7 Tips Om Eetbuien Te Stoppen Zodat Jij Een Schuldgevoel Voorkomt

In deze blog leer je:

  • De voornaamste reden voor jij last heb van eetbuien - je zal jezelf voor de kop slaan als je erachter komt wat de reden is
  • Hoe je eetbuien kan stoppen door een postzegelverzameling te beginnen
  • De 9 meest verzadigende producten die je kan eten om een eetbui te voorkomen
  • Hoe je een eetbui kan stoppen door NIETS te eten - dit gaat tegen alles wat je denkt te weten in

More...


Een vicieuze cirkel

Verlangen naar ongezonde voeding maakt het afvalproces een stuk moeilijker. Dat is helaas wat er gebeurt wanneer je probeert af te vallen. Tijdens het afvalproces is de kans groot dat je veel honger leidt. Dit hongergevoel is een grote oorzaak van deze eetbuien/ vreetbuien.

Deze eetbuien stoppen niet wanneer je de zoveelste zak chips open trekt. Deze eetbuien krijg je pas onder controle wanneer je "NEE" kunt zeggen tegen ongezonde voeding. En dit is vaak het lastigste van het hele afvalproces.

Er zijn zelfs mensen die elke dag vreetbuien hebben. Misschien jij ook. Na deze buien voel jij je vreselijk en zou je het liefst alles weer zo snel mogelijk verbranden. Op deze manier ga je dus compenseren om vervolgens net zo hard weer de fout in te gaan. Je belandt in een vicieuze cirkel. Daarnaast hebben vrouwen vaak eetbuien rond hun menstruatie of eetbuien na het stoppen met de pil. Dit is echter een hormonaal probleem.

Om deze eetbuien te voorkomen zul je structureel gezonder moeten gaan eten. Gezond eten is niet altijd even lekker maar het zal je wel veel meer vullen. Wanneer eten je meer vult zul je zien dat je veel minder last hebt van een hongergevoel en hierdoor de eetbuien kunt compenseren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze eetbuien te stoppen en te voorkomen. Zo zijn er verschillende forums over eetbuien stoppen. Echter raad ik je deze forums niet aan.. Er bestaan namelijk blogs die zich met de wetenschap bezig houden. Daarom krijg je in deze blog 7 tips tegen eetbuien zodat jij voortaan een schuldgevoel kan voorkomen.


#1 Stop met ondervoeding

In de dieetwereld is ondervoeding een groot probleem. Ons is namelijk altijd geleerd dat je minder moet eten dan dat je lichaam nodig heeft om af te vallen. Enigszins is dit waar maar toch ligt het veel genuanceerder.

Wat veel mensen doen wanneer ze willen afvallen is veel minder eten. En met veel bedoel ik VEEL minder eten. En dat terwijl de meeste mensen dagelijks al niet heel veel calorieën binnenkrijgen. Dit soort diëten worden crashdiëten genoemd. Bij crashdiëten eet je gemiddeld minder dan 1000 kilocalorie.

Bij dit soort diëten moet je denken aan het Atkins dieet, het eiwitdieet en het koolhydraatarme dieet. Dit soort diëten laten niet alleen 1 macronutriënt weg maar zorgen er ook voor dat je veel te weinig eet. Op zich is het minderen in koolhydraten zo slecht nog niet maar wanneer je dit combineert met een dieet van 1000 kilocalorie, raak je ondervoed.

Om deze reden leid je continu honger. En wanneer je dit langdurig doet zal er een punt komen waarbij je geen wilskracht meer hebt. Je eet op dat moment alles wat los en vast zit. Iedereen die een crashdieet heeft gevolgd heeft wel eens een eetbui gehad. Hoe kun je dus deze eetbuien stoppen? Door te stoppen met crashdiëten. Je zal veel meer resultaat behalen door verantwoord af te vallen.

eetbuien stoppen

Zorg ervoor dat je op een gezonde manier afvalt. Dit doe je niet door veel te weinig te eten maar door maximaal 300 kilocalorie onder je caloriebehoefte te eten. Je kan ook afvallen door te minderen in koolhydraten maar er wel voor te zorgen dat je genoeg calorieën binnenkrijgt zodat je metabolisme zich niet zal gaan aanpassen. Een ideaal dieet om af te vallen bestaat uit maximaal 30% koolhydraten, 20% eiwitten en 50% vet.


#2 Eetbuien stoppen door onverteerbare koolhydraten

En ja hoor daar is die weer. De bekende tip bij Gezondheidsfreaks:

Eet meer vezels.

We kunnen het verhaal lang of kort maken maar één ding is zeker: vezels zijn gezond! Vezels zorgen ervoor dat:

  • Je stoelgang verbetert
  • Je bloedsuikerspiegel stabiliseert
  • Je een lange tijd vol zit

Ze bevinden zich in alle plantaardige producten. Denk hierbij aan: groenten, fruit, noten en zaden.

Vooral de onoplosbare vezel zorgt voor dat volle gevoel. Onoplosbare vezels kunnen door de bacteriën in onze darm niet verder verteert worden, vandaar de naam: onoplosbare vezel. Maar wat ze wel doen is veel vocht opnemen. En dit is erg handig.

Deze opname van vocht gebeurt zowel in de darmen als de maag. Het fijne hiervan is dat wanneer je eet, het volume van dit voedselbrij toeneemt in de maag en darmen. Hierdoor heb je een langere tijd een verzadigt gevoel en komt ook het hongergevoel minder snel weer op. Op deze manier kun je eetbuien stoppen en voorkomen.


#3 Het gouden duo

Het dieet van de gemiddelde Nederlander bestaat voor een groot deel uit koolhydraten. Waarschijnlijk komt dit omdat koolhydraatbronnen vaak handig zijn om mee te nemen. Denk hierbij aan: brood, crackers en koekjes. Al deze dingen hoef je niet te verwarmen, koken of te mengen.

Koolhydraten zijn helaas de minst verzadigende macronutriënt die je kan eten. Hoeveel je hier ook van eet, het zal nooit echt je hongergevoel stillen en dus eetbuien stoppen.

Uit onderzoek is gebleken dat vetten en eiwitten daarentegen wel vullen. Wanneer je dezelfde maaltijd met toegevoegd vet en/of eiwit zou eten, ga je automatisch minder eten. Waarom vetten en eiwitten zo verzadigd werken is niet helemaal bekend maar er zijn wel theorieën over die het proberen te verklaren.

eetbuien onder controle

Zo zijn vetten erg calorierijk en is je lichaam vrij goed in het registeren van vaste calorieën. Wanneer je vettig eten eet krijg je vrij snel veel calorieën binnen en geeft je lichaam vrij snel aan dat je vol zit. Vandaar dat je van veel vettig eten nogal eens misselijk wordt. En eiwitten onderdrukken je hongergevoel omdat ze moeilijker te verteren zijn, ze blijven langer in je maag-darmkanaal en zorgen ervoor dat jij je verzadigd voelt.

Een handige tip tegen eetbuien is dus dat je veel eiwitten en vetten in je dieet moet verwerken. Denk hierbij aan producten zoals:

  • Noten
  • Zaden
  • Avocado
  • Olijfolie
  • Kwark
  • Volle Yoghurt
  • Kaas
  • Vis
  • Vlees

Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Blijf gehydrateerd

Het drinken van water is de sleutel tot je succes. Wanneer je last hebt van een hongergevoel is de makkelijkste manier om deze te stillen met het drinken van water. Het voordeel van water is dat het geen calorieën bevat en je dit de hele door kunt drinken.

Water zorgt er namelijk voor dat je maag uitrekt en daardoor je brein het signaal geeft dat je 'vol' bent. Onderzoek heeft laten zien dat het drinken van water je honger kan stillen. Hierdoor kan je eventuele eetbuien stoppen. Uit een onderzoek blijkt dat wanneer je twee glazen water drinkt voor alle maaltijden tijdens het volgen van een dieet, dat je meer gewicht verliest dan wanneer je dit niet doet. Dat heeft puur te maken met het feit dat je sneller verzadigd bent waardoor je minder kilocalorieën zal nuttigen tijdens de daaropvolgende maaltijd.

Zorg dus dat je door de dag heen genoeg water drinkt zodat je de eetbuien onder controle kan houden. Wel moet je er rekening mee houden dat de maag lediging bij dranken na een kwartier plaatsvindt in gezonde personen. Het gevoel houdt dus niet heel lang stand. Zet dus een glas/fles water op het bureau zodat je de hele dag door water kunt drinken.


#5 Doe iets met je leven

Wij mensen zijn niet zo goed in stil zitten. Dat klinkt gek. Want iedereen wil tijdens zijn vrije dag lekker luieren op de bank. En toch zit je dan niet echt stil. De kans is namelijk vrij groot dat je 'iets' doet. Tv kijken is 'iets'. Eten terwijl je tv kijkt is helaas ook 'iets'.

Uit onderzoek is gebleken dat dit heel normaal gedrag is. Heel veel mensen eten gewoon uit verveling omdat ze dan 'iets' te doen hebben. Ook de psychologie onderbouwt dit idee. Want mensen zijn geprogrammeerd om constant iets te doen en te zoeken naar actie. Helemaal niks doen vinden wij mensen ontzettend vervelend. Dit fenomeen heet: action taking bias.

eetbuien voorkomen

En om dit soort taferelen te voorkomen is het handig om afleiding te zoeken. Op deze manier verklein je de kans dat je gaat snaaien en vreetbuien krijgt. Zo zie je vaak dat mensen eetbuien krijgen doordat ze stoppen met roken. Dit heeft puur te maken met het feit dat hun afleiding voorheen roken was. Deze afleiding valt weg en vervolgens kun je de eetbuien niet stoppen.

Door een hobby te zoeken kun je deze eetbuien stoppen. Met deze nieuwe hobby heb je altijd iets te doen. Je gaat er met 100% overtuiging in. Hierdoor heb je 'geen tijd' om constant aan eten te denken. Zorg dus voor afleiding. En het liefst voor afleiding waar je geen reclames van eten of iets dergelijks tegenkomt. Wat ik eigenlijk bedoel is:

Kijk geen televisie! Dat is geen hobby;)


#6 Kies voor een lage glychemische lading

In de voedingswereld hoor je vaak de termen: glychemische index en glychemische lading voorbij komen. Beide zijn belangrijke termen en zijn een voorspeller voor hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt.

Wat de glychemische index echter niet doet is rekening houden met het aantal koolhydraten in een voedingsmiddel en de portiegrootte die je van een voedingsmiddel eet. Terwijl de glychemische lading dit wel doet. Het is jammer dat zoveel sites alsnog gebruik maken van de glychemische index terwijl de glychemische lading dus veel meer zegt.

Even een korte uitleg:

tips tegen eetbuien

De glychemische index (GI) drukt met een getal van 1 tot 100 uit hoe snel een bepaald voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel doet stijgen in verhouding tot pure glucose. Pure glucose heeft een glychemische index van 100 (sneller kan je bloedsuikerspiegel niet stijgen dus). Maar niet alleen de 'snelheid van opname' is belangrijk maar ook 'de totale hoeveelheid glucose' in een voedingsmiddel is belangrijk. Dit is het aantal koolhydraten per 100 gram. En dit geeft de glychemische lading (GL) weer.

Zo blijken aardappels een glychemische index te hebben van 95. Erg hoog dus.. Maar aardappels bevatten maar 14,8 gram koolhydraten per 100 gram. Stel je eet tijdens het avondeten een portie van 100 gram aardappels. Dan wordt de glychemische lading als volgt bepaald:

(Glycemische index / 100) x (verteerbare koolhydraten per 100 gram) x (gewicht van de portie*)

*= portie van 100 gram wordt weergegeven als 1.

Glychemische index: 95
Glychemische lading: (95/100) x (14,8 x 1)= 14,1

En dat terwijl roggebrood maar een glychemische index heeft van 55, maar wel 45,7 gram koolhydraten per 100 gram bevat. De glychemische lading van 100 gram roggebrood is dan 25,1. Wanneer heel veel glucose in een voedingsmiddel langzaam opgenomen wordt dan is dit nog steeds niet gezond.

Idealiter wil je weinig glucose per 100 gram die ook nog eens langzaam opgenomen wordt! Wanneer een product een laag glychemische lading heeft zal je niet snel een insuline dip krijgen en hierdoor kun je eetbuien stoppen en voorkomen.


#7 Eetbuien stoppen door het huis leeg te halen

En als laatst de meest makkelijke tip om toe te passen. Jou eetbuien stoppen namelijk niet wanneer je continu lekker eten in huis haalt. Iedereen heeft wel eens een zwak moment waarbij je even helemaal los gaat. Wat is dan de makkelijkste oplossing?

Wanneer je helemaal niks in huis hebt en dus niet los kunt gaan.

Vaak is de moeite te groot om op je fiets te stappen en vervolgens boodschappen te halen. Is dit wel het geval dan zal de drang naar lekker eten wel heel erg groot zijn en dan hou ik je niet tegen. Maar de praktijk leert dat wanneer mensen niks lekker in huis hebben, ze veel makkelijker van ongezond eten af kunnen blijven en zo eetbuien kunnen voorkomen.

Haal dus alle verleidingen uit huis zodat jij op de gezonde tour kan gaan. Wanneer je niet alleen woont kan het handig zijn om je familieleden hierin te betrekken. Vooral wanneer het om gezond eten gaat zullen ze wellicht met je meedoen. Iedereen wil sexy en strak zijn. Je zult ook nog merken dat het dan een stuk makkelijker wordt aangezien je steun hebt aan je familieleden.

Jezelf uithongeren kan helpen om eetbuien te voorkomen

Bovenstaand heb ik je 7 tips gegeven om eetbuien te stoppen en te voorkomen. Niet alleen heb je gezien dat het belangrijk is hoeveel je eet (kwantiteit) maar ook wat je eet (kwaliteit). Echter ben ik nog een belangrijke component vergeten. Namelijk WANNEER je deze maaltijden eet.

Je kunt je eetbuien namelijk stoppen door langere tijden te gaan vasten. Dit eetpatroon wordt ook wel 'intermittent fasting' genoemd. Dit sluit het meest aan op hoe wij 'vroeger' als holbewoners aten en vele onderzoeken laten zien dat het gezond is. Bij intermittent fasting eet je namelijk gedurende 16 uur van de dag niet. Hierdoor blijft een eet-venster van 8 uur per dag over. Waarom dit helpt om eetbuien te stoppen leg ik je uit in het gratis E-book.

Dit E-book kun je downloaden in het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket.

Hierin vindt je onder andere ook hoe je je caloriebehoefte kun berekenen. Op deze manier kun je een optimaal balans vinden tussen gewicht verliezen en je metabolisme hoog houden.

Groetjes Floor

P.s: Heb jij vaak last van eetbuien? En wat doe je eraan om deze eetbuien te stoppen? Laat hieronder een reactie achter.

DEEL DEZE BLOG
Floor
 

Na een bloeiende carrière als topturnster bij Jong Oranje, moest Floor stoppen in verband met blessures. Ze heeft haar passie voor voeding en sporten niet verloren. Naast haar kennis over voeding en sport, verdiept Floor zich vooral in de verschillende manieren om het vrouwelijk lichaam strak en gezond te krijgen en houden.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments