Recensie: Diabetes Omkeren Methode Hollands Kookboek van Ziektevrijleven

Stel je voor dat je diabetes type 2 hebt... wat kun je dan het beste doen om het te verbeteren?

Gezonder eten natuurlijk!

Eén van de dingen die je kunt gebruiken in je doel naar een gezonder leven is het Diabetes Omkeren Methode Hollands kookboek. 

Het kookboek heeft een bijzondere twist: het bevat stampotten die koolhydraatarm zijn en goed zijn voor je bloedsuiker.

Maar is het de moeite waarde? Dat leer je in deze recensie van dit boek.

Diabetes omkeren methode hollands kookboek

More...

Wat is het Diabetes Omkeren Methode Hollands Kookboek?

Na onze review van de Diabetes Omkeren Methode en het Diabetes Omkeren Methode Kookboek van Ziektevrijleven, leek het mij een goed idee om hun Diabetes Omkeren Methode Hollands Kookboek te beoordelen.

Het Diabetes Omkeren Methode Hollands Kookboek van Ben Kuiper en Marloes Schuurman is een kookboek met een bijzondere insteek:

Diabetes type 2 patiënten met gezonde recepten helpen hun bloedsuikerspiegel te verlagen of zelfs hun diabetes type 2 volledig om te keren. En dan vooral door gebruik te maken van de gezonde stamppotten (en andere Hollandse gerechten) in het kookboek.

Het kookboek is voor verschillende mensen interessant hebben volgens Ben & Marloes van Ziektevrijleven:

  • Mensen die de Diabetes Omkeren Methode cursus hebben gekocht en daarnaast nog wat inspiratie nodig hebben van gezonde Hollandse gerechten
  • Mensen die een hoge bloedsuikerspiegel hebben maar nog niet aan de cursus willen of kunnen beginnen 
  • Mensen die koolhydraatarme Hollandse gerechten willen eten (vooral de stamppotten) en recepten zoeken die binnen dat eetpatroon passen

Val jij in één van de bovenstaande groepen? Dan is dit kookboek wellicht iets voor jou.

Eerste indruk van het Hollands kookboek

Het boek is een zeer mooi vormgegeven boek. 

Persoonlijk vind ik het qua design een stuk mooier dan het groene kookboek omdat het thema van het boek echt meteen duidelijk is:

Nederlandse gerechten.

Wederom heeft het boek een harde kaft en wederom voelt het boek zwaarder aan dan je zou denken al je de foto ziet.

Het boek bevat ongeveer 125 pagina's. Hij is ongeveer half zo dik als het groene kookboek van Ziektevrijleven.

Wederom is er gekozen voor 'map' papier om op te drukken in plaats van een glanzende papiersoort. Waarom dit gedaan is, hebben we al uitgelegd in onze review van het groene kookboek. De reden van namelijk (aldus Ben Kuiper):

"Gladde bladzijden zijn niet handig in een kookboek omdat het makkelijk 'vettig' en vies wordt. Omdat het een kookboek is, en niet bijvoorbeeld een fotoalbum, is de kans erg groot dat het vies wordt in de keuken. Daarom is het beter om dit droge/matte papier te gebruiken voor het boek"

De foto's zouden natuurlijk een stuk beter tot hun recht komen als het op glanzend papier gedrukt zou worden. Maar daardoor zou het boek ook veel sneller vies worden en vetvlekken hebben. Het is dus een praktische keuze geweest.

Begrijp mij overigens niet verkeerd: de foto's van het boek zien er prachtig uit.

Welke recepten kun je in het Diabetes Omkeren Methode Hollands Kookboek vinden?

Het kookboek heeft - net als bij het groene kookboek - een duidelijke indeling van de recepten met 'kleuren' die bij elk hoofdstuk horen.

Daarnaast zie je in de gekleurde balk van van je thema in welke categorie je zit.

Hiernaast heb ik een foto geplaatst van hoe dit eruit ziet in het boek. Dit is de blauwe 'stamppotten' categorie.

Je weet dus meteen 'waar' je bent in het boek en kost het ook minder tijd om de juiste categorie (of recept) te vinden.

De recepten die je in het Hollands kookboek kunt vinden zijn onderverdeeld in:

  • 6 basisrecepten
  • 14 stamppotten
  • 7 ovenschotels
  • 4 pan gerechten
  • 7 soepen
  • 8 visgerechten
  • 4 zoete lekkernijen

Wat mij betreft is de verdeling prima. Het is maar net waar je zin in hebt. Elk gerecht is eigenlijk vrij Nederland. Er zitten hier en daar dingen als jachtschotel in (wat Frans is) maar de meeste mensen denken dat het een Nederlands gerecht is krijg ik het idee. 

De recepten die ik heb gemaakt (vooral de stampotten) waren verrassend lekker. Gebruik maken van knolselderij en pastinaak was een aangename verrassing voor mijn smaakpapillen.

Persoonlijk heb ik niets met zuurkool of rookworst, dus over die recepten kan ik weinig zeggen omdat ik ze niet heb gemaakt.

Maar over het algemeen was ik er zeker over te spreken!

Het mooi is dat bovenaan de pagina staat voor hoeveel mensen het gerecht is en hoeveel tijd je eraan kwijt bent.

Daarnaast heb je onderaan elke pagina een overzicht hoeveel calorieën, koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels elke portie bevat. Zo kun je mooi bijhouden hoeveel je binnenkrijgt op een dag. Hieronder kun zo'n voorbeeld zien van de stamppot met andijvie en kerriesaus:

Wil je zelf kijken wat voor recepten je kunt verwachten in het Diabetes Omkeren Methode Hollands Kookboek? Dan kun je hieronder een aantal voorbeeldrecepten bekijken:

Is het Diabetes Omkeren Methode Hollands Kookboek de moeite waard?

Indien je diabetes type 2 hebt, dan is het Diabetes Omkeren Methode Hollands Kookboek zeker de moeite waard. Er zijn relatief weinig boeken voor diabetici op de markt. Laat staan als je echt op zoek bent naar "Nederlandse" gerechten zoals stamppot. Dan is het vinden van een koolhydraatarm kookboek vrijwel onmogelijk. Ik ken ze in ieder geval niet.

Dit boek is daarom een redding voor mensen die 'ouderwets' willen eten en het toch gezond willen houden.

Ook als je bijvoorbeeld gezonder wilt eten om af te vallen, is het kookboek de moeite waard. 

Het kookboek is echter niet voor iedereen weggelegd.

Verwacht niet dat de stamppotten in het kookboek van aardappelen gemaakt zullen worden. Als je daar op hoopt, moet ik je helaas teleurstellen.

Aardappelen zijn niet ideaal voor de bloedsuiker en worden daarom ook niet gebruik in het kookboek. Er wordt wel gebruik gemaakt van alternatieven voor aardappelen.

Hier en daar moet je ook iets meer 'moeite' doen dan je waarschijnlijk normaal gesproken deed bij het koken. Maar over het algemeen moet je bij dit boek veel minder moeite doen dan bij het groene kookboek. Het zijn eigenlijk allemaal vrij simpele gerechten die je relatief snel kunt maken.

Wil je dus lekker koken maar zo min mogelijk tijd en energie spenderen in de keuken? Dan is het Hollands kookboek waarschijnlijk beter voor je dan het groene kookboek.

Eindoordeel van het kookboek

Al met al ben ik erg positief over dit het Diabetes Omkeren Methode Hollands kookboek. Ik zou het elke diabeet die gezonder wil eten aanraden.

Het is een praktisch en goed boek waarmee je een basis voor gezond eten kunt creëren. En daarmee stapsgewijs een eetpatroon kunt creëren waarmee een leven zonder diabetes type 2 en medicijnen zoals Ben & Marloes beloven een stuk dichterbij komt.

Wil je het kookboek bestellen? Dan kan dit hier.

Omdat ze aangesloten zijn bij het Webshop Keurmerk, is elke bestelling die je bij hun doet 100% veilig en betrouwbaar. Daarnaast heb je een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie.

Wat wil je nog meer?

Groetjes,

Ali

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments