8

Wat Is Het Paleo Dieet? Voor- En Nadelen, Kritiek & Ervaringen

In deze blog leer je:

 • Waarom er eigenlijk helemaal niet zoiets bestaat als het paleo dieet - als je het bewijs ziet lijkt het ineens heel logisch
 • Waarom sommige ziekten die het paleo dieet claimt te voorkomen gewoon ouderdomsziekten zijn - er is zelfs bewijs dat oude mummies bepaalde 'moderne' ziekten hadden
 • Welke soorten voedsel je van het paleo dieet niet mag eten en waarom dit onzin is - het bewijs hiervoor is zo sterk dat zelfs aanhangers van het paleo dieet dit niet kunnen ontkennen
 • Hoe een gerespecteerde wetenschapster in minder dan 20 minuten het paleo dieet van alle kanten kapot maakt met wetenschappelijk bewijs - het is gewoon pijnlijk om aan te zien
 • Wat onze conclusie is over 'het paleo dieet' - het zal je zachts gezegd verbazen
 • Wat je moet doen om het paleo dieet 2.0 te volgen - hierdoor kan je veel meer halen uit dit oer-dieet!

More...


Het paleo dieet: fictie of realiteit?

Sinds een paar jaar bestaat er een hype genaamd: het paleo dieet. Het paleo dieet…wat is dat? Dit dieet is het dieet van de ‘holbewoner’. Het dieet van de oermens. Je moet letterlijk als een holbewoner in een grot hebben geleefd als je niet van dit dieet hebt gehoord.

Het dieet klinkt veelbelovend als je het leest. We zijn volgens aanhangers van het dieet genetisch nog steeds dezelfde oerbewoners als 100.000 jaar geleden. Dus moeten we ook eten zoals die oermensen. Want dat is de enige manier om gezond te blijven en ‘moderne’ ziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Klinkt allemaal logisch en goed maar wat is hiervan waar? Hoe wetenschappelijk bewezen is het dieet eigenlijk? En is het paleo dieet slecht voor je?

In deze blog zal ik je precies vertellen hoe wetenschappelijk bewezen de claims van het paleo dieet zijn. Daarnaast zal voor je uitgelicht worden in hoeverre HET paleo dieet echt bestaat. Het paleo dieet heeft namelijk nadelen. Hopelijk kan je tere ziel deze blog aan.De claims

Het dieet claimt dat als je als een oermens eet, je veel Westerse ziekten kan voorkomen. Vooral door veel landbouwproducten te vermijden kan je volgens aanhangers veel gezonder leven. Immers, landbouw begon pas zo’n 10.000 jaar geleden terwijl wij als mensen hier minimaal 150.000 jaar rondlopen. Laat staan toen we nog apen waren een paar miljoen jaar geleden.


Wat het dieet precies is

Laat ik eerst uitleggen wat dit oer dieet is voordat je besluit om op duiven te gaan jagen met pijl en boog. Het idee achter het paleo dieet is dat je hetzelfde gaat eten als een oermens. Je moet dus voornamelijk veel vlees, groenten en fruit eten. We waren honderdenduizenden jaren ‘hunter-gatherers’. We leefden in stammen waarbij de mannen op jacht gingen naar het vlees. Vrouwen gingen de noten, groenten en fruit verzamelen.

paleo dieet kritiek

En ze leefden nog lang en gelukkig…toch? Nee. Want hoewel het dieet op papier goed klinkt, is het berust op halve waarheden en foute claims. De nadelen van het paleo dieet zijn groter dan je denkt.


Wat de wetenschap zegt

De wetenschap heeft nogal wat kritiek op het paleo dieet. Waarom? Omdat het wetenschappelijk bewijs wat we hebben laat zien dat er helemaal niet zoiets bestaat als een paleo dieet. De hele term ‘het paleo dieet’ kan niet bestaan omdat er nooit één paleo dieet heeft bestaan. Boeken met paleo dieet recepten zijn eerder werk van een goede fantasie dan daadwerkelijk bewijs. 

Het idee klinkt heel aanlokkelijk: we gingen vroeger veel jagen en aten daarom veel vlees. En daarnaast vulden we dit aan met wat noten, fruiten en groenten.

Maar dit is letterlijk niet wat we als mensen deden. Want antropologisch onderzoek laat zien dat verschillende bevolkingsgroepen verschillende diëten hadden:

paleo dieet

Dus als eerst moeten we het hele idee van ‘het paleo dieet’ de wereld uit helpen. Er heeft letterlijk niet zoiets als één dieet bestaan. En dat is natuurlijk ook logisch. Je kan niet overal op aarde even makkelijk jagen. Ook groeien niet overal dezelfde soort of hoeveelheid noten, groenten of fruit. Dus natuurlijk is het gevolg hiervan dat elke bevolking een ander soort dieet heeft. Dus elk boek wat je tegenkomt waarin één paleo dieet wordt beschreven, is per definitie fout. Want er heeft nooit één dieet bestaan. Er hebben meerdere paleo diëten naast elkaar geleefd.

Daarnaast is er uit onderzoek gebleken dat onder mummies ook hart- en vaatziekten voorkwamen. Van de 42 mummies die er werden onderzocht bleken 20 dichtgeslibde aderen te hebben. Opmerkelijk is dat de gemiddelde leeftijd van de mummies waarbij deze atherosclerose werd gevonden 45 jaar is terwijl de gemiddelde leeftijd bij de mummies waar niks werd gevonden 34,5 jaar is. Dit geeft waarschijnlijk aan dat hart- en vaatziekten een natuurlijke ziekte is die gewoon vaker voorkomt naarmate je ouder wordt. Natuurlijk versnelt een ongezonde leefstijl dit proces maar blijkbaar kan een ‘paleo leefstijl’ hart- en vaatziekten niet voorkomen.


Wil je gezond en snel afvallen? Klik op de onderstaande knop om de beste methode te ontdekken:

Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


De inhoud van het dieet

Als het plaatje van hierboven goed hebt gekeken, heb je gezien dat de samenstelling van het paleo dieet heel gevarieerd kan zijn. Toch willen aanhangers van het dieet je doen geloven dat er bepaalde soorten niet genuttigd werden door de oermens:

 • Bonen
 • Granen
 • Melkproducten (het paleo dieet en kaas gaan ook niet samen)

De reden waarom je deze producten niet mag eten is omdat we ze pas 10.000 jaar geleden zijn gaan verbouwen en dus zijn onze genen hier helemaal niet voor gemaakt.

Het is een goed argument....die helaas van geen kant klopt.

Het klopt dat bonen zogenaamde anti-nutriënten bevat. Maar deze kan je ontzettend verminderen door bonen te koken wijst onderzoek uit. Wie eet er überhaupt rauwe en droge bonen?

Granen: wel of niet?

Granen zouden darmklachten met zich mee brengen door de gluten die erin zitten. Maar hooguit één procent van de bevolking blijkt hier last van te hebben. En zo'n 10% kan kleine irritaties krijgen als ze graan eten. Onderzoek wijst veel vaker uit dat het eten van granen je gezondheid meer goed doet dan kwaad doet. Daarnaast hebben we graanresten in molens gevonden die oermensen hebben gebruikt om meel van te maken.

paleo dieet nadelen

Hoe oud was deze vondst? Het was 30.000 jaar oud. Veel ouder dan de 10.000 jaar die paleo aanhangers aanhouden. Zelfs tandplak van gevonden skeletten van oermensen wijst uit dat ze granen aten.

Melkproducten zijn slecht voor ons, volgens paleo aanhangers, omdat er lactose in zit. Dit suiker hierin kunnen we niet verteren omdat we het vele duizenden jaren niet hebben gekend. En dat klopt ook. Lactose hebben we heel lang niet gekend. Maar zo'n 8000 jaar geleden is er een gen mutatie ontstaan (waarschijnlijk door de landbouw die we gingen drijven) waardoor we ineens het lactase enzym kregen. Met dit enzym werd het mogelijk voor mensen om lactose te verwerken.

LACTOSE INTOLERANTIE OP WERELDWIJD NIVEAU


paleo dieet ervaringen

Vooral Westerse landen kregen deze gen mutatie omdat je hier ook makkelijker landbouw kon drijven. In het Midden-Oosten en Afrika missen bijvoorbeeld vrij veel mensen deze gen mutatie en komt lactose intolerantie veel vaker voor. Waarom missen ze dit enzym? Omdat je daar veel minder goed landbouw kan drijven en dus heeft hun lichaam zich ook niet aan hoeven passen om lactose te kunnen verteren. Het paleo dieet en kaas kunnen dus prima samen als je dus geen lactose intolerantie hebt.

Bekijk de onderstaande video om de kritiek op het paleo dieet vanuit een wetenschappelijk perspectief te zien:

DE MYTHE VAN HET OER DIEET


Ondanks dat er geen vast paleo dieet is, zitter er in elk 'oerdieet' dingen die bepaalde voordelen met zich meebrengen. En wat dat betreft doet een paleo dieet ook heel veel dingen goed.


Voordelen van het paleo dieet

Het zal je misschien wel verbazen als ik dit zeg:

Het paleo dieet is gezond om te volgen.

Het is één van de beste diëten die je kan volgen als je ergens uit zou moeten kiezen. Mijn paleo dieet ervaringen zijn heel goed.

Het Mediterraanse dieet wordt gezien als de heilige graal in de wereld van diëten. Maar het paleo dieet scoort op elk vlak beter dan het Mediterraanse dieet. Zo blijkt uit onderzoek gedaan onder pre-diabetici dat ze tot wel 70% meer vet verliezen wanneer ze een paleo dieet volgen dan wanneer ze het Mediterraanse dieet volgen. Ook werd in het onderzoek de bloedsuikerspiegel van alle testpersonen die het paleo dieet kregen weer 'normaal'. Mensen die dus op het randje stonden om diabetes te ontwikkelen konden het heel snel terugdraaien door het paleo dieet te volgen. Als je meer wil weten over vet verliezen, lees dan deze blog.

GLUCOSESPIEGEL VAN DE TESTPERSONEN


paleo dieet gezond

Daarnaast wijst onderzoek uit dat per calorie het paleo dieet je veel meer verzadigd laat voelen dan het Mediterraanse dieet en ook nog eens je bloeddruk naar een normaal niveau kan verlagen.

Ook is het paleo dieet gezond omdat het veel noten en groenten bevat waarvan we in een eerdere blog hebben gezegd dat het één van de gezondste dingen zijn die je kan eten.


Eindoordeel

Het paleo dieet is niet slecht. Het is één van de betere diëten die je kan volgen als je moest kiezen. De paleo dieet ervaringen van iedereen die ik ken zijn allemaal positief. Maar gelukkig HOEF je niet kiezen tussen diëten. Je kan het beste verschillende diëten combineren.

Want de wetenschap heeft uitgewezen dat verschillende aspecten van het paleo dieet niet goed zijn of niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo heb ik eerder in de koolhydraatarm dieet blog uitgelegd dat wanneer je teveel eiwitten eet, dit slecht voor je is. Met een paleo dieet heb je al snel de neiging om dit te krijgen. Floor legt dit heel goed uit in haar eiwitdieet blog.

Het soort voedsel wat het paleo dieet verbied is ronduit onzin. Volkorengranen zijn goed voor je. Het zijn de toegevoegde suikers in producten die je dik maken. Maar niet de suikers en koolhydraten in bijvoorbeeld havermout of andere volkorengranen. Bonen zijn daarnaast op verschillende vlakken goed voor je. De anti-nutriënten die erin zitten wegen niet op tegen de gezondheidsvoordelen. Vooral wanneer de bonen worden gekookt.

