14

5 Schokkende Feiten Over Calorieën Tellen En Afvallen

In deze blog leer je:

 • Leer de schokkende waarheid achter calorieën tellen - deze blog zal je voorgoed leven veranderen
 • Ontdek waarom het verstandiger is om aan een Ferrari te knabbelen dan aan een Volkswagen Golf - dit principe snappen is belangrijk als je gezond wil leven
 • Het verlossende antwoord op de vraag: is een calorie een calorie
 • Hoe de kwaliteit van je poep bepaald hoeveel kilo je zal afvallen - deze uitleg zal je nergens anders op het internet vinden
 • Waarom het 'westerse dieet' dagelijks een genocide pleegt in je darmen - je vermoord letterlijk miljoenen 'kleine kameraden' per maaltijd

More...


Calorieën tellen voor slimme mensen

Wanneer je wilt afvallen, zal je ongetwijfeld met calorieën tellen in aanraking komen. Calorieën tellen kan online, via een gratis app (myfitnesspal) of zelfs op de website van het voedingscentrum. Overal lees je dat het gaat om 'calories in versus calories out'. Zelfs het hele 'Weight Watchers' dieet is berust op calorieën tellen. Oftewel: je moet minder calorieën eten dan dat je dagelijks verbruikt. Elk weldenkend mens zou hier niet tegenin durven gaan.

Toch moet je dat wel doen. Want steeds meer onderzoeken laten zien dat er iets merkwaardigs aan de hand is met het principe van calorieën tellen. Het was zo merkwaardig, dat ik niet eens wist hoe ik deze blog moest schrijven....en of ik hem überhaupt moest schrijven. Ik heb toch besloten om mijn bevinden op te schrijven ondanks dat ze tegen tientallen jaren 'voedingsleer' ingaan.

calorieën tellen

In deze blog leer je de 5 meest schokkende feiten over calorieën tellen en afvallen. De kans is aanzienlijk dat je na het lezen van deze blog, je hele eetpatroon op de schop gooit. Dat is goed. Om dit op een goede manier te doen, is het essentieel om naar de 'basis' te gaan. Daarom heb ik aan het eind van deze blog een cadeautje voor je. Het is iets wat je gaat helpen om weer terug te gaan naar de 'basis'. Het helpt je teruggaan naar wat ECHT gezond voor je is.Wat is een calorie?

Laten we bij het begin beginnen:

Wat is een calorie?

De meeste mensen zullen iets zeggen in de trend van "het zijn die dingen waar ik niet teveel van mag eten want anders word ik te dik". En hoewel dat ongetwijfeld waar is, is dat niet de werkelijke definitie van een calorie. Tijdens mijn studie heb ik een vak genaamd Thermodynamica gevolgd en leerde ik daar de wetenschappelijke definitie van een calorie. De grap is dat ik tijdens mijn onderzoek van deze blog, op andere websites van 'experts' kwam die het allemaal stuk voor stuk verkeerd hadden.

Het eerste wat ik wil uitleggen is het verschil tussen calorie en kilocalorie. Deze laatste wordt vaak als 'kcal' afgekort. Het verschil is niet heel ingewikkeld: 1 kilocalorie is 1000 calorieën.

Immers: het woord kilo betekent duizend.

Waarom 'experts' geen experts zijn

Wanneer mensen in spreektaal het woord calorie noemen ("dit koekje bevat 97 calorieën"), bedoelen ze eigenlijk altijd kilocalorieën ("dit koekje bevat 97 kilocalorieën). Daardoor hebben verschillende blogs de definitie van een calorie verkeerd vertaalt. Bij velen staat: "1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 liter water met 1 graad Celsius op te warmen".

In die zin staat twee fouten. Namelijk het 'calorie' gedeelte en het 'liter' gedeelte.

Het correcte moet zijn: 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water op te warmen met 1 graad Celsius. Of nog beter:

"1 kilocalorie (1000 calorie) is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 kilo (1000 gram) water op te warmen met 1 graad Celsius.
calorieën tellen dieet

Dit is de echte definitie van een calorie. Allemaal leuk en aardig maar jij bent geïnteresseerd in wat je nou precies met die calorieën aanmoet. Blijf lezen...want vanaf nu is mijn thermodynamica les afgelopen en begint het horror verhaal;)


Het 'slimme' idee achter calorieën tellen

Calorieën zijn de grootste boosdoeners in de strijd tegen overwicht is je geleerd. Daarom zijn er zoveel producten 'light' gemaakt. In light producten zit namelijk minder vet, waardoor de producten minder calorieën bevatten. Dit komt omdat 1 gram vet zo'n 9 kcal bevat terwijl 1 gram eiwitten of koolhydraten 'maar' 4 kcal bevat. Dus je zou denken dat we de afgelopen jaren minder dik zijn geworden met z'n allen. Het tegendeel is echter waar.

Sinds de jaren 70 is overwicht sterk toegenomen. Des te meer iemand zijn best deed om af te vallen, des te dikker diegene werd. Des te meer er werd gefocust om het aantal calorieën wat we consumeerden, des te groter onze buikomvang werd. En dat is waar het verhaal echt begint. Want calorieën zijn niet wat je denkt dat ze zijn. En ze doen al helemaal niet in je lichaam, wat je denkt dat ze doen.


#1 Een calorie is geen calorie

Laat ik meteen met de deur in huis vallen:

Een calorie is GEEN calorie

Een calorie is namelijk altijd een calorie binnen een laboratorium setting. Alleen er is één probleem: jij bent geen laboratorium. Dit is hoe ze in het laboratorium calorieën tellen:

 1. Ze doen je favoriete cheeseburger in een blender
 2. Ze onttrekken alle vocht uit dit papje (zogenaamd vriesdrogen)
 3. Ze verbranden dit gedroogde goedje
 4. Ze meten hoeveel energie er vrijkomt

Dit is niet hoe wij als mens werken. Het menselijk lichaam is veel te ingewikkeld om te zeggen 'dat het alleen om calorieën' draait. Want als dat waar is, zou het dus niet uitmaken welk van de volgende diëten je zou volgen:

 • 2000 kcal per dag door alleen Coca-cola te drinken
 • 2000 kcal per dag door alleen groenten en fruit te eten
 • 2000 kcal per dag door alleen chips te eten

In alle bovenstaande gevallen eet je dezelfde hoeveelheid calorieën. Maar je hoeft geen Einstein te zijn om te snappen dat het bij twee van de drie bovenstaande diëten verschrikkelijk fout zal gaan. En dit weet jij eigenlijk ook wel maar je hebt er gewoon niet bewust bij stilgestaan. Het betekent dus dat er veel meer bij komt kijken dan alleen calorieën tellen wanneer je wil afvallen of spieren wil kweken. Calorieën tellen per dag wordt dus een stuk anders wanneer je inziet dat niet elke calorie hetzelfde is.

Want des te meer onderzoek je doet naar gezond eten, des te meer je erachter komt dat er één factor misschien wel belangrijker is. De kwaliteit van je calorieën blijkt ontzettend belangrijk te zijn!


#2 Kies de Ferrari en niet de Golf

Wat heb je liever:

10 Volkswagen Golfjes van 25.000 euro per stuk of 1 Ferrari van 250.000 euro per stuk?

In beide gevallen gaat het om dezelfde hoeveelheid geld (lees: calorieën) maar één van de twee heeft beduidend meer voorkeur (lees: kwaliteit). Wat ik hier probeer te illustreren is dat de kwaliteit van je voedingsbron belangrijker is. En dit is niet mijn mening. Dit is de conclusie van tientallen onderzoeken.

Een onderzoek uit 2010 heeft gekeken naar het verschil tussen een 'broodje kaas eten'. Ze gaven twee testgroepen een broodje kaas van 600 kcal. De ene testgroep kreeg volkorenbrood met echte chedderkaas. De andere groep kreeg witbrood met een bewerkt kaasachtig product (dit is letterlijk de term uit het onderzoek).

calorieën tellen app

Wat bleek? Het koste meer energie om het volkorenbroodje te verteren vanwege alles zaadjes en vezels in het brood. Als gevolg hiervan nam de volkoren groep niet 600 kcal op maar 540 kcal. 10% van de calorieën ging op aan het verteren van het broodje zelf.

Wat betekent dit voor jou? Dat betekent dus door de kwaliteit van je eten te verhogen, je in je maag-darmkanaal al calorieën kan verbranden! Dit maakt afvallen een stuk makkelijker.

Kies de juiste snack voor kinderen

En als je kinderen thuis hebt, wil je misschien ook even opletten:

Bij een experiment werden kinderen in twee groepen verdeeld. Groep 1 kreeg blokjes kaas als snack en Groep 2 kreeg chips als snack. Ze kregen de mededeling dat ze mochten eten totdat ze niet meer konden.

Ooh en voordat ik je de resultaten vertel, moet je iets weten. Kaas bevat per 100 gram zo'n 360 kcal terwijl chips zo'n 560 kcal bevat. Chips bevat zo'n 55% meer calorieën. Dus je verwacht dat de kinderen misschien ietsje meer calorieën via chips binnenkrijgen dan via de kaas.

Het onderzoek liet echter zien dat de chips groep veel meer calorieën binnenkreeg:

"What actually happened in the experiment was that children in the potato chip group consumed over three times more calories than children in the cheese group"

Kinderen die chips aten, aten 3 keer zoveel calorieën dan kinderen die kaas kregen. Chips bevat geen gezonde nutriënten. Althans, niks waar je niet zonder zou kunnen. Hierdoor gaan kinderen (en volwassenen) non-stop door met chips eten. Er zitten geen voedingsstoffen in die je verzadigen. In kaas zitten zowel veel vetten als eiwitten. Beide macro-nutriënten verzadigen erg veel.

Kwaliteit is dus ontzettend belangrijker bij calorieën tellen en afvallen. Zoals je hierboven hebt gezien bij het broodje kaas voorbeeld. Je kan bij een hoog kwaliteit dieet MEER eten dan bij een laag kwaliteit dieet en toch evenveel (of zelfs meer) afvallen. Wat precies gezonde voeding is, kan je hier lezen.


Wil je gezond en snel afvallen? Klik op de onderstaande knop om de beste methode te ontdekken:

Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#3 Voedingslabels zijn net als sprookje

De strijd met gezond eten vindt niet alleen bij je thuis in de keuken plaats. Ook in de supermarkt zal er geen eind komen aan deze strijd. Het probleem is niet dat je geen gezond voedsel kan vinden in de supermarkt. Het probleem is dat je geen LEKKER gezond voedsel kan vinden.

En om jezelf wegwijs te maken in de supermarkt, gooi je al je hoop op de voedingswaarden van verpakking. Elke keer hoop je dat een verpakking niet teveel calorieën bevat.

Hoewel er niks mis is met deze aanpak...is er wel één probleem:

Onderzoek laat zien dat de voedingswaarden op verpakkingen er nogal naast zitten.

Zo heeft een onderzoek met diepvriesmaaltijden laten zien dat de gemiddelde maaltijd 8% meer calorieën bevatte dan het etiket aangaf. Op zich is dit geen probleem. Het wordt pas problematisch wanneer ELKE aankoop die je doet 8% meer calorieën bevat.

Want als je theoretisch 2000 kcal per dag moet eten en je zit daar elke keer 8% daarboven, dan eet je dagelijks 160 kcal extra. En stel je zou elke dag 160 kcal teveel eten gedurende een compleet kalenderjaar. Dan kom je zo'n 58240 kcal aan in vet. Vertaald in normale mensen taal is dit zo'n 7,5 kilo aan extra bagage die je niet nodig hebt

Ooh en als je dacht dat restaurants het beter deden: die zaten er gemiddeld 18% boven. Maar dat is iets wat je in een eerdere blog al kon lezen.


#4 Calorieën tellen houd geen rekening met je poep

Dus tot zover weet je dat een calorie niet een calorie is. Dat de kwaliteit van je dieet net zo belangrijk is als de kwantiteit van je dieet. Misschien is de kwaliteit zelfs belangrijker. Je weet ook dat de voedingswaarden op verpakking niet kloppen. Is er iets waar je wel blij om moet zijn? Niet echt.

Want wat je in je mond doet, komt er vaak ook aan de andere kant weer onverteerd uit. Althans in zekere mate.

Uit een onderzoek met amandelen is namelijk gebleken dat je niet alle calorieën opneemt die je eet. Mensen die 170 kcal aan amandelen kregen, namen maar 129 kcal op. Dat betekent dat er 41 kcal ongebruikt in de uitwerpselen en urine zijn gevonden. 30% van de calorieën namen ze dus niet op.

En aangezien amandelen vezels bevatten, is het heel aannemelijk dat het 'veel' energie kost om ze te verteren. Zoals we eerder hadden gezien bij het volkorenbroodje. Het zou theoretisch kunnen zijn dat als je 200 kcal aan amandelen eet, je maar 100 kcal daadwerkelijk netto opneemt. De ander 100 kcal gaat op aan het verteren van de amandelen zelf en het onverteerd uitpoepen van het gedeelte wat je niet opneemt.

calorieën tellen fitness

Afvallen zonder diëten en sporten?

Wat dit dus betekent, is dat je tot zekere mate jezelf niet meer hoeft uit te hongeren. Mits je hoog kwaliteit eten eet natuurlijk. Bij veel producten met vezels kost het je lichaam energie om het te verteren. Ook poep je een deel onverteerd uit. Dus als je 2000 kcal aan hoog kwaliteit eten eet, kan het zomaar zijn dan je 300 kcal onverteerd uitpoept en nog eens 200 kcal nodig hebt om deze kwalitatieve voeding te verteren.

Hierdoor kom je netto op 1500 kcal uit. Wat ik wil laten zien is dat je dus kan afvallen door dezelfde hoeveelheid calorieën te hanteren (2000 kcal ipv 1500 kcal) maar de kwaliteit van je voeding te verhogen (meer vezels etc). Tot zekere mate kan je dus calorieën tellen en sport vergeten. Je hoeft niet meer fanatiek te gaan hardlopen, fitnessen of zelfs wandelen.

De getallen die ik hier heb gebruikt zijn geen exacte getallen maar ik gebruik ze om een realistisch beeld te schetsen voor je. Het is dus zeker het overwegen waard om koekjes, chips, frisdrank en andere 'laag' kwaliteit voedsel de deur uit te doen. Niet alleen om wat ik net allemaal vertelde...maar ook om het volgende punt.


#5 Geef je bacteriën de schuld

Wist je dat je meer een bacterie bent dan een mens. In je darmen zijn er namelijk 10 keer meer bacteriën aanwezig dan er menselijk cellen aanwezig zijn IN JE HELE LICHAAM. Laat dat maar eens bezinken.

Als je van iets zoveel hebt, dan kan het weleens een belangrijke functie hebben in je lichaam...en dat hebben de bacteriën ook.

De laatste jaren zijn onderzoekers steeds meer gaan kijken naar de rol van darmbacteriën op het gebied van overgewicht en afvallen. En die rol blijkt enorm te zijn. Je darmflora bestaat voornamelijk uit twee 'phyla' van bacterien:

 • Bacteroidetes
 • Firmicutes

Onderzoekers hebben gevonden dat mensen die dikker zijn meer Firmicutes in hun darmen hebben. Deze bacteriën hebben verschillende functies die allemaal op één ding aankomen: ze zorgen ervoor dat je extreem goed wordt in calorieën uit voeding halen, vezels opbreken en vetten opslaan.

Maar het is een 'wat kwam eerst: het kip of het ei' verhaal.

Want hebben bepaalde mensen andere darmbacteriën waardoor ze dik worden of krijg je andere darmbacteriën wanneer je ongezond eet? Het antwoord is beide.

Voed je bacteriën met 'Ferrari eten'

In verschillende onderzoeken hebben ze 'gezonde' bacteriën naar dikke muizen getransplanteerd. Deze werden vervolgens dun. De dunne muizen kregen op hun beurt 'ongezonde' bacteriën. Deze muizen werden dik.

Ook lieten onderzoekers zien dat het 'westerse dieet' funest is voor je darmen. Binnen 24 uur veranderd namelijk je darmflora in die van iemand met obesitas. Gelukkig lieten ze zien dat zodra je kwalitatief ging eten (veel vezels uit groenten en fruit), je darm flora weer 'gezond' werd.

calorieën tellen voedingscentrum

Hoe ongezonder je eet, