8

5 Tips Om De Verleiding Te Weerstaan Van Ongezond Eten

In deze blog leer:

  • Waarom het zo moeilijk is om de verleiding te weerstaan - we verklappen de trucjes van de voedselfabrikanten
  • 5 simpele tips om de verleiding te weerstaan
  • De echte reden waarom je in de avond vaker ongezonde keuzes maakt
  • Wat de juiste manier is om boodschappen te doen en waarom
  • De beste manier om alle verleiding te weerstaan - dit is Floor haar favoriete tip

More...


Om de verleiding te weerstaan moet je een paar dingen weten

Een voedselverslaving wordt nog niet gezien als een 'echte' levensbedreigende verslaving. Toch hoort deze thuis in het rijtje van een drugs- of alcoholverslaving. Dit vanwege de gezondheidsrisico's die iemand met een voedselverslaving heeft. In vele ontwikkelde landen kunnen de meeste sterfgevallen voorkomen worden omdat ze zijn gerelateerd aan wat de mensen eten. Hun dieet is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte.

Bij een voedselverslaving krijg je onbedwingbare trek die het moeilijk maakt om de verleiding te weerstaan van eten. Het begint allemaal met het ongezonde voeding die je hersenen belonen waardoor je hersenen aangeven hier nog meer van te willen hebben. En zo beland je in een vicieuze cirkel. Het gaat van kwaad tot erger.

Dit is een belangrijke reden waarom mensen tegenwoordig 'overeten' en dit beïnvloedt een aanzienlijk deel van de bevolking.

Uit een onderzoek waaraan meer dan 196 duizend mensen meededen, waarvan 60% overgewicht had, bleek dat 20% van de mensen voldeed aan de criteria van een voedselverslaving. Dit is getest door een speciaal aangepaste schaal, genaamd: 'The Yale food addiction scale.'

Verleiding Te Weerstaan

Je kan pas afvallen en gezond door het leven gaan wanneer je bewust bent van wat je eet. Sommige voedingsmiddelen verhogen de kans op een verslaving meer dan andere producten. Deze maken het heel moeilijk om de verleiding te weerstaan van lekker weten. Eén ding kan ik je alvast verklappen: het zijn vooral de ongezonde producten die verslavend werken. Verrassend he? Niemand is ooit verslaafd geraakt aan gezond eten. Hoe warm word je van sla ;)?

Welke voedingstoffen zijn nou zo verslavend?

Om de verleiding te weerstaan van ongezond eten moet je natuurlijk eerst weten welke voedingstoffen nou echt ongezond zijn. Het ergste is nog niet eens dat ze zo ongezond zijn maar ook erg verslavend blijken te zijn. Deze verslavende werking komt doordat de hersenen door deze voedingstoffen sterk worden beloond. Hierdoor snakken ze continu naar meer. De producten die zo'n verslavende werking hebben, zijn: junkfood, ijs, 'niet pure' chocolade, koekjes, gebak en snoep. Wat je dus al kan raden, is dat je deze producten moet laten staan om de verleiding te kunnen weerstaan van ongezond eten.

Echter is het weer makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leg ik jou eerst uit waarom deze producten zo verslavend zijn. Daarnaast krijg je in deze blog 5 tips om de verleiding te weerstaan van ongezond eten.#1 Vermijd de dopamine booster

Zodra je ongezond voedsel eet met veel toegevoegde suikers, ben jij je hersenen aan het belonen. Het geeft je een 'rush', het rommelt met je hersenen en je wilt er altijd meer van.

Is suiker schadelijker voor je hersenen dan cocaïne? Dit is een vraag die veel wetenschappers zich bezighoudt. In een artikel uit de Nature wordt gezegd dat het een giftige stof is en hetzelfde behandeld moet worden als tabak en alcohol. De meeste mensen zijn er namelijk echt aan verslaafd.

Wanneer je suikerrijk voedsel eet komt er een grote hoeveelheid dopamine vrij in je hersenen. Tegenwoordig eten we veel voedsel dat rijk is aan suiker dus komt er continu dopamine vrij in onze hersenen. Wat er vervolgens gebeurt is dat de dopaminereceptoren steeds minder goed gaan reageren op suiker dus zal het effect steeds minder worden. Om deze reden zul je steeds meer suiker moeten eten om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Om de verleiding te weerstaan van ongezond eten wordt dan steeds moeilijker. Uit onderzoek blijkt dat suikerrijk voedsel de hersenen net zo veel beloont als cocaïne en nicotine.

Voor sommige mensen kan dit zulke veranderingen in de hersenen teweeg brengen dat blootstelling aan dit soort voedingsmiddelen in veel gevallen eindigt in een sterke verslaving.

Wanneer je die verslaving in stand houdt, is het onmogelijk om de verleiding te weerstaan van ongezond eten. Op deze manier ga jij nooit alle slechte voedingsmiddelen de deur uit gooien. Doe het stap voor stap om van die suikerverslaving af te komen.

Begin met alle frisdranken in huis. Dit is de grootste rommel want je drinkt letterlijk calorieën waar je lichaam niks aan heeft. Stap vervolgens over op de ongezonde voedingsmiddelen zoals koekjes en snoep. Wanneer je dit soort dingen kunt laten staan, ben je misschien wel klaar voor het grotere werk. Denk hierbij aan brood, aardappelen, pasta en rijst.


#2 Vergeet het 'luxe' uiteten

Iedereen is gek op voedsel dat bij de patatzaak, de McDonalds of de Kentucky Fried Chicken te vinden is. Ik ken eigenlijk niemand die daar niet graag eet. Deze ketens zijn rijk geworden vanwege hun verslavende voedingsmiddelen. Mensen blijven maar terug komen. Je kunt namelijk lekker goedkoop allemaal rotzooi naar binnen werken wat je brein beloond.

Hierboven heb ik je al verteld dat suiker een ontzettend verslavend voedingsmiddel is. Het spijtige is dat het daar niet bij blijft. Wanneer je de combinatie zout, suiker en vet in een gerecht gebruikt, blijkt dit de meest verslavende combinatie te zijn. Daarom is het ook zo moeilijk om de verleiding te weerstaan van een pizza of een 'patatje met'. Al het bovenstaande zit erin.

Als voorbeeld neem ik een pizza. In een pizza zit zout, suiker en vet. En zoals ik al zei is dit de meest verslavende combinatie. Suikers zorgen ervoor dat in je hersenen dopamine vrijkomt. Zout vinden we evolutionair gezien erg lekker omdat producten in de natuur weinig zout bevatten. Dus je lichaam zal er alles aandoen om er zoveel mogelijk van binnen te krijgen. Hetzelfde geldt voor vet. Zout zorgt er daarnaast voor dat vet eten extra lekker smaakt. Patat zonder zout is namelijk niet te eten. Vandaar dat de meest verslavende en ongezonde producten een combi van alle drie bevatten. Als je hier meer over wilt weten, lees dan het boek Zout, Suiker, Vet.

verleiding weerstaan

Wanneer je de combinatie zout en vet samen eet, zoals met patat, is de kans groot dat je teveel eet. Zout wordt namelijk in je hersenen gezien als smaakvol en lekker. Ook zout zorgt ervoor dat er dopamine in de hersenen vrijkomt. Onderzoek laat zelfs zien dat mensen die veel junkfood eten ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer ze hiermee stoppen. Daarnaast blijk je uit onderzoek dus al snel te veel te eten omdat zout je hongergevoel stimuleert. Wanneer je patat dan ook nog met ketchup eet, krijg je de toegevoegde suikers er gratis bij. "Hallo overgewicht!". Dankzij de drie musketiers: zout, suiker en vet! Probeer maar eens de verleiding te weerstaan van deze drie musketiers.

Om van deze verslaving af te komen moet je eerst echt even door de zure appel heen bijten. Wanneer je een langere tijd geen junkfood hebt gegeten zul je zien dat je steeds minder hunkert naar slechte voedingsmiddelen. Je zult op een gegeven moment zelfs op het punt belanden dat je dit soort voedingsmiddelen niet eens meer lekker vindt.


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3 Zorg voor tijdverdrijf

De dagen die vaak het lastigst zijn om van eten af te blijven zijn waarschijnlijk de dagen waarop je vrij hebt en ook werkelijk niks te doen hebt.

Loop jij op een vrije dag uit verveling naar de keuken om iets te eten? Niet eens omdat je honger hebt maar omdat je dan gewoon iets te doen hebt?

Uit onderzoek is gebleken dat dit voor de meeste mensen heel normaal gedrag is. Mensen eten gewoon uit verveling om maar 'iets' te doen te hebben. Wij zijn gemaakt om constant iets te doen.

Dit noemen ze in de psychologie: 'action taking bias'.

Wat dat letterlijk inhoudt is dat wij mensen het vervelend vinden om niks te doen. Je kan het bijna niet geloven aangezien jij waarschijnlijk diegene bent die het heerlijk vindt om op de bank te luieren. Maar waarschijnlijk ben jij dan ook degene die de zak chips erbij pakt en tv kijkt;). Ook al lijkt het dat je dan niets doet, dat doe je wel. Namelijk tv kijken en eten. ECHT niets doen is heel moeilijk.

verleiding weerstaan eten

Zo is uit onderzoek gebleken dat wanneer je een simpele opdracht krijgt en er voedsel in de kamer is, mensen met de simpele/saaie opdracht eerder naar voeding grijpen dan de mensen met een moeilijke/interessante opdracht.

De beste oplossing voor dit probleem is dus om afleiding te zoeken. Je moet jezelf bezig houden met leuke en interessante dingen zodat je niet naar dat ongezonde eten kan grijpen. Zo kun je met een nieuwe hobby beginnen op de vrije dagen. Wat je ook doet, zolang het je uitdaagt is het goed.


#4 Koop je boodschappen op een volle maag

Je komt thuis na een lange dag werken en ziet dat je geen eten in huis hebt. Het eerste wat je doet is je fiets pakken en richting de supermarkt fietsen om eten te halen.

Maar het probleem is dat je niet haalt wat je nodig hebt. Je haalt hetgeen waar je zin in hebt. Vaak is dit geen gezonde salade;)

Na een lange dag werken hebben de meeste mensen ontzettende honger en zijn daarnaast moe. Dit zijn de twee punten die je het minst graag wilt hebben wanneer je boodschappen gaat doen.

Het is namelijk gebleken dat wanneer mensen voor hun maaltijd naar de supermarkt gaan meer ongeplande dingen kopen dan wanneer ze dit na de maaltijd doen. En ga er maar vanuit dat dit geen gezonde dingen zijn.

tips om verleiding te weerstaan

Uit onderzoek blijkt daarnaast ook dat wanneer je moe bent en je wilskracht op is, jij hierdoor niet meer de keus kan maken om gezond te eten. Dat is niet zo gek natuurlijk, je hebt wilskracht nodig om niet voor die pizza te gaan maar voor die broccoli. Er is zelfs uit een onderzoek gebleken dat mensen met minder wilskracht op latere leeftijd meer last hebben van obesitas. Zo is er een onderzoek onder kinderen geweest waarbij hun wilskracht getest werd, die vervolgens op latere leeftijd werden opgezocht. De kinderen die een grotere wilskracht hadden tijdens de proef bleken op latere leeftijd minder last van overgewicht te hebben.

Zorg er dus voor dat de juiste boodschappen in huis zijn wanneer je moet koken. Wanneer je dit volhoudt is het heel simpel om de verleiding te weerstaan van ongezond eten;)


#5 Zorg dat er thuis niks te halen valt

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Want wanneer ga jij het meest de mist in?

Wanneer je lekker thuis op de bank zit en je kasten vol zitten met allemaal lekkernijen.

Ik vind het niet zo gek want als ik na een cheatday nog iets lekkers in huis heb, kan ik dat niet zomaar de prullenbak in gooien. Het mooie is dan dat je tegen jezelf zegt 'dat het wel blijft liggen tot je volgende cheatday'.

Uhuuu.. geloof je het zelf?

Want vervolgens is het maandag en denk ik: die Ben en Jerry's bak moet op!

Want dan ben ik er maar vanaf. Niet echt handig dus. Terwijl ik helemaal niet naar dit soort dingen verlang wanneer ik het niet in huis heb.

Wat denk je dat er gebeurt wanneer jij je kasten thuis vol hebt zitten met allemaal lekkernijen. Ik heb het nu namelijk maar over één product. Maar als ik de keukenkastjes van de gemiddelde Nederlander bekijk blijft het niet bij één lekkernij.

Maak het jezelf dus makkelijk door deze producten helemaal niet in huis te halen. Wanneer je dit wel doet, hou je de verslaving in stand en is het onmogelijk om uiteindelijk de verleiding te weerstaan van ongezond eten.


Een simpele truc om gezond te eten

Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door de ongezonde dingen gewoon niet in huis te halen. Maak dus een boodschappenlijstje van wat je nodig hebt. Koop vervolgens ook alleen hetgeen wat op dat lijstje staat. Bij tip 4 heb ik al aangegeven dat je het best boodschappen kunt doen wanneer je goed uitgerust bent en geen honger hebt. Op deze manier heb je ook de meeste kans van slagen om alleen de producten van je lijst te halen.

Het makkelijkst is om dan eerst je caloriebehoefte te berekenen zodat je precies weet wat en hoeveel je mag eten. Op deze manier kun je ook niet teveel van bepaalde producten kopen. Wanneer je namelijk veel eten koopt, ben je ook geneigd om meer te eten. Want anders is het 'zonde' om het weg te gooien.

Door je caloriebehoefte te berekenen en vervolgens precies te berekenen wat je moet eten, weet je precies hoeveel boodschappen je in huis moet halen.

Hierdoor voorkom je twee dingen: onnodige kilo's aankomen omdat je teveel en slecht eet en onnodig veel geld uitgeven aan boodschappen.

In het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket heeft Ali een speciale video gemaakt. In deze video leer je precies hoe jij je caloriebehoefte kan bereken en hoe je dit makkelijk bij kan houden.

Schrijf je dus hieronder in.

Groetjes,

Floor

P.s: Wanneer ga jij het meest de mist in wanneer het om ongezond eten gaat? En hoe kun jij het best de verleiding van ongezond eten weerstaan? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Floor
 

Na een bloeiende carrière als topturnster bij Jong Oranje, moest Floor stoppen in verband met blessures. Ze heeft haar passie voor voeding en sporten niet verloren. Naast haar kennis over voeding en sport, verdiept Floor zich vooral in de verschillende manieren om het vrouwelijk lichaam strak en gezond te krijgen en houden.

Click Here to Leave a Comment Below 8 comments