11 Vitamines En Mineralen Die Niet Mogen Ontbreken In Je Dieet

In deze blog leer je:
- Welke vitamines en mineralen nou ECHT belangrijk zijn
- Waarom aanbevolen dagelijkse hoeveelheden onzin zijn - in deze blog leer je de doseringen die je optimaal laten functioneren
- Hoe jij je immuunsysteem kan versterken door een aantal essentiële supplementen
- De simpelste manier om je testosteronspiegel te laten stijgen - je vriendin zal je dankbaar zijn
- Welk supplementen je moet slikken om meer hersencellen aan te maken, rustiger te worden en de kans op een depressie te verminderen
More...
Vitamines en mineralen als supplement
Vaak wordt beweerd dat supplementen niet nodig zijn omdat er genoeg vitamines en mineralen in voeding zitten. Nu is het bijna onmogelijk om zo gevarieerd en gezond te eten dat je geen voedingssupplementen nodig hebt. Je zou bijvoorbeeld elke week zeewier moeten eten om genoeg jodium binnen te krijgen.
Daarnaast zou je een hoop shiitake-paddenstoelen in de winter moeten eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen. En je zou elke dag meer dan een halve kilo groenten moeten eten om voldoende magnesium en foliumzuur binnen te krijgen.
Ook bestaat het probleem dat de groenten en fruit die er nu zijn minder gezond zijn dan vroeger. Fruit en groenten bevatten veel minder vitamines en mineralen dan vroeger omdat ze overkweekt worden.

Fruit en groenten worden al jarenlang zo gekweekt dat ze er mooi, stevig en groot uitzien.
En dat is niet heel gek. Laten we eerlijk zijn..wie wil er nou een tomaat die er verlept, klein en slap uitziet?
Hierdoor worden bijvoorbeeld tomaten niet meer ingekocht op hun goede voedingsstoffen. Ze worden gekozen op hun uiterlijk. Ook groeien deze groenten en fruit tegenwoordig op overteelde landbouwgrond, arm aan vitamines en mineralen. Hierdoor zijn automatisch groenten en fruit ook arm aan vitamines en mineralen.

Zo bevat groenten sinds 1940, 24% minder magnesium, 27% minder ijzer, 46% minder calcium en maar liefst 76% minder koper. Niet echt wat je hoopt te vinden na een vitamines en mineralen test.
Daarom leg ik je in deze blog uit welke vitamines en mineralen je moet kopen omdat ze heel belangrijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast geef ik aan wat de gezondheidsvoordelen en functie van deze vitamines en mineralen zijn op het lichaam. Automatisch komt dan de vraag, hoeveel je van deze stoffen nodig hebt om gezond te leven. Daarom ga ik ook nog in op wat er met het lichaam gebeurt wanneer je een vitamines en mineralen tekort of overschot hebt.
Je zal er in deze blog achter komen dat vitamines en mineralen de spiegels van de ziel zijn zoals wordt gezegd. Maar ook krijg je op het eind een simpele manier om zoveel mogelijk van deze wonderlijke stofje via je voeding binnen te krijgen. Zodat je niet onnodig veel vitamines en mineralen hoeft te slikken.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden onzin?
Voedingssupplementen zijn een miljardenbusiness. En we worden van alle kanten aangespoord om ons 'gezond' te slikken. Veel mensen denken om deze reden dat een supplement hun slechte eetgedrag weer goed maakt. Toch bevatten groente en fruit veel meer essentiële voedingstoffen die je NIET uit 1 pilletje haalt.
Toch dienen voedingssupplementen wel ingenomen te worden als aanvulling op je dagelijkse voeding. Dit zijn vaak stoffen waarvan in grote onderzoeken is aangetoond dat een groot deel van de bevolking er een tekort aan heeft.
Wel is belangrijk om te weten dat je twee soorten tekorten hebt. Deficiënties en sub-optimale tekorten. Zodra de overheid en gezondheidsinstanties het over tekorten hebben, dan spreken ze vaak over deficiënties. Maar deficiënties zijn ernstige tekorten, vaak zo ernstig dat je er ziek van wordt.
Een sub-optimaal vitamines en mineralen tekort daarentegen is een mild tekort, waarvan je in de meeste gevallen niet ziek wordt, maar dat op lange termijn je gezondheid kan schaden. Het zijn de sub-optimale tekorten die veel meer voorkomen dan de officiële deficiënties.
Door de gezondheidsinstanties wordt vaak gesproken over de vitamines en mineralen adh (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Ook dit is een term die veel mensen onderschatten. De aanbevolen dagelijkse behoefte van een stof ligt namelijk zo laag, dat je er op dat moment niet ziek van wordt maar dit is absoluut niet de optimale hoeveelheid om je gezond te voelen.
Voorbeeld: het dilemma met vitamine D
Ik geef als voorbeeld vitamine D. Veel overheden en gezondheidsinstellingen definiëren een tekort als een persoon minder dan 10 nanogram per milliliter (ng/ml) aan vitamine D in het bloed heeft. Als hier sprake van is dan ben je vitamine D-deficiënt. Dat wil zeggen dat hij rachitis kan krijgen, een ziekte waarbij de botten misvormd zijn.
Volgens een studie in een gemiddelde stad in Groot-Brittannië heeft één op de vier Britten een vitamine D-deficiëntie. Om deze reden zeggen veel critici dat de meeste Britten (de overige 75%) geen vitamine D nodig hebben. Maar deze overige Britten hebben een grote kans op een sub-optimaal tekort. Aangezien vitamine D wordt aangemaakt via zonlicht en zoals iedereen weet ga je voor een zonvakantie niet richting Engeland.

Zo toont onderzoek aan dat personen die minder dan 20 ng/ml vitamine D in het bloed hebben, twee keer zoveel risico lopen op darmkanker in vergelijking met personen die voldoende vitamine D hebben.
Een ander onderzoek beveelt aan dat een optimale dosis vitamine D in het bloed tussen de 30 en 60 ng/ml moet liggen. Kortom 'slechts' een kwart van de Britten heeft een officiële deficiëntie. Maar een overgrote meerderheid van de Britten zou echter een sub-optimaal tekort aan vitamine D in het bloed hebben die de kans op kanker drastisch verhoogt. Maar hier wordt dan verder door de overheid en gezondheidsinstanties niet op ingegaan.
Hetzelfde gebeurt met de adviezen over vitamines en mineralen die het voedingscentrum geeft. Het berust zich op hele oude onderzoeken die allang niet meer relevant zijn. Waardoor je eigenlijk hele lage vitamines en mineralen adh's krijgt aanbevolen waar je eerlijk gezegd niks mee kan.
Dus belangrijk om te weten is dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamines en mineralen vooral gericht is op deficiënties. Ze richten zich dus vooral op 'wat moet je slikken om niet ziek te worden' in plaats van 'wat moet je slikken op optimaal in alle 6 versnelling die kunnen functioneren'.
De vitamines
#1 - Vitamine A
Dit is een vitamine die oplosbaar is in vetten. Vitamine A zit in dierlijke producten en komt vooral in vlees als lever voor. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd.
Je kunt vitamine A vinden in dierlijke producten als: vlees, zuivelproducten, vis en eidooiers.

In plantaardige producten bevindt zich bètacaroteen. Deze stof bevindt zich in groenten en fruit zoals:
- Wortel
- Bloemkool
- Spitskool
- Sinaasappel
- Mandarijn
- Banaan
Maar ons lichaam kan bètacaroteen slecht omzetten in vitamine A dus zal het aandeel van vitamine A hier maar laag zijn.
Vitamine A is goed voor haar en ogen. Door vitamine A worden cellen gevormd in de huid, luchtpijp, het haar, tandvlees en longweefsel. Daarnaast kunnen de ogen zich aanpassen aan schemer door vitamine A.
Het afweer- en immuunsysteem blijft ook goed werken door vitamine A, zodat iemand niet ziek wordt.
De bovengrens voor volwassen ligt op ongeveer 15000 IE/IU vitamine A per dag. Een teveel aan vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. Dus het is niet erg slim om een potje vitamine A weg te slikken wanneer je een tekort hebt aan deze vitamine. Toch is een teveel aan vitamine A uit voeding binnenkrijgen haast niet mogelijk. Daarentegen is de kans groter dat je een vitamine A tekort hebt ontwikkeld en dat brengt genoeg problemen met zich mee zoals:
- Dof haar
- Huidproblemen
- Nachtblindheid
- En uiteindelijk kan het zelfs tot blindheid veroorzaken
Het is mogelijk om vitamine A te slikken wanneer je geen orgaanvlees eet. Een supplement als levertraan kan je van dit tekort af helpen. Het is echter niet de belangrijkste vitamine om te slikken.
Supplementen in de vorm van bètacaroteen zijn niet aan te raden. Er bestaan namelijk meerdere soorten carotenen en je hebt ze allemaal evenveel nodig. Door suplementatie van bètacroteen worden je cellen alleen verzadigd met die vorm van caroteen en mis je dus vele andere carotenen.
#2 - Vitamine B
Deze vitamines spelen ook een belangrijke rol bij het metabolisme. Vitamine B1, B2, B3 en B5 zijn de belangrijke schakels van het metabolisme. Vitamine B9 en B12 zijn dan weer betrokken bij de aanmaak en onderhoud van het DNA.
Een vitamine-B tekort zie je vooral in weefsels die metabolisch heel actief zijn, zoals je hersenen, de nieren en het hart.
Een tekort aan vitamine B1 veroorzaakt onder andere het syndroom van Wernicke en Korsakov, beide zijn hersenziekten. Bij deze ziekte sterven hersencellen af en wordt het geheugen beschadigd. Wernicke-Korsakov komt vaak voor bij alcoholisten omdat zei zich vaak slecht voeden en daarom een tekort aan vitamine B1 oplopen.

Zo bleek in een studie dat vrouwen met het hoogste gehalte vitamine B9, 45% minder kans op een hartaanval hadden. Soortgelijke percentages gelden ook voor vitamine B6.
Vitamine B6
Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling. Het gaat hier met name om de afbraak en opbouw van aminozuren. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is hierdoor belangrijk bij de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem.
Vitamine B6 bevindt zich vooral in voeding als vlees, eieren, vis, groente, melkproducten en graanproducten. Tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand.
Vitamine B12
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine zit vooral in dierlijke producten zoals melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.
Een tekort aan vitamine B12 gebeurt vooral wanneer je geen dierlijke producten eet, zoals veganisten. Veganisten eten ontzettend gezond aangezien ze vooral plantaardige eiwitten binnenkrijgen die veel beter zijn dan de dierlijke eiwitten. Maar wel moeten ze dus op bepaalde tekorten letten.
Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een vorm van bloedarmoede. Dit kan vervolgens weer leiden tot neurologische gevolgen, zoals tintelingen in de vingers, coördinatiestoornissen en spierzwakte in de benen.

Daarnaast toont onderzoek steeds meer aan dat verschillende ingrediënten uit een standaard multivitamine supplement, met vooral vitamine B6, B12, B9 en vitamine D belangrijke vitamines zijn in het voorkomen van hartziekten, kanker en andere chronische ziekten.
Daarnaast kun je niet snel een overschot aan vitamine B krijgen doordat vitamine B wateroplosbaar is en dus uitgeplast kan worden. Als je aan de supplementen wilt beginnen neem dan de vitamine B-complex.
Dit is belangrijk omdat de verschillende B-vitamines elkaar versterken en samenwerken om de metabolische processen vlot te laten verlopen
Het blijkt namelijk dat vitamine B-complex met onder meer B1, B2, B3, B5, B6, B9 en B12 de kans op een hartaanval met bijna de helft verminderd. Een studie waarbij alleen de vitamines B9 en B12 werden gegeven bleek het de kans op een hartaanval niet te verminderen.
#3 - Vitamine C
Dit is de bekendste vitamine onder de vitamines. Ik weet nog wel dat ik vroeger zo vijf pilletjes op kon eten omdat ze altijd zo lekker smaakten. Wat ik nu nog steeds wel eens doe wanneer ik mij niet helemaal fit voel. Toch wil ik aan deze vitamine niet teveel aandacht besteden omdat deze onder veel mensen al erg bekend is.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt volgens gezondheidsinstanties rond de 60 milligram (mg). Deze hebben ze zo berekend omdat enkele tientallen milligrammen genoeg zijn om scheurbuik te voorkomen.

