14

8 Tips Voor Voeding Tegen Depressie

In deze blog leer je:

 • 8 tips voor voeding tegen depressie waardoor je huppelend door het leven kan gaan zonder ook maar één medicijn te slikken
 • Het kip of het ei verhaal van depressief zijn en gezond eten: welke kwam eerst?
 • Hoe één simpele biologieles je leven voorgoed kan veranderen - als jij je een beetje depressief voelt, moet je dit lezen
 • Het stofje wat je 10 keer gelukkiger door het leven zal laten gaan - hoe meer je hiervan binnenkrijgt, hoe beter
 • Hoe je de kans op zelfmoord met 53% kan verminderen - deze vloeistof kost maar een paar cent per bak

More...


Voeding tegen depressie: maximaal effect zonder bijwerkingen

Onze hersenen bestaan voor 77 procent uit water. Als we dat water verwijderen, dan blijft het drooggewicht over waarvan 60 procent vetten zijn. Onze hersenen bestaan dus voornamelijk uit vetten. Het brein is letterlijk een 'vet-orgaan'.

Dit is een leuk feitje om mee te beginnen. Maar dan ga ik nu over naar wat heftigere feiten.

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland vechten jaarlijks tegen een depressie. Dit is meer dan het aantal inwoners van Amsterdam (rond de 800.000 inwoners). In het jaar 2013 bleek dat maar liefst 330 duizend mannen en 630 duizend vrouwen medicijnen slikten tegen hun angst of depressie. En niks duidt erop dat dit inmiddels minder is of minder wordt. Voeding tegen depressie zou een geschenk uit de hemel zijn als het zou bestaan.

Het 'kip of het ei' verhaal

Veel mensen weten niet dat slechte voeding aan een depressie bij kan dragen. Of laat ik het zo stellen:

Mensen die gezond eten hebben veel minder last van depressies.

Alleen is het een beetje een 'kip of het ei' verhaal. Zorgt gezond eten ervoor dat je gelukkiger bent of eet je gezonder wanneer je gelukkiger bent?

Hoewel het misschien vreemd klinkt is hier daadwerkelijk onderzoek naar gedaan. En het blijkt beide waar te zijn.

voeding tegen depressie

Dus kunnen veel mensen de smoes: 'zij zijn gelukkig dus eten automatisch gezonder' niet meer gebruiken aangezien het andersom ook waar blijkt te zijn.

Wanneer jij je dus rot voelt is het makkelijker om naar 'comfort foods' te grijpen. Maar uit onderzoek is gebleken dat je beter naar gezonde producten kunt grijpen aangezien je letterlijk gelukkiger wordt. Maar wat is nou gezonde voeding dat helpt tegen een depressie? In deze blog zal ik je voeding tegen depressie geven. Je hebt je geluk voortaan voor een groot deel zelf in de hand.

Hieronder geef ik je een lijstje met tips over voeding dat helpt tegen een depressie of een depressie kan voorkomen. Een depressie voorkomen gaat hand in hand samen met gezonde voeding. Daarom krijg je aan het eind van de blog 7 gezondheidshacks die naast de onderstaande tips kunnen bijdragen aan een gelukkiger leven.#1 De koning onder de vetten

Het blijkt dat de omega-3 vetzuren de gezondste vetzuren op aarde zijn. Ze hebben echt ontiegelijk veel gezondheidsvoordelen. De hiërarchie van verschillende vetzuren kun je hier lezen.

Omega-3-vetzuren hebben een bewezen invloed op de volgende organen:

 • Hart- en bloedvaten: omega-3 vetzuren verminderen namelijk de kans op cardiovasculaire ziekten
 • Het immuunsysteem: omega-3 vetzuren remmen ontstekingen in het lichaam
 • De hersenen: omega-3 vetzuren verminderen het risico op depressie en andere psychiatrische stoornissen

En over die laatste wil ik het nu juist hebben. Zoals ik in de inleiding vermeld heb bestaan de hersenen voor 60% uit vetten. Het is dus logisch om te veronderstellen dat vetzuren een belangrijke rol spelen bij de opbouw van de hersenen. En ook het onderhouden ervan.

tips tegen depressie

Het lichaam kan zelf geen omega-3 vetzuren aanmaken terwijl dit wel essentiële vetzuren zijn. Toch blijkt het westerse dieet maar weinig omega-3 vetzuren te bevatten. Zo is er een groot onderzoek geweest die het verband laat zien tussen de visconsumptie en het voorkomen van depressies in verschillende landen. Vis bevat namelijk veel omega-3 vetzuren.

10 keer minder depressief zijn

In landen waar weinig vis wordt gegeten, zoals in Duitsland en Canada, komen depressies tientallen malen meer voor dan in een land als Japan. Zie figuur hieronder.

Depressie is een ziekte die binnenkort op de tweede plaats zal staan na hart- en vaatziekten. Het vreemde is dat het in sommige landen 10 keer minder vaak voorkomt.

Het is zelfs gebleken dat mensen die al depressief zijn en omega-3 vetzuren innemen, hun symptomen blijken af te nemen. Dat is een teken dat voeding tegen depressie zeker bestaat.

Er zijn drie verschillende vormen van omega-3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. Van de drie blijkt EPA het best in het bestrijden van een depressie.

Één andere studie liet zelfs zien dat EPA net zo effectief bleek in het bestrijden van een depressie als Prozac, een antidepressiva. Natuurlijke voeding dat veel omega-3 vetzuren bevat helpt dus tegen een depressie.

En het mooie is dat het geen bijwerkingen heeft.

Het is mogelijk om veel vis te eten. Alleen is het niet hele goedkope voeding tegen een depressie. Daarnaast kun je omega-3-vetzuren veel vinden in noten en zaden. Maar gelukkig bestaan er ook omega-3 vetzuur capsules als aanvulling op je dieet.


#2 De dopamine booster

Dopamine is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons gelukkig, plezierig, euforisch, gemotiveerd, gefocust en geconcentreerd voelen. Ons lichaam communiceert met onze hersenen zonder dat we dit door hebben. Ons lichaam bestaat uit verschillende zenuwcellen die met elkaar communiceren. Deze worden neuronen genoemd. Op deze manier kunnen bepaalde prikkels doorgegeven worden zodat we emoties kunnen ervaren.

Dopamine is een neurotransmitter dat door deze zenuwcellen wordt gebruikt om een soort bericht te verzenden naar de volgende zenuwcel. Je kan het zien als een PostNL mannetje die de post heen en weer brengt;)

Wanneer deze dopamine levels uitgeput zijn kunnen deze berichten niet goed overgedragen worden.

Hierdoor raakt je hersenfunctie in de war en kan je problemen krijgen met leren maar ook gedragsproblemen, stemmingswisselingen, aandachtsproblemen en slaapproblemen.

depressie en gezonde voeding

Wanneer er te weinig dopamine geproduceerd wordt kunnen emoties niet goed geregeld worden. Geestelijke impulsen die intense gevoelens van verdriet horen te remmen zijn dan vaak geremd. Vandaar dat een dopamine tekort vaak samen gaat met een depressie.

Paprika's voorkomen dat je voor een trein spingt

Nu blijkt dat vitamine C een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen van een depressie. Voeding met veel vitamine C helpt dus tegen een depressie. Zo wordt bij de meeste depressieve mensen een tekort aan vitamine C in het bloed gemeten. Het blijkt dat vitamine C een belangrijke rol speelt bij de vorming van neurotransmitters die nodig zijn voor een normale hersenfunctie. Zo ook voor de vorming van dopamine. Voeding tegen depressie kan dus zo simpel zijn als een paprika eten.

Vitamine C kun je veel vinden in fruit en groenten. Vooral paprika en broccoli doen het goed. Zo blijkt een paprika wel vier keer meer vitamine C te bevatten dan een sinaasappel. Maar het blijkt dat de rozenbottel maar liefst 560 mg vitamine C per 100 gram bevat. De absolute nummer 1 dus. Maar bespaar jezelf het geld en moeite en eet wat vaker paprika's 😉

Het nemen van vitamine C supplementen kan dus een grote bijdrage leveren aan het voorkomen en eventueel genezen van een depressie. Pas wel op dat je niet meer dan 500 mg per dag neemt. Meer dan 500 mg blijkt juist weer ongezond te zijn.#3 Het geluksstofje

Tryptofaan is een essentiële aminozuur. Het is nodig om in ons lichaam serotonine aan te kunnen maken. Dit is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij de stemming (hoe iemand zich voelt) van een persoon. Voeding met veel tryptofaan kan dus als voeding tegen depressie werken. Vandaar dat er een verband is met een serotonine tekort en een depressie.

Tryptofaan is een aminozuren die ons lichaam zelf niet aan kan maken. Deze voedingsstof moeten we uit ons voedsel halen. Wanneer het lichaam de aminozuren zelf niet aan kan maken wordt dit een essentiële aminozuur genoemd. Wanneer je onvoldoende essentiële aminozuren binnen krijgt kun je verschillende klachten krijgen. Bij tryptofaan wordt dit dus geassocieerd met depressieve klachten.

Je leven redden door een simpele biologieles 

Tryptofaan is dus betrokken bij de aanmaak van de neurotransmitter serotonine (5 HT). Allereerst wordt tryptofaan omgezet in 5 HTP om vervolgens te worden omgezet naar 5 HT. Serotonine wordt ook wel de neurotransmitter van het geluk genoemd.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wanneer men depressieve klachten ervaart, dat de neurotransmitter serotonine niet goed haar werk kan doen. Een reden is dat het niet voldoende in de hersenen aanwezig is. Een beperkte tryptofaan inname kan hier een oorzaak van zijn.

Het kan dus helpen om voeding te eten dat veel tryptofaan bevat. Op deze manier krijgt het lichaam genoeg tryptofaan binnen om dit om te kunnen zetten tot serotonine. Voeding dat veel tryptofaan bevat is:

 • Noten en zaden
 • Tofu
 • Kaas en eieren
 • Rood vlees, kip en vis
 • Bonen
 • Bananen

Natuurlijk kan het ook zijn dat men genoeg tryptofaan in het lichaam binnenkrijgt en dat dit helemaal niet de oorzaak is van de depressie. Het probleem is vaak iets anders. Namelijk de omzetting van tryptofaan naar 5 HTP. Sommige mensen hebben een genetische afwijking waardoor ze dit slecht kunnen omzetten.

Hierdoor heb je niet genoeg 5 HTP om om te zetten naar 5 HT (serotonine). Supplementatie van 5 HTP is dan noodzakelijk zodat deze omgezet kan worden naar serotonine. 5 HTP is een van de supplementen die helpt tegen een depressie.

Wees op je hoeden van zogenaamde homeopathische middelen die helpen tegen een depressie. Dit zijn stuk voor stuk kwakzalverige preparaten.


Voeding tegen depressie blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen


#4 Foliumzuur en vitamine B12

De B vitamines zijn een belangrijke schakel in onze gezondheid. De vele gezondheidsvoordelen kun je hier lezen.

Vitamine B12 en andere B vitamines spelen een belangrijke rol in het produceren van hersenstofjes die de stemming van een persoon beïnvloeden. Lage vitamine B12, B6 en foiliumzuur levels worden gelinkt aan depressieve klachten. Een gezond dieet bestaat voor een groot deel uit het binnenkrijgen van vitaminen en mineralen. Deze zijn in grote getale te vinden in groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Voor de B vitamines is dit wat lastiger aangezien deze vooral te vinden zijn in dierlijke producten.

Vitamine B12 bevindt zich vooral in producten zoals: melk, vlees, vis en eieren. Foliumzuur oftewel vitamine B11 bevindt zich vooral in groene bladgroenten zoals spinazie. Daarnaast bevatten sommige vleessoorten foliumzuur. Als regel kan je dus hanteren dan bladgroen een goede voeding tegen depressie is.

voeding en depressie en angst

Pijnlijke dood door groenten

Vele onderzoeken laten steeds meer zien dat dierlijke producten bijdragen aan vele verouderingsziekten en sterfte. Veganisten eten geen dierlijke producten en vegetariërs eten geen vlees en vis. Vele vegetariërs en veganisten hebben hierdoor een tekort aan B vitamines. Voor deze mensen is het belangrijk dat ze dagelijks vitamine B complex slikken. Deze bevatten alle essentiële B vitamines die je nodig hebt. Vooral aan vitamine B12 kunnen ze een tekort hebben.

Wanneer je depressieve klachten ervaart kan het zijn dat je dus een tekort aan verschillende B vitamines hebt. Uit een studie is gebleken dat supplementatie van vitamine B11 en B12 kan bijdragen aan de behandeling van een depressie.

Er wordt vaak gesuggereerd dat ook vitamine B6 kan bijdragen aan de behandeling van depressieve klachten. Echter laten een aantal onderzoeken zien dat dit niet het geval is.


#5 Het krachtige kruid

Vroeger werd er veelal gedacht dat het onmogelijk was om nieuwe neuronen en verbindingen aan te maken als je eenmaal 'ouder' bent geworden.

Echter is nu gebleken dat dit wel mogelijk is. De neuronen zijn in staat om nieuwe verbindingen te maken in bepaalde gedeeltes van het brein. Ze kunnen zich zowel vermenigvuldigen als in aantal toenemen.

Éen van de belangrijke drijfveren achter dit proces is de "Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF)". Dit is een groeihormoon in de hersenen.

Veel voorkomende aandoeningen van de hersenen zijn gekoppeld aan een tekort van dit hormoon. Een tekort kan bijvoorbeeld leiden tot een depressie en de ziekte van Alzheimer.

Steroïden voor je hersenen

Het mooie is dat de kruid: 'kurkumine' de hoeveelheid BDNF in de hersenen kan verhogen. Kurkumine bevindt zich in geelwortel. Dit is dus een kruid die helpt tegen een depressie. Hij wordt veel in oosterse gerechten gebruikt wordt. Geelwortel heeft wel een hele overheersende smaak. Maar gelukkig bestaan er geelwortel capsules. Voeding tegen depressie kan soms dus gewoon een capsule zijn met een gek poedertje 😉

Klik hier om meer over de positieve effecten van verschillende kruiden te weten te komen.


#6 De magische pil

Vitamine D is één van de belangrijkste vitamines op aarde. En toch heeft een grootste deel van de mensen in Nederland hier een tekort aan. Ik moet ook wel even zeggen dat dit niet zo verbazingwekkend is.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en lijkt meer op een hormoon. Het lichaam kan zelf vitamine D aanmaken. En toch presteren wij het om hier een tekort aan te hebben! Hoe dan? Vitamine D wordt via zonlicht in de huid aangemaakt. Zogenaamde pre-vitamine D moleculen worden door middel van ultraviolette straling omgezet in vitamine D.

 • Hebben we veel zon in Nederland? Nee.
 • Lopen we de hele dag naakt in Nederland? Nee.

Dus in Nederland is het toch niet zo gek dat we hier een tekort aan hebben.

En laat een tekort aan vitamine D een rol spelen bij het ontstaan van een depressie. Dit gebeurt vooral bij ouderen. Die komen immers veel te weinig buiten in de zon en kunnen ook nog eens minder goed vitamine D in hun huid omzetten. Hoe dit precies in elkaar steekt weten we letterlijk nog niet. Uit onderzoek blijkt:

"While recent laboratory-based studies have substantially advanced our understanding of the action of vitamin D in the brain, much is still unknown concerning how vitamin D relates to mood."

Vitamine D als voeding tegen depressie is niet nodig als je naakt rondloopt in zonnige landen. Doe je dit niet? Dan adviseer ik je toch echt om vitamine D te slikken.


#7 Magnesium

Ik heb bijna het idee dat ik hier een vitaminen en mineralen blog aan het typen ben. Blijkbaar spelen deze een belangrijke rol in het voorkomen van depressies. Zo blijkt ook magnesium een kritische rol te spelen in verschillende hersenfuncties.

Magnesium speelt hierdoor een belangrijke rol bij het humeur. Lage niveaus van magnesium in het bloed zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op depressie.

Een grote onderzoek met ongeveer 8.800 mensen liet zien dat een mensen met een lage magnesiuminname 22% meer kans hadden op een depressie.

Veel experts geloven dat de lage magnesiumwaarde in voedsel hier de oorzaak van is. Grond waar groente op geteeld wordt is tegenwoordig namelijk erg arm aan mineralen. Voeding tegen depressie wat veel magnesium bevat heeft dus niet veel zin.

gezonde voeding en depressie

Magnesium supplementatie kan de symptomen van een depressie sterk verminderen. In een ander onderzoek bleek dat bejaarden die dagelijks 450 mg magnesium innamen hetzelfde positieve effect ervoeren als een antidepressiva met betrekking tot het humeur.

Daarnaast speelt magnesium nog een rol bij 300 andere lichamelijke processen in het lichaam. Belangrijk is deze supplement dus zeker! Zorg er wel voor dat je de juiste 'vorm' van magnesium slikt. Welke deze is kan je in de vitaminen en mineralen blog vinden.


#8 Koffie

Een depressie is een serieuze mentale stoornis dat voor een significante verlaging van de kwaliteit van het leven zorgt. Het komt tegenwoordig steeds vaker voor en iedereen krijgt altijd maar medicijnen voorgeschreven. Terwijl een gezond voedingspatroon al wonderen doet zonder al die gifstoffen in je lichaam te stoppen.

Niet alle voeding tegen depressie in deze blog is daadwerkelijk 'voeding'. Nu blijkt namelijk zelfs koffie wonderen te doen. Ik heb al in meerder blogs de gezondheidsvoordelen van koffie benoemd. Maar ik heb nooit geweten dat koffie ook nog een preventieve werking heeft op een depressie.

Uit een onderzoek van Harvard in 2011 is gebleken dat vrouwen die meer dan 4 koppen koffie per dag dronken 20% minder kans hadden op een depressie.

Daarnaast liet een andere studie met een onderzoekspopulatie van maar liefst 208.424 mensen zien dat degenen die meer dan 4 koppen koffie per dag dronken 53% minder kans hadden op het plegen van zelfmoord door depressie. Nog meer reden om een Bulletproofje in de ochtend te nemen 🙂


Een gezond voedingspatroon maakt je gelukkig

Ik heb hierboven een aantal punten beschreven over voeding die je kunnen helpen bij het voorkomen van een depressie. Maar toch blijkt een gezond eetpatroon bijna de belangrijkste schakel te zijn in het voorkomen van een depressie. Voeding tegen depressie is iets wat je elke dag moet eten. Niet pas wanneer het te laat is.

Wanneer je gezond eet, voel jij je fit. Wanneer je je fit voelt ben je gelukkiger. Zo heb ik mij nog nooit zo goed gevoeld sinds ik gezond eet. Daarnaast is de kans groot dat wanneer je gezond eet, je er slanker/strakker uitziet en daardoor blij wordt wanneer je in de spiegel kijkt;)

Daarnaast zul je geen last meer hebben van 'after dinner dips' en zit je vol met energie! Zo zijn er onderzoeken verschenen die bij twee verschillende groepen hun diëten verwisselden en daarvan de effecten gingen bekijken.

Gezond vergeleken met ongezond

Groep 1 die gezond at moest opeens ongezond eten terwijl groep 2 die ongezond at opeens gezond moest eten. En hiervan zijn de resultaten met elkaar vergeleken.

Gezond eten blijkt je gelukkiger te maken. En nee niet alleen de dag zelf waarbij je gezond eet maar ook de dag daarna blijk je het geluksgevoel mee te nemen. Voeding tegen depressie bestaat maar ook voeding wat juist depressief maakt!

Ik weet hoe moeilijk het is om je leven om te gooien en over te stappen naar een gezond dieet. Gelukkig heb ik 7 gezondheidshacks die je hierbij kunnen helpen. Hierbij hoef je het niet helemaal alleen te doen maar geef ik je alvast een duwtje in de goede richting.

Deze 7 gezondheidshacks kun je downloaden door hieronder je e-mail achter laten en je in te schrijven voor het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket.

Groetjes,

Floor

P.s: Welke producten eet jij die je gelukkiger maken? Wat doe jij om een depressief gevoel te voorkomen? Laat hieronder een reactie achter.

DEEL DEZE BLOG
Floor
 

Na een bloeiende carrière als topturnster bij Jong Oranje, moest Floor stoppen in verband met blessures. Ze heeft haar passie voor voeding en sporten niet verloren. Naast haar kennis over voeding en sport, verdiept Floor zich vooral in de verschillende manieren om het vrouwelijk lichaam strak en gezond te krijgen en houden.

Click Here to Leave a Comment Below 14 comments