5

7 Redenen Waarom Havermout Gezond Is + 4 Beste Ontbijt Recepten

In deze blog leer je:

 • Wat havermout zo ontiegelijk gezond maakt - de gezondheidsvoordelen zijn niet op één hand te tellen
 • Welk stofje in havermout een officiële gezondheidsclaim heeft gekregen vanuit de Europese Unie - dit is iets wat zelden gebeurt
 • Welke antioxidant in havermout zit die je zelden ergens anders zal treffen
 • De prijs/kwaliteit verhouding van haver - je dagelijkse portie havermout kost nog geen 5 eurocent
 • 4 havermout ontbijt recepten die je gezondheid op zijn kop zullen zetten - Ali en ik eten 2 van deze recepten elke dag!

More...Gezondheidsclaim vanuit de EU

Havermout is een product dat voor vele mensen steeds bekender wordt. En dit is maar goed ook! Havermout is een graanproduct, net zoals brood, maar dan vele malen gezonder. Ze behoren tot de gezondste graankorrels op aarde. Haver, en dus ook havermout, is 100% glutenvrij. Maar omdat de haver vaak in een omgeving verwerkt wordt waar ook andere producten gemaakt worden, kunnen er toch sporen van gluten in zitten. Daarnaast is havermout een grote bron van belangrijke vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

En toch zijn er nog veel mensen die liever brood eten. Ze vragen mij wel eens of volkorenbrood gezond is. En dan is mijn antwoord gelijk: "Wanneer je dit vergelijkt met havermout niet!". Havermout heeft zelfs vanuit de EU een officiële gezondheidsclaim gekregen.

Het is even wennen maar er zijn genoeg lekkere havermout recepten. De meest simpele manier om havermout te maken is door het te verwarmen met water of melk. Dan krijg je havermoutpap. Dit is een makkelijk havermout ontbijt. De meeste mensen krijgen in de ochtend namelijk geen brood naar binnen.

havermout

Met havermout kun je heel veel dingen maken zoals: havermoutkoekjes, havermout muffins en havermout cake. Nu zijn dit natuurlijk niet de meest gezonde dingen aangezien hier vaak troep aan is toegevoegd. Maar er zijn wel andere manieren om havermoutpap lekker te maken zonder hier ongezonde dingen aan toe te voegen. 

Havermout kun je in iedere supermarkt kopen. Je hebt het in alle soorten en maten, van huismerken tot Quaker havermout. In principe komt het allemaal op hetzelfde neer, dus koop vooral de goedkoopste. Dan heb je ook nog eens de grootste kans dat hier niks aan toegevoegd is.

In een gezond dieet hoort havermout dus echt thuis! Daarom geef ik je in deze blog 7 voordelen van havermout. Weet je niet precies hoe je havermout op een lekkere manier klaar kan maken? Dan heb ik voor jou de oplossing. Aan het eind van deze blog geef ik je ook nog 4 overheerlijke havermoutpap recepten.


#1 De onbewerkte graansoort

Wij als Gezondheidsfreaks worden niet zo vrolijk van de meeste producten in de supermarkt. Wij geven altijd aan dat je zoveel mogelijk onbewerkte producten moet eten. Maar de meeste supermarkten maken het jou niet makkelijk. Vele schappen kun je overslaan wanneer het op onbewerkte producten aankomt. Gelukkig blijven er nog wel een aantal producten over. Denk hierbij aan: groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Ook is er een onbewerkte graansoort die erg gezond is. En dat is havermout!

De voedingswaarde van havermout is erg goed gebalanceerd. Havermout bevat veel koolhydraten en vezels. Maar bevat daarnaast ook meer eiwitten en vetten dan andere graansoorten. Het is dus voedzamer wanneer je het vergelijkt met andere graansoorten. Maar dat niet alleen. Havermout bevat namelijk ook veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het bevat onder andere:

 • Magnesium
 • Koper
 • Ijzer
 • Zink
 • Folaat (vitamine b11)
 • Vitamine B1
 • Vitamine B5
havermout voedingswaarde

Dit maakt havermout één van de meest gezonde voedingstoffen die je kunt eten. Het bevat de juiste hoeveelheden aan macronutriënten en zit daarnaast boordevol vitamines en mineralen. Hup, eten die handel dus;)


#2 Licht toxische stoffen in havermout

Producten met antioxidanten zijn een grote hype tegenwoordig. Iedereen heeft het erover. Heel leuk maar wat doen antioxidanten precies? Dat staat haarfijn uitgelegd in deze blog. Veel plantaardige producten bevatten antioxidanten. Antioxidanten zijn eigenlijk licht giftige stofjes die planten helpen om vraat van insecten tegen te gaan. En juist deze stofjes zijn zo goed voor ons lichaam.

En ook havermout voldoet aan de eis van het hebben van antioxidanten. Havermout bevat zelfs meerdere soorten antioxidanten:

 • Polyphenolen
 • Avenanthramides
 • Ferulazuur

En vooral de avenanthramides is een leuke. Deze worden bijna uitsluitend gevonden in haver. Avenanthramides kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk door stikstofmonoxide productie te verhogen. Dit gas zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden, wat vervolgens weer leidt tot een betere doorbloeding en een verlaging van de bloeddruk. En om deze reden heeft deze antioxidant ook een ontstekingsremmende werking.


#3 De oplosbare vezel

De afgelopen blogs heb je vaak met het woord: 'poep' te maken gekregen. Jij hebt het maar zwaar te verduren bij ons. En toch ben ik daar, ook nu, nog niet klaar mee.

Maar om even terug te komen bij het onderwerp, blijkt ook havermout goed te zijn voor de poeperij. Jij zal je inmiddels wel afvragen of Ali en ik niet het grootste deel van de dag op de wc doorbrengen. En dat klopt  😀

Dit aangezien wij ontzettend veel vezels binnenkrijgen. Hoe beter de stoelgang, hoe gezonder je bent! Helaas heb ik alleen een foto van Ali op de wc kunnen vinden.

havermoutkoekjes recept

Genoeg over de stoelgang van Ali en ik. Terug naar havermout.

Havermout bevat namelijk een grote hoeveelheid aan beta-glucanen. Dit is een oplosbare vezel. Het is de oplosbare vezel in havermout die de officiële gezondheidsclaim heeft gekregen. En gelukkig heb ik net een blog over vezels geschreven waar precies in staat wat een oplosbare vezel is. Deze blog kun je hier lezen. Wat beta-glucan zo effectief maakt is dat het gedeeltelijk oplost in water. Vervolgens vormt het een dikke gel-achtige oplossing in de darm. Deze gel heeft verschillende positieve werkingen:

De gezondheidseffecten van beta-glucan zijn als volgt:

We wisten dat vezels erg gezond waren. Maar dat beta-glucanen al deze positieve effecten heeft op het lichaam heeft wist zelfs ik niet.


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Verlaagt het vetgehalte in het bloed

Hart- en vaatziekten is wereldwijd de grootste oorzaak van sterfte. Mensen met overgewicht hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. En dat begint vaak met een te hoog cholesterolgehalte.

Maar gelukkig laten vele onderzoeken zien dat beta-glucan in havermout een effectieve manier is om het LDL cholesterol en het totale cholesterol te verlagen.

Wat er namelijk gebeurt is dat de darmen cholesterol uit voeding nauwelijks op kunnen nemen vanwege de gel-achtige laag die beta-glucan om de darmwand legt. Dit is het eerste effect van de gel-achtige laag. Je kan het vergelijken met door water te moeten zwemmen of door vla heen te moeten zwemmen. Door vla heen zwemmen kost je veel meer tijd en energie dan door water. Om deze reden kunnen ook de galvloeistoffen in de darmen niet opnieuw opgenomen worden door deze laag. Dus als reactie hierop gebruikt het lichaam (ook nog) cholesterol uit de bloedbaan om nieuwe galvloeistoffen te maken. Dit is het tweede effect van de gel-achtige laag. 2 vliegen in 1 klap dus! Vandaar dat het cholesterolgehalte in je bloed daalt. 

Daarnaast kan LDL cholesterol oxideren. Dit gebeurt wanneer LDL cholesterol reageert met vrije radicalen die zich in ons lichaam bevinden. Dit zorgt vervolgens voor ontstekingen in de bloedvaten. En dit verhoogd de kans op een hartaanval.

Maar uit een onderzoek is gebleken dat de verschillende antioxidanten in havermout samenwerken om oxidatie van het LDL cholesterol te voorkomen. Zeg dus doei tegen het slechte cholesterol!!


#5 Havermout is ideaal voor diabetes patiënten

Diabetes type 2 is een ziekte die steeds meer voorkomt in Nederland. Het is een ziekte die ontstaat doordat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline door teveel inname van suikers en koolhydraten. Het klinkt niet zo lastig om te minderen in suikers en koolhydraten. Echter blijkt dit in de praktijk ontzettend moeilijk te zijn. Kijk om je heen naar al die lekkernijen! Je moet echt heel veel wilskracht hebben wil je de verleiding kunnen weerstaan.

Wanneer je diabetes type 2 patiënt bent dan heb je vaak last van een te hoge bloedsuikerspiegel. Je lichaam kan de suikers niet meer goed opnemen waardoor de suikermoleculen in het bloed blijven circuleren. Dit kan voor veel schade zorgen in de bloedvaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slagaderverkalking (atherosclerose).

havermoutje

Gelukkig kan havermout de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Met name bij personen die diabetes type 2 hebben. Zo toonde een onderzoek aan dat wanneer diabetespatiënten meer havermoutpap eten, ze 40% minder insuline hoefden te spuiten. Dit komt mede doordat beta-glucan (vezel) ervoor zorgt dat de glychemische index van een product verlaagt.


#6 Havermoutpap vernietigt je hongergevoel

Veel mensen vinden het lastig om met brood of crackers te ontbijten omdat ze geen hap door hun keel krijgen. Dit heeft met name te maken doordat brood en cracker erg droog zijn. Gelukkig is er een simpele oplossing. Havermoutpap is een ideale vervanger voor brood in de ochtend.

Naast het feit dat havermout in de ochtend een hele fijne en lekkere maaltijd is, blijkt het ook nog eens heel verzadigend/vullend te zijn. Doordat beta-glucanen ervoor zorgen dat het eten langer in je maag en darmen blijft, verhoogd het je verzadigingsgevoel.

Daarnaast bevordert beta-glucan ook de afgifte van het peptide YY (PYY). Dit is een hormoon wat door de goede bacteriën in de darm geproduceerd wordt. PYY zorgt voor een verzadigingsgevoel en kan er voor zorgen dat je calorie-inname verminderd. Hierdoor verklein je de kans op overgewicht. Wil je meer over een gezonde darmflora weten? Ali legt in deze blog precies uit hoe het zit.

Je hoeft dus niet meteen aan een streng ketogeen dieet te beginnen om af te vallen. Havermout is een goede oplossing om van die overtollige kilo's af te komen wanneer je dit vergelijkt met andere koolhydraatrijke producten.


#7 Havermout is gezond voor je portemonnee

Dit is misschien wel de leukste tip van allemaal. Hoeveel mensen hoor je zeggen dat gezond eten altijd erg duur is. Ik vind dit persoonlijk altijd een slechte smoes die mensen gebruiken om ongezond te kunnen blijven eten. Gelukkig kan ik je een aantal voorbeelden geven van producten die in verhouding absoluut niet duur zijn. Denk hierbij aan: thee (wanneer je dit vergelijkt met frisdranken), diepvriesgroenten en -fruit, peulvruchten en natuurlijk havermout.

Zo heb je 500 gram havermout al voor 0,39 cent. Ja dat lees je goed; voor maar 39 eurocent! En ik kan je garanderen dat je 100 gram havermout in 1 maaltijd niet op krijgt. Ik krijg met moeite 60 gram havermoutpap weg. Dus in 1 week moet 500 gram havermout genoeg zijn. Je bent dus letterlijk 0,39 cent per week kwijt aan een product die je erg verzadigd, je cholesterolspiegel verlaagt en je bloedsuikerspiegel stabiliseert.

Ik ken geen beter en goedkoper medicijn dan havermout. Niet zo gek dus dat het een gezondheidsclaim heeft gekregen!


Havermout ontbijt recepten

Het lastige met havermout alleen is dat heel veel mensen het niet lekker vinden. Zodra ik het woord in een gesprek laat vallen, beginnen de gezichten al scheef te trekken.

"Het smaakt naar papier en heeft geen knapperige samenstelling."

En ondanks dat het zo gezond is lukt het soms niet om mensen ervan te overtuigen dat ze het moeten eten.

Bij Gezondheidsfreaks zijn wij natuurlijk diehard fan! Dus hebben wij ook een aantal heerlijke recepten waardoor je geen smoes meer kunt verzinnen om het niet te eten. Je kan ze verder op downloaden. Één havermout recept kun je al op ons YouTube- kanaal vinden. 

havermoutpap

Je hebt nu erg veel informatie gekregen over hoe belangrijk havermout is. Weet jij echter nog niet waar je beginnen moet met al die informatie, dan kan ik je daarbij helpen. We hebben namelijk een Gezondheidsfreaks starterspakket samengesteld. Hierin vind je onder andere de havermout recepten. Daarnaast vind je verschillende video's en e-books die je een kickstart geven naar een gezonder leven.

Schrijf je hieronder gratis in voor het starterspakket.

Groetjes,

Floor

P.s: Welke van de bovenstaande tips is belangrijk voor jou? En hoe maak jij van havermout een lekker recept? Laat hieronder een reactie achter.

DEEL DEZE BLOG
Floor
 

Na een bloeiende carrière als topturnster bij Jong Oranje, moest Floor stoppen in verband met blessures. Ze heeft haar passie voor voeding en sporten niet verloren. Naast haar kennis over voeding en sport, verdiept Floor zich vooral in de verschillende manieren om het vrouwelijk lichaam strak en gezond te krijgen en houden.

Click Here to Leave a Comment Below 5 comments