We zijn allang geen matrozen meer
Scheurbuik is echter een ernstige ziekte waarbij ze echt véél te weinig vitamine C binnenkrijgen. Er treden namelijk inwendige bloedingen op in de buik. Dus die 60 mg is misschien de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wanneer je een matroos bent in de middeleeuwen. Maar voor een 21-eeuwse persoon is deze dosis veel te laag. Daarnaast wordt tegenwoordig vitamine C ook gebruikt als conserveermiddel waardoor niemand een vitamine C tekort kan krijgen zoals de matrozen.
Vitamine C is nodig voor de aanmaak van neurotransmitters en voor het energiemetabolisme. Het beste is om een dosis te nemen tussen de 200 à 400 mg per dag. Dit omdat onderzoek aantoont dat het lichaam volledig verzadigd is met 400 mg vitamine C en omdat vitamine C vanaf een dosis van 500 mg een pro-oxidant is in plaats van een antioxidant. Vanaf een dosis van 500 mg wordt het een 'vitamine C overdosis'.
En een leuk weetje voor de rokers: bij jullie mag de dagelijkse dosis vitamine C het dubbele zijn;)
#4 - Vitamine D
Deze vitamine is een interessante stof. Daarnaast hebben heel veel mensen hier een groot tekort aan. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en lijkt qua structuur meer op een hormoon. Sommige zeggen zelfs dat het een hormoon is aangezien we het zelf aanmaken in het lichaam.
Vitamine D wordt via zonlicht in de huid aangemaakt. Hoe zit dit precies?
In de huid bevinden zich zogenaamde pre-vitamine D moleculen die in eerste instantie geen functie hebben. Dit zijn de voorlopers van de vitamine D. Deze moleculen worden door zonlicht vervolgens omgezet in vitamine D.
Vitamine D staat bekend om het voorkomen van rachitis. Rachitis is een ziekte waarbij beenderen scheefgroeien. Dit kwam vaak voor bij arbeidskinderen in de negentiende eeuw die amper buiten in het zonlicht kwamen omdat ze de hele dag in een fabriek moesten werken.

De laatste decennia hebben wetenschappers ontdekt dat vitamine D niet alleen een belangrijke rol speelt bij de opbouw van botten maar ook een belangrijke invloed heeft op het immuunsysteem en een rol speelt bij kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.
De superkracht van vitamine D
Zo hebben vrouwen die voldoende vitamine D innemen, minder kans op borstkanker en een lagere sterfte. Een andere studie toonde aan dat baby's die voldoende vitamine D supplementen kregen, 80% minder kans hebben op diabetes-type-1. Bij beide ziekten speelt het immuunsysteem een belangrijke rol.
Vitamine D regelt, balanceert en versterkt het immuunsysteem. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en ruimt hierdoor de jonge kankercel haarden op, wat de werking van vitamine D tegen kanker verklaart. Aan de andere kant balanceert vitamine D juist het immuunsysteem zodat diabetes-type-1 voorkomen kan worden. Omdat bij diabetes-type-1 het immuunsysteem overactief is en hierdoor lichaamseigen cellen van de alvleesklier aanvalt.

Vitamine D speelt naast bovenstaande ziekten ook nog een belangrijke rol bij de ziekte Multiple Sclerose (MS). Ook dit heeft te maken met het immuunsysteem. Bij deze ziekte valt het immuunsysteem de zenuwen aan, zodat in het lichaam zenuwen beschadigd raken. Dit is waarom ze plotseling een verlamd ledemaat krijgen. Daarnaast kan een te lage hoeveelheid vitamine D een rol spelen bij het ontstaan van een depressie en het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Een leuk weetje: De menselijke soort is ontstaan in Afrika waar meer dan voldoende zonlicht was. Naarmate de millennia verstreken is de mens zijn grenzen gaan verleggen en 65.000 jaar geleden naar andere plekken gaan trekken waaronder Europa.
Omdat Europa voor ons een 'onnatuurlijke' leefomgeving was met lagere temperaturen en veel minder zonlicht, hebben we een blanke huid ontwikkeld om zo meer vitamine D te kunnen opnemen. Vitamine D is dus de reden waarom blanke mensen bestaan. Vandaag de dag leven we veel onnatuurlijker, in huizen en achter ramen, weg van al het zonlicht. Voedingssupplementen kunnen dus heel goed van pas komen.
Overheden en gezondheidsinstellingen definiëren een tekort wanneer een persoon minder dan 10 ng/ml (nanogram per milliliter) aan vitamine D in het bloed heeft. Dan ben je volgens de overheid vitamine D deficiënt. Dat wil zeggen dat je zo weinig vitamine D in je bloed hebt dat je rachitis kan krijgen.
Ideaal is echter dat het vitamine D gehalte in het bloed tussen de 30 en 60 ng/ml ligt. Bij zonnige landen ligt de hoeveelheid vitamine D tussen de 50 en 90 ng/ml. Dat zou ook kunnen verklaren waarom hart- en vaatziekten minder voorkomen bij landen rond de middellandse zee.
Slik per dag ongeveer 5000 IE (internationale eenheden) om geen vitamine D tekort te krijgen. Dat komt overeen met 125 microgram per dag. Vaak wordt vitamine D in doseringen van 600 IE verkocht. Dus zoek even door zodat je de juiste vitamine D supplement kan kopen.
#5 - Vitamine E
Vitamine E- supplementen bevatten vaak maar één soort vitamine E. Dit is alfa-tocoferol. Er bestaan echter minstens 8 soorten vitamine E. Als iemand dagelijks een hoge vitamine E slikt, dan raken de receptoren in de darm die verschillende E-vitamines opnemen verzadigd met maar één soort vitamine E. Hierdoor krijg je minder E-vitamines binnen.
Volgens gezondheidsgoeroes blijkt vitamine E een geweldig antioxidant te zijn en dat het ontzettend goed is voor hart- en bloedvaten.
Uit grote onderzoeken blijkt echter dat vitamine E, de vitamine die door alle gezondheidsgoeroes de hemel in wordt geprezen, weinig tot geen effect heeft.
Een studie met 20.536 deelnemers waarin een mengsel van vitamine E, vitamine C en betacaroteen gegeven werd, bleek geen effect te hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Deze vitamine wordt te veel aangeprezen terwijl er nauwelijks tot geen gezondheidsvoordelen zijn.
Studies die wel aantonen dat vitamine E het risico op hart- en vaatziekten vermindert, zijn vaak kleine en slecht uitgevoerde studies die verschenen zijn in mindere wetenschappelijke tijdschriften. Dit is dus niet één van de belangrijkste supplementen die je extra in hoeft te nemen.
Indien het in je budget is kan het geen kwaad om een vitamines en mineralen test te doen. Hierdoor kom je erachter wat de stand van zaken in je lichaam is en welke vitamines en mineralen je eventueel extra moet slikken. Het zou zomaar kunnen komen dat je een vitamine E tekort hebt maar heel realistisch is het niet.
#6 - Vitamine K2
De meeste mensen hebben nog nooit van deze vitamine gehoord. Deze vitamine komt weinig voor in het westerse dieet en krijgt daarom maar weinig aandacht. Toch speelt deze stof een belangrijke rol bij vele aspecten van de gezondheid.
Vitamine K werd pas ontdekt in 1929 en is een essentiële voedigsstof voor de bloedstolling. Deze vitamine werd ontdekt door de tandarts Weston Price, die de wereld rondreisde en bij verschillende populaties de eetgewoonten en ziektes bestudeerde. Hij zag bij de eetgewoontes die niet gebaseerd waren op industriële voeding maar op verse producten, een onbekende hoge stof die bescherming bood tegen afbraak van het gebit en chronische ziekten. Deze stof wordt tegenwoordig vitamine K genoemd.
De gebroeders vitamine K
Er zijn twee soorten vitamine K: vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 wordt vooral gevonden in plantaardig voeding zoals bladgroen. Vitamine K2 wordt daarentegen vooral gevonden in dierlijk voedsel zoals kaas, eieren en vlees. Koeien en schapen zetten K1 om in K2 in de maag van deze dieren. Bij mensen gaat dit echter niet zo efficiënt. Om deze reden hebben mensen eerder een tekort aan vitamine K2.
Vooral vitamine K2 is belangrijk bij verschillende processen. K2 is een vetoplosbare vitamine die helpt bij het calciummetabolisme. Wanneer calcium niet goed opgenomen wordt kan het neerslaan in de slagaderen, wat leidt tot slagaderverkalking en dat verhoogd sterks de kans op hart- en vaatziekten. Om deze reden helpt vitamine K2 slagaderverkalking en hartaanvallen te voorkomen.
Verschillende vormen vitamine K2

Zowel vitamine D draagt bij aan de calciummetabolisme daarom werken vitamine D en K2 nauw samen. Vitamine D is dus minder effectief wanneer je tekort hebt aan vitamine K2.
Per dag zou je ongeveer 100-500 microgram van vitamine K2 moeten nemen. Het is belangrijk dat je de MK7 vorm neemt. Dit is de meest actieve vorm. Maar dit maakt deze vorm ook meteen de duurste om te kopen. Vandaar dat we tussen 100 en 500 microgram aanraden; het is vooral afhankelijk van je budget:P.
Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
Mineralen
#7 - Magnesium
Dit mineraal speelt een belangrijke functie in het metabolisme. Magnesium wordt namelijk in meer dan 300 lichamelijke processen gebruikt. Dus een lage magnesiumwaarde in het bloed betekent automatisch dat je minder energie hebt en vermoeid raakt.
Hoe zit dit precies?
Zo werkt je interne energiefabriekje
Magnesium stabiliseert ATP. ATP is een van de belangrijkere moleculen in ons lichaam. ATP is namelijk energie. Deze stof is dus nodig voor bijna alle reacties in het lichaam.
We eten letterlijk voedsel en ademen zuurstof om ATP te kunnen maken. Maar wat voor rol heeft magnesium hier dan bij?
Magnesium kleeft aan de ATP- moleculen en stabiliseert ze, zodat ATP beter zijn werk kan doen en het energiemetabolisme optimaal blijft draaien.
Magnesium tekort: bespaar jezelf de ellende
Magnesium deficiëntie is een serieus probleem. Het kan leiden tot een verhoogde hartslag, migraine, spierkrampen, misselijkheid en uiteindelijk tot het metabole syndroom.
Een tekort aan magnesium verhoogd het risico op hart- en vaatziekten, diabetes-type-2, kanker en andere verouderingsziekten. Mensen met voldoende magnesium in hun bloed hebben 40% minder kans op hart- en vaatziekten en 50% minder kans op kanker.
Magnesium maakt je lichaam meer stressbestendig. Dus voor mensen die veel last van stress hebben is het belangrijk om magnesium supplementen te gaan slikken. En aangezien 68-80% van de Amerikaanse bevolking een tekort heeft kan ik het dus bijna iedereen aanraden. De kans is vrij groot dat je een magnesium tekort hebt zonder het te weten.

Normaal gesproken zou je magnesium binnen moeten krijgen door groenten in je voeding. Deze groenten nemen mineralen op vanuit de grond maar aangezien de grond arm is aan mineralen tegenwoordig kun je door alleen voeding niet genoeg magnesium binnenkrijgen.
Onderzoekers raden ongeveer 600 mg magnesium per dag aan. Als je aan magnesiumsupplementen wilt beginnen neem dan niet magnesiumoxide, deze is namelijk slecht opneembaar in ons lichaam. Deze vorm kom je bijna alleen maar tegen in winkels.
Wat is dan de juiste vorm? Neem bijvoorbeeld magnesiumcitaat tabletten. Deze is van de juiste vormen nog het meest betaalbaar.
Pas op dat je niet teveel magnesium slikt. Een van de magnesium bijwerkingen is namelijk 'racepoep' als je snapt wat ik bedoel;)
#8 - Jodium
Jodium speelt een belangrijke rol bij het metabolisme. Het regelt de snelheid van het metabolisme en de lichaamstemperatuur. Het speelt dus een belangrijke rol in het aandrijven van vele lichamelijke processen. Wanneer je probeert gewicht te verliezen kan jodium je hier zeker bij helpen en ik gok dat dit waarschijnlijk je reden van bezoek is op onze site;)
Een klein jodium tekort kan al zorgen voor gezondheidsproblemen. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met een tekort zich moe voelen en concentratiestoornissen hebben.
En toch blijkt nog steeds dat er veel mensen rondlopen met een jodiumtekort. Tegenwoordig wordt jodium al toegevoegd in brood en zout om de tekorten te minimaliseren.
Toch moet ik je eerlijk bekennen dat de toegevoegde hoeveelheid jodium wel erg laag ligt aangezien een kilo zout maar 65 milligram jodium bevat. Zo moet je wel 8 sneetjes brood eten om aan de hoeveelheid jodium van 200 microgram te komen. Je kan ook gewoon 14 glazen halfvolle melk wegtikken of 5 kilo runderlappen opeten, het is maar net waar je de voorkeur aan geeft;)
Jodium kun je verder vinden in veel vissoorten en zuivelproducten. Als je echt een goede jodium bron wilt eten zou je zeewier kunnen proberen.
Bij het nemen van jodiumsupplementen moet je wel voorzichtig zijn. Een teveel aan jodium kan toxisch zijn. Het is dan met name schadelijk voor de schildklier. De dosis voor een jodium supplement is 200 microgram.
#9 - Selenium
Selenium is een interessante stof omdat het een belangrijke rol speelt bij het lichaamseigen antioxidantensysteem. Ons lichaam heeft een uitgebreid eigen antioxidantensysteem. We hebben allerlei soorten eiwitten die vrije radicalen opruimen. Vrije radicalen zijn giftige stoffen die gevormd zijn in ons lichaam en onze cellen kunnen beschadigen.
Één van de redenen waarom de antioxidanten verkrijgbaar als supplementen niet goed werken en weinig invloed hebben op de levensduur is omdat ze in het niet vallen bij ons lichaamseigen antioxidantensysteem. Supplementen kunnen er zelfs voor zorgen dat het lichaamseigen antioxidantensysteem verzwakt, zodat we vatbaarder zijn voor schade van de vrije radicalen.

De superman van het zuiveren van je lichaam
Één van de belangrijkste eiwitten van het antioxidantensysteem is glutathion peroxidase. Dit eiwit heeft echter wel selenium nodig om te kunnen werken. Door selenium in te nemen wordt het lichaamseigen antioxidantensysteem verstrekt en kunnen de vrije radicalen beter opgeruimd worden.
Selenium is daarnaast ook nog belangrijk voor het immuunsysteem. Veel eiwitten in het immuunsysteem hebben selenium nodig om goed te functioneren. Selenium verhindert namelijk de mutatie van virussen. Zo verhindert selenium:
- Het virus dat hartproblemen kan veroorzaken
- Het virus dat hepatitis B- en C-virus, dat leverfalen en leverkanke kan veroozaken
- Het aids virus
Wondermiddel tegen alles?
Patiënten met hiv die een tekort aan selenium hebben lopen 20 maal meer kans om te sterven dan hiv patiënten die wel voldoende selenium binnenkrijgen.
Het immuunsysteem speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van kanker. Dit omdat ons immuunsysteem van ons lichaam constant beginnende kankercellen opruimt. Zo wordt verhindert dat ze uitgroeien tot een tumor.
Studies tonen aan dat selenium een belangrijke bescherming kan bieden tegen kanker. Volgens een studie van Harvard waaraan 34000 personen deelnamen, hadden diegenen met veel selenium in het bloed drie keer minder kans op prostaatkanker.
Personen die selenium supplementen kregen hadden de helft minder kans om te sterven aan kanker. Daarnaast bleek dat ze 63% minder kans op prostaatkanker, 58% minder kans op darmkanker en 46% minder kans op longkanker hadden.
Verschillende doseringen
Je zou minsten 75 microgram selenium per dag moeten nuttigen. echter komen veel mensen hier niet aan. De voornaamste reden hiervoor is dat er in de Europese bodem weinig selenium zit. Volgens sommige onderzoekers is zelfs deze 75 microgram niet genoeg maar heb je 100 microgram nodig om het glutathion peroxidase in de cellen te verzadigen.
Het antikanker- en immuun stimulerend effect doet zich pas voor bij een dosis van 200 microgram selenium. Om deze reden raden onderzoekers een dosis van 200 microgram aan. De maximale dosis is vastgesteld op 400 microgram per dag anders is het middel snel toxisch.
Hou er dus wel rekening mee dat je bijvoorbeeld 1 supplement neemt van 100 microgram. In voeding zit namelijk ook selenium en er zit vaak ook nog selenium verwerkt in een multivitamine supplement. Deze twee zorgen er dus voor dat de dosis dus ongeveer aangevuld wordt tot 200 microgram.
#10 - Koper
Koper is nodig voor een goede hart- en bloedvat functie, daarnaast is het belangrijk voor een goede afweer, energie, bloedstolling en zuurstoftransport. En inderdaad vijf eurocent bestaat voor 5% uit koper maar het is geen goed idee om hier op te gaan kauwen.

Het blijkt dat het grootste gedeelte van de Amerikaanse bevolking een kopertekort heeft.
Zoals in de inleiding vermeld komt dit vooral doordat de grond de laatste jaren overteeld is en daardoor erg arm is aan verschillende mineralen, zo ook aan koper. Tegenwoordig kun je nog wel veel koper vinden in runderlever. Je kan dit eten om aan de hoeveelheid koper te komen die je nodig hebt. Of je dit ook wil is een tweede:P
Daarnaast kun je aardig wat koper vinden in cacao, cashewnoten en kreeft. Als je denkt dat je nu gelijk een reep chocolade kan opeten heb je het mis. Het moet wel pure chocolade zijn en hou het bij twee blokjes. Als je al deze onzin allemaal niet lust kun je ook altijd een capsule nemen. Hoe dan? Er bestaan runderlevercapsules die je kunt bestellen.
De dagelijkse hoeveelheid koper wisselt nog al in wetenschappelijk onderzoek. Daarom kan je het beste maar 1 mg koper per dag nemen.
#11 - Zink
Als laatst hebben we zink. Dit mineraal is net zo belangrijk als zijn voorgangers omdat het bij vele processen betrokken is. En helaas is het bij zink ook zo dat je het bijna niet uit je voeding kan krijgen.
Hoewel zink gebruikt kan worden om de aanmaak van testosteron te verhogen , is het vooral betrokken bij de hersenen. Het is ook één van de vitamines en mineralen voor sporters die niet mag ontbreken in hun dieet. Het vermindert namelijk ook de kans op spierkrampen.

Anabole steroïden voor je brein
Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen met ADHD rustiger worden door zink supplement. Hierdoor hadden de kinderen dagelijks 37% minder D-amphetamine nodig. Dit laat, zoals vele voorbeelden hiervoor, dat een gezond eetpatroon gecombineerd met de juiste supplementen sommige ziekten kan voorkomen of verminderen.

Daarnaast blijkt zink ook mensen uit een depressie te helpen. Zo is uit een onderzoek gebleken dat depressieve mensen met ernstig overgewicht minder last hadden van hun depressie na het krijgen van zink. Het vermoeden is dat een zink tekort ervoor zorgt dan mensen minder BDNF aanmaken.
Dit is een krachtige stof in je hersenen, die nodig is om je neuronen optimaal te laten functioneren. Dit stofje maak je ook aan tijdens het sporten. Als je ooit een onderzoek tegenkomt die laat zien dat je slimmer wordt van sporten, dan weet je voortaan waardoor het komt;)
Om de bovenstaande effecten te ervaren (en dan tientallen anderen) hoef je maar 25 mg zink tabletten per dag in te nemen. Persoonlijk gebruik ik de zinkcitraat vorm.
Het belangrijkste supplement is je eetpatroon
Van groot belang is het om tekorten van bepaalde stoffen te voorkomen. Het gaat hier niet zozeer om de populaire antioxidanten zoals vitamine A (bètacaroteen), C of E, maar om de B-vitamines, magnesium, jodium, selenium en vitamine D. Veel van deze stoffen spelen een belangrijke rol in het metabolisme en het lichaamseigen antioxidantensysteem en verkleinen de kans op vele ziekten.

Een gezond eetpatroon kan er al voor zorgen dat je goed functioneert. Je kan dan supplementen gebruiken vervolgens optimaal te functioneren.
Maar wat is een goed eetpatroon?
Goede vraag! In het Gezondheidsfreaks starterspakket hebben we verschillende trucjes en tips voor je verwerkt die je een vliegende start geven naar een gezond leven.
Schrijf je hieronder in om dit starterspakket gratis te ontvangen.
Groetjes,
Floor
P.s.: Welke vitamines en mineralen slik jij al? Welke ga jij zeker aanschaffen? Laat hieronder een reactie achter