Melk de witte motor?

Het enige waar ik het mee eens ben met de mensen van het paleo dieet is het niet innemen van melkproducten. Niet omdat we het niet kunnen verteren zoals paleo aanhangers claimen. Maar omdat tegenwoordig steeds meer onderzoeken laten zien dat melkproducten verschillende soorten kankers veroorzaken op langere termijn.

Wil je het paleo dieet volgen? Prima. Realiseer je dat er niet één soort dieet bestaat en dat je prima granen en bonen mag eten. Het komt weer bij het principe van de Gezondheidsfreaks aan:

Eet alles wat je kan vinden in de natuur als je in een tijdmachine zou stappen en 10.000 jaar geleden uit zou stappen.

Eet echt eten wat je oma zou herkennen en erkennen als echt eten. En wat dat betreft doet het paleo dieet het op dit aspect heel goed. Want het dieet wat wij volgen is een paleo dieet maar we eten ook de dingen ze verbieden. En dat is ook wat wij je aanraden om te doen. Ga nooit extremistisch één dieet volgen maar pak het beste uit verschillende diëten. Dus je kan prima een aantal paleo dieet recepten in je dieet verwerken. Kies voor het paleo dieet 2.0!


En het oordeel is...

Voor- en nadelen van het paleo dieet

Voordelen

 • Wetenschappelijk gezien is het één van de beste diëten die je kan volgen als je gezond wil leven of wil afvallen
 • Je kan diabetes type 2 tot zekere mate terugdraaien
 • Per calorie werkt het paleo dieet meer verzadigend dan het Mediterraanse dieet

Nadelen

 • Het paleo dieet is niet zo wetenschappelijk bewezen als aanhangers je willen laten geloven
 • Het verbied verschillende soorten voedsel die eigenlijk heel goed voor je zijn
 • De kans is heel groot dat je veel te veel eiwitten binnenkrijgt wanneer je het paleo dieet volgt

Het paleo eetpatroon

Ok, dus het oerdieet bestaat niet en heeft ook nog echt bestaan. Maar wat kunnen we dan wel van onze voorouders leren?

Hun eetpatroon

Want hoewel elke bevolkingsgroep een andere dieetsamenstelling had, hadden ze allemaal één ding gemeen: ze hadden het merendeel van de tijd honger.​

Hoe weten we dit zo zeker? Eén van de redenen is dat elk mens op aarde veel sneller vet opslaat dan dat je kan verbranden. Je lichaam spaart liever eten op dan het te verbranden. En dit doe je eigenlijk alleen als je uit een omgeving komt waar eten schaars is.

Dit chronisch 'honger lijden' blijkt heel veel gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen. Het blijkt dat de 'als jij je ontbijt overslaat ga je dood' tip die we vroeger meekregen niet meer opgaat volgens de wetenschap. Steeds meer onderzoeken komen naar buiten die laten zien dat lange periodes niet eten goed is voor je gezondheid.

Honger zal je gelukkiger, gespierder en dunner maken

Niet alleen zal het je doen afvallen en vet laten verbranden, maar krijg je ook meer prettige hormonen in je lichaam en wordt jij je hongergevoel de baas.

Dit oer-eetpatroon heet intermittent fasting. En ik heb er een uitgebreid e-boek over geschreven zodat je precies weet wat het inhoudt en wat het wetenschappelijk bewijs hiervoor is.

Onder deze blog kan je het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket downloaden waarin je ook het e-boek kan vinden.

Download het en laat mij via de mail weten wat je ervan vindt.​

Groetjes,

Ali

P.s: Heb jij al eens het paleo dieet geprobeerd? Hoe heb jij dit dieet ervaren? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 8 comments