1

De Knop Omzetten Om Af Te Vallen & Gezonder Te Eten? 6 Trucjes!

In deze blog leer je:

  • Waarom de knop omzetten om af te vallen en gezonder te eten zo moeilijk is - je bent namelijk constant tegen je genen aan het opboksen
  • Wat het vergeten woordje is dat je moet onthouden als je de knop permanent wilt omzetten 
  • ​Waarom het kopen van een iets te strakke broek je kan helpen om de knop om te zetten en om te houden - dit is een sluwe psychologische truc
  • De beste manier om ervoor te zorgen dat je niet terugvalt in oude gewoonten - de knop omzetten om af te vallen is nutteloos als jij niet gemotiveerd kan blijven
  • Waarom egoïsme je dunner, gezonder en gelukkig zal maken - ondanks dat mensen om je heen anders zullen beweren

More...De knop omzetten om af te vallen is een psychologische nachtmerrie

De mentale knop omzetten om af te vallen of gezonder te eten kan soms onmogelijk lijken. Elke keer doe jij je best maar opeens val je weer terug in oude patronen.

Ongezond eten lijkt ineens onweerstaanbaar. Je motivatie om af te vallen lijkt als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. Je zou bijna denken dat er iemand van bovenaf het je allemaal niet gunt.

De knop omzetten is voor de één makkelijker dan voor de ander. Dat is gek. Want mensen zijn biologisch gezien allemaal hetzelfde. Toch lukt het de één wel en de ander niet. Hier blijken 'gelukkig' verschillende verklaringen voor te zijn.

In deze blog leer je 6 trucjes waarmee de knop omzetten om af te vallen of gezonder te eten veel makkelijker wordt. Ook zal je verschillende redenen leren waarom de knop omzetten tot nu toe niet is gelukt.


#1 Bepaal je essentiële 'waarom'

Ik zal met de deur in huis vallen. Dit is verreweg de belangrijkste truc van deze blog. Dit is de reden waarom de één wel zijn streefgewicht en -lichaam behaald en de ander niet. De reden waarom de één miljonair wordt en de ander niet.

Laat ik je eerst voorstellen aan de belangrijkste 3 woorden die je vandaag gaat lezen:

knop omzetten om af te vallen

Wanneer je wilt afvallen of gezonder wilt eten, begin je onbewust altijd bij de WAT. Denk bijvoorbeeld aan de uitspraak "ik wil 10 kilo verliezen". Vervolgens ga je wellicht nadenken over de HOE. Dat kan een uitspraak zijn als "dit ga ik doen door gezonder te eten en meer te sporten". So far so good. Maar vervolgens wordt het belangrijkste woordje totaal niet in je mond genomen:

"Waarom?"

De WAAROM is de belangrijkste factor bij de knop omzetten om af te vallen. Het moet altijd de eerste stap zijn. Nooit de laatste stap. Laat het mij uitleggen aan een voorbeeld:

Persoon 1 en 2 willen beide 10 kilo afvallen. Beide gaan dit doen door 'gezonder te eten en meer te sporten'. De WAT en de HOE is bij beide dus hetzelfde. Maar de WAAROM van persoon 1 is dat hij (of zij) 10 kilo wil verliezen om in mooiere kleding te kunnen passen. Persoon 2 heeft gehoord dat als hij geen 10 kilo verliest, het gevolg een dodelijk hartaanval zal zijn. Hierdoor zal hij vroegtijdig afscheid moet nemen van zijn dierbaren.

Het hangt allemaal van één woord af

Welke van deze personen is denk je meer gedreven om te veranderen? Simpel gezegd: welk van deze personen heeft een sterkere WAAROM?

Persoon 2 natuurlijk.

Permanent je knop omzetten voor afvallen of om gezonder te eten ligt hem dus in de WAAROM. Voordat je dus aan een nieuw dieet gaat beginnen moet je eerst duidelijk voor jezelf hebben wat je 'waarom' is. Als je merkt dat je moeite hebt met het verwoorden hiervan, ben ik bang dat je prikkel om te veranderen niet groot genoeg is.

Mensen die iets graag willen, weten dit in één seconde te verwoorden. Ze denken er immers dag en nacht aan. Mensen die geen drang hebben om te veranderen, zullen meer moeite hebben met het verwoorden ervan. Vele mensen zeggen af te willen vallen maar weinig willen dit ook ECHT. Het is net als mannen die zeggen dat ze een Ferrari willen. Het klopt dat ze het zouden willen maar er dag en nacht hard voor werken is teveel gevraagd. De WAAROM is niet sterk genoeg.


#2 Schrijf je motivatie uit

Stel dat ik je nog niet heb afgeschrikt met het bovenstaande. Je hebt mijn tip gelezen en hebt heel hard nagedacht over je WAAROM. Dat is heel goed. Maar dat is nog maar het begin. Want hoe vaak heb je een 'goed idee' die je een week later weer vergeten bent.

Ik ben niet anders dan jij. Om de dag val ik Floor lastig met een 'geweldig' idee voor Gezondheidsfreaks. Een paar dagen later hoor je mij er nooit meer over.

De reden hiervoor is heel simpel:

Als mens is het heel moeilijk om je te focussen op doelen die in de toekomst liggen en niet concreet zijn.

Schrijvers zijn blijvers

Daarom heb ik mijzelf de gewoonte aangeleerd om uit te schrijven wat mijn doelen zijn. Hoe gedetailleerder je dit doet, hoe beter! Mensen die doelen stellen blijken namelijk beter resultaat te behalen.

Laten wij wederom het voorbeeld nemen van persoon 1 en persoon 2 van hierboven. Beide willen 10 kilo afvallen. De persoon die in mooiere kleding wil passen heeft als WAAROM opgeschreven:

"Ik wil 10 kilo afvallen omdat ik dan in mooiere kleding kan passen"

Persoon 2 heeft als WAAROM opgeschreven:

"Ik wil 10 kilo afvallen omdat ik anders een hartaanval krijg en de kans groot is dat ik overlijd. Hierdoor laat ik mijn dierbaren met pijn achter omdat ik egoïstisch was. De pijn die zij voelen weegt veel zwaarder op tegen het genot van ongezond eten. Daarnaast zal ik mij ook fitter voelen waardoor ik energieker door het leven zal gaan. Ik kan daardoor weer mijn favoriete hobby's beoefenen en vaker het huis uit. Dit zal er voor zorgen dat ik mij NOG beter ga voelen."

Zoals je ziet hebben beide personen een WAAROM. Maar persoon 2 heeft een hele duidelijke en gedetailleerde WAAROM. Het is achteraf gezien ook niet zo gek als persoon 2 wel de 10 kilo verliest en persoon 1 niet. De knop omzetten om af te vallen of gezonder te eten is veel makkelijker wanneer je WAAROM helder is.

Om niet te vergeten wat je waarom is, kan je dit het beste op een A4tje schrijven. Daarna moet je het ophangen op een plek waar je elke dag komt. Voor de één is het de spiegel waar jij jezelf dagelijks klaarmaakt en voor de ander zal dit de koelkast zijn. Door het op te hangen herinner jij jezelf (en anderen) eraan dat jij je doelen heel serieus neemt. Je maakt het makkelijker om gefocust te blijven op je doel.

de knop om afvallen

#3 Plan de toekomst

Om de knop omzetten NOG makkelijker te maken, kan je deze tip gebruiken. Niet iedereen heeft 'extreme' redenen nodig om af te vallen of gezonder te eten. Niet iedereen die deze blog leest staat op het punt een hartaanval te krijgen. Sommige mensen zijn daadwerkelijk persoon 1 die gewoon in beter zittende kleding wil rondlopen.

Vaak weet je ook precies wat voor soort kleding. Voor de ene persoon zal het een broek of jurk zijn en de ander wil er graag goed uitzien in bikini. In alle gevallen zou ik je één ding aanraden:

  • Koop hetgeen waarin je graag zou willen passen VOORDAT je begint met afvallen of gezonder eten.

Door alvast de outfit te kopen, heb je iets om naartoe te werken. Je kan zelfs wekelijks de outfit passen. Hierdoor zal je, als het goed is, steeds meer merken dat het beter zit. Wat je nog meer motiveert om de knop om te zetten en 'om te houden'.

Het hoeft overigens geen kleding te zijn.

Hack je hersenen om de knop om te zetten

Het kan ook een strandvakantie zijn. Zodat jij je droomlichaam kan showen. Of het kopen van een toegangspas voor een marathon. Je moet in dat geval naar een perfecte conditie toewerken. Anders wordt die marathon wel ERG zwaar ;).

Koop, bestel of reserveer hetgeen wat je graag wilt hebben/doen voordat jij je ideale gewicht hebt bereikt. Je maakt het resultaat daardoor veel tastbaarder voor jezelf. Daardoor zal de knop omzetten en houden veel makkelijker zijn. Het is net als je doelen opschrijven en ophangen:

mentale knop omzetten

Doordat je het elke dag/week ziet, verlies jij je doel (letterlijk) niet uit het oog. Daarnaast heb je al geld geïnvesteerd in de aankoop. Hierdoor zal jij je genoodzaakt voelen om er daadwerkelijk iets mee te doen. Anders is het zonde van je geld. Als mens zit ons brein vol met dit soort denkfouten. In dit geval kan jij het in je eigen voordeel gebruiken. Je maakt het hierdoor makkelijker om je brein voor de gek te houden en de knop om te zetten;).


Wil je gezond en snel afvallen? Klik op de onderstaande knop om de beste methode te ontdekken:

Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Creëer een sociaal vangnet

Hoewel verschillende websites suggereren dat de knop omdraaien voor afvallen relatief makkelijk is, is dit verre van waar. De knop omzetten om af te vallen en daadwerkelijk om houden is één van de moeilijkste dingen om te doen. Het maakt niet uit op welk gebied. Of het nou afvallen is of je best doen om de leukste partner op aarde te zijn.

Hoewel onze bedoelingen vaak goed zijn, is de uitvoering dat niet. Je valt altijd terug in oude patronen als je niet bewust door het leven gaat. Hoe sterk jij ook in je schoenen staat, je kan niet altijd alles alleen doen.

Ik zal je een voorbeeld geven uit mijn leven:

Dagelijks sta ik rond 6:30 op. Vakantie of niet. Weekend of niet. Ik sta eigenlijk altijd vroeg op. Daarnaast lees ik dagelijks vrij veel. Ik sport 7 keer in de week. Ik eet gezond en heb geen moeite met 'nee' zeggen tegen ongezond eten. Velen zien mij als een ambitieus en gedisciplineerd persoon. Eentje die alles zelf kan oplossen.

Het zal je misschien verbazen als ik het zeg maar:

Ik klop wekelijks aan bij mensen om hulp te vragen.

Hoewel ik goed ben op bepaalde vlakken, ben ik belabberd op andere vlakken. Het is niet altijd even makkelijk om hulp te vragen maar ik probeer het wel zoveel mogelijk te doen. Natuurlijk schaam ik mij soms om hulp te vragen. Natuurlijk voel ik mij soms bezwaard om het te doen. Ik heb constant het gevoel dat ik anderen tot last ben.

Maar toch vraag ik om hulp. En de reden is heel simpel:

Ik ben maar een mens. Ik kan niet 'alles' leren. Ik kan niet in alles goed zijn.

Je bent geen Superman

Het probleem bij de knop omzetten om af te vallen is dat je waarschijnlijk denkt dat je het alleen kan. Er bestaat een groep mensen die het prima alleen kan. Maar een veel grotere groep heeft hulp nodig. De meeste mensen zijn zo vastgeroest in hun oude patronen dat nieuw gedrag aanleren HEEL moeilijk is. Alleen ga je het dan niet redden.

knop omdraaien afvallen

Wie jou moet zou moeten helpen verschilt van persoon tot persoon. Ook verschilt het per doel. Soms kan het een vriend of vriendin zijn. Of je partner. Wellicht moet je de hulp inschakelen van je favoriete diëtiste. Het doel van dit allemaal is:

Je hebt een stok achter de deur nodig. Iemand die je op het paadje kan houden. Onderzoek laat namelijk zien dat het hebben van een sociaal vangnet het makkelijker voor je maakt om gezondheidsdoelen te behalen.

Deel daarom met je buddy wat je precies wilt bereiken en waarom. Vertel hem of haar precies wat je dagelijks (of wekelijks) gaat doen om dit te bereiken. Het belangrijkste van dit allemaal:

Vertel diegene hoe hij of zij je moet corrigeren. Wees eerlijk over je valkuilen en minpunten. Hoe eerlijker jij bent, hoe makkelijker het wordt om de knop voor eens en altijd om te zetten.

Daarom hebben wij het Gezondheidsfreaks Kwartaal opgezet. Floor en ik merkten namelijk dat het probleem van mensen niet zozeer bij het ontbreken van goede informatie lag. Ook is de motivatie om te veranderen sterk aanwezig.

Talloze mensen hebben een hele goede 'waarom' maar missen de uitvoering. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Ze hebben geen idee of hetgeen wat ze doen goed is of niet. Zonder begeleiding zouden deze mensen de knop nooit hebben kunnen omzetten. Die begeleiding bieden wij ze aan.


#5 Plan al je maaltijden

De knop omzetten en houden is al moeilijk genoeg. Waarom zou je nog meer dingen aan je hoofd willen hebben? In de blog over verantwoord afvallen heb ik al uitgelegd waarom het belangrijk is om een eetschema te maken.

Het aanleren van nieuwe gewoonten is heel uitdagend. Dit doe je, wetenschappelijk gezien, door de gewoonte heel vaak te herhalen. Waar je naartoe wilt werken, is een sterke verbinding van die gezonde gewoonte in je brein. Om het blijvend te maken MOET deze verbinding sterker zijn dan de gewoonte die je wilt afleren. 

Wat hiervoor nodig is, is om de nieuwe gewoonte (het liefst) elke dag te doen. Dat is moeilijk genoeg. Als je de knop om wilt zetten, wil je zoveel mogelijk van het nieuwe gedrag (afvallen of gezonder eten) automatiseren. Je wil, zodra je opstaat uit bed, precies weten 'wat, hoeveel en wanneer' je iets gaat doen.

Spaar je energie voor de juiste momenten

Omdat het al vastgelegd is, hoef je er geen energie aan te spenderen. Je bent daardoor ook niet de hele dag bezig met eten. Door een eetschema te maken kan je een deel van 'de knop omzetten om af te vallen' automatiseren. Hierdoor hoef je er niet constant aan te denken. Net als een robot.

Wat het beste werkt, is om een weekschema te maken. Hierdoor weet je precies wat je gedurende de week mag eten. Je kan zoveel variantie aanbrengen in je eetschema als je zelf wilt. Het maken van een dagschema is niet echt praktisch. Elke dag van het jaar hetzelfde eten is niet echt prettig. Dat maakt de knop omzetten om af te vallen of gezonder te eten ook niet heel realistisch. Het maken van een maandschema is daarentegen veel te veel werk. Een weekschema is de perfecte balans tussen structuur en variantie.


#6 De knop omzetten door je omgeving te veranderen

Dit is een heel belangrijk trucje om de knop om te zetten. Helaas is het ook één van de moeilijkste (en meest vergeten) factoren om te veranderen.

Stel je eens voor dat je besluit om al het bovenstaande te doen. Je volgt alles perfect op en hebt de beste begeleiding op aarde. Alles zou dan goed moeten komen....toch?

Helaas niet.

Want hoe makkelijk denk je dat de knop omzetten zal zijn wanneer je nog steeds:

  • Elke woensdag met het gezin pizza bestelt
  • Elke vrijdagmiddag een borrel doet met collega's
  • Elke zaterdagmiddag een high tea doet of zaterdagavond uit eten gaat met vrienden

De knop omzetten om af te vallen en gezonder te eten is onmogelijk als je dit soort rituelen erin houdt.

Het bovenstaande is nog maar het topje van de ijsberg. Je weet zelf beter wat de 'rituelen' zijn die jij met familie, vrienden en collega's doet. Het zijn stuk voor stuk ongezonde rituelen die je niet dichterbij je doelen zullen brengen of houden.

Tegelijkertijd realiseer ik mij dat deze rituelen veranderen lastig voor je kan zijn. Niet omdat jij het zelf niet wilt of kan. Het is moeilijk omdat ANDERE mensen het je moeilijk maken.

Kies altijd voor jezelf

Hoe denk jij dat je beste vrienden of familieleden zullen reageren wanneer je aangeeft niet meer mee te willen doen? Dat je niet meer pizza wilt bestellen op woensdag. Dat je niet meer meegaat naar de vrijdagmiddagborrel. Dit zal je niet in dank worden afgenomen. Toch zal je dit moeten doen, als de knop omzetten om af te vallen en gezonder te eten belangrijk voor je is.

knop omzetten voor afvallen

Onderzoek heeft namelijk laten zien dat het veranderen van 'je omgeving' één van de beste manieren is om een verslaving te stoppen. En de knop niet kunnen omzetten, komt min of meer omdat je 'verslaving' te sterk is op dat moment.

De makkelijkste en enige manier om je omgeving te veranderen is door eerlijk en duidelijk te vertellen waarom je niet meegaat of meedoet. Vertel ze oprecht over je doelen en dat je hun uitnodiging waardeert maar moet afwijzen. Vertel ze zelfs dat je hen wil gebruiken als sociaal vangnet. Zo kunnen ze je helpen EN hoeven ze je niet te missen.

Ervaring leert dat wanneer je ontzettend eerlijk bent, mensen je meer respecteren. Want niemand zou zo eerlijk zijn als hij/zij geen duidelijke WAAROM had. Daarnaast kan je niet iedereen altijd tevreden houden. Je moet voor jezelf kiezen. Hoe 'egoïstisch' het misschien voelt.


De eerste stap om de knop om te zetten

Iets moet de eerste stap zijn om de knop om te zetten. Voor de één is dat het lezen van deze blog. Voor de ander zal dat het Gezondheidsfreaks starterspakket zijn. Wat het belangrijkste is, is dat je ook daadwerkelijk de tips in de praktijk toepast. Theorie is leuk maar dat zal je nergens brengen als je het niet toepast.

Pas wanneer je iets toepast, zal je er baat bij hebben. Je kan boeken en blogs lezen tot je een ons weegt. Alleen door het toepassen zal je ook daadwerkelijk een 'ons' kunnen wegen 😉

In het Gezondheidsfreaks starterspakket zal je onder andere een video vinden om je caloriebehoefte te berekenen. Dit is keer op keer de belangrijkste stap gebleken om langdurig af te vallen en gezonder te eten zonder in je oude gewoontes terug te vallen.

Maak "de knop omzetten om af te vallen" makkelijker voor jezelf en schrijf je hieronder in voor het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket.

Groetjes,

Ali

P.s: waarom is de knop omzetten om af te vallen en gezonder te eten je nog niet gelukt? Heb jij een ander trucje dat je gebruikt om die mentale knop om te zetten? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments