11

10 Geneeskrachtige Kruiden En Specerijen Die Je Moet Eten

In deze blog leer je:

  • De krachtigste en gezondste kruiden die de Gezondheidsfreaks gebruiken
  • Met welke kruid jij je brein in 'overdrive' kan gooien - deze geneeskrachtige kruid doet wonderen tegen Alzheimer
  • Welke kruid zo gezond is dat het bepaalde medicijnen verplettert - moeder natuur is soms krachtiger dan miljarden kostende onderzoeken
  • Welke peper je moet gebruiken om meer vet te verbranden en je hongergevoel te stillen - deze tip is belachelijke effectief
  • Waarom het soms verstandig is om bepaalde kruiden in de vorm van een capsule of olie tot je te nemen - doe jezelf een lol en lees deze tip!

More...


Geneeskrachtige kruiden die je niet mag missen

Kruiden zijn super goed voor je. Helaas komt de gemiddelde Nederlander niet veel verder dan wat zout, zwarte peper en misschien wat 'exotische' nootmuskaat.

En dat is heel jammer.

Want kruiden zijn goed voor je. Ze hebben zelfs geneeskrachtige eigenschappen. En die effecten zijn veel groter dan je denkt.

Daarom leer je in deze blog 10 geneeskrachtige kruiden uit de natuur die niet moeten ontbreken in je dieet. Zo leer je in deze blog hoe je de kans op diabetes type 2, Alzheimer en darmklachten kan verminderen door de juiste geneeskrachtige kruiden te kopen.

Niet alleen krijg je tips over de beste kruiden die je kan gebruiken. Maar krijg je ook gratis 15 recepten waaraan je deze kruiden makkelijk toe kan voegen. Zo kan je de gerechten op een ontzettend gezonde manier op smaak brengen. Daarnaast helpen deze gerechten in combinatie met de geneeskrachtige kruiden afvallen te versnellen.#1 Kaneel

Kaneel is één van mijn favoriete geneeskrachtige kruiden om aan havermout toe te voegen. Ik moet eerlijk bekennen dat het de enige kruid is die ik kan verzinnen om überhaupt aan havermout toe te voegen.

Waarom?

Niet alleen heeft het een licht zoete smaak maar blijkt het ook sterke anti-diabetes effecten te hebben.

De stof in kaneel die de geneeskrachtige effecten met zich meebrengt is kaneelaldehyde.

geneeskrachtige kruiden kaneel

Zo blijkt deze stof onder andere ontstekingen in je lichaam te remmen en ook nog eens je cholesterolspiegel te verlagen. Maar zoals ik al zei is kaneel vooral effectief op het voorkomen van diabetes type 2.

Het verlaagt namelijk je bloedsuikerspiegel via verschillende wegen. Zo vertraagt het de vertering van koolhydraten in je darmen en verhoogt het je insulinegevoeligheid. Hierdoor hoeft je lichaam minder insuline te produceren om hetzelfde effect te bereiken.

Studies laten zien dat kaneel de bloedsuikerspiegel van diabetici tussen 10 en 29% kan verlagen. Wat een gigantisch effect is in de medische wereld. Vaak zijn fabrikanten van medicijnen al blij met een paar procent.

Om het maximale uit de geneeskrachtige kruid kaneel te halen kan je het beste 1 tot 6 gram per dag innemen. Dit komt neer op om 0,5 tot 2 theelepels gemalen kaneel.

Heb je suikerziekte en wil je meer tips om je diabetes om te keren? Klik dan hier.


#2 Salie

Salie is een kruid die we in de Nederlandse keuken weinig gebruiken. Dat is jammer, aangezien het je geheugen verbetert en ook nog eens je hersenen beter laat functioneren.

Zo is uit onderzoek gebleken dat het vooral wonderen kan verrichten bij mensen met Alzheimer. Bij deze ziekte neemt vooral de neurotransmitter acetylcholine in de hersenen af.

Hierdoor worden boodschappen in de hersenen niet meer even goed verzonden. En krijg je dus symptomen als vergeetachtigheid.

geneeskrachtige kruiden tegen hoge bloeddruk

Salie blijkt de afbraak van acetylcholine te verminderen. Hierdoor heeft je brein meer acetylcholine om de benodigde hersenfuncties uit te voeren.

Uit een studie is gebleken dat mensen die milde tot matige Alzheimer hadden, een verbeterde hersenfunctie kregen na 4 maanden salie te hebben gebruikt.

Andere studies laten zien dat het zowel het geheugen van jonge als oudere mensen kan verbeteren. Wil je dus al je mooie herinneringen onthouden en niet vergeten om je broek aan te doen voordat je het huis uit gaat? Eet dan salie.


#3 Pepermunt

Hoewel we pepermunt alleen kennen als het dingetje wat je neemt om je date goed te laten verlopen, blijkt het nog meer voordelen te hebben.

Want los van het feit dat het gebruikt wordt in snoep, blijkt het al jaren gebruikt te worden in inheemse stammen als medicijn.

Het is één van de beste geneeskrachtige kruiden voor je darmen. Verschillende studies hebben aangetoond dat het de pijn vermindert bij PDS. Dit is een afkorting voor prikkelbaar darmsyndroom.

geneeskrachtige kruiden tegen artrose

Door de spieren in de darmen te ontspannen zorgt het ervoor dat de pijn afneemt. Daarnaast blijkt het ook het opgeblazen gevoel te verminderen bij mensen die hier last van hebben. Als klap op de vuurpijl blijkt het ook nog eens effectief te zijn tegen misselijkheid. Uit een onderzoek waaraan 1100 zwangere vrouwen meededen, bleek dat aromatherapie met pepermunt hun misselijkheid gedurende de zwangerschap significant kon verlagen.

Slik dus wat vaker pepermunt als je last hebt van je darmen of last hebt van een opgeblazen gevoel. Dit laatste voorkomen kan ook helpen bij je liefdesleven. Des te meer reden om deze geneeskrachtige planten te eten;)


#4 Kurkuma

Eten uit India is iets waar je mij letterlijk voor wakker kan maken. Toen ik niet heel lang geleden in Azië op vakantie was, at ik het elke maaltijd van de dag. Zelfs toen ik in Thailand was, zocht ik restaurants met eten uit India. Het eten is lekker gekruid en het voordeel is ook nog dat ze kruiden gebruiken die heel goed voor je zijn.

Eén van de bekendste gerechten uit India zijn natuurlijk die curry's. Deze zijn vaak gekruid met kurkuma. Dit geeft ze hun kenmerkende gele kleur. Dit is één van de beste geneeskundige kruiden die je op aarde kan vinden. Misschien is het zelfs de beste op aarde. Je komt het in elk geneeskrachtige kruidenboek tegen.

Waarom?

Kurkuma bevat kurkumine wat een sterke antioxidant is die je immuunsysteem een schop onder zijn kont geeft. Hierdoor wordt je afweer een stuk beter.

Daarnaast blijkt het heel sterk ontstekingen te remmen in je lichaam. Het werkt zo goed dat uit onderzoek blijkt dat het net zo effectief is als sommige ontstekingsremmers die door artsen worden voorgeschreven.

geneeskrachtige kruiden afvallen

Ontstekingen zijn erger dan je denkt

Deze ontstekingsremmers worden bijvoorbeeld gebruikt tegen artrose. Daarom is het erg aan te raden om verschillende geneeskrachtige kruiden tegen bijvoorbeeld artrose in je dieet te verwerken. Er is nog een reden waarom je dit soort kruiden in je dieet wil. Niet alleen om artrose.

Kleine ontstekingen spelen bij bijna alle Westerse ziekten een rol. Daarom is kurkuma een must in je dieet.

Alsof het bovenstaande nog niet genoeg was, tonen verschillende studies nog meer positieve effecten van kurkuma aan. Zo blijkt het onder andere je hersenfunctie te verbeteren. Daarnaast vermindert het de kans op hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer.

Het 'probleem' van kurkuma is dat het zo sterk van smaak is. Dat maakt het best moeilijk om het in typisch 'Nederlandse' gerechten te verwerken.

Een simpele manier om het toch dagelijks in te nemen, is kurkuma capsules kopen. Het zijn letterlijk capsules die gevuld zijn met de kurkuma kruid die je in de supermarkt kan vinden. Door er twee per dag in te nemen kan je alle voordelen van kurkuma krijgen zonder elke dag eten uit India hoeven te koken.

Daarnaast heeft kurkuma de neiging om een gele aanslag achter te laten op borden en pannen. Dus is het misschien zelfs beter om de capsules te nemen dan het eten te verwerken.


#5 Heilige basilicum

Dit is niet een vorm van basilicum dat een pelgrim tocht heeft gemaakt. Het heeft de naam heilig gekregen omdat het letterlijk als een 'heilige kruid' wordt gezien door bepaalde mensen uit India. Aangezien ze ook koeien als heilig beschouwen, zou het je niet moeten verbazen dat ze een bosje kruiden als heilig bestempelen. Hoewel een koe geen magische krachten heeft, hoort deze kruid zeker thuis in het rijtje van magische en geneeskrachtige kruiden.

Want uit onderzoek blijkt dat heilige basilicum de groei remt van verschillende bacteriën, gisten en schimmels.

Daarnaast is ook gebleken dat het je immuunsysteem actiever maakt en doordat het bepaalde cellen in je bloed, die betrokken zijn bij je immuunsysteem, verhoogt. Hoewel de studies die met heilige basilicum vrij klein waren, was het effect wel significant.

Zo blijkt ook dat het gelinkt kan worden aan het verminderen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd en vermindert het de nerveusiteit en angsten bij mensen met een depressie.

Een snufje hier of daar van heilige basilicum kan dus zeker geen kwaad. Niet alle geneeskrachtige kruiden in deze blog zijn even verkrijgbaar. Dit is ook eentje die je niet bij de Aldi of Lidl kan vinden. Vaak ga ik langs bij speciaalzaken of bestel ik het via internet.


Wil je gezond en snel afvallen? Klik op de onderstaande knop om de beste methode te ontdekken:

Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Cayenne peper

Een beter verkrijgbare kruid is cayenne peper. Een kruid die je leven een stuk pittiger en heter kan maken zonder dat je een vage erotische winkel in hoeft te lopen. En als je wel vage erotische winkels in loopt om de nieuwste speeltjes te checken:

Ik ben je voor geweest dus je hoeft je niet te schamen.

Cayenne pepers worden gelukkig iets meer geaccepteerd in deze maatschappij dan gekke speeltjes en ze zijn ook een stuk betaalbaarder.

Wat deze pepers zo goed maakt is de stof capsaïcine die erin zit. Deze stof heeft een tal van werkingen die je zeker in je dieet wil.

geneeskrachtige kruiden voor de lever

Als farmaceutische bedrijven dit in een medicijn zouden kunnen stoppen, hadden ze nu miljarden verdient:

Hoeveel moet ik nemen?

Het mooie is dat je veel van deze effecten kan bereiken vanaf een relatief kleine hoeveelheid cayenne peper:

1 gram is genoeg.

Wel moet ik erbij zeggen dat je na een tijdje een tolerantie voor deze stof opbouwt. In normale mensentaal betekent dit dat je steeds meer moet nemen om hetzelfde effect te behalen. Om dit te voorkomen is het handig om niet elke dag over elke maaltijd cayenne peper te doen. Probeer met verschillende kruiden te spelen en eet bijvoorbeeld cayenne peper om de dag.


#7 Gember

Deze kruid is zo goed voor je dat ik heb besloten om er capsules van te nemen. Deze capsules zijn gevuld met gemalen gember. Zo hoef ik niet elke dag Aziatische gerechten te eten of geneeskrachtige kruiden thee te drinken om de gezondheidsvoordelen te ervaren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen hoor ik je zeggen?

Verschillende studies hebben laten zien dat 1 gram gember (of meer) misselijkheid kan verminderen. Zowel bij ochtend misselijkheid, chemotherapie en zeeziek zijn was het effectief.

Maar de voornaamste reden waarom ik het slik is omdat het heel sterk ontstekingsremmend werkt. Het menselijke lichaam zit vol kleine ontstekingen. Je hebt er niet altijd zichtbaar last van maar over de jaren heen worden het er steeds meer. Omdat je steeds ouder wordt, wordt je immuunsysteem steeds minder sterkt.

geneeskrachtige kruiden voor darmen

Voorkomen is beter dan genezen

Op een gegeven moment krijgen de ontstekingen de overhand en beginnen alle gezondheidsklachten die bij 'ouder worden' horen, om de hoek te kijken.

Het beste is daarom 'voorkomen' in plaats van 'genezen'.

En hier kan gember dus goed bij helpen:

Zo blijkt uit onderzoek dat 2 gram gember ontstekingsremmend werkt in de darmen. Mensen met Crohn of een prikkelbare darm zouden hier dus baat bij kunnen hebben. Het blijkt uit hetzelfde onderzoek dat het net zo effectief werkt als aspirine. Een pijnstiller en ontstekingsremmer die vaak wordt voorgeschreven bij dit soort ziekten.

Een ander onderzoek liet zien dat een mengsel van gember en kaneel zowel pijn als stijfheid in het lichaam kon verminderen bij mensen met pijn in de gewrichten (artrose). Wederom was het effect van deze kruiden net zo sterk als medicijnen zoals aspirine en ibuprofen.

Hoe je de gember tot je neemt maakt eigenlijk niet uit. Eten is altijd het beste maar verschillende onderzoeken laten ook zien dat het drinken van geneeskrachtige kruiden thee getrokken uit gember effectief is.

Het kopen van capsules met gemalen gember is ook goed. Realiseer je wel dat je niet altijd weet hoe 'vers' deze gember is en dus hoeveel er van de actieve stoffen in gember zitten.


#8 Fenegriek

Fenegriek is wederom een kruid die de meeste Nederlanders niet gebruiken. Ik kan denk ik ook wel stellen dat de meeste mensen er nog nooit van hebben gehoord.

Het enige wat 'Grieks' aan deze kruid is, is dat het door sommige mensen wordt gebruikt om je het libido en mannelijkheid van een Griekse god te geven. Of het werkt is een ander verhaal. Want onderzoek laat zien dat het wellicht niet zo goed werkt als men zou willen geloven.

Toch kan het voor bepaalde mensen een goed idee zijn om meer fenegriek te eten. Want deze, op hondenbrokken lijkende, kruid blijkt een positief effect te hebben op de functie van het hormoon insuline.

geneeskrachtige kruiden boek

Onderzoek wijst uit dat het eiwit 4-hydroxyisoleucine die in deze plant zit, je bloedsuikerspiegel tot een gunstig niveau kan verlagen.

Verschillende studies hebben laten zien dat één gram fenegriek per dag de bloedsuikerspiegel van mensen kan verlagen. Het blijkt om een of andere reden extra goed te werken voor mensen met diabetes type 2.


#9 Rozemarijn

Een kruid die je iets bekender in de oren klinkt is rozemarijn. Waarschijnlijk heb je het weleens op je aardappeltjes gegooid die je in de oven hebt gebakken. En als je een echt keukenprinsesje bent, heb je het gebruikt om een homp vlees te kruiden.

Wat je er ook mee hebt gedaan, het zal was heel goed voor je zijn geweest.

Want de stof rosmarinic acid in rozemarijn blijkt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen.

geneeskrachtige kruiden uit de natuur

Zo hebben verschillende studies laten zien dat het positieve effecten heeft op allergische reacties en verstopte neuzen.

Zo is gebleken dat 50 milligram rosmarinic acid genoeg was om het aantal immuuncellen in neusslijm te verminderen. Dit zorgde ervoor de de neuzen minder verstopt waren.

Wederom maakt het niet uit hoe je de rozemarijn tot je neemt. Ik vind het persoonlijk lekker om rozemarijn te gooien op alles wat 'hartig' is. Of je het 'hoort' te doen of niet maakt  mij niet uit. Het is een gezonde kruid om in je dieet te hebben dus zorg er op jou creatieve manier voor dat je het binnenkrijgt.


#10 Knoflook

Al honderden jaren wordt knoflook gebruikt als een kruid en vooral als een medicijn.

Vroeger hadden we geen idee waarom het zo goed voor ons was. Inmiddels weten we dat het komt door de stof allicine die in knoflook zit. Je kent deze stof allang. Want het is de stof die knoflook zijn kenmerkende geur geeft.

Knoflook supplementen (denk aan knoflook olie) zijn effectief tegen het bestrijden van verkoudheid en andere 'griepachtige' ziekten.

geneeskrachtige planten

Maar knoflook heeft zijn gezonde reputatie vooral te danken aan zijn positieve effecten op het hart- en vaatstelsel. 

Knoflook blijkt onder andere het totale EN het slechte cholesterol te kunnen verminderen met 10 tot 15%.

Daarnaast blijken verschillende studies aan te tonen dat knoflook de bloeddruk kan verminderen. Het effect was het sterkst bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Dus voor mensen die geneeskrachtige kruiden tegen een hoge bloeddruk zochten: zoek niet verder!

Er is zelfs een onderzoek wat laat zien dat knoflook supplementen je bloeddruk net zo sterk kunnen verlagen als reguliere medicijnen.

Knoflook is een sterke kruid die een gerecht vrij snel kan overheersen. Tegelijkertijd kan je het ook in verschillende gerechten kwijt omdat het overal zo goed bijpast.

De bovenstaande onderzoeken zijn vaak met knoflook supplementen gedaan, op deze manier weet je zeker dat ze een positief effect hebben op je gezondheid. Het punt wat ik een beetje omslachtig wil maken:

Als je niet weet hoe je knoflook in gerechten moet verwerken, koop dan knoflookpoeder of -olie supplementen.

Geneeskrachtige kruiden zijn het begin

Je hebt nu een hele boel kruiden voor je kiezen gekregen die je in verschillende gerechten moet verwerken.

Bij de ene kruid zal dat makkelijk zijn en bij de andere zal dat wat minder zijn.

Gelukkig heb ik iets voor je om je leven een stuk makkelijker te maken. Vaak zal je zien dat gezonde recepten geen smaak hebben en dat elke kruid die je eraan toevoegt het alleen maar lekkerder zal maken.

Daarom hebben we in ons gratis starterspakket verschillende gezonde recepten voor je die je met de bovenstaande kruiden makkelijker op smaak kan brengen.

De recepten zelf zijn heel gezond. Het enige wat jij moet doen is de hoeveelheid kruiden toevoegen die je lekker vindt.

Makkelijker dan dit kan je het niet hebben. Een kind kan de was doen.

Hieronder kan je de 15 gratis recepten downloaden waaraan je de bovenstaande kruiden kan toevoegen.

Groetjes,

Ali

P.s: wat is jou favoriete kruid? Hoe zorg jij ervoor dat je zoveel mogelijk geneeskrachtige kruiden binnenkrijgt? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 11 comments