7

Dieet Volhouden: 6 Makkelijke Tips Voor Als Het Niet Lukt

In deze blog leer je:

 • De 6 redenen waarom een dieet volhouden soms onmogelijk lijkt
 • Waarom verkeerde informatie desastreus is voor je dieet
 • De belangrijkste reden waarom je een dieet niet kan volhouden - deze tip is vrij confronterend
 • Waarom je 'hel-maand' moet accepteren als jij je dieet wil volhouden
 • De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen VOORDAT je aan een dieet begint

More...


De 6 redenen waarom een dieet volhouden onmogelijk is

Een dieet volhouden kan een hel zijn. Elke keer begin je vol motivatie en goede voornemens, om een week later jezelf voor de kop te slaan na het eten van een hele zak chips. Het zal de ene persoon makkelijker afgaan dan de ander. Maar zeggen dat een dieet volhouden makkelijk is, is voor vele mensen een droom. We hebben allemaal wel eens de gedachte gehad: "Ik kan een dieet niet volhouden!"

Je hebt zoveel moeite met een dieet volhouden dat je bijna gaat denken dat er iets mis is met je. Gelukkig is dat niet zo. Je bent namelijk niet de enige die moeite heeft met een dieet volhouden. Iedereen kan een nieuw eetpatroon een paar dagen volhouden. Maar een lange periode een dieet volhouden lukt niet als je niet weet wat je moet doen.

dieet volhouden

Het gevolg is natuurlijk dat je al het gewicht weer aankomt. Of erger, je komt al het gewicht aan plus een extraatje.

Het maakt niet uit wat je doel is: afvallen, gezonder eten of spieren kweken. Bij alle drie moet jij een dieet volhouden. En dat is moeilijk als je niet weet wat je moet doen. In deze blog geef ik je 6 tips om een dieet vol te houden. Ook vertel ik je wat de redenen kunnen zijn dat je een dieet niet kan volhouden. De grap is dat de redenen erg divers kunnen zijn. Afhankelijk van je persoonlijkheid, zal je in een andere categorie vallen.1. Dieet volhouden tips met ongezond eten?

Er is geen tijdperk geweest waar er zoveel onderzoeken zijn gedaan naar gezond eten. Vorig jaar alleen zijn er meer dan 27.000 publicaties geweest op het gebied van 'eten'. Tegelijkertijd er is nog nooit zoveel onzin verspreid onder de mensheid. Marketing machines van grote bedrijven draaien op volle toeren om ongezonde voeding een gezonde 'twist' te geven. Dit maakt een dieet volhouden heel erg moeilijk. Immers, je denkt gezond te eten maar je valt geen grammetje af.

Elk bedrijf wil je zijn producten verkopen. Ongezonde vruchtensappen hebben 'toegevoegde vitamine C'. Ongezonde koekjes hebben 'echte stukjes fruit'. Ongezonde toetjes hebben 0% vet....maar ontzettend veel toegevoegde suikers. Al deze producten zijn ongezond. Ongeacht in welke hoeveelheid je het eet.

Dit soort marketingtrucjes maken het moeilijk voor je om te achterhalen wat nou echt gezond is. Zo kwam Floor laatst met een bijzonder verhaal. Iemand had haar verteld dat Indische cake gezond(er) was. Het zou minder vet moeten bevatten. En dat zal ongetwijfeld zo zijn.

Maar er is één probleem...

Maar het probleem is dat het woord 'cake' in dit product zit. Dan is het per definitie slecht voor je. Ongeacht hoe 'weinig' vetten, koolhydraten en eiwitten erin zitten. Hetzelfde geldt voor ontzettend veel andere producten waarvan je het idee het hebt dat het gezond is. In werkelijkheid eten mensen helaas vaak erg ongezond maar leven ze in een wereld waarbij ze denken dat ze gezond eten.

Het vinden van gezonde voeding is niet moeilijk. Hier zijn een aantal simpele regels die je kan hanteren:

 • Als het uit een glinsterende verpakking komt, is het ongezond
 • Als het een leuke/dure reclame heeft op televisie met of zonder beroemde mensen, is het ongezond
 • ​Als het uit een fabriek komt, is het ongezond
 • ​Als er veel controversie over is, kan het mogelijk ongezond zijn. Denk aan vlees en melkproducten
 • ​Als het langer dan een maand houdbaar is, is het waarschijnlijk ongezond (denk hierbij aan koekjes die een jaar houdbaar zijn)

Je kunt hieruit concluderen dat de meest gezonde producten op aarde, de producten zijn die op de fruit en groenten afdelingen liggen. De 'dieet volhouden tips' hoeven dus niet heel ingewikkeld te zijn. Door alleen al gezond te eten zal je meer afvallen. Dit geeft je nog meer reden om een dieet vol te houden. Je ziet immers resultaat.


2. Laat je daden voor je spreken

Een beroemde bodybuilder zei ooit:

“Everybody wants to be a bodybuilder, but nobody wants to lift no heavy-ass weights.”

Iedereen wil een eigen bedrijfje hebben maar niemand is bereid 60 uur per week te werken. Iedereen wil buikspieren hebben maar niemand is bereid elke dag 2 uur te trainen en een strikt dieet te hebben. Iedereen wil een paar kilo afvallen maar niemand is bereid om lekker eten opzij te schuiven.

Als een dieet volhouden voor jou te moeilijk is, moet jij jezelf afvragen hoe graag je het wilt? Nu hoor ik je zeggen "ik wil het heel graag". Ik ben blij dat te horen. Maar hoe uit dit zich in je gedrag?

 • Heb je een personal trainer ingehuurd?
 • Heb je een voedingscoach ingehuurd?
 • ​Heb je alle bewerkte producten de deur uitgeschopt?
 • Heb jij boeken besteld over gezonde voedingen en deze ook daadwerkelijk gelezen?

Als één van de bovenstaande van toepassing is op je, maak je een goed begin. Bij twee kan ik je pas serieus nemen. Bij drie krijg je een applaus ;).

Je bent het gemiddelde van je 5 beste vrienden

De prikkel om te veranderen moet groot genoeg zijn. Als al je vrienden overgewicht hebben, dan is de kans vrij klein dat de prikkel om te veranderen van hen zal komen. Waarom? Omdat alle mensen met overgewicht in je omgeving je zullen vertellen dat je 'gewoon jezelf moet blijven'. En dat 'je blij moet zijn met je rondingen'. Een beroemde zelfontwikkelingscoach zei ooit dat je het gemiddelde bent van de 5 personen met wie jij je omringt. Hoe zien de 5 mensen eruit waar jij je mee omringt?

tips om dieet vol te houden

Wat denk je dat de grootste risicofactor is voor kinderen om overgewicht te ontwikkelen? Onderzoek zegt dat dat 'ouders met overwicht' is. Wederom: je bent het gemiddelde van de 5 personen met wie jij je omringt.

Hoe snel denk jij dat jij je gezondheidsdoelen zou behalen als Floor en ik tot je vriendengroep zouden behoren? Door het type mens op te zoeken die je graag wilt zijn, zal je automatisch ook dat type mens worden. De prikkel om te veranderen wordt dan heel groot. Je wilt immers niet de vreemde eend in de bijt zijn. Een dieet lang volhouden is dan zeker mogelijk.

Dus als een dieet volhouden weer niet lukt, moet jij je maar één ding afvragen: hoe graag wil ik dit? En vraag jezelf dan meteen af hoe dit uit je gedrag is gebleken. Als je wensen en daden niet op één lijn zitten, ben je niet serieus genoeg. Dit is helaas de meest voorkomende reden waarom een dieet volhouden te moeilijk is. Je ervaart helaas niet genoeg schaamte, pijn of gezondheidsklachten om te veranderen. Tips om een dieet vol te houden hebben alleen zin als jij ook daadwerkelijk genoeg reden hebt om te veranderen.


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


3. Zoek een eetpatroon dat bij je past

Een dieet volhouden waarbij je alleen pizza mag eten is makkelijk. Een dieet volhouden waarbij je alleen broccoli mag eten is moeilijk. Het klinkt misschien te simpel voor woorden maar 'wat' je eet maakt heel erg uit als je een dieet wilt volhouden.

Onlangs hoorde ik een merkwaardig verhaal. Een kennis van mij (laten we hem Henk noemen) moest naar de diëtist voor advies. Henk moest opschrijven wat hij niet lustte. Henk blijkt een hekel te hebben aan zuivelproducten.

Dus de diëtist besloot een fantastische eetschema te bouwen.....met verschillende zuivelproducten. Je moet je afvragen wat de diëtist bezielt. Het kan zijn dat de diëtist kant en klare eetschema's gebruikt en voor de 'leuk' luistert naar patiënten. Het kon ook een oprechte fout zijn geweest. Wat het ook was, het was genoeg voor Henk om NIETS te volgen. Dat is een probleem wat vele mensen ondervinden tijdens het diëten.

dieet volhouden tips

Je moet opeens zoveel verschillende dingen eten die je eigenlijk niet lust, dat een dieet volhouden heel moeilijk wordt gemaakt. Kies daarom voor een 'dieet' wat producten bevat die je lust. Tegelijkertijd moet jij je ook beseffen dat je niet dezelfde producten kan blijven eten die je altijd at. Immers, deze producten hebben je in eerste instantie dik gemaakt ;).


4. Accepteer de 'hel-maand'

Onderzoek laat zien dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat jij een nieuwe gewoonte aanleert. Maar de spreiding tussen mensen blijkt ontzettend groot te zijn. Sommige mensen kunnen na 18 dagen al een nieuwe gewoonte hun eigen maken. Anderen hebben meer dan 250 dagen nodig.

Wat je hieruit kan concluderen is dat het vrij lang kan duren om een nieuwe gewoonte aan te leren. Twee maand is niet niks. Vooral niet voor iemand die snel wil afvallen. En dat is juist waar het fout gaat.

Je neemt overhaaste beslissingen om snel af te vallen. Vol goede moed besluit je dat je geen brood meer gaat eten. Je stopt met snoepen. Je drinkt geen frisdrank en sapjes meer. Ook geen koekjes en tussendoortjes.

Voordat je het weet heb je een lijst met heel veel dingen die niet mogen. Je vergeet daardoor de focus te leggen op WAT JE WEL MAG. Sterker nog, je weet niet eens wat je allemaal mag. Dat komt omdat je te snel alles op de kop hebt gegooid.

Rome is niet in één dag gebouwd

Je lichaam is altijd in een bepaald evenwicht. Wat eten betreft is het bepaalde voeding gewend die je altijd at. Als je lichaam ineens alles ontnomen wordt, dan gaat het tegenstribbelen. Vooral wanneer het op ongezonde voeding aankomt. Je brein blijkt namelijk sterker te reageren op suiker dan cocaïne. Geen wonder dus dat je lekkernijen niet kan laten staan.

Het is daarom belangrijk dat jij een gezond eetpatroon stapje voor stapje introduceert. Anders ga je nooit een dieet volhouden. Het overgewicht is er niet van de ene op andere maand aangekomen. Dus verwacht ook niet dat het er van de ene op andere maand af zal gaan.

Stel bijvoorbeeld als doel dat je elke week, 1 ding niet meer mag eten. Doe dit minimaal één maand lang. Dit is wat we de 'hel-maand' noemen. Dit is ook de moeilijkste maand omdat je lichaam hier het hardst tegenstribbelt. Je zult merken dat zodra je de eerst maand hebt overleefd, het veel makkelijker is om dit eetpatroon te hanteren.


5. Stop met de makkelijkste weg bewandelen

Floor heeft het al eerder benoemd. Crashdiëten zorgen ervoor dat je snel gewicht verliest maar daarna vertraagt je metabolisme. Niet alleen stop hierdoor je gewichtsafname na een tijdje maar vaak ook je motivatie. Je ziet namelijk geen verandering. Laat staan dat jij je ellendig voelt omdat je ontzettend weinig calorieën eet. Een crashdieet volhouden is daarom ook niet realistisch. Het volhouden van een dieet is sowieso niet de bedoeling.

Een dieet moet iets tijdelijks zijn. Iets wat je gebruikt om net even 5 kilo te verliezen. Je kan ook een dieet gebruiken om even snel gewicht aan te komen als je een sporter bent. Als je iets dag in dag uit doet, is het geen dieet meer. Dan is het een lifestyle. En je kan de rest van je leven niet een Herbalife shake dieet hebben. Dan werk jij jezelf snel het graf in.

Een 'goed' dieet bestaat niet

Je moet daarom je lifestyle aanpassen. Onderzoek laat namelijk zien dat mensen die besluiten elke dag gezond te eten ongeacht verjaardagen, feestdagen of 'weekend' veel langer dun blijven. Dit zijn mensen die 10% of meer aan lichaamsgewicht afvielen en dit ook 5 jaar lang eraf hielden. Tegenwoordig zijn de meeste mensen blij als ze het 5 maanden eraf kunnen houden. Deze mensen kozen er dus voor om elke dag gezond te eten. Dus niet even gezond te eten om daarna weer lekker 'te genieten' van het leven. Dit is helaas wat de meeste mensen tegenwoordig doen.

Een dieet volhouden is veel makkelijker wanneer je het niet als 'dieet' ziet. Zie het als iets wat je de komende 10 jaar gaat doen. Zal je dan ook elke dag 3 eiwitshakes nemen met daarnaast alleen een salade? Ik mag toch serieus hopen van niet :(.


6. Zoek een bruut-eerlijke coach

Dit is eigenlijk een alles omvattende tip. Een dieet volhouden kan om verschillende redenen moeizaam zijn. Zelf uitvogelen waarom het verkeerd gaat is moeilijk. Jezelf ertoe zetten om elke dag hetzelfde te eten is vooral in het begin erg vervelend. Hetzelfde geldt voor jezelf naar een sportschool slepen. In het begin is dit een marteling. Maar naarmate je het vaker doet, wordt het makkelijker en leuker.

Het blijkt dat bij het volhouden van sporten, een personal trainer wonderen doet. Dus hoe denk je dat het bij een dieet volhouden is? Natuurlijk is hierbij het hebben van begeleiding ontzettend belangrijk. Je kan het zelf ook doen door goede boeken over voeding te lezen. Wel is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk iets met deze boeken doet.

Begeleiding kan ook in de vorm van een vriend, vriendin of partner zijn. Niets heeft mijn sterker gemaakt en gezonder laten eten dan samen met Floor Gezondheidsfreaks starten. Je motiveert en dwingt elkaar om het grote plaatje te zien.

Ook wij hebben weleens zin in ongezond eten. Gelukkig houden we elkaar tegen. Het doel om over een jaar buikspieren te hebben is veel belangrijker dan NU een koekje te eten. Ondanks de zekerheid dat we misschien die sexy sixpack nooit krijgen.

dieet volhouden afvallen

Hetzelfde geldt met diëten: zorg dat er iemand in je omgeving is die je kan informeren, steunen en motiveren. Al betaal je diegene. Hoe langer diegene ervoor kan zorgen dat jij gezond eet, hoe kleiner de kans is dat jij het gewicht er weer aankomt! Wil je dat Floor en ik je persoonlijk helpen? Kijk dan even hier.


Hoe graag wil jij het?

Je wilt niet weten hoeveel e-mails ik krijg van mensen die 'heel graag' willen afvallen. Als ik ze vervolgens vraag wat ze op dit moment doen om hun doelen te bereiken is het antwoord helaas vaak: 'niet zoveel.'

En dan weet ik genoeg.

Gelukkig zijn er ook mensen die er alles aan doen om af te vallen. Ze volgen elke tip op die ik ze geef en mailen constant hun updates. Dat zijn de mensen die het ook echt willen. En dat soort mensen help ik graag.

Ben jij ook zo gemotiveerd?

Dan is het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket iets voor jou. Het is een snelcursus met alles wat je moet weten om met een gezond eetpatroon te beginnen. Zie het als een blauwdruk voor afvallen. Een dieet volhouden is dan de makkelijkste zaak van de wereld.

Hieronder kan je het gratis downloaden.

Groetjes,

Ali

P.s: Wat is jou grootste probleem bij het volhouden van een dieet? Welke tip is bij jou het meest van toepassing? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 7 comments