8 Gevolgen Van Overgewicht Waardoor Je Vroegtijdig Sterft

In deze blog leer je:

 • Wat de gevolgen van overgewicht zijn voor elke Nederlander - het is erger dan je denkt
 • Waarom cocaïne en suiker niet zoveel verschillen 
 • Waar een erectiestoornis niks minder is dan in mini hartinfarct
 • ​Wat het dilemma is van elke sporter - het is een afweging tussen een ernstige ziekte en je spiermassa
 • ​De makkelijkste manier om de gevolgen van overwicht te voorkomen of te verhelpen

More...


Grote gevolgen voor mensen met overgewicht

Overgewicht is één van de grootste oorzaken van vroegtijdige sterfte in Nederland. Ondanks dit hebben mensen steeds meer last van overgewicht. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op verschillende ziekten dan mensen met een normaal gewicht. Naarmate het overgewicht groter is, treden de problemen vaker op en zijn ze ernstiger. Daarnaast kunnen de sociale gevolgen van overgewicht groot zijn.

De medische benaming voor overgewicht is obesitas. Het risico op overgewicht wordt groter naarmate de Body Mass Index (BMI) of de buikomvang toeneemt. Hoe dit precies zit kun je hier lezen. Overgewicht betekent letterlijk dat je meer weegt dan goed voor je is. Bij obesitas is er teveel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Simpel gezegd zit het zo:

Doordat de hoeveelheid energie die je door eten of drinken binnenkrijgt groter is dan je lichaam verbruikt, neemt je gewicht toe. Vooral wanneer dit calorieën zijn waar je lichaam niet zoveel aan heeft zoals het geval bij ongezonde voeding.

Hoe het precies met calorieën en de oorzaken van overgewicht zit kun je hier lezen. Eén keer teveel eten is niet erg. Het wordt een probleem wanneer dit structureel gebeurt.

overgewicht

Ondanks dat we weten dat ongezonde voeding bijdraagt aan vele ziekten, komt overgewicht toch steeds meer voor. Ook zie je tegenwoordig veel overgewicht bij kinderen. De gevolgen van overgewicht bij kinderen, jeugd, volwassenen en ouderen worden steeds groter.

Om de overtollige kilo's te verliezen moet je je hele levensstijl aanpassen. Eén van de grootste oorzaken van overgewicht is namelijk ongezonde voeding. Voor veel mensen kost dit erg veel moeite maar je krijgt er ook veel voor terug. Met een goed gewicht zit je lekkerder in je vel en voel jij je fitter. Je hebt het idee dat je de hele wereld aankan.

In deze blog beschrijf ik verschillende gevolgen van overgewicht. Hierin zul je zien dat overgewicht een belangrijke rol speelt bij de grootste doodsoorzaken van Nederland. Daarnaast krijg je als cadeau aan het eind van deze blog een aantal tips om de gevolgen van overgewicht te minderen of zelfs te voorkomen.#1 Grootste gevolg van overgewicht

Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Het is de meest voorkomende vorm van diabetes. Ze dachten vroeger dat deze ziekte ontstond door ouderdom. Echter krijgen heel veel jongeren tegenwoordig ook te maken met diabetes type 2. Dit komt doordat overgewicht de grootste oorzaak van diabetes type 2 is.

Overgewicht zorgt ervoor dat de cellen in het lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Ze worden insulineresistent, zoals artsen het noemen. Volwassenen met overgewicht hebben een 5 tot 12 keer hogere kans op diabetes mellitus type 2 dan volwassenen met een gezond gewicht. Diabetes type 2 is daardoor één van de belangrijkste lichamelijke gevolgen van overgewicht.

Wanneer patiënten insulineresistent zijn, wordt de suiker in het bloed minder opgenomen door de lever-, spier-, en vetcellen. De suiker blijft hierdoor automatisch in de bloedbaan circuleren en beschadigt het verschillende cellen.

Type 2 diabetes komt in de westerse wereld heel veel voor. Dit komt vooral door het slechte eetpatroon wat we hebben. Hier zit namelijk ontzettend veel toegevoegd suiker in. Dit komt vast niet als een verassing.

Veel mensen denken dat alleen koeken, taart, frisdranken en cake hier de oorzaak van zijn maar vergeten de 'dagelijkse suikers'. Denk hierbij aan: brood, pasta, rijst en aardappelen. Deze dragen namelijk in grote mate bij aan de suikerinname van een westers eetpatroon. Door deze producten niet meer (of veel minder) te eten voorkom je overgewicht EN verminder je de kans op diabetes type 2.

Diabetes type 2

Het is zelfs gebleken dat patiënten met diabetes type 2, die op een koolhydraatarm dieet werden gezet, hiervan herstelden. Hun insulinegevoeligheid verbeterde met 75% en daarnaast daalde ook nog het slechte cholesterol in hun bloed. Als je voor een koolhydraatarm dieet kies, doe het dan volgens deze methode.


#2 Doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor een groot aantal ziekten die betrekking hebben op het hart en bloedvaten. Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende aandoeningen. Deze hartziekten worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagader, welke weer het gevolg zijn van slagaderverkalking (atherosclerose).

Slagaderverkalking is niks anders dan ophopingen van vet en (dode) lichaamscellen die aan de wand van een slagader blijven plakken. Deze ophopingen worden in de medische wereld 'plaques' genoemd. Deze zogenaamde 'plaques' zorgen voor vernauwingen in de bloedvaten. Naarmate de jaren vorderen, worden deze plaques hard en verkalken deze plaques. Slagaderverkalking kan uiteindelijk leiden tot een hartinfarct.

Oorzaken van slagaderverkalking zijn:

 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Verhoogd glucosegehalte
 • Erfelijkheid

Bovenstaande punten zijn vaak gevolgen van overgewicht. Mensen met overgewicht hebben daardoor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het blijkt zelfs dat mensen met overgewicht een 2 tot 4 keer zo hogere kans op hartziekten hebben dan volwassenen met een gezond gewicht. De gevolgen van overgewicht op latere leeftijd zijn vaak nog heftiger doordat het lichaam harder achteruitgaat.

Ooh trouwens, er moet nog even een fabeltje de wereld uit. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een vetrijk dieet voor meer gewichtsverlies zorgt. Ook bleek het goede cholesterol te zijn gestegen in vergelijking met een vetarm dieet. Dit verminderd daardoor de kans op hart- en vaatziekten.

Vroeger werd vaak gedacht dat veel vetten eten de oorzaak was van hart- en vaatziekten. Gelukkig wordt de mensheid steeds iets slimmer. Suikers zijn het probleem.


#3 Doodsoorzaak nummer 1 onder mannen

In Nederland worden per jaar ongeveer 5000 nieuwe gevallen van kanker veroorzaakt door overgewicht. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds houdt hier nauwkeurig cijfers van bij. Volgens hun gegevens, veroorzaakt overgewicht deze soorten kanker:

 • Darmkanker 
 • Slokdarmkanker
 • Alvleesklierkanker
 • Nierkanker
 • Baarmoeder 
 • Borstkanker (bij vrouwen na de menopauze)
 • Eierstokkanker 
 • Galblaaskanker 
 • Gevorderde prostaatkanker

Je kan je beter afvragen welke kanker niet ten grondslag ligt aan overgewicht. Maar waarom krijg je kanker als je overgewicht hebt? Als voorbeeld neem ik hier prostaatkanker. In Japan komt prostaatkanker tien maal minder voor dan in het westen. Dit grote verschil is niet te wijten aan genetische verschillen maar aan de voeding. Ze eten veel minder troep vergeleken met hier.

Gelukkig ligt het niet aan de genetische verschillen want dan zou het betekenen dat we er niks aan zouden kunnen doen. Gelukkig heb je het in eigen hand.

Kanker is één van de belangrijkste doodsoorzaken in het westen maar komt, paradoxaal genoeg, veel minder voor in bepaalde gebieden van Azië.

gevolgen van overgewicht

Onderzoeken tonen aan dat stoffen in voedsel, zoals broccoli en kruiden, sterke kankerwerende eigenschappen hebben. En laat het grootste gedeelte van hun dieet nou net hieruit bestaan.

Het dilemma van sporters

Daarnaast wordt juist het westerse voedingspatroon gekenmerkt door veel koolhydraten (suikers) en fastfood. Bij het eten van een suikerrijke maaltijd stijgt het glucosegehalte in het bloed. Hierdoor scheidt het lichaam insuline en vervolgens IGF af. IGF is een groeihormoon en doet weefsels dus groeien. En dat is nu precies wat kanker graag doet: groeien. Kanker ontstaat wanneer bepaalde cellen te snel en ongecontroleerd groeien. IGF bevordert de groei van alle cellen. Dus ook van kankercellen. IGF zorgt ervoor dat de gevolgen van overgewicht nog groter worden.

Onderzoek toont aan dat vrouwen met veel IGF in hun bloed, zevenmaal meer kans hebben op borstkanker.

Een ander onderzoek toont aan dat mannen die veel IGF afscheiden, negen keer meer kans hebben op prostaatkanker. De breedste man in de sportschool zijn, zou je nog wel eens duur kunnen komen te staan;).


Heb jij in deze blog geleerd wat de gevolgen van overgewicht zijn? Deel dit met vrienden en familie!


​#4 Gevolgen van overgewicht waar je niet bij stil staat

En als bovenstaande gevolgen nog niet erg genoeg zijn, blijkt overgewicht ook veel invloed te hebben op psychische problemen.

Ongezond eten maakt veel fijne stoffen vrij in je hersenen. Denk hierbij aan suikers die ervoor zorgen dat dopamine en serotonine in je hersenen vrijkomen. Serotonine zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt terwijl dopamine je hersenen beloont. Serotonine komt bijvoorbeeld vrij wanneer alle stoplichten op groen staan en dopamine komt vrij wanneer je iets lekkers eet.

Als dat één keer gebeurt tijdens een overheerlijke maaltijd, is dat geen probleem. Maar als je dag in dag uit je brein bombardeert met dit soort eten, dan raakt je brein hieraan gewend. 

Het is net als drugs. Op een gegeven moment heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Suiker beloont de hersenen zelfs nog meer dan cocaïne dat doet. Hiermee probeer ik niet te zeggen dat alle mensen cocaïne moeten snuiven. Dat zou natuurlijk verre van gezond zijn :P.

overgewicht en depressie

Het probleem is dat je normale dingen in het leven niet meer als fijn ervaart. Hierdoor kan je depressieve klachten krijgen. Vooral mensen met overgewicht hebben hier natuurlijk last van aangezien de kans groot is dat ze ongezond eten.

Daarnaast liet een Nederlands onderzoek zien dat een depressie de kans op overgewicht verhoogd.  

In een andere blog heb ik uitgelegd wat voor effect gezonde voeding heeft op een depressie. Hierin geef ik je verschillende tips hoe je een depressie kan voorkomen.


# 5 Artrose van de gewrichten

Dit ziektebeeld wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van artrose. Tijdens het lopen vangen de knieën en heupen klappen op van tot wel 6 tot 7 keer het eigen lichaamsgewicht. Dit kan zware gevolgen hebben voor het lichaam wanneer je overgewicht hebt.

Wanneer je dus 10 kilogram te zwaar bent, belast jij je gewrichten met een extra 60 tot 70 kilo. Hierdoor zet je het slijtproces in een hogere versnelling en krijg je dus al op jongere leeftijd last van slijtage. Normaal gesproken zet het slijtproces zich rond de leeftijd van 50 jaar in. Niet zo gek dus dat mensen met overgewicht vaak last hebben van hun knieën. Overgewicht bij kinderen kan vroegtijdig voor klachten aan de knieën en heupen zorgen.

Slijtage aan je handen?

Wel apart is het feit dat het slijtproces zich niet alleen in de gewrichten van de knieën en heupen bevindt. Het slijtproces bevindt zich namelijk ook in de handen, terwijl je normaal gesproken niet op je handen loopt. Tenzij je een aap. In dat geval: welkom ;).

Bij een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum werd ontdekt dat mensen met artrose aan de handen een gebrek aan adiponectine hebben. Adiponectine ontstaat uit vetweefsel en wordt via het bloed naar de gewrichten getransporteerd. Dit stofje remt de afbraak van kraakbeen en stimuleert daarnaast de vorming van nieuw kraakbeen.

Het gekke is dat je zou denken dat mensen met veel vetweefsel dus veel adiponectine zouden aanmaken. Toch blijken mensen met overgewicht minder van deze stof aan te maken. Waardoor dit komt weten ze niet precies. Maar hoe minder adiponectine mensen hadden, hoe ernstiger hun artrose na zes jaar bleek te zijn. 


#6 Een negatieve spiraal

Slapen is noodzakelijk voor een mens. Tijdens de slaap treden herstelprocessen op in het lichaam. Hierbij daalt de bloeddruk, de hartslag en de spijsvertering. Wie probeert wakker te blijven houdt dit zonder problemen 36 uur vol maar daarna begint het gevecht. Na ongeveer 48 uur blijkt vrijwel iedereen in slaap te zijn gevallen. Slapen is zo belangrijk voor ons dat je letterlijk langer zonder eten kan dan zonder slaap.

Slapen is dus belangrijk maar toch treden er bij ongeveer 29% van de mensen slaapstoornissen op. Een van de belangrijkste oorzaken van slecht slapen is snurken. Niet alleen heeft de persoon hier zelf last van maar ook zeker de partner. 

snurken en overgewicht

Snurken wordt veroorzaakt doordat de bovenste luchtwegen vernauwd zijn of dat de spieren in dat gebied verslapt zijn. Bij volwassenen wordt het snurken vaak veroorzaakt door overgewicht. Snurken kun je dus zien als één van de gevolgen van overgewicht. Alleen is dit niet het ergste. Het kan namelijk tot grotere slaapproblemen leiden. 

Het verhaal kan eigenlijk twee kanten op. De kwaliteit van je nachtrust heeft een grote invloed op je gewicht. Andersom heeft overgewicht weer alles te maken met een slechte nachtrust. Je belandt dus eigenlijk in een negatieve spiraal.

Uit onderzoek blijkt dat te weinig slaap in veel gevallen leidt tot een groter hongergevoel en uiteindelijk tot meer eten. Dit verhoogd weer de kans op overgewicht.

Maar uit onderzoek blijkt ook dat mensen met overgewicht een grotere kans hebben op slaapapneu. Zo blijkt 25% van de volwassenen last te hebben van slaapapneu maar bij mensen met overgewicht blijkt 45% last te hebben van slaapapneu.


#7 Klapperende eierstokken

Als je zwanger probeert te raken moet je beseffen dat wanneer je overgewicht hebt, dit de kans op een gezonde baby kan beïnvloeden. Een paar kilo verliezen kan soms al het verschil maken. Daarnaast blijkt ook het gewicht van de vader mee te spelen. Ook dit kan de kans op een gezonde baby beïnvloeden.

Wanneer je overgewicht hebt, kan dit de vruchtbaarheid beïnvloeden doordat er bepaalde problemen kunnen ontstaan met de hormoonbalans en de ovulatie. Overgewicht is één van de symptomen van poly cysteus ovarium syndroom (PCOS). PCOS is een veelvoorkomende hormonale conditie bij onvruchtbare vrouwen.

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het herstel van PCOS. Dit komt omdat de klachten van deze aandoening voor het grootste gedeelte veroorzaakt worden door een verstoring in het suikermetabolisme (insuline resistentie). Insuline resistentie en PCOS gaan hand in hand als gevolgen van overgewicht.

Uit onderzoek blijkt 50% van de vrouwen met PCOS overgewicht te hebben. Ook blijkt gewichtsverlies positieve effecten te hebben op de hormoonbalans en het metabolisme.


#8 Werkt je raket nog?

En als de mannen denken hierbij buiten schot te blijven, heb ik slecht nieuws. Overgewicht bij mannen draagt bij aan impotentie. Best 'lullig' als je het mij vraagt. Sorry ik kon het niet laten :).

Bepaalde levensstijlen kunnen de bloeddoorstroming doen verminderen, wat erectieproblemen kan veroorzaken. Mensen met overgewicht hebben vaak een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en vaak ook nog diabetes. Al deze punten zijn schadelijk voor de bloedvaten. Eigenlijk is dit probleem een gevolg van hart- en vaatziekten wat weer een gevolg is van overgewicht. Volgen jullie mij nog;)

overgewicht erectiestoornis

Van overgewicht kan je hart- en vaatziekten krijgen en van hart- en vaatziekten kan je weer erectieproblemen krijgen.

De vreemdste vraag die een cardioloog kan stellen

De bloedvaten in het mannelijke geslachtsdeel zijn heel klein. Deze worden ook wel haarvaten genoemd. Wanneer mensen last hebben van 'plaque' vorming in de bloedvaten, slibben als eerst de kleine vaten dicht. Het lullige is dus dat dit proces vaak begint bij het geslachtsdeel van de man. Eigenlijk zijn erectieproblemen een voorloper van een hartinfarct. Ze zien bij mannen die een hartinfarct krijgen namelijk dat ze vele jaar daarvoor al erectiestoornissen hadden. Dus kijk er niet vreemd van op als de cardioloog je binnenkort vraagt of je raket nog op kan stijgen. Een goeie graadmeter dus.

Een gezonde levensstijl zou dus al bij kunnen dragen aan de impotentie van de man en dus automatisch aan het voorkomen van een hartinfarct. Eigenlijk draagt een gezonde levensstijl bij aan het voorkomen van alle bovenstaande aandoeningen. En dat is heel belangrijk. Want deze aandoeningen van overgewicht hebben grote gevolgen voor de maatschappij.


Voorkomen is beter dan genezen

Een gezonde levensstijl begint natuurlijk met het verminderen van slechte voeding. Het gaat hier met name om bewerkte producten. Aan bewerkte producten worden veel dingen toegevoegd waar je lichaam niks mee kan. Je zult zien dat deze producten een grote bijdrage leveren aan overgewicht. Probeer dus zoveel mogelijk te koken zoals je oma vroeger deed. Sauzen en kruidenmixen zelf maken, avondeten niet uit kant en klaar pakjes halen en bewerkt drinken zoals vruchtensappen en frisdranken laten staan.

Het kan verstandig zijn om snelle suikers die je onder andere kan vinden in: koek, snoep, taart maar ook in brood, aardappelen, rijst en pasta uit je voedingspatroon te verwijderen. Vooral deze laatste 4 worden veel gegeten in ons eetpatroon.

Dit soort voedsel is hoog aan calorieën en vooral aan calorieën die grotendeels worden omgezet in vet. Een goede vervanger voor deze producten zijn peulvruchten. Onder de peulvruchten vallen onder andere: bruine bonen, linzen, kikkererwten en kidney bonen. Deze bonen zitten boordevol met vezels waardoor ze langzaam verteerd worden en minder hoge glucosepieken veroorzaken. Als je niet zo'n fan bent van peulvruchten kan je ook altijd paddenstoelen nemen of een extra portie groenten.

Als ontbijt is het verstandig om brood te vervangen voor havermoutpap. Ook havermout bevat heel veel vezels waardoor dit langzamer verteerd wordt. Het laat je langer vol voelen en zorgt voor minder hoge glucosepieken in het bloed waardoor je minder last hebt van after-dinner-dips. Veel mensen vinden havermout vies maar er zijn zeker manieren om het gerecht lekker te maken. Zo kan je er fruit, pure chocolade en noten doorheen doen.

overgewicht voorkomen

Het is belangrijk dat je voedingspatroon uit veel groenten, fruit, peulvruchten en noten bestaat. Zo kunnen noten het perfecte tussendoortje zijn. Denk hier met name aan: walnoten, amandelen en cashewnoten. Deze zijn allemaal rijk aan omega-3-vetzuren. Dit zijn hele gezonde vetten. Daarnaast is het belangrijk dat je frisdranken vervangt door: water, groene thee, gember thee, koffie, plantaardige melk en smoothies.

De belangrijkste stap kan je vandaag zetten

Volgens mij heb ik genoeg handvatten gegeven om je naar een gezond leven te leiden. Nu komt het belangrijkste:

De knop omzetten en gaan met die banaan.

Ik weet hoe moeilijk het is om je leven om te gooien en over te stappen naar een gezond dieet. Om je een duwtje in de goede richting te geven kun jij je hieronder inschrijven voor het Gezondheidsfreaks starterspakket. Hierin vind je handige tips en trucjes om jezelf naar je streefgewicht te helpen. Zo kan je de gevolgen van overwicht voorkomen 🙂

Hieronder kun jij je e-mail achter laten en jezelf inschrijven voor het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket.

Groetjes,

Floor

P.s: Welke gevolgen van overgewicht heb jij ervaren? Wat doe jij om overgewicht te voorkomen/verhelpen? Laat hieronder een reactie achter.

DEEL DEZE BLOG
Floor
 

Na een bloeiende carrière als topturnster bij Jong Oranje, moest Floor stoppen in verband met blessures. Ze heeft haar passie voor voeding en sporten niet verloren. Naast haar kennis over voeding en sport, verdiept Floor zich vooral in de verschillende manieren om het vrouwelijk lichaam strak en gezond te krijgen en houden.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments