Dik En Ongelukkig? 7 Manieren Om Hier Een Eind Aan Te Maken

In deze blog leer je:
- Hoe je een eind kan maken aan dik en ongelukkig zijn zonder medicijnen te slikken
- Hoe het eten van bepaalde voedingsmiddelen je depressief en dik maakt
- Waarom het getal 66 de rest van je leven zal veranderen - het getal is namelijk essentieel voor blijvende gedragsverandering
- Hoe het worden van een echte Casanova je dun en gelukkig zal maken - je zelfbeeld en zelfvertrouwen zal door het dak gaan
More...
Einde maken aan dik en ongelukkig zijn
Dik en ongelukkig zijn kan je leven een hel maken. Je zelfbeeld is laag en niets kan je opvrolijken. Daardoor lijkt het ene na het andere in je leven compleet in de soep te lopen. Het is daarom niet gek dat elke keer als jij jezelf in de spiegel ziet, je de gedachte krijgt "ik ben te dik" . Of dagelijks tegen jezelf zegt "ik ben ongelukkig met mijn lichaam" als je slanke mensen voorbij ziet lopen.
Misschien vind jij jezelf dikker dan dat je werkelijk bent. Maar aangezien ongeveer een derde van de bevolking overgewicht heeft, is de kans groot dat jij daadwerkelijk te dik bent. En dat je hier niet blij mee bent is goed te begrijpen. Het gevoel hebben dat je dik en misschien zelf lelijk bent maakt je onzeker. Het is daarom goed dat je hier een eind aan wilt brengen!

Verandering komt je niet zomaar aanwaaien. Het komt wanneer jij besluit dat het genoeg is geweest. Het is het moment dat je de gedachte "ik ben dik en ongelukkig" besluit te veranderen in "ik wil gezond en gelukkig zijn".
Daarom ga ik je in deze blog 7 tips geven om je niet meer dik en ongelukkig te voelen. Je zult verschillende tips krijgen over hoe jij je gewicht omlaag kan krijgen en je zelfvertrouwen omhoog kan schroeven. De twee hebben namelijk met elkaar te maken. Maar daar kom ik straks op terug.
#1 Toegeven is de eerste stap
Niemand is perfect. Hoe gelukkig iemand zich voordoet of hoe gelukkig iemand lijkt; we zijn allemaal ergens onzeker over. We hebben allemaal onze vreemde eigenschappen.
Je zou het misschien niet zeggen maar ik hou niet echt van grote groepen mensen. Gezelligheid in groepsvorm maakt mij vaak wat ongemakkelijk. Mensen praten vaak over dingen waar ik niets vanaf weet aangezien ik geen tv kijk. Wat dat betreft ben ik een einzelgänger. Pas wanneer ik dat, een paar jaar geleden, heb durven toegeven kon ik er wat aan doen. Ook ik heb mij vroeger dik en ongelukkig gevoeld. Jaren lang heb ik mijzelf wijsgemaakt dat ik het 'ok' was met mijn lichaam.
Dat was natuurlijk een leugen.
Tegenwoordig zie ik steeds meer mensen die zichzelf wijsmaken dat ze 'gelukkig' zijn met hun overtollige kilo's. Allemaal leuk en aardig. Maar zouden die mensen oprecht niet een dunner lichaam willen als ze in een magische machine konden stappen die in 3 tellen alle kilo's wegnam? Natuurlijk willen ze dan een dunner lichaam. Ze willen dus wel veranderen maar het kost teveel moeite. Dus maken ze zichzelf wijs dat ze tevreden zijn met hun lichaam.
Lieg niet tegen jezelf
Wees niet één van deze mensen.
Niemand is perfect en iedereen kan zichzelf verbeteren. Soms is het makkelijker als je het met iemand bespreekt. Naar een psycholoog gaan is effectief. Een psycholoog weet hoe hij je moet 'behandelen'. Maar onderzoek laat zien dat over een probleem praten al genoeg kan zijn.
Dat komt omdat je dan even een uitlaat klep hebt. Persoonlijke problemen zijn vaak te....persoonlijk om met bekenden te bespreken. Je moet je dan kwetsbaar opstellen. En dat is eng. Daarom werkt het zo goed om het aan een onbekende te vertellen (psycholoog) die niet oordeelt. Je weet vaak zelf wel wat het probleem is (te dik zijn) en wat de oplossing is (afvallen, gezonder eten en sporten). Het daadwerkelijk durven toegeven en uitspreken is vaak de eerste stap om te veranderen.
#2 Relativeer het probleem
Je voelt je dik en ongelukkig. Dat is natuurlijk niet leuk. Maar hoe 'erg' is je probleem nou echt? Ik bedoel het natuurlijk niet lullig. Denk er oprecht over na hoe erg je probleem is. Dik zijn is niet leuk maar er zijn natuurlijk ergere dingen in je leven.
Daarnaast zijn er vast genoeg andere dingen in je leven die WEL leuk zijn.
Wanneer je diep in de shit zit, kan het soms heel moeilijk zijn om je problemen te relativeren. Je hebt misschien zelfs geen zin om te relatieveren. Daar is een goede reden voor.
Wanneer je namelijk een probleem relativeert, kom je erachter dat het allemaal niet zo erg is. Je stapt dan uit de slachtofferrol en laat jezelf zien dat er genoeg oplossingen zijn. Stel je voor dat jij je dik en ongelukkig voelt. Denk je oprecht dat jij de eerste persoon bent die zich dik en ongelukkig heeft gevoeld?

Leer van het verleden
Vele mensen ervaren hetzelfde. Het feit is nou eenmaal dat jij dik en ongelukkig bent. De reden doet er even niet toe. Je kan dan twee dingen doen:
- Of blijven zeuren en in de slachtofferrol blijven
- Of je probleem relatieveren en zien dat er ook leuke dingen zijn in het leven
Door dankbaar te zijn dat je bijvoorbeeld in een land woont waar afvallen mogelijk is, kan al helpen. Iemand in een derde wereldland heeft misschien niet het geld en de tijd om gezonder door het leven te gaan. Die moet 16 uur per dag werken om één euro te verdienen. Jij daarentegen hebt de tijd en luxe om een half uurtje te sporten in de avond. Laat staan gezond boodschappen te doen in de vele supermarkten bij je in de buurt. Dit is ook de reden waarom 'dankbaarheid' oefeningen in de ochtend zo goed werken. Door dagelijks stil te staan bij de dingen die wel goed gaan in je leven, kom je erachter dat het leven best leuk is. Ondanks je overgewicht.
Is het eerlijk dat andere mannen een sixpack hebben en jij niet? Vast niet. Maar die mannen werken er elke dag heel hard voor. Elke dag rijst, broccoli en kip eten komt op een gegeven moment ook je neus uit. Laat staan dagelijks uren spenderen in de sportschool. Toch doen ze het.
Is het eerlijk dat mannen voornamelijk naar het uiterlijk van een vrouw kijken en niet naar je geweldige persoonlijkheid? Vast niet. Maar er is een wetenschappelijke verklaring waarom mannen naar uiterlijk kijken. Dat is nou eenmaal de realiteit.
Door jezelf af te vragen "hoe erg is mijn probleem nou echt en kan ik er wat aan doen?", zal je erachter komen dat het antwoord altijd "Het valt beste mee en ik kan er zeker wat aan doen" is. Sowieso wat dik en ongelukkig zijn betreft. Je kan namelijk het 'dik zijn' zelf aanpakken. De switch van ongelukkig naar gelukkig zal vanzelf volgen.
#3 Aangeleerde hulpeloosheid afleren
Van mij mag je deze hele blog vergeten. Zolang je maar één ding onthoudt:
Aangeleerde hulpeloosheid
Wat dit is, leg ik zo uit. Je mag het nooit vergeten. Wanneer je weet wat het is en waarom het belangrijk is om het 'te verslaan', zal je leven een stuk beter worden.
Laten we eerste terug in de tijd gaan.
Je wordt op een gegeven moment geboren. Vanaf dat moment wordt je zo'n 18 jaar lang precies verteld wat je wel en niet mag doen. Eerst door je ouders. Dan door verschillende leraren op de peuter-, kleuter- en basisschool. Op de middelbare school wordt daar een schepje bovenop gedaan. Wat denk jij dat het gevolg is van al die jaren commando's opvolgen?
Het is wat ze in de psychologie aangeleerde hulpeloosheid noemen. Het is het onvermogen om de leiding te nemen over je leven en je hulpeloos op te stellen wanneer je iets niet weet.

Doordat je altijd is verteld wat je moet doen, heb je nooit geleerd om zelf de leiding te nemen. Het gevolg hiervan is dat je nooit is geleerd hoe je problemen moet oplossen. Zodra je iets tegenkomt wat je niet weet, roep je heel hard "ja maar ik weet niet hoe dat moet". Terwijl je ook dan zeggen "ik ga uitzoeken hoe ik dat moet doen".
Het is het verschil tussen wel en geen regie nemen over je eigen leven. Door aangeleerde hulpeloosheid geef je andere factoren de schuld van je onkunde en besluit je niets te doen omdat je het 'niet weet'.
Regisseer je eigen leven
Hetzelfde zie je terug bij mensen die zich dik en ongelukkig voelen.
Dat jij je dik, ongelukkig en misschien zelfs lelijk voelt is natuurlijk rot. Maar of je besluit er iets aan te doen ligt in je eigen handen. Dik ben je niet geboren. Het komt je ook niet van de één op andere dag aanwaaien. Je weet misschien niet altijd wat de oplossing is maar je kan altijd een poging doen om een oplossing te zoeken. Al is het maar een boek over voeding oppakken. Als je maar het balletje aan het rollen krijgt.
Vraag je daarom bij elk probleem af:
"Kan ik er nu iets aan doen?"
Als het een probleem is waar je niets aan kan doen (zoals een regenbui), dan moet je ophouden met klagen. Onderzoek laat namelijk zien dat des te vaker je klaagt, des te negatiever je leven wordt. Als je er wel iets aan kan doen (wat bijna altijd het geval is), moet je een pro-actieve houding aannemen. Je moet uit de slachtofferrol en overgaan op actie. Hoe je dat doe, leer je in de volgende stappen.
Wil je gezond en snel afvallen? Klik op de onderstaande knop om de beste methode te ontdekken:
Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
#4 Bepaal je 3 grootste problemen
Dik en ongelukkig word jij niet van de één op andere dag. Er moet een hele lange periode iets verkeerd gaan. Dat 'iets' is niet één ding. Het is altijd een samenloop van dingen:
- Je eet teveel
- Je eet teveel bewerkt eten
- Je neemt teveel vloeibare calorieën
- Je sport te weinig
Het is nooit maar één ding. Het is ook nooit een waslijst lang. Onze ervaring is dat de problemen eigenlijk op één hand te tellen zijn. Dat is wat wij met onze klanten zien die wij coachen.
Aan alles in één keer werken heeft geen zin. Het wordt je allemaal teveel na een aantal dagen of weken. Voordat je het weet geef je op en val je terug in oude patronen. Het meeste effectieve is om je grootste valkuilen te bepalen. Vaak zijn er 2-3 dingen die jij doet die funest zijn voor je gewicht en zelfbeeld. Grappig genoeg weten de meeste mensen ook wat deze fouten zijn. Althans, dat is wat wij hebben ervaren. Het probleem is dat vaak men niet weet hoe ze het moeten oplossen.
Maak daarom een lijstje van de 3 grootste fouten die je dik en ongelukkig maken. Vaak weet je eigenlijk al wat die dingen zijn. Wat het beste werkt is dat je ALLE fouten opschrijft. Daarna kijk je naar het lijstje en streep je de minst belangrijke dingen weg. Totdat er zo'n 3 factoren overblijven. Je hoeft je vervolgens de komende maanden alleen op deze 3 valkuilen te focussen.
#5 Kies je 'One Thing'
Één van mijn favoriete boeken heet The One Thing. Het is een boek wat je leert waarom het belangrijk is om je op één ding te focussen. Dat is essentieel als je niet meer dik en ongelukkig wil zijn.
Zoals ik eerder aangaf, falen veel mensen omdat ze teveel hooi op hun vork nemen.
Laten we ons weer voorstellen dat jij je echt dik en ongelukkig voelt. Je bent het op een gegeven moment helemaal zat. Je wilt en zult veranderen zeg jij tegen jezelf. Dus gooi jij ineens het roer om:
- Je gooit al het slechte eten weg
- Je eet alleen maar salades
- Je besluit 5 keer per week te gaan sporten
- Je zegt 'nee' tegen al het ongezonde wat je wordt aangeboden
Hoewel dit goed klinkt, is het een regelrechte ramp! Wij zijn nog nooit iemand tegengekomen die dit is gelukt. Alles in één keer veranderen is ontzettend moeilijk. Het kost je teveel energie omdat alles ineens 'anders' is. Dat vreet je wilskracht op. Na een tijdje geef je op omdat het je mentaal uitput.
De magische 66 dagen
Zelfs Floor en ik passen maar één ding tegelijkertijd aan in ons dieet. Niet alleen is dat makkelijker vol te houden. Zo kan je namelijk achteraf altijd bepalen wat voor effect het volgen van een bepaald dieet of sportschema op je lichaam heeft gehad. Wanneer je 5 dingen tegelijkertijd doet, weet je niet precies wat nou voor wat zorgt.
Kies daarom maar één ding van 'het lijstje van 3'. Zorg ervoor dat jij 2-3 maanden lang dagelijks je 'one thing' doet. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat een nieuw taak een gewoonte wordt. Dat het iets wordt waarbij je niet meer hoeft na te denken. Bij sommige mensen kan het zelfs meer dan een half jaar duren!

Ga daarom ook niet te snel schakelen of nieuwe dingen uittesten. Wederom: dik en ongelukkig word je niet van de één op andere dag. Verwacht dus ook niet dat de goede gewoonten er van de één op andere dag inslijten. Het zal maanden kosten om je leven op orde te krijgen.
#6 Breng je brein naar een afkickkliniek
Onderzoek laat zien dat er een link is tussen overwicht en een depressie krijgen. Hier heeft Floor het een tijdje geleden uitgebreid over gehad. Die link zou je niet moeten verbazen. Je zelfbeeld wordt er nooit beter op naarmate je dikker wordt.
Ook weten we uit onderzoek dat wanneer je zelfbeeld laag is, je emotioneel gaat eten. Dit zorgt ervoor dat je nog dikker wordt. Dus de gedachte "ik ben te dik en voel mij ongelukkig" kan ervoor zorgen dat je NOG ongezonder gaat eten.
Maar er blijkt nog een derde manier te zijn waarom jij je dik en ongelukkig kan voelen.

Het is ééntje die je eigenlijk nooit zou verwachten maar die een enorm effect op je leven heeft.
Een depressie hebben en je ongelukkig voelen, is iets wat tussen je oren gebeurt. Het is allemaal psychisch. Het is daardoor niet altijd even makkelijk om aan te tonen wat de link tussen voeding en depressies is.
Maar tegenwoordig kan de wetenschap het brein bekijken van levende personen. En de afgelopen jaren zijn er schokkende ontdekkingen gedaan.
Een depressie veroorzaak jij zelf
De voornaamste ontdekking is dat bewerkt voedsel met veel suiker bijdraagt een het ontwikkelen van een depressie. Door koekjes en snoep te eten, komt er een gigantische lading aan belonende stofjes vrij in je hersenen. Hierbij moet je denken aan het dopamine en serotonine. Beide zorgen ervoor dat jij je goed voelt.
Maar wat er op den duur gebeurt is dat je ongevoelig wordt voor deze fijne stoffen. Doordat jij dagelijks je brein hebt gebombardeerd met deze neurotransmitters, heb je steeds meer nodig om hetzelfde fijne gevoel te krijgen. Het werkt dus volgens hetzelfde principe als een drugsverslaving:
Elke keer meer drugs (of ongezond eten) nodig hebben om hetzelfde te bereiken.
Dit noemen we in de medische wereld 'gewenning'.
Dat verklaart voor een deel ook emotioneel eten. Je eet veel ongezonde dingen, zodat jij je weer goed kan voelen. Helaas is dit effect maar voor korte duur. Waardoor je een tijdje later weer naar de koekjes grijpt.
Een goede stap om je weer goed te voelen, is dus geen verslavende voedingstoffen eten. Het gaat met name om de suikerrijke producten. Het risico is wel dat je een paar weken je ellendig gaat voelen. Dat komt omdat je brein zich moet aanpassen op de huidige niveau 'gelukheidshomonen' in je brein. 'Afkickverschijnselen' duren een week of 2. Daarna zal jij je een stuk beter voelen.
#7 Dun en gelukkig door het spillover effect
Je dik en ongelukkig voelen tast je zelfvertrouwen heel erg aan. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, zul je minder actie ondernemen om slanker te worden. Je kan zelfs dikker worden omdat je emotioneel gaat eten.
Wanneer je dik bent, zal je zelfvertrouwen er niet beter op worden. Hierdoor zal je nog dieper in de put belanden.
Het kan daarom ontzettend moeilijk zijn om de eerste stap te zetten.
Wat in dit geval kan helpen, is om van het spillover effect gebruik te maken. In het Nederlands betekent het zoiets als 'overloop effect'. Zoals een pan met kokend water kan overlopen.
Onderzoek heeft namelijk laten zien dat 'iets' doen beter is dan 'niets' doen. Als jij onzeker bent om naar de sportschool te gaan omdat jij je dik voelt, kan het helpen om je zelfvertrouwen via een andere manier eerst op te krikken. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een assertiviteitscursus. Of het leren spreken voor grote groepem mensen.
Hoewel dit ontzettend eng kan voelen (je voelt je erg bekeken), kan het een stap zijn in de goede richting. Des te vaker je het doet, des te meer jij in jezelf gaat geloven. Hierdoor zal je zelfvertrouwen stijgen.
Dat je vervolgens genoeg zelfvertrouwen krijgt om naar een sportschool te gaan, is niet zo'n gekke gedachte!

Je kan op verschillende manieren aan je zelfvertrouwen werken:
- Meer mannen of vrouwen daten
- Leren presenteren voor grote groepen
- Zelfontwikkelingscursus
- Een baan nemen met meer verantwoordelijjkheid
Vergeet niet dat het spillover effect hooguit een opstapje kan zijn. Het zal je nooit dun en gelukkig maken. Maar het kan wel de boel in beweging zetten om die kant op te werken. Ga dus ook niet duizenden euro's spenderen aan indirecte methodes om het 'dik en ongelukkig' zijn om te keren. Je moet en zal op een gegeven moment naar de sportschool moeten gaan en aan je dieet moeten werken.
Wat ga jij nu doen?
Een eerste stap zetten is beter dan geen stap zetten. Wat ga je nu doen? Een blog lezen vanuit je warme woning is makkelijker en misschien zelfs leuk. Maar de tips toepassen is moeilijk en zwaar.
Maar het is essentieel om niet meer dik en ongelukkig te zijn.
Alles wat je moet weten om de eerste stap te zetten naar een beter leven heb je in deze blog gelezen. Wat je ermee besluit te doen is aan jezelf.
Wat ga jij nu doen?
Groetjes,
Ali
P.s: wat zal jou eerste stap zijn om niet meer dik en ongelukkig te zijn? Wat is voor jou de grootste obstakel of drempel om te veranderen? Laat hieronder een reactie achter