2

De Nieuwe Schijf Van Vijf: Blunder Of Stap In De Goede Richting?

In deze blog leer je:

 • Wat de veranderingen zijn in de nieuwe schijf van vijf
 • Hoe je meer dan 6 gezondheidsvoordelen kan krijgen van één soort eten - de bijwerkingen zijn niet ideaal voor een eerste date
 • Waarom ze in de nieuwe schijf van vijf paradoxale adviezen geven - zelfs een kind snapt dat er iets niet klopt
 • Waarom de nieuwe schijf van vijf wil dat je de gezondste producten op aarde moet verpesten - ook leer je hoe je dit kan voorkomen

More...


Nieuwe schijf van vijf gedoemd om te falen?

Als je niet weet wat de schijf van vijf is, dan heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd de afgelopen jaren. Volgens het Voedingscentrum, blijkt de term 'schijf van vijf' bekend te zijn bij 92% van de Nederlanders. In het verleden hebben wij het Voedingscentrum op verschillende manieren de grond in geboord. Maar het lijkt erop dat ze de strijd niet hebben opgegeven. Er is namelijk een nieuwe schijf van vijf door het Voedingscentrum gepresenteerd.

Volgens het Voedingscentrum voldoet hij nu aan de huidige wetenschappelijke bevindingen. De vraag is of dit wel waar is. Het vorige model van het Voedingscentrum zat er volkomen naast. Het was gebaseerd op ontiegelijk oude wetenschap.

In deze blog leer je wat de nieuwe schijf van vijf zo 'nieuw' maakt en of je er überhaupt wel iets aan hebt. Daarnaast leer je wat de grootste blunders zijn van de nieuwe schijf van vijf en hoe wij die voor je hebben opgelost.

Wat is er nieuw?

Om meteen met de deur in huis te vallen, gaan we alle goede dingen behandelen. En verrassend genoeg zijn dat er nogal wat. Hoe slecht het oude model ook was:

Ik heb eigenlijk bijna geen commentaar op het nieuwe model. Waarom?

Dat ga ik je eens haarfijn uitleggen :).#1 Boon baby boon

Ten eerste worden vooral bonen in dit model ontzettend gepromoot. Dat is een hele goede stap. Want bonen helpen bij:

 • Afvallen
 • Verminderen van glucosespiegels
 • Verzadigingsgevoel verhogen door de aanwezigheid van vezels
 • Buikomvang verminderen
 • Bloeddruk verminderen
 • Slechte cholesterol verlagen
 • En nog veel en veel meer...
nieuwe schijf van vijf peulvruchten

Het bovenstaande lijstje verklaart waarom wij ze bijna elke dag eten! Hoewel je partner misschien niet heel blij is met de 'bijwerkingen' van bonen, zal hij langer van je kunnen genieten. Peulvruchten zijn namelijk één van de gezondste voedingsmiddelen op aarde. Dus het eerste 'duimpje omhoog' is binnen voor de nieuwe schijf van vijf.


#2 Aanbevolen hoeveelheid vlees moet je voortaan snuiven

Ten tweede adviseren ze mensen om maximaal 500 gram vlees PER WEEK te eten. Waarvan maar 300 gram rood vlees per week.

Dit is best wel een 'balsy' move van het Voedingscentrum. Want 500 gram vlees per week is echt heel weinig. Vooral als je elke dag vlees eet. De meeste mensen hebben amper genoeg aan 200 gram vlees PER DAG. De reden dat ze dit doen, is omdat vele onderzoeken laten zien dat het eten van vlees je levensduur verkort. Natuurlijk is niet elke vleessoort even 'slecht'. Zo is rood vlees het slechtst. Vis wordt gezien als het beste stukje 'vlees' vanwege de gezonde vetten die hierin zitten.

Als alternatieven adviseert de nieuwe schijf van vijf het eten van bonen, noten en/of eieren. Enerzijds omdat het gezonder voor je is. Anderzijds omdat het 'beter voor het milieu' is. Dat is serieus een argument. Niet een punt waar wij vaak bij stil staan als Gezondheidsfreaks. Maar het is altijd mooi meegenomen als je ook lief kan zijn voor de bomen en dieren.

Maar straks laat ik je zien hoe de nieuwe schijf van vijf zichzelf tegenspreekt. Want aan de ene kant raden ze het eten van vlees af. Om vervolgens aan de andere kant aan te raden om zuivel te eten en/of drinken.


#3 Je favoriete ontbijt moet vervangen worden

Je hoort het goed. De nieuwe schijf van vijf wil dat je minder brood eet per dag. Je moet 50% minder eten zelfs. Je moet van 10-12 sneetjes brood naar 5-6 per dag. Dit is een vrij grote sprong. En hier zijn verschillende goede redenen voor.

Brood is verre van de beste koolhydraatbron die je kan eten. Natuurlijk ontken ik niet dat het makkelijk is om even een boterham te maken. Elke keer een blikje bonen verwarmen is het verre van praktisch. Maar brood heeft niet een ideale glycemische index of lading. Althans, vergeleken met zijn 'gezonde broertjes en zussen'.

Zo is een veel beter alternatief havermout. Het is al maanden onze vervanger van brood. Het is goedkoop en het vult je veel meer dan brood. Twee sneetjes brood met beleg komen ongeveer overeen met 50 gram havermout. Geloof me wanneer ik zeg dat havermout je veel meer vult dan brood. Laat staan dat het een hele lage glycemische index/lading heeft. Dus je kakt niet in na twee happen te hebben gegeten zoals bij brood.


Blunders van de nieuwe schijf van vijf

Zoals je inmiddels al weet was ik positief verrast door de richtlijnen van de nieuwe schijf van vijf. Na het doorspitten van een 134 bladzijden tellend document over gezond eten, had ik weinig commentaar op hun adviezen. Het merendeel van wat ze zeggen zit op dezelfde lijn als wat wij bij Gezondheidsfreaks zeggen. Het verschil is dat wij dieper op de materie ingaan en niet politiek correct zijn. Overheidsinstanties schrijven juist dingen voor 'het gewone volk' (waardoor het diepgang mist) en kunnen ze geen sterk standpunt innemen (waardoor ze politiek correct moeten blijven).

Als gevolg hiervan zijn er een paar dingen in de nieuwe schijf van vijf die of diepgang missen, onjuist zijn of onvolledig zijn. Hieronder heb ik ze voor je samengevat.

Hoeveel moet ik eten?

Het eerste wat me opviel was een functie op hun website. Ik kon daar mijn caloriebehoefte laten berekenen. Niet alleen rekenen ze voor me uit wat ik moet eten maar ook hoe ik aan deze behoefte kan komen. Ik krijg een soort eetschema. Ik was best benieuwd wat eruit zou komen. Tot mijn verbazing klopte de hoeveelheid voeding bij mijn huidige caloriebehoefte. En toen ging er een lampje bij me branden:

Hoe in godsnaam weten ze hoeveel ik moet eten als ik alleen heb aangegeven hoe oud ik ben en wat mijn geslacht is?

Want volgens hun berekening moest ik bijna 2200 kcal eten. Wat aardig in de buurt komt van mijn eigen berekeningen. Maar volgens hun formule moet elke man van 27 bijna 2200 kcal eten.

En dat kan niet kloppen.

Want een man die 150 cm lang is en 2200 kcal eet, zal ontzettend veel aankomen. Terwijl iemand die 190 cm lang is doodgaat van de honger.

De nieuwe schijf van vijf vertelt je heel goed WAT je moet eten maar niet HOEVEEL je moet eten. Hierdoor weet je dus nog steeds maar de helft van het verhaal. Daarom hebben wij het 24/7 schema bedacht. Hierin vertellen we je zowel WAT je moet eten en HOEVEEL je moet eten.


Het heilige huisje is nog steeds niet om

Tijdens het onderzoeken van de nieuwe schijf van vijf, kwam ik een quote tegen van een expert bij het voedingscentrum:

"En we moeten leren om groente en fruit op ons brood te eten"

Dit is logica van drie keer niks. Want enerzijds willen ze dat mensen ongezond broodbeleg (en brood zelf) verminderen.

Maar anderzijds willen ze dat je gezonde producten als fruit en groenten verpest door het op brood te doen.

nieuwe schijf van vijf voedingscentrum

Er wordt gedaan alsof brood net zo belangrijk is als zuurstof. Alsof je dood zal gaan of je leven een hel wordt wanneer je het niet zou eten. Er is geen probleem als je het eet. Alleen zijn er betere alternatieven dan deze 'nummer 1'. Zoals fruit en havermout.

Het is verbazingwekkend waarom het voedingscentrum niet durft te zeggen dat je brood gewoon moet vermijden. Maar als je er langer bij stilstaat, is het best wel logisch. De nieuwe schrijf van vijf is niet voor de mensen die heel gezond willen eten. Het is voor de gemiddelde Nederlander die zich helemaal niet bezighoud met eten. Het type persoon wat heel snel wil weten wat 'gezond en ongezond' is zonder van de ene blog naar de andere blog te gaan.

De nieuwe schrijf van vijf geeft 'politiek correct voedingsadvies'. Het verbied niks (alleen alcohol) en het laat eigenlijk alles toe waarvan ze weten dat de meeste mensen het toch zullen eten (brood, zuivel etc). Wat mij brengt bij het laatste punt.


Melk: de witte kankerverwekker

De nieuwe schrijf van vijf vertelt mensen dat ze weinig vlees moeten eten. Maar over zuivel wordt geen woord gerept. Sterker nog, er wordt geclaimd dat melk zelfs kanker kan voorkomen. Dit zal vast met een onderzoek onderbouwd kunnen worden.

Helaas laten talloze onderzoeken zien dat zuivelproducten een belangrijke factor zijn in het ontwikkelen van verschillende ziekten. Van kanker tot Alzheimer. Zowel de eiwitten als groeihormonen in melk lijken hier aan bij te dragen. De lijst met ziekten die gelinkt zijn aan melk consumptie is letterlijk te lang om op te noemen.

En ook is dit niet heel verbazingwekkend. Het voedingscentrum kan geen producten verbieden of afraden. De rol van de overheid is om eigenlijk altijd 'in het midden' te zitten qua uitspraken en beslissingen. Soms een beetje naar rechts en soms naar links maar nooit extreem naar links of rechts. En dat zie je terug in de voedingsadviezen.

nieuwe schijf van vijf vlees

Ze kunnen moeilijk als overheid de voeding afraden, die ze bij een andere overheidsinstantie subsidiëren. Denk hierbij aan de melkindustrie in Nederland. Er zou weinig van de melkindustrie overblijven als niemand het spul meer dronk. Daarnaast kunnen we prima door het leven zonder melk. Er is een reden waarom we na een bepaalde leeftijd niet meer aan de borsten van onze moeders zuigen:

We zijn in staat om vast voedsel te eten

De enige vloeistof die je echt nodig hebt in je leven is water. Groene thee en zwarte koffie zijn goede aanvullingen hierop. Gelukkig is dit ook het advies van de nieuwe schijf van vijf.


Conclusie

Hoewel de nieuwe schijf van vijf hier en daar wat steekjes laat vallen, is het eigenlijk best goed. Het is niet het beste voedingsadvies wat je kan vinden maar het is zeker niet het slechtste. Zie het als het meest gezonde EN politiek correcte voedingsadvies wat je als beginner kan leren.

Wanneer je wil leren wat ECHT goed voor je is zonder een politiek correct sausje, moet je bij de Gezondheidsfreaks zijn.

Want alle 'vernieuwingen' van de nieuwe schijf van vijf hebben wij maanden geleden al online gezet. Wij durven je wel te vertellen wat je moet verbannen uit je leven. Tegelijkertijd vertellen we je ook dat je er soms lekker op los moet eten op een cheatday.

nieuwe schijf van vijf

Eén slechte maaltijd maakt je niet dik of ongezond. Eén gezonde maaltijd maakt je ook niet gezond en sexy.

Het is wat je dag in/dag uit doet.

En daarom hebben we voor iedereen die zijn gezondheid serieus wil nemen, een gratis starterspakket samengesteld.

Zie dit als de schijf van vijf van de Gezondheidsfreaks. Daarin vertellen we je zowel HOEVEEL je moet eten als WAT je moet eten. Hierdoor krijg je alles wat je moet weten over gezond eten en gezond leven op één pagina.

Schrijf je hieronder gratis in voor het starterspakket.

Groetjes,

Ali

P.s: Heb jij ooit adviezen aangenomen van het voedingscentrum? Wat is je mening over de nieuwe schijf van vijf? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments