5

5 Feiten Over Smaakversterker E621: Klachten, Bijwerkingen & Meer

In deze blog leer je:

 • Wat smaakversterker e621 precies is 
 • Waarom veel mensen bang zijn voor dit stof - ook leer of deze angst terecht is
 • Waar de angst vandaan komt - er zijn namelijk veel tegenstrijdige onderzoeken
 • Of je smaakversterker e621 moet vermijden of gewoon lekker aan je eten moet toevoegen

More...


MSG weg ermee?

In de media en op het internet komt om de zoveel tijd een horrorverhaal voorbij. Wanneer de hoofdrolspeler in deze horror film 'voeding' is, wordt iedereen hysterisch. De ene keer is het melk, de andere keer is het brood en nog een andere keer is het fructose. Eén van de hypes de afgelopen jaren is de smaakversterker e621. Je kent het misschien ook wel als de afkorting MSG of ve-tsin.

De vraag is alleen of dit allemaal terecht is. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat een stofje achteraf helemaal niet gevaarlijk blijkt te zijn. Immers, in China wordt het veelvuldig gebruikt en daar wonen meer dan 1 miljard mensen. Voor zover ik weet vallen er niet duizenden mensen dagelijks dood neer in China.

In deze blog leer je alles over de smaakversterker e621. Van de bijbehorende klachten tot eventuele bijwerkingen die je niet had zien aankomen. Daarnaast laat ik je zien waar de hysterie vandaan komt over deze stof en geef ik je de definitieve conclusie over de smaakversterker e621.#1 Wat is smaakversterker e621?

Hi Ali en Floor,

Kan ik wat vragen? Is er wetenschappelijk bewijs dat MSG of Ve-tsin gevaarlijk zou zijn? Er gaan veel indianenverhalen over msg dat het allerlei kwalen zou veroorzaken van kanker tot obesitas. Is daar wetenschappelijk bewijs voor?

Groetjes,

Gezondheidsfreaks fan

Dit is wat ik onlangs in mijn inbox tegenkwam. Een hele goede vraag moet ik eerlijk bekennen. Ik ben namelijk meerdere keren in aanraking gekomen met dit stofje en overal las ik dat het 'slecht' zou zijn. Als je overal horror verhalen over iets leest, dan is de realiteit vaak genuanceerder. Dus vroeg ik me ook af of dit het geval is met smaakversterker e621.

Smaakversterker e621 is ook bekend als monosodium glutamate (MSG) of ve-tsin. Het is eigenlijk niks meer dan natrium (zit in keukenzout) en glutamaat (is een aminozuur). Een aminozuur is de bouwsteen van eiwitten.

Glutamaat komt in veel eiwitrijke producten voor zoals kaas, melk, vlees en verschillende soorten groenten.

smaakversterker e621

MSG is in 1908 door de Japanse chemicus professor Kikunae Ikeda ontdekt. Hij probeerde te achterhalen wat zeewier zo zeewierig laat smaken. Hiermee ontdekte hij de vijfde smaak naast zoet, zuur, bitter en zout. Namelijk umami. Er is eigenlijk geen Nederlandse vertaling voor. Je zou het 'hartig' kunnen noemen.

De gemiddelde persoon krijgt zo'n 11 gram glutamaat per dag binnen uit natuurlijke bronnen en 1 gram uit MSG.

Glutamaat is zeker niet alleen een stofje wat ons eten lekker laat smaken. Het blijkt een lichaamseigen stof te zijn. We maken per dag zo'n 50 gram zelf aan om verschillende processen draaiende te houden. In het brein is glutamaat bijvoorbeeld een neurotransmitter.


#2 Wat zijn de claims?

Het klinkt dus allemaal vrij positief. Toch heeft smaakversterker e621 een negatief beeld. En dat heeft verschillende redenen:

De smaakversterker e621 zou voor hoofdpijn, migraine, hartkloppingen en overmatig zweten zorgen. Vaak wordt dit ervaren na een maaltijd bij de lokale Chinees, waardoor het de niet zo leuke naam heeft gekregen van 'Chinese Restaurant Syndrome'.

De iets serieuzere claims beweren dat het voor neurologische schade zou zorgen. Je hersen- en zenuwcellen zouden afsterven. Er zijn inderdaad onderzoeken die dit laten zien. Maar er is iets heel merkwaardig aan de hand met die onderzoeken. Daar kom ik straks op terug.

Tijdens het researchen van deze blog kreeg ineens een gekke gedachte: MSG wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Er zijn meer dan 1 miljard Chinezen. Laat staan alle andere Aziatische laden. Als deze stof zo gevaarlijk is, waarom lopen er niet 1 miljard Chinezen met hoofdpijn rond en neurologische klachten?

Daarom ben ik dieper gaan zoeken in de onderzoeken.


#3 Wat zegt de wetenschap?

Uiteindelijk gaat het om twee vragen die beantwoord moeten worden:

 • Zorgt MSG voor Chinese Restaurant Syndroom (hoofdpijn, hartkloppingen etc)
 • Veroorzaakt MSG neurologische problemen (afsterven van hersen- en zenuwcellen)

Laten we bij de eerste vraag beginnen.


#4 Hoofdpijn na Chinees eten een fabeltje?

Als je alle onderzoeken op een hoopje gooit en kijkt naar de conclusies, neigen ze allemaal in dezelfde richting. Onderzoekers uit Italië vermoeden dat de 'bijwerkingen' die ervaren worden niets te maken hebben met MSG. Ze hebben eerder te maken met wat JIJ denkt dat MSG met je doet. Zo gaven ze in een onderzoek de ene groep een soepje met MSG en de andere groep een soepje zonder MSG. De onderzoekers waren niet te zuinig met hun MSG. Ze deden namelijk 3 gram in maar 150 mL soep. Zulke hoeveelheden kom je in werkelijkheid nooit tegen. Wat bleek?

MSG

De groep die geen MSG kreeg, had last van hoofdpijn, opvliegers en pijn op de borst. De groep die smaakversterker e621 kreeg had nergens last van. Het zit dus waarschijnlijk voor een groot deel tussen de oren.

In een ander onderzoek moesten mensen koffie, sinaasappelsap, melk, tomatensap of MSG opgelost in water drinken. Hierna werd gekeken hoeveel bijwerkingen mensen ondervonden. Van de 60 deelnemers hadden 6 mensen bijwerkingen bij zwarte koffie, 6 mensen bijwerkingen bij tomatensap en maar 2 mensen bijwerkingen bij MSG. Ook hier concludeerden de onderzoekers dan MSG niet de boosdoener kan zijn. Hun eigen woorden waren:

"MSG was not unique in producing symptoms typical of CRS"

Maar waarom voel jij je ellendig door smaakversterker e621?

Maar hoe komt het dat we ons ellendig voelen nadat we bij de Chinees hebben gegeten? Hier zijn verschillende verklaringen voor:

 • Chinees eten bevat veel zout waardoor je bloeddruk stijgt en je hierdoor hoofdpijn krijgt
 • Chinees eten kan veel vet bevatten wat nogal zwaar op de maag kan vallen voor mensen

Als laatst is er een theorie dat Oosters eten meer histamine bevat. Histamine is een lichaamseigen stofje wat bij allergieën om de hoek komt kijken. Mensen met hooikoorts moeten ook anti-histamine pillen slikken omdat hun lichaam teveel histamine aanmaakt. Onderzoek laat zien dat Oosters eten meer histamine bevat dan 'ons eten'.


Wil jij dat meer mensen de waarheid leren over MSG? Klik op één van de onderstaande knoppen om de blog te delen!


#5 Neurologische schade door MSG?

Neurologische schade door MSG zou best bijzonder zijn. Je brein bevat namelijk 2,3 gram glutamaat ongeacht of je MSG eet of niet. Glutamaat is, zoals we eerder hebben gezien, een aminozuur wat al duizenden jaren in ons eten zit.

Volgens de 'MSG is slecht voor je hersenen' theorie, zouden landen met een hoge MSG consumptie veel dommer moeten zijn dan andere landen. In Taiwan wordt door de gemiddelde persoon zo'n 3 gram toegevoegd MSG geconsumeerd. Je zou dus verwachten dat deze mensen te dom zijn om te poepen. Echter blijkt hun gemiddelde IQ score op 104 te liggen. De gemiddelde score in Nederland? 'Maar' 100 IQ punten.

ve-tsin

Maar vergeet het bovenstaande verhaal. Laten we naar de onderzoeken kijken die concludeerden dat MSG schade aan je hersenen kan brengen. Eén van de grootste strijders tegen MSG is JW Olney. Deze onderzoeker heeft aangetoond dat MSG voor hersenschade zorgt. Het onderzoek was echter fout en onrealistisch. Olney injecteerde kleine muizen met 4 gram MSG per kilogram lichaamsgewicht. Er bleek inderdaad hersenschade te ontstaan bij de muizen.

Een simpele rekensom zegt genoeg

Maar wacht eens even. Ik weeg zo'n 70 kg. Dat zou betekenen dat ik 280 gram MSG (70 x 4) in moet nemen om hetzelfde te ervaren. 280 gram MSG is dezelfde hoeveelheid als een kwart pak suiker. Geen weldenkend mens neemt dit soort hoeveelheden in. Alles op aarde is gevaarlijk als je er teveel van neemt. Zelfs water, de meeste gezonde vloeistof op aarde, kan een vergiftiging veroorzaken als je er teveel van neemt. Niet alle onderzoekers zijn het daarom eens met Olney (die inmiddels veel aanhangers heeft):

....the dosages of MSG used in these studies were extremely high and the methods of injection, as well as force-feeding, do not accurately represent the way humans consume MSG ...Olney’s results could not be duplicated when large amounts of MSG were added to the diet...studies evaluating the normal dietary ingestion of MSG in food, including amounts exceeding 40g/kg body weight (5,000 times higher than normal amount ingested), found no harmful effects on the brain.

Vele onderzoek concluderen eigenlijk hetzelfde als het stukje hierboven. Smaakversterker e621 is niet schadelijk voor je hersenen of zenuwen. Onderzoeken die wel een vorm van schade aantonen zijn gedaan met onrealistisch hoge concentraties. Daarnaast werden deze hoeveelheden vaak via het bloed het lichaam ingespoten. Zowel de hoeveelheden als toedieningsweg komen niet overeen met hoe wij het als mensen tot ons nemen. Daarnaast nog één ding:

Ons lichaam blijkt glutamaat receptoren in de hersenen te hebben en op onze tong. Wat toch een hint is dat we glutamaat gewoon in ons dieet nodig hebben.


Eind goed al goed? Nee!

Hoewel MSG dus niet gevaarlijk blijkt te zijn, raad ik het alsnog af. Waarom? Denk eens logisch na waar een smaakversterker als MSG in zal zitten? Bewerkt eten natuurlijk. Je moet MSG vermijden omdat het dus in het soort voedsel zit wat ongezond voor je is. Je zal geen MSG vinden in broccoli of bonen. Je zal het alleen vinden in producten met toegevoegde suikers, zout en andere rotzooi die je wel kan missen.

smaakversterker e621 schadelijk

De fundering van je dieet moet toevoeging vrij zijn. Het kan, zoals je zag, absoluut geen kwaad om MSG te eten. Maar hier een gewoonte van maken is natuurlijk niet goed voor je. Om je te helpen bij het opzetten van een sterke fundering, heb ik het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket voor je. Hier kan verschillende dingen vinden die je een vliegende start geven:

 • Hoe jij je caloriebehoefte kan berekenen
 • Welke kleine trucjes jij vandaag nog in je dieet kan verwerken om het nog gezonder te maken
 • Wat het beste eetpatroon is als je kilo's aan vet wil verliezen

Schrijf je hieronder gratis in voor het starterspakket.

Groetjes,

Ali

P.s: wat wist jij al over de smaakversterker e621? Wat was het grootste broodje aap verhaal wat je over MSG had gehoord? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 5 comments