Eiwitdieet: Is Het Wel Gezond? Afvallen, Ervaringen & Nadelen

In deze blog leer je:
- Het verlossende antwoord op de vraag: is het eiwitdieet gezond?
- Wat het mechanisme is wat eiwitten in je lichaam doen en hoe dit effect heeft op je gezondheid - het kan zowel een positief als een negatief effect hebben
- Waarom het eiwitdieet eigenlijk niks meer dan een marketingtruc is - de mensen achter het Atkins dieet zullen dit niet heel leuk vinden
- Wat het ideale percentage aan eiwitten in je dieet is - te laag is niet goed maar te hoog is nog veel erger!
- De reden waarom 90% van de mensen die een eiwitdieet volgen binnen een paar jaar al het gewicht weer aankomen - dit kan je makkelijk voorkomen met één van onze gratis video's
- Wat het geheim is van een dieet waarbij je op een gezonde manier kilo's kan verliezen en deze er ook af kan houden - je zal het JOJO effect op deze manier volkomen omzeilen!
More...
Het eiwitdieet: niet alleen voor bodybuilders
Ik sta in de sportschool en ja hoor, ik zie de ene na de andere spierbundel die aan de proteïneshakes zit. Proteïneshakes zijn niks anders dan shakes met heel veel eiwitten. Ik kan dit enigszins begrijpen want eiwitten zorgen voor de opbouw en het herstel van spieren.
De grap is dat de meeste mensen deze shakes helemaal niet nodig hebben. Ook hoor ik dat veel mensen eiwitshakes nemen puur voor het afvallen en hiernaast niet of nauwelijks sporten. Ook ik heb hier in mijn omgeving ervaring mee. Deze mensen vervangen veel koolhydraatproducten voor eiwitrijk voedsel. De pasta en lasagne recepten worden vervangen voor eiwitdieet recepten.
Wanneer je eiwitshakes gaat vervangen voor alle vormen van brood, granen, zetmeelproducten en fruit blijft er weinig over om te eten. Allemaal leuk en aardig....maar hoe gezond is zo'n eiwitdieet?
Je kunt met een eiwitdieet inderdaad erg snel overtollige kilo's kwijtraken. Maar is dit het het soort gewicht dat je kwijt wilt raken? En hoe snel komt dit gewicht er weer aan als je weer een normale levensstijl aanneemt?

In deze blog leer je precies hoe gezond het eiwitdieet nou eigenlijk is. Ik vertel je daarnaast ook hoeveel procent van je dieet uit eiwitten zou moeten bestaan. Wanneer dit percentage veel hoger ligt, doe jij je lichaam meer kwaad dan goed.
Daarnaast zal ik je aan het eind van deze blog een simpele manier geven om heel makkelijk je caloriebehoefte te berekenen en bij te houden. Hierdoor hoef je niet meer een crashdieet als het eiwitdieet te volgen om gewicht af te vallen. Waarom een crashdieet volgen waarbij je weinig calorieën eet slecht is leg ik je in deze blog uit;)
Populaire diëten die je leven verkorten
Het eiwitdieet is een dieet waarbij het grootste gedeelte van je voedselinname bestaat uit eiwitten.
Welke bouwsteen worden voornamelijk vervangen door deze eiwitten? Het zijn voornamelijk de koolhydraten die vervangen worden. Een eiwitrijk dieet gaat vaak gepaard met een hoge vet inname. Deze verandering zorgt ervoor dat je snel en veel gewicht verliest.
De meest bekende eiwit diëten zijn:
- Het Atkins dieet
- Het Dr. Frank dieet
Wat je misschien opvalt is dat al deze diëten best populair zijn. Toch kleven er ook een hoop nadelen aan een eiwitdieet. Maar om dit te snappen leg ik eerst kort uit wat voor functie eiwitten in ons lichaam hebben.
Functie van eiwitten
Ze voeren zo goed als alle functies in de cel uit en vormen de bouwstoffen van onze weefsels. Daarnaast worden eiwitten gebruikt voor het herstel van allerlei soorten weefsels.
Alle eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren koppelen zich aan elkaar tot lange strengen en dat wordt dan een proteïne of ook wel een eiwit genoemd. Het leuke is dat wanneer de aminozuren worden opgenomen, onze cellen de aminozuren weer aan elkaar rijgen tot de benodigde eiwitten. Want met aminozuren alleen kunnen ze eigenlijk niks.
Vooral onze spieren bestaan uit proteïnen. Vandaar dat bodybuilders een eiwitdieet volgen vol met shakes, zodat ze veel grondstoffen opnemen om volop eiwitten in het lichaam te produceren en zo sterkere en grotere spieren te ontwikkelen.

Proteïnen lijken in dit verhaal een belangrijk bestandsdeel van onze voeding en lijken daardoor op het eerste gezicht gezond. Maar dat is niet helemaal het geval.
Afvallen met een eiwitdieet: het mechanisme
In een eiwitrijk dieet worden koolhydraten vervangen voor eiwitten omdat koolhydraten er voor zorgen dat de glucosespiegel in je bloed erg snel stijgt. Wanneer je glucosespiegel snel stijgt, wordt er door je lichaam insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat glucose kan worden genomen en gebruikt kan worden door onze cellen.
En waarom word je hier nou dik van?
Een stijgend insulinegehalte in het bloed zorgt er namelijk voor dat insulin-like growth factor (IGF) wordt aangemaakt door ons lichaam. Dit is een groeihormoon. Het woord zegt het al: het zorgt ervoor dat weefsels kunnen gaan groeien. Eet je dus te veel koolhydraten, dan zorgt dit ervoor dat je dik wordt. Vooral die 'bierbuik' blijkt doorgroeien.
Daarnaast blokkeert insuline ook nog het hormoon 'Hormone-Sensitive Lipase (HSL)'. HSL is nodig om lichaamsvet te verbranden. Insuline zorgt er dus ook nog eens voor dat je moeilijk lichaamsvet kunt verbranden.
Dus bedachten een aantal slimme mensen om koolhydraten te vervangen door eiwitten om zo te kunnen afvallen met een eiwitdieet.
Eiwitten geven je voor een lange tijd een verzadigd gevoel en daarnaast stijgt je insulinegehalte in het bloed nauwelijks. Het dieet bestaat vaak voor meer dan 50% uit eiwitten. De mensen die dit dieet volgen verliezen absoluut gewicht maar leveren ook in op hun gezondheid!
Je leest op bijna alle sites over afvallen dat een eiwitdieet je goed kan helpen bij gewicht verliezen maar ze vergeten de nadelen van dit dieet te benoemen. Raad eens waarom? Consumenten willen snel resultaat zien en daar grijpen de bedenkers van eiwitdiëten slim op in. Door verschillende eiwitsupplementen te verkopen hopen ze zo dat jij hun producten als eiwitbron gaat gebruiken. Dit kan dus heel veel geld opbrengen voor de bedenkers van zulke diëten.
Maar ze vergeten je altijd de effecten op lange termijn te vertellen. En deze zijn niet bepaald positief;)
Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
Nadelen van het eiwitdieet
Het dieet lijkt op het eerste gezicht misschien gezond maar dit is niet het geval:
Teveel eiwitten zijn niet gezond. Hoe meer eiwitten je eet, hoe sneller je namelijk verouderd.
Eiwitten aanmaken betekent groei. Groei betekent op zijn beurt weer veroudering. Het zit namelijk zo:
Waarom eiwitten voor veroudering zorgen
Al de eiwitten die aangemaakt worden, raken na verloop van tijd beschadigd. Dit kan komen doordat er suikermoleculen aan gaan kleven of dat ze 'roesten' (oxideren) in het lichaam. Door deze processen veranderen ze van structuur en kunnen minder goed hun functie uitvoeren.
Deze beschadigde eiwitten moeten door de cel afgebroken worden. Dit lukt alleen niet altijd. Sommige beschadigde eiwitten gaan namelijk aan elkaar klitten en hierdoor kunnen ze niet afgebroken worden.
Deze opstapeling van eiwitten in onze cellen vormt uiteindelijk onze ondergang. Veel verouderingsziekten zijn ziekten waarbij samengeklitte eiwitten in en rond de cel neerslaan en uiteindelijk deze cel verstikken waardoor deze uiteindelijk afsterft.
Een experiment die in Nature verscheen heeft aangetoond hoe ongezond het is om veel eiwitten te eten. In de studie kregen ratten diëten met een oplopende hoeveelheid eiwitten:
- Groep 1: kreeg een dieet dat voor 10% uit eiwitten bestond
- Groep 2: kreeg een dieet dat voor 22% uit eiwitten bestond
- Groep 3: kreeg een dieet dat voor 51% uit eiwitten bestond
De ratten die het dieet van 51% eiwitten kregen, hadden 4 keer meer kans op hart- en vaatziekten en 2 keer zoveel kans op nierziekten en prostaatproblemen.
Nu klinkt dit dieet al een stuk minder leuk of niet? Om het nog een stapje erger te maken benoem ik nog een aantal ziekten die je vast weleens eerder hebt gehoord. Ook deze hebben hun oorsprong in teveel eiwitten:
Een standaard voorbeeld is namelijk de ziekte van Alzheimer. Ik denk dat iedereen deze erge ziekte wel kent. Bij deze ziekte klitten namelijk de eiwitten binnen in de cel en buiten de cel samen, zodat hersencellen zodanig verstopt raken dat ze afstreven.
Een andere ziekte is amyloïdose. Bij deze ziekte plakken eiwitten in en rond organen en bloedvaten zodat deze broos en zwak worden zodat deze uiteindelijk bezwijken. Ook dit wordt verergerd door een eiwitrijk voedsel.

Teveel eiwitten is dus erg ongezond. Zo toont een onderzoek aan dat teveel eiwitten eten de kans op diabetes type 2 verhoogd. Per 5% stijging aan eiwitten in je dieet stijgt het risico op diabetes type 2 met 20%.
Dankzij proteïnerijke diëten kan je dus op korte termijn heel wat gewicht verliezen. Dit lijkt best gezond voor jezelf en voor je buitenstaanders. Maar het gewichtsverlies gebeurt op een ongezonde manier. Daarnaast is het op lange termijn ook nog eens niet efficiënt:
90% van de mensen die een eiwitdieet volgen, wegen na 6 jaar weer minstens evenveel als toen ze begonnen.
Ervaringen eiwitdieet
In mijn omgeving hebben veel mensen ervaringen met een eiwitdieet. Ze deden niks anders dan eiwitshakes nemen om af te vallen. Hun 'eetschema' was:
- Eiwitdieet ontbijt: een eiwitshake
- Eiwitdieet lunch: een eiwitshake en een stuk fruit
- Eiwitdieet avondeten: een stuk vlees met groentes
Wat ze ten eerste niet beseften was dat ze veel te weinig calorieën binnenkregen (834 calorieën, zie foto) en hierdoor hun hele metabolisme naar de maan hielpen.

Wat er namelijk gebeurt als je een lange tijd zo weinig calorieën binnenkrijgt is dat je lichaam in spaarstand gaat en dus zakt je metabolisme. Daarnaast gaat je lichaam het grootste gedeelte van wat je wel aan calorieën binnenkrijgt opslaan als vet omdat je lichaam denkt dat je in hongersnood leeft.
Het tweede nadeel is dat zo'n dieet niet vol te houden is dus wat je ziet is dat zodra mensen hun normale eetpatroon weer aannemen al het gewicht weer aankomen. Het is leuk om in korte tijd 20 kilo af te vallen maar mensen beseffen niet dat dit er vaak na een jaar weer aan zit. Zo heb ik dit ook in mijn omgeving gezien. Hier heb je het beruchte JOJO effect wat mensen zo veel mogelijk willen voorkomen. Langdurig afvallen doe je daarom niet door een 'speciaal' dieet te volgen. Je doet het door je hele levensstijl om te gooien.
Zelf heb ik geen ervaringen met een eiwitdieet. Dit omdat de bovenstaande negatieve effecten mij ervan overtuigd hebben dat een eiwitdieet verre van gezond is. Welke percentages gebruik ik zelf voor mijn macronutriënten in mijn dieet?
- 45% van mijn voeding bestaat uit vetten en vooral de gezonde omega-3 vetten;)
- 35% van mijn voeding bestaat uit koolhydraten en dan vooral de koolhydraten met een lage glycemische index
- 20% van mijn voeding bestaat uit eiwitten
Zodra ik wil afvallen ga ik geen stom eiwitdieet volgen maar ga ik het aantal calorieën verminderen. Zo heb ik berekend dat ik geen gewicht verlies of gewicht aankom wanneer ik rond de 1800/1900 calorieën nuttig. Als ik wil afvallen eet ik rond de 1500/1600 calorieën. Op deze manier verlies ik genoeg gewicht zonder dat mijn metabolisme daalt.
Afvallen en gezond leven is eigenlijk beste simpel. Je moet het allemaal maar net weten en daarom zijn wij van Gezondheidsfreaks er om jou te helpen:)
En het oordeel is...
Voor- en nadelen van een eiwitdieet
Voordelen
- Je kan op korte termijn veel gewicht verliezen met een eiwitdieet
Nadelen
- Teveel eiwitten zorgen voor een snellere veroudering
- 90% van de mensen die het eiwitdieet volgen komen het gewicht binnen een paar jaar weer aan
- Een hoge eiwitinname wordt geassocieerd met heel veel ziekten
Outro
Zoals je hierboven kon zien dachten de personen uit mijn omgeving dat ze heel gezond bezig waren door een eiwitdieet te volgen. Helaas is het eiwitdieet verre van gezond. Ze aten veel te weinig calorieën waardoor ze het JOJO effect kregen. Ongeacht wat je doel is met een dieet is het heel belangrijk om de juiste hoeveelheid calorieën binnen te krijgen. Het is niet heel erg om er een beetje naast te zitten maar zodra je er iets te veel naast zit kan dit nadelige effecten hebben op je metabolisme.
Hoe je je caloriebehoefte berekend heeft Ali in een video uitgelegd die je krijgt wanneer je het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket download. Hij legt je hier stap voor stap uit wat je moet doen om je calorie behoefte te bepalen en hoe je dit heel simpel bij kan houden. Het is zelfs zo simpel dat je dit op je smartphone onderweg kan bijhouden en aanpassen.
Het maakt het veel makkelijker om te kunnen afvallen zonder eiwitdieet. Er bestaat geen crashdieet die op lange termijn goede resultaten geeft. Deze video maakt het veel makkelijker voor je om een gezonde levensstijl aan te nemen. Hierdoor hoef je niet meer te diëten;)
Dus schrijf je hieronder in en dan krijg je de video gratis in je inbox.
Groetjes,
Floor
P.s: heb jij wel eens het eiwitdieet geprobeerd? Wat voor resultaten heb jij hier mee gekregen? Laat hieronder een reactie achter