de mond wordt gesnoerd. Al met al kan je daardoor de dag doorkomen zonder een knorrende maag.
Als je regelmatig honger hebt, moet je eens kritisch kijken naar je dieet. Gebrek aan verzadiging kan verschillende oorzaken hebben. Dit zal ik bij de volgende tip uitleggen.
#10 Het voorkomt dat je monsterlijke eetbuien krijgt
Ook snaaien en oncontroleerbaar tekeer gaan tegen een pak koekjes of zak chips hoort niet thuis bij een goed dieet. Als je hier last van hebt, kan je oorzaak één (of meerdere) van de volgende dingen zijn:
- Teveel suikers/koolhydraten
- Je eet chronisch te weinig calorieën
- Je eet weinig groenten en fruit (volume vergrotend door vocht en bevatten vezels)

Uit onze ervaring is het een samenloop van de alle drie. Maar het zijn vooral de eerste twee die de meeste mensen nekken. Vooral vrouwen blijken hier helaas een handje in te hebben. Door meer vetten, eiwitten en groenten te eten kan je nummer 1 en 3 oplossen. Door vervolgens grote porties te nemen van deze gezondere keuzes, kan je ook nummer 2 afvinken. Kind kan de was doen.
#11 Het is totaal niet 'spannend'
Je vraagt je misschien nog steeds af:
"Wat is het beste dieet om snel af te vallen?"
Dat is een dieet wat totaal niet spannend of vernieuwd is.
De juiste wetenschappers weten al bijna 50 jaar lang wat een dieet ongezond maakt. Daardoor kan je makkelijk de brug maken naar wat een perfect dieet zou zijn.
Het perfecte dieet om af te vallen en ook gezond oud te worden heeft de volgende kenmerken:
- Bestaat voornamelijk uit vet (liefst 50% of meer)
- Koolhydraten komen voornamelijk uit groenten (voorkeur), fruit of onbewerkte granen
- Bevat geen vloeibare calorieën
- Bevat zo min mogelijk dierlijke producten (in verband met het aanmaken van groeihormonen)
- Bevat geen bewerkte producten (met uitzondering van gefermenteerde producten zoals kaas en kwark)
Antwoord op de vraag: "wat is het beste dieet?"
Als je de tips en het bovenstaande lijstje laat sudderen in je hoofd, kan je maar tot één conclusie komen:
Het eten van een vetrijk vegetarisch/veganistisch dieet is het antwoord op de vraag 'wat is het beste dieet ter wereld'.
Snel afvallen en 'het beste dieet' gaat dan automatisch. Mits je bereidt bent je leven om te gooien. Een leven waarbij je een normaal gewicht kan hebben en gezond oud kan worden.
Het volgen van zo'n dieet is verrassend makkelijk als je het eenmaal onder de knie hebt. Zelf uit eten gaan en bij andere mensen eten hoeft geen probleem te zijn. Floor en ik ondervinden er vrijwel nooit last van. Je moet soms creatief zijn en je kan niet altijd friet nemen bij je hoofdgerecht. Maar he, het is niet het einde van de wereld ;).
Wat is het beste eetpatroon?
Je hebt nu een antwoord op de vraag 'wat is het beste dieet om snel af te vallen en gezond oud te worden'. Maar je kan meer doen om sneller af te vallen en gezonder oud te worden. Het blijkt namelijk steeds meer dat de timing van je maaltijd belangrijk is.
Bij een gezond dieet hoort dus ook een goede 'timing'. Anders haal je niet het maximaal op je nieuwe dieet.
Daarom kan je in het Gezondheidsfreaks starterspakket een kleine boekje vinden over het beste eetpatroon wat je als mens kan volgen:
Intermittent fasting
Je hebt wellicht gemerkt dat het beste dieet wat je kan volgen vrij veel overeenkomsten heeft met de oermens. De informatie had veel raakvlakken met het paleo dieet. Zie in dat geval intermittent fasting als het paleo eetpatroon. Wat het precies is en waarom het je gezonder zal maken, kan je lezen in het gratis e-boekje in het starterspakket.
Schrijf je hieronder in als je niet alleen antwoord wilt op de vraag "wat is het beste dieet?" maar ook op de vraag "wat zijn de beste tijdstippen om mijn maaltijden te eten?"
Groetjes,
Ali
P.s: wat dacht jij dat het antwoord was op de vraag "wat is het beste om snel af te vallen en gezond ouder te worden"? Welk dieet volg jij op dit moment? Laat hieronder een reactie achter