14

7 Tips Voor Gezonde Suikervrije Dranken Naast Water

In deze blog leer je:

  • Waarom gezonde dranken zonder suiker heel zeldzaam zijn - het zijn er echt belachelijk weinig
  • Wat de gezondste en lekkerste koffie op aarde is - wij kunnen hier niet meer zonder (en jij straks ook niet)
  • Waarom de meeste theesoorten helemaal niet gezond zijn - toch zijn er een paar die andere theesoorten als losers laten lijken
  • Welke sap zo goed voor je is dat het je suikerspiegel niet beïnvloed ondanks dat er suiker in zit - dit is één van de vele voordelen van deze sap
  • Welke gezond drank zelfs gebruikt wordt als infuusvloeistof omdat het op menselijk bloed lijkt

More...


Gezonde dranken naast water zijn zeldzaam

Helaas zet de obesitascrisis in de wereld nog steeds voort. Dit komt niet alleen door de inname van slechte voeding. Ook frisdranken spelen hier een belangrijke rol in. Het hoofdingrediënt die je dik maakt in de frisdranken is suiker. Zo bevat een liter fles Coca-Cola wel 26 theelepels suiker. Gezonde frisdrank bestaat niet. Ook al zit er aspartaam in. Suikervrije frisdranken blijken uit onderzoek, via een omweg, ook dik te maken.

Veel mensen gaan gelukkig steeds minder frisdranken drinken. Dit soort dranken worden nu in de supermarkt vervangen door de 'gezonde dranken' zoals sinaasappelsap, multivitamine en Coolbest. De meeste mensen denken oprecht dat vruchtensappen gezond zijn. Echter bevat een glas appelsap meer suiker dan een glas cola. Appelsap bevat meer vitamine C. Maar vitamine C wordt in andere producten als conserveringsmiddel gebruikt. Dus je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je daar een tekort aan zal krijgen;)

Op de verpakkingen staat dat dit soort fruitdranken voor 100% uit puur fruit bestaat. Dus dan moet het toch gezond zijn? Wat ze echter niet vermelden is dat aan de meeste fruitdranken extra suiker is toegevoegd.

gezonde dranken

Gezonde drankjes zonder suiker zijn het beste. Daarnaast blijkt dat veel fruitdranken voornamelijk appel als fruitsoort bevatten, terwijl de naam en de verpakking vaak andere vruchten als hoofdingrediënt vermelden.

Ik weet dat het lastig is om de juiste dranken te drinken aangezien je in de supermarkt van hot naar her wordt gestuurd als het gaat om gezonde dranken. De fabrikanten houden je aan het lijntje zonder dat je het door hebt.

Gelukkig bestaat Gezondheidsfreaks om je op het goede pad te helpen. Daarom geef ik je hieronder 7 tips voor gezonde dranken naast water. Daarnaast geef ik je aan het eind van deze blog een simpele truc waarmee je je caloriebehoefte kunt berekenen. Zo kun je precies zien hoeveel ruimte jij nog over hebt voor een gezond drankje.

P.s: heb je diabetes type 2 en wil je meer suikervrije voeding? Kijk dan hier.#1 Bulletproof koffie

Over koffie hoor je wisselende verhalen. De ene zegt dat het ongezond is terwijl de ander zegt dat koffie veel voordelen heeft. Wat blijkt? Koffie is gezond wanneer je het met mate drinkt. Alle gezonde dranken worden ongezond als je er teveel van drinkt.

Koffie is gemaakt van een plantaardig product en bevat tal van stoffen die een gezond effect op je lichaam kunnen uitoefenen. Onderzoek heeft aangetoond dat koffie een beschermend effect heeft tegen verschillende verouderingsziekten zoals diabetes, Alzheimer en Parkinson. Dit komt doordat koffie in de cellen het nrf2-eiwit activeert. Dit eiwit zet allerlei andere eiwitten aan om onze cellen te beschermen.

Maar wat is Bulletproof nou weer?

Bulletproof koffie bestaat uit koffie met grasboter en kokosolie. Grasboter en kokosolie zijn twee gezonde vetten. Kokosolie bevatten Medium Chain Triglycerides (MCT's). Dit zijn vetzuren van gemiddelde lengte. Dit is veel gezonder voor. De meeste verzadigde vetzuren bestaan juist uit hele lange ketens.

gezonde suikervrije dranken

De medium lange vetzuren worden door het lichaam anders opgenomen. Wat het verschil in opname is kun je hier lezen.

Uit onderzoek blijkt dat de MCT's in koksolie je meer energie kunnen laten verbruiken in vergelijking met de lange ketens van verzadigde vetten. Dit zal voor gewichtsverlies zorgen. Je eet dus vet om meer vet te verbranden ;).

In grasboter zit een stof dat butyraat wordt genoemd. Butyraat is een stof die ontstekingen in het lichaam tegengaat. Deze stof is een short-chain saturated fatty acid. Oftewel een korte verzadigde vetzuur.

Al deze verzadigde vetzuren kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verbeteren. Ze laten het niveau van HDL (goed cholesterol) stijgen, wat geassocieerd wordt met een lagere kans op hart- en vaatziekten.

Ik drink deze vorm van koffie elke ochtend. Hierbij gebruik ik ongeveer 10 gram grasboter en ongeveer 10 gram kokosolie. Het bijkomende voordeel is dat de koffie op deze manier heerlijk smaakt! Het is misschien wel de lekkerste van alle gezonde warme dranken op aarde. En het houdt je ook nog eens lang(er) vol door de vetten die erin zitten. Als je precies wil weten hoe je het maakt, kun je deze vlog bekijken.


#2 Gezonde dranken voor groentjes

Uit onderzoek is gebleken dat groene thee één van de minst bewerkte theesoorten op aarde is. Hierdoor bevat het nog veel gezonde bestandsdelen. Dit in tegenstelling tot zwarte thee. Dit maakt dat groene heel gezond is!

gezonde dranken naast water

Groene thee bevat onder andere EGCG. Veel mensen houden van dit stofje omdat het je meer vet laat verbranden. EGCG behoort tot de zogenaamde polyphenolen. Wetenschappers hebben aangetoond dat EGCG het metabolisme verhoogt.

Daarnaast heeft groene thee ook andere voordelen:

  • Het vermindert de kans op diabetes door je bloedsuikerspiegel te verbeteren
  • Versnelt de vetverbranding

Groene thee verminderd ook nog eens het ontstaan van rimpels omdat deze thee onder meer proteïnases afremt. In mensentaal zijn proteïnases eiwitten die het collageen en elastine in de huid afbreken.

  • Collageen houdt de huid soepel
  • Elastines zorgen ervoor dat de huid elastisch blijft

Als collageen en elastines afgebroken worden door proteïnases dan wordt de huid minder soepel en elastisch. Hierdoor ontstaan rimpels.

Groene thee heeft nog veel meer voordelen. Deze kun je hier lezen!

Zoek je naast suikervrije dranken ook andere producten? Klik dan hier voor 190 suikervrije producten.

#3 De Superfood onder de drankjes

Dit is één van de beste vloeistoffen op aarde die je kan drinken. Granaatappels zijn misschien wel de gezondste fruitsoort op aarde. Andere gezonde dranken worden hier jaloers van.

Granaatappels bevatten vele gezonde stoffen zoals: vezels, eiwitten, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en kalium. Daarnaast bevatten granaatappels ook veel suiker. Het mooie alleen van dit drankje is dat onderzoek laat zien dat je glucose- en insulinespiegel nauwelijks stijgt ondanks dat er veel suiker inzit. Waardoor dit precies komt weet de wetenschap niet.

Granaatappels bevatten punicalagins. Punicalagins zijn sterke antioxidanten die in de schil van granaatappels zitten. Ze zijn zo krachtig dat granaatappelsap drie keer een sterke antioxiderende werking heeft dan is gebleken bij rode wijn en groene thee.

Vele studies hebben laten zien dat granaatappel allerlei gezonde voordelen heeft voor je lichaam. Het verlaagd daarnaast ook nog eens de kans op verschillende ziektes. Hieronder een aantal:

Helaas kan je in Nederland heel slecht granaatappelsap krijgen die ook werkelijk voor 100% uit granaatappel bestaat. Vaak bestaat het voor 10% uit granaatappelsap en de rest is aangevuld met andere vruchtensappen.

Drink daarom POM Wonderful. Van deze weet ik zeker dat hij voor 100% uit granaatappelsap bestaat. Je kan hun kenmerkende flesje wel herkennen is de supermarkt. Je kan het vinden bij de Jumbo. Eén glas per dag is meer dan voldoende.

gezonde warme dranken

Hou er wel rekening mee dat 1 glas granaatappelsap al 160 calorieën bevat. Dat iets gezond is betekent niet dat je er liters van weg kan drinken;)


Wil je diabetes type 2 omkeren en genezen? Klik op de onderstaande knop om de beste methode te ontdekken:

Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Aloë vera drank

Aloë vera is een populaire plant dat al duizenden jaren wordt gebruikt voor medische doeleinden. Het staat het meest bekend om het behandelen van huidproblemen zoals zweren en brandwonden.

Aloë vera wordt veel gebruikt in de cosmetische-, farmaceutische- en voedingsmiddelenindustrie en heeft een geschatte jaarlijkse marktwaarde van 13 miljard dollar wereldwijd.

Je kan aloë vera herkennen door de dikke, gepunte groene bladeren. Elk blad zit vol met slijmerig weefsel dat water opslaat. Hierdoor worden de bladeren dik. Dat slijmerige watergevulde weefsel is de 'gel' die wordt gebruikt in aloë vera producten. Deze gel bevat een groot gedeelte van de gezonde stoffen van de plant waaronder vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten.

gezonde frisdranken

Aloë vera bevat hele sterke antioxidanten die vallen onder de polyphenolen. Deze polyphenolen kunnen de groei van bepaalde bacteriën afremmen waardoor infecties voorkomen kunnen worden.Voor de slimme lezers: polyfenolen zaten inderdaad ook in groene thee ;).

De plant wordt ook gebruikt voor darmverstoppingen, beter bekend als constipatie. Dit keer is het niet de gel maar de latex die voor de gezondheidsvoordelen zorgt.

Meer dan een middel in cosmetica

En begin nu niet gelijk dat latexpakje van je op te eten maar bewaar die gewoon lekker voor de spannende avondjes met je vriend of vriendin;) De latex waar ik het over heb is een plakkerig geel overblijfsel dat vlak onder de huid van het blad wordt gevonden. Dit stofje heeft laxerende effecten.

Als laatst kan aloë vera ook nog positieve effecten hebben op de bloedsuikerspiegel bij diabetes patiënten. Suikervrije dranken voor mensen met diabetes zijn er genoeg. Maar er zijn er maar weinig doe ik ook echt gezond zijn zoals aloë vera.

Aloë vera drankjes kun je in de supermarkt vinden. Echter bevatten deze ontiegelijk veel suiker. Je kan wat dat betreft beter naar natuurwinkels gaan. Hier kan je aloë vera poeder vinden. Vaak meng je dan bijvoorbeeld 2 eetlepels aloë vera aan met water. Eén van de weinige gezonde dranken die je zelf kan maken.


#5 Drink het broertje van bloed

Kokoswater is het water dat je kunt opdrinken wanneer je een kokosnoot opent. Het is anders dan kokosmelk. Kokosmelk wordt namelijk gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot.

Kokoswater wordt veel gedronken in de tropen aan kustgebieden. Het is een doorzichtige vloeistof en heeft een nootachtige smaak. Kokoswater bevat naast het gewone water veel mineralen. Zo bevat het hoge waardes aan kalium. Kalium werkt samen met natrium om de vochthuishouding te reguleren. Behalve kalium zit er ook magnesium, fosfor, natrium, ijzer, koper in kokoswater. Deze mineralen worden ook wel elektrolyten genoemd.

suikervrije dranken diabetes

Deze elektrolyten bevinden zich ook in ons bloed. Ze hebben allerlei belangrijke functies in ons lichaam. Zo is magnesium alleen al betrokken bij 300 verschillende lichaamsprocessen.

Verstoring van de balans in elektrolyten kan tot hartklachten en neurologische symptomen leiden. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met voldoende magnesium in hun bloed 40% minder kans op hart- en vaatziekten en 50% minder kans op kanker hebben.

Kokoswater lijkt zo erg op ons eigen bloed, dat het vroeger zelfs gebruikt wordt als infuusvloeistof. Om mensen via de anderen vocht in te brengen. Iets waar andere gezonde dranken jaloers op worden.

Let ook hier weer op welke soort je koopt, want bijna alle varianten bevatten veel toegevoegd suiker. Dat zal niet het eerste drankje zijn waarbij een lading suiker is toegevoegd.


#6 De ultieme drank voor zwangere vrouwen

Deze thee wordt in veel verschillende landen gedronken. Je zult het vooral veel in China tegenkomen omdat de gemberplant in China is ontstaan. Ik heb het hier over gemberthee. Om gemberthee te maken gebruik je de gemberwortel. Deze gemberwortel kun je raspen of in plakken snijden. Vervolgens wordt dit in water gekookt en zo ontstaat de thee. In China wordt er daarna vaak bruine suiker aan toegevoegd. Dit maakt het echter weer minder gezond.

Gemberthee is zo gezond doordat, je raad het al, er gember in zit. Gember behoort tot de Zingiberaceae familie en is nauw verwant aan de kruid kurkuma. Gember wordt al een hele lang tijd gebruikt door de alternatieve geneeskunde. Zo bleek het te helpen bij de spijsvertering, vermindering van misselijkheid, bij de bestrijding van griep en verkoudheid.

suikervrije frisdranken

De belangrijke component in de gember is gingerol. Het heeft een krachtige ontstekingsremmende antioxiderede werking. Gezonde dranken worden niet veel gezonder dan dit.

Gember blijkt daarnaast heel erg effectief te werken tegen misselijkheid. Het werd al lange tijd gebruikt tegen zeeziekte. Tevens wordt het gebruikt om de misselijkheid te bestrijden bij patiënten die net een chemokuur hebben gekregen. Maar het blijkt het meest effectief te zijn bij zwangere vrouwen die ochtendmisselijkheid hebben!

En voor de sporters onder ons opgelet:

Van gember is aangetoond dat het doeltreffend is tegen spierpijn die veroorzaakt is door sporten. In een studie, waarbij patiënten voor 11 dagen lang elke dag 2 gram gember per dag innamen, werd een significante vermindering van spierpijn waargenomen.

Deze effecten worden toegeschreven aan de ontstekingsremmende werking van gember. Meer informatie over gezonde en geneeskrachtige kruiden kun je hier vinden.


#7 De mythische theesoort

Even een stukje Griekse mythologie..

Volgens de Griekse mythe is de munt ontstaan door een ruzie tussen twee vrouwen. Hades, de Griekse god van de onderwereld, werd verliefd op de nymph Mentha. Hierdoor maakte de vrouw van Hades hevig ruzie met Mentha. Hades probeerde de ruzie te sussen, maar dit lukte niet, waarop hij besloot het meisje Mentha te veranderen in het welriekende kruid, die de naam kreeg van het meisje.

Hoeveel gezonde dranken ken jij met zo'n verhaal ;)?

In de geneeskunde wordt de muntplant gebruikt tegen maagdarmkrampen en de mentholdamp wordt ter verlichting van vastzittend slijm in de neusholte opgesnoven. Daarnaast wordt de kruid in veel gerechten verwerkt, vanwege de verfrissende smaak.

Verschillende studies laten zien dat munt een goede werking heeft tegen misselijkheid. De werkzaamheid van de vluchtige olie is Mentha piperita (pepermunt). Deze is zelfs een veilige en effectieve behandeling tegen misselijkheid bij patiënten die chemokuur ondergaan.

Daarnaast blijkt de muntolie bacterie dodende eigenschappen tegen verschillende soorten bacteriën te hebben.

drinken zonder suiker

In een studie werd de effectiviteit van pepermunt en andere kruidenextracten tegen het Herpes virus bepaald. Hier werd aangetoond dat de extracten van munt zeer effectief zijn in het bestrijden van verschillende herpesvirussen.

Het leuke aan deze gezonde dranken is dat velen bijna geen calorieën bevatten. Deze kun je dus de hele dag door drinken zonder er dik van te worden. Hetzelfde geldt voor de verschillende theesoorten die ik je heb gegeven. Het beste is om de verschillende theesoorten die ik in deze blog heb genoemd af te wisselen zodat je alle gezondheidsvoordelen krijgt.


Gezonde suikervrije dranken zijn nog maar het begin

Thee is goed en bevat geen suiker. Granaatappelsap is goed maar bevat wel wat suiker. Bulletproof koffie helpt je ontzettend bij je vetverbranding maar in het drankje zelf zitten ook zo'n 200 calorieën.

Gezonde dranken zullen je niet gezond maken. Ze zullen je wel 'gezonder' maken maar niet gezond. Hier is meer voor nodig dan af en toe een theetje trekken. Drinken zonder suiker helpt al enorm maar dat is nog maar het begin. Daarom hebben we een gratis starterspakket samengesteld voor mensen die ECHT serieus zijn over hun gezondheid.

Hier leer je de basis over 'gezond zijn' en voornamelijk gezond worden. Je leert er alles van welke training je thuis kan doen tot beste eetpatroon wat je kan hanteren als je het vet wil zien wegsmelten.

Hieronder kun je het starterspakket downloaden door je in te schrijven. In het starterspakket vind je ook de video die je precies laat zien hoe je je caloriebehoefte berekend. Want ongeacht hoe gezond een vloeistof ook is, er zijn grenzen;)

Groetjes,

Floor

P.s: Welke gezonde drankjes drink jij? Wat doe jij eraan om niet te veel vloeibare calorieën binnen te krijgen? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Floor
 

Na een bloeiende carrière als topturnster bij Jong Oranje, moest Floor stoppen in verband met blessures. Ze heeft haar passie voor voeding en sporten niet verloren. Naast haar kennis over voeding en sport, verdiept Floor zich vooral in de verschillende manieren om het vrouwelijk lichaam strak en gezond te krijgen en houden.

Click Here to Leave a Comment Below 14 comments