2

6 Redenen Waarom Een Detox Kuur & Dieet Onzin Is

In deze blog leer je:

 • Wat voor soort mensen je proberen wijs te maken dat klei eten 'goed' is - je leert ook waarom deze mensen voor een bus gegooid moeten worden
 • De 6 vernietigende redenen waarom een detox kuur onzin is
 • Wat een detox dieet en een fotomodel gemeen hebbben
 • Hoe aliens ervoor hebben gezorgd dat we een 'bewezen' detox kuur op aarde hebben - je zal rollend op de grond liggen wanneer je dit leest
 • Wat de werkelijke reden is dat mensen zich fitter voelen wanneer ze een detox kuur of dieet doen - het is veel simpeler dan je zou denken

More...


Detoxen is hip

Een detox kuur of dieet volgen lijkt ontzettend hip. In winkels kan je verschillende producten kopen die je helpen ontgiften. Van shampoo tot ingewikkeld detox kuur pillen. Niemand wil vergif in zijn lichaam hebben en dus is het niet vreemd om naar zo'n kuur te grijpen. Maar voordat je dat doet, wil je misschien deze blog lezen. Want hoewel detox kuren en diëten veel beloven, is de vraag nog maar of dit wetenschappelijk te onderbouwen is.

In deze blog leer je wat er waar is van een detox kuur en/of detox dieet. Daarnaast krijg je aan het eind van deze blog een gratis cadeautje. In dit cadeautje krijg je verschillende trucjes om op een gezonde, natuurlijk en vooral wetenschappelijk onderbouwde manier te detoxen.Detox kuur? Eet klei!

Een paar dagen geleden vertelde Floor mij iets grappigs dat ik het niet kon laten om er een blog over te schrijven. De zus van Doutzen Kroes vertelt op haar blog dat je klei moet eten om te detoxen. Want het zou je van allerlei slechte stoffen ontdoen. En dat is natuurlijk heel belangrijk volgens haar. Ze had alleen maar positieve ervaringen met deze detox kuur. Los van het feit dat ze geen één wetenschappelijk onderzoek benoemd in haar claim, is menig professor ook boos op haar vanwege deze gevaarlijke claim. Ze zal het ongetwijfeld allemaal leuk bedoelen maar haar verhaal is dus verre van correct.

Maar eerlijk gezegd is zij niet de eerste 'guru' die een detox kuur of dieet de hemel in prijst.

Over de jaren heen zijn er verschillende mensen (lees kwakzalvers) geweest die detox diëten verkochten. Sterker nog, het is iets wat we al duizenden jaren doen. Maar dat we iets duizenden jaren doen, maakt het niet gelijk goed. Dat argument zou hetzelfde zijn als iets automatisch gezond vinden omdat het 'natuurlijk' is. Heroïne en slangengif is ook natuurlijk....maar niemand wil dat in zijn lichaam.

detox

Men lie, women lie but numbers don't

Ik ben een man van de wetenschap. Als iets niet bewezen is, dan hoef je het me ook niet te vertellen. Hetzelfde geldt voor een detox kuur of detox dieet. Je kan je er nog zo goed bij voelen, het blijft bullshit. Het is namelijk allemaal berust op het 'placebo effect'. Omdat mensen erin geloven, gaan ze ook bepaalde effecten voelen. Dit effect is zo sterk dat we ervoor moeten corrigeren in onderzoeken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld aantonen dat paracetamol echt werkt als pijnstiller. En niet omdat mensen gewoon een pilletje kregen en zichzelf wijsmaakten dat ze minder pijn hadden. In deze video kan je leren wat het placebo effect precies met mensen kan doen. Het is echt grappig om te zien wat je brein met je kan doen.

Maar laten we het nu weer over detoxen hebben. Want ook hier is het placebo effect ontzettend sterk aanwezig. Ik durf zelfs te zeggen dat het alleen maar een placebo effect is. Waarom? Dat zal ik je eens vertellen.


#1 Welke stoffen worden er ontgift?

Stel je loopt op straat en je ziet dat ze gratis drinken uitdelen. Een mooie man of vrouw overhandigd je een beker met een nieuw sapje en vertelt je er ook nog eens bij dat het gezond is. Je krijgt een glimlach op je gezicht en neemt een slok.

Je gaat niet dood en neemt nog een slok. Vervolgens vraag je degene wat er precies zo gezond is aan je drankje. Als antwoord krijg je: "Gewoon, het is gezond voor je".

detox kuur ervaringen

Hoe blij zou je met zoiets zijn? Als iemand een claim maakt, zou je toch op z'n minst verwachten dat ze weten WAAROM het zo is. Hoewel het bovenstaande voorbeeld absurd klinkt, is dit precies wat er gaande is met een detox kuur en/of dieet.

Hoe Barnum statements je hersenspoelen

Want uit onderzoek blijkt dat 15 grote detox producten niet eens kunnen vertellen wat voor stoffen ze detoxen. Ik maak geen grap. Zoek maar eens een detox product op. Geen één vertelt je precies wat voor stoffen ze uit je lichaam detoxen. Ze gebruiken allemaal zweverige woorden zoals 'chemicaliën verminderen' of 'meer energie'. Maar als je ze vraagt welke chemicaliën er worden ontgift of hoeveel energie je krijgt, staan ze met een mond vol tanden.

Het doet me denken aan Barnum statements. Het is een fenomeen in de psychologie wat vrij bekend is. Ik zal je een voorbeeld geven. Hoewel ik je niet ken, weet ik één ding zeker over je:

Je bent aardig voor mensen en doet liever niemand pijn maar je hebt momenten waarbij je egoïstisch kan zijn.

Had het betrekking op jou? Don't worry. Het heeft betrekking op iedereen. Zo'n statement is zo vaak, dat mensen er hun eigen interpretatie aan geven. Hetzelfde met 'detoxen'. Mensen geloven het idee van ontgiften omdat ze zelf hun eigen interpretatie eraan geven. En dat is niks meer dan het placebo effect.


#2 Detox producten zijn net als domme fotomodellen

Om voort te bouwen op het voorgaande onderzoek, blijkt ook dat geen één product je kan vertellen HOE hun product werkt.

 • Verhoogt het mijn levermetabolisme?
 • Ga ik meer urineren?
 • Zweet ik het meer uit?

Niemand kon antwoord geven op deze vragen. Dat is ook niet heel vreemd want er is maar één detox product ooit klinisch getest. Dat wil zeggen: getest in een laboratorium. Dit product zal ik straks behandelen.

Maar sta even stil bij hetgeen wat ik net zei. Als een fabrikant je niet eens kan vertellen HOE een product werkt, hoe weten ze dan zo zeker dat het werkt? En het is ook niet dat ze er nog onderzoek naar doen. Detox kuren en diëten worden überhaupt nooit getest. Waarom zouden ze? Mensen kopen het toch wel. Detox producten zijn net als domme fotomodellen. Het ziet er allemaal leuk uit maar je kan er helemaal niks mee.


#3 Wat betekent detoxen eigenlijk?

Dus even alles op een rijtje:

 • Fabrikanten weten niet eens WAT ze detoxen
 • Fabrikanten weten niet eens HOE hun producten detoxen

Kan het nog erger? Ja.

Want als je fabrikanten vraagt wat het woord precies inhoud, blijkt er geen consensus over te zijn. Elke fabrikant hanteert zijn eigen betekenis.

Stel je voor dat elk mens zelf mocht bepalen wat precies 'stelen' inhoud. In wat voor wereld zouden we denk je leven? Mijn gok is eentje die niet heel leuk is. Gelukkig hebben we 'de wet' die voor iedereen dezelfde definitie hanteert. Maar dat mist de detox industrie. Het is overigens niet de enige industrie die zulke claims maakt. Maar dit komt bij de detox industrie bovenop alles wat we tot nu toe hebben gezegd.

Maar nu hoor ik je denken:

"Hey Ali, je bent best wel negatief over een detox kuur of detox dieet. Bestaan er geen positieve cijfers dan?"

Nou....niet echt.


Vind je detox kuren ook onzin? Deel deze blog door op één van de onderstaande knoppen de drukken!


#4 Bewezen detox kuur? Laat dat maar over aan het Scientology geloof

Er is letterlijk maar één product wat klinisch getest is. En de test was zo belabberd, dat je het niet serieus kan nemen. Waarom? Dit is een quote uit een onderzoek over detox kuren:

The only commercial detox product to have been evaluated clinically is UltraClear, a medical food supplement that purports to detoxify the liver. MacIntosh & Ball examined the effects of UltraClear in 25 naturopathy students, without the inclusion of a placebo control group. A statistically significant (47%) reduction was observed in the volunteers’ scores on the Metabolic Screening Questionnaire (MSQ) over the 7-day treatment period.

Verschillende dingen zijn er fout gedaan met het onderzoek:

 • Het onderzoek is maar bij 25 mensen gedaan (te weinig)
 • Er is geen controle groep of het placebo effect uit te wijzen (dan is per definitie het onderzoek onzin)
 • De meting was een vragenlijst (geen betrouwbare meting ivm placebo effect)

Oohja en voordat ik het vergeet. Er is nog één product. Nouja het is meer een 'behandeling' dan een product. Deze is bedacht door L. Ron Hubbard. Als die naam je niks zegt, dan moet je even wat achtergrond informatie hebben.

Hij is de stichter van Scientology. Uitleggen wat het is, is vrij moeilijk. Maar er is een geniale video online die precies vertelt wat deze 'religie' inhoudt. Aanschouw wat Scientology volgers ECHT geloven:

Hopelijk heb je de video met een flinke glimlach bekeken. Hoe 'goed' denk je dat de detox kuur van L. Ron Hubbard is, na het zien van deze video? Ik denk dat je goed in de buurt zit. Dit is wat een onderzoek erover te zeggen had:

The study was limited by lack of randomisation and blinding, and the duration of the intervention period varied widely from 11 to 89 days. The control group did not receive a placebo treatment and the participants were simply re-tested after maintaining their usual lifestyle for 3 weeks. Rather dubiously, the average increase in IQ in the experimental group was reported to be 6.7 points, despite the average intervention length being only 31 days.

Wat zegt dat stuk?

Dat de behandeling onzin is. Punt.

Grappig genoeg is er ook een onderzoek wat laat zien dat bepaalde voedingsmiddelen wel detoxen. Hiervan weten we precies wat de werkzame stof is en wat het precies in je lichaam ontgift. Ze ontgiften namelijk zware metalen en zeer ongezonde chemicaliën uit je lichaam. Grappig genoeg kan je de meeste stoffen gewoon in de supermarkt vinden. Onderzoek heeft laten zien dat de volgende producten ontgiften:

 • Koriander
 • Malic acid (zit in druiven en wijn)
 • Citric acid (zit in citrusvruchten)
 • Succinic zuur (zit in appels en blauwe bessen)
 • Chlorella (is een alg)

Hieronder kan je zien wat deze stoffen allemaal ontgiften:

detox kuur

#5 Slecht product, gezonde bijwerkingen

Weet je nog dat ik je vertelde dat het placebo effect erg aanwezig is bij een detox kuur? Nou daar houd het niet mee op. Want er speelt waarschijnlijk nog iets anders waardoor mensen zich zo goed voelen bij een detox dieet of kuur. Kijk naar het onderstaande plaatje en probeer te achterhalen wat het is:

detox dieet

Zie je wat deze kuren zo 'effectief' maakt? Kijk eens wat ze moeten/mogen eten. Ze moeten veel groenten en fruit eten, bewerkt eten vermijden, gezonde sapjes en thee drinken.

En als je dan ook nog aan mensen vraagt 'hoe ze zich voelen' na deze kuur, kan het antwoord niet anders zijn dan "heel goed!". Ze mogen immers alleen maar super gezonde voeding eten. Als je ongezond eten verbied en alleen hele gezonde dingen toestaat, kan de enige uitkomst zijn dat mensen zich beter gaan voelen.

De reden dat mensen zich 'schoner' of 'gezonder' voelen komt dus helemaal niet door de kuur zelf. Het komt doordat ze veel troep verboden wordt. En als je ineens geen chips, koekjes en pizza mag eten en alleen broccoli, havermout en fruit gaat eten, zal jij je beter gaan voelen. Met of zonder detox kuur.


#6 Het omgekeerde is waar

Een detox kuur nemen is hetzelfde als medicijnen slikken. Je bestrijdt met beide de symptomen/gevolgen en niet de oorzaken.

Net als bij ziekten, moeten we niet symptomen behandelen maar de oorzaken.

Want wat is het idee achter een detox kuur of dieet? Dat jij je lichaam 'schoner' maakt. Los van het feit dat detox diëten onzin zijn, is het idee op zich niet slecht. Echter is voorkomen nog altijd beter dan genezen.

Dit valt in dezelfde categorie als medicijnen slikken en afvallen. Het is goed om bepaalde medicijnen te slikken of een dieet te volgen. De consequenties van dit niet doen, zijn vaak vrij ernstig. Vooral op lange termijn. Maar weet je wat beter is? Zo gezond door het leven gaan dat medicijnen en diëten niet nodig zijn.

Biologische producten bevatten over het algemeen minder chemicaliën en bestrijdingsmiddelen (wat die ook mogen zijn). Misschien is het een beter idee om je geld te investeren in 'gezondere' producten, dan een detox kuur of detox dieet. Er is geen betere investering voor je gezondheid dan gezonde voeding. Een detox kuur is letterlijk weggegooid geld.

Wanneer je symptomen gaat bestrijden, zal je altijd achter de feiten aanlopen. Wanneer je oorzaken voorkomt, zal je altijd op de zaak vooruit lopen.


Enige echte manier om te detoxen

Hopelijk weet je inmiddels dat detoxen onzin is. Als er iemand in je omgeving over een detox kuur of detox dieet begint, verwijs ze dan naar deze blog. Het is voor hun eigen best wil. Het enige wat je moet doen om jezelf te 'detoxen' is gezonder eten.

Dat is het enige wat ECHT bewezen is dat werkt. De rest is gewoon kwakzalverij. Het werkt niet, zal nooit werken en het kan je letterlijk je leven kosten. Helaas weet niet iedereen wat gezond eten is. En als je het wil leren, zie je door de bomen het bos niet meer.

Daarom hebben we een gratis starterspakket samengesteld waarin je handvatten worden gegeven voor gezond eten. Je kan er een video in vinden over hoe jij je caloriebehoefte kan bereken. Je leert zelfs wat het beste eetpatroon is voor ons als mensen. Je krijgt hierbij maximale vetverbranding en spieraanmaak. Het beste van beide werelden dus.

Hieronder kan je het gratis starterspakket downloaden.

Groetjes,

Ali

P.s: aan wat voor 'detox kuur' ben jij ooit begonnen? Wat is de gekste detox kuur die je kent? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments