4

8 Tips Voor Gezond Uit Eten & Afvallen Zonder Blut Te Worden

In deze blog leer je:

 • Welke restaurants je ten allen tijden moet vermijden - bij deze tenten is uit eten gaan ALTIJD ongezond!
 • Welk digitale maatje jij kan gebruiken om je minder schuldig en dik te voelen over uit eten gaan - wij gebruiken deze truc letterlijk elke dag
 • Welke twee dingen je moet skippen om uit eten gaan gezonder te maken
 • Hoe jij 'sterke verhalen' kan gebruiken om gezond uit eten te gaan en ook nog eens af te vallen - deze truc werkt heel goed

More...


Hoe gezond uit eten?

Het lijken twee dingen die eigenlijk niet hand in hand kunnen gaan. Lekker en gezond uit eten ZONDER dat jij je schuldig voelt. Of je nou wil afvallen of spiermassa wil opbouwen, het lijkt niet samen te gaan. Elke keer heb je het gevoel dat je alleen maar salades mag bestellen als je uit eten gaat. En als je dan toch een keer iets bestelt waar je zin in hebt, voel jij je meteen schuldig en dik bij het afrekenen.

Het leed wat jij jezelf veroorzaakt wanneer je gezond uit eten wilt, is niet meer nodig. Natuurlijk is het moeilijk om bij de McDonald's gezond uit eten te gaan. Maar er zijn een paar simpele regels die je moet hanteren als je zonder schuldgevoel gezond uit eten wilt.

Hierdoor hoef jij niet dat zwarte eendje te zijn wanneer iedereen uit eten gaat. Je kan dan gewoon mee eten zonder panisch te zijn of gezond uit eten en afvallen wel samen gaan.

Daarom krijg je in deze blog 8 tips voor gezond uit eten gaan. Of het nou voor afvallen is of spiermassa kweken; het maakt eigenlijk niet uit. Daarnaast heb ik op het eind een cadeautje voor je. Je leert in dit cadeautje de beste manier om de schade te beperken van lekker uit eten gaan. Hierdoor kan je praktisch alles bestellen als je uit eten bent.Tip #1 The best of the worst

Ok. Laat ik meteen met de deur in huis vallen:

Waar je ook uit eten gaat, het zal nooit 'gezond uit eten' zijn.

Gezond uit eten en lekker uit eten gaan moeilijk samen. Het kan wel maar dan moet je heel goed je best doen. Het eerst wat je kan doen is de schade beperken. Hoe? Door een gezond restaurant te kiezen. Je kan moeilijk naar een snackbar gaan en verwachten dat je er niet als een nijlpaard weer uit komt.

Sommige eetgelegenheden zijn nou eenmaal HEEL ongezond. Hoe je het wendt of keert; je zal er altijd ongezond eten. Niemand heeft denk ik het idee dat een salade nemen met een frikandel gezond is.

Daarom moet je voor restaurants gaan die 'the best of the worst zijn'.

gezond uit eten
Je kan het beste alle restaurants vermijden waar gefrituurd wordt. Dat scheelt je al een hoop gezeik.

Je kan het beste ook restaurants vermijden waar pizza's geserveerd worden. Pasta's en pizza's zijn heel goedkoop om te maken. Dus zijn restaurants er niet vies van om je daar extra veel van te geven. Extra veel pasta en kaas, zorgt voor heel veel extra calorieën.

Een gezond restaurant is één van deze kandidaten:

 • Mexicaans
 • Eten uit India
 • Steakhouse en soortgelijke tenten
 • Sushi
 • Tapas

Deze gezonde restaurants zijn relatief caloriearm en/of vezelrijk. Dit zorgt ervoor dat je vrij snel vol zit en toch nog enigszins gezond eet. Tapas eten is gezond als je niet teveel eet en de deegproducten vermijdt. Maar ga niet tegen jezelf liegen:

Teveel eten van iets wat gezond is, kan het nog steeds ongezond maken!

Het is dus niet alleen belangrijk om het juiste restaurant te kiezen voor gezond uit eten gaan. Je moet ook weten hoeveel je maximaal van iets mag hebben. Wat een mooie brug is voor de volgende tip;)


Tip #2 Pak je digitale maatje erbij

Dit is de redding voor iedereen die gezond uit eten en afvallen wil combineren. Of zijn spiermassa wil kweken zonder 10 kilo vet aan te komen.

Mijn favoriete app op de wereld:

Myfitnesspal

Het is een app waar je makkelijk bij kan houden wat je eet. Elk denkbaar product zit erin, waardoor je nooit NIET weet wat je eet. Mocht je product er niet tussen zitten? Dan kan je hem zelf toevoegen. Iedereen op aarde kan iets toevoegen. Hierdoor groeit de database met producten alleen maar.

Nu is het makkelijk om erin te zetten dat je 2 blokjes chocolade hebt gegeten thuis....maar hoe doe je dat met uit eten gaan?

Je weet 9 van de 10 keer niet wat er precies door het gerecht gaat. Dus kan je niet echt weten wat je aan ingrediënten moet toevoegen. Gelukkig is er een uitweg. Je kan namelijk ook op volledige gerechten zoeken. Door bijvoorbeeld op 'big burrito' te zoeken, kom je er achter dat een burrito ongeveer 1000 kcal heeft.

De macronutrienten (vetten, koolhydraten en eiwitten) kloppen over het algemeen ook. Het idee van deze app is niet om op de gram precies te weten wat je eet. Het is om ongeveer te weten wat je eet. Of een burrito nou 900 kcal is of 1200 kcal.

Je weet in ieder geval dat je geen burrito mag nemen als je al 1500 kcal die dag hebt gegeten en je er maximaal 1900 mag hebben.

Het is niet altijd even gezellig om aan tafel met je telefoon te spelen. Maar het is wel erg belangrijk als je gezond uit eten wilt zonder schuldgevoel. Het kost je hooguit 5 minuten om te weten wat je wel en niet mag eten.


Tip #3 Sla het brood over

Restaurants willen er alles aan doen om je het gevoel te geven dat je koning bent. Dus zijn zo ook bereid om je een mandje te geven met brood. Je kent het wel. Als 'dank' voor je komst. Het kost hun geen ene drol om het je te geven. Maar een caloriebom is het zeker. Brood met wat kruidenboter is minimaal 200 kcal. En dit zijn 200 kcal die je absoluut niet nodig hebt.

Daarnaast zorgt het eten van brood er ook nog eens voor dat je insulinespiegel stijgt. Hierdoor krijg je meer honger en ga je (helaas) meer eten bestellen. Een restaurant is een bedrijf.

En elk bedrijf doet er alles aan om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ook een restaurant voor gezond uit eten. Hoe leuk het ook is aangekleed of 'healthy' het menu lijkt: zonder je zuur verdiende euro's kunnen zij niet draaien

restaurant gezond uit eten

Dus hoewel een mandje met brood en boter lief lijkt, zit er een heel ander doel achter. Sla daarom het brood over. Nog beter is het om van te voren aan te geven dat je het niet wil. Voorkomen is immers beter dan genezen.


Tip #4 Skip het toetje

Eten moet lekker zijn. Eten moet volgens sommige ook gezellig zijn. Dit laatste vind ik wat onnodig maar het is leuk meegenomen wanneer mogelijk. Toetjes hebben geen praktisch nut wat eten betreft. Ze zijn lekker en gezellig....maar daar houdt het ook op. Om je een voorbeeld te geven van de voedingswaarden van een bekend toetje:

Een Mcflurry Kitkat is zo'n 450 kcal.

Dat zijn 450 kcal met geen enkele gezonde calorie erin. Natuurlijk is het lekker. Dat is heroïne ook. Maar dat betekent niet dat het goed voor je is. Daarom kan je het beste het toetje gewoon overslaan. Ook de 'gezonde' toetjes met vers fruit hebben geen toegevoegde waarde. Vaak wordt er ook ijs bij geserveerd.

gezond restaurant

Hierdoor oogt het product 'gezond' terwijl het gewoon dood en verderf zaait in je lichaam. Als je dan toch een 'toetje' wil, ga dan voor een muntthee met een beetje honing. Zo krijg je toch iets 'zoetigs' binnen zonder je aders dicht te laten slibben.


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Tip #5 Vraag extra groenten

Een trucje die je eigenlijk overal kan toepassen en waar restaurants blij mee zijn:

Vraag om extra groenten

Gezond uit eten kan bijna niet als je geen groenten eet. En groenten kosten vaak niet zoveel voor restaurants. Extra vragen zal ze alleen maar blij maken. Ze krijgen het idee dat ze de klant 'tevreden' houden voor weinig geld.

Maar door de groenten zal je voller raken en minder kopen....waardoor je uiteindelijk gezond uit eten kan en ook nog eens geld kan besparen. Waarom vezels in groenten gezond zijn, kan je hier lezen.

Het maakt eigenlijk niet uit waar je eet, je kan er altijd groenten bij krijgen. Al is het een all you can eat sushi tent.

uit eten en afvallen

Ze hebben altijd een salade in welke vorm dan ook. Verpest je gezondheid niet door troep te eten. Balanceer lekker uit eten gaan met gezond uit eten gaan.


Tip #6 Vermijd de roomsaus

Dit is iets wat mensen heel snel dikker laat worden. Je hebt het misschien niet door maar een portie van deze saus is al snel 300-400 kcal. En dat is echt veel. Als een vrouw zo'n 2000 kcal per dag mag, dan is die saus zo'n 20% van haar totale caloriebehoefte.

En dan hebben we het niet eens over de pasta, varkensvlees of zalm die erbij komt kijken. En tevens is de hoeveelheid zout in roomsaus een gevaar.

In een eerdere blog hebben we uitgelegd dat de 'zout en vet' combinatie erg verslavend is voor het lichaam.

gezond uiteten

Je kan er geen genoeg van krijgen. Denk maar eens aan de meest verslavende soorten eten. Het is altijd een combinatie van zout en vet:

 • Pizza
 • Patat
 • Ijs
 • Koekjes

Kies als je gezond uit eten wilt voor de tomatensaus. Hier zitten veel minder calorieën in. Vaak wordt er helaas wel ontiegelijk veel suiker aan toegevoegd maar dat is een ander verhaal.


Tip #7 Neem water

Deze tips is heel goedkoop maar wel super effectief. Mensen verkijken zich namelijk ontzettend op vloeibare calorieën. De meeste mensen zouden kunnen afvallen of droog spiermassa kunnen kweken als ze alle vloeibare calorieën zouden stoppen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat ons lichaam vloeibare calorieën niet kan registeren. Het is alsof je water drinkt.....alleen is het water vol suiker en andere chemische troep. Om toch gezond uit eten te gaan, is het goed om gewoon om kraanwater te vragen.

Sommige restaurants doen hier niet moeilijk over en geven het je. Anderen geven je perse 'Spa blauw'. Laat dat niet een reden zijn om toch maar voor Cola te kiezen omdat het even duur is. Je kan beter de prijs betalen met je portemonnee dan met je gezondheid;)

hoe gezond uit eten

Niet alleen is water caloriearm, maar het zorgt er ook voor dat je voller raakt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die water voor en tijdens de maaltijd dronken, tot wel 2 kilo konden afvallen.


Tip #8 Uit eten en afvallen door gezelligheid

Haastige spoed is zelden goed.

Dat werd me op de basisschool geleerd. Of het waar is, is een tweede. Wat eten betreft is het wel waar. Hoe sneller je namelijk eet, hoe meer je eet. Dit komt omdat er een vertraging zit tussen je brein en je buik van zo'n 15-20 minuten.

Dit betekent dus dat elke hap die je neemt, pas een kwartier later door je brein wordt geregistreerd.

En als je eet alsof je leven er vanaf hangt, dan is het ook niet heel vreemd dat je buikpijn krijgt. Je brein kon al dat eten wat je hebt weggewerkt niet bijbenen.

tapas eten gezond

Als je dan toch onder het mom van 'gezellig en gezond uit eten' naar een restaurant gaat, neem dan ook lekker de tijd. Ga met mensen praten. Speel 'doen, durven of waarheid'. Flirt met het personeel van het restaurant. Doe iets.

Alles om het makkelijker voor jezelf te maken om minder te eten.


Vergeet een gezond restaurant en gezond uit eten gaan

In deze blog heb je 8 tips gekregen voor gezond uit eten. Maar niemand zit te wachten op uit eten gaan en dan een salade te kunnen bestellen. Met een glas water en zonder toetje.

De reden waarom het fout gaat bij mensen, is omdat ze niet anticiperen op het uit eten gaan. Je eet makkelijk 1500-2000 als je 3 gangen neemt in een restaurant. Dat betekent dat je gedurende de dag weinig mag eten.

Maar de meeste mensen ontbijten en lunchen....om vervolgens voor 2000 kcal te dineren. En dat kan niet.

Wat je hier tegen kan doen? Intermittent fasting.

Dit is het wetenschappelijk bewezen eetpatroon voor ons als mensen. Al duizenden jaren eten wij zo en zo zouden we nog steeds moeten eten. Door intermittent fasting hoef je niet echt rekening te houden met je calorieën. Door je tijdsvenster op de juiste manier toe te passen, kan je alles weten wat je wil.

Wat intermittent fasting precies inhoudt en hoe je het op de juiste manier toepast, leer je in het Gezondheidsfreaks starterspakket.

Download hem gratis hieronder.

Groetjes,

Ali

P.s: Wat is jou favoriete manier om gezond uit eten te gaan? Zijn er bepaalde restaurant die jij probeert te vermijden? Laat hieronder een reactie achter.

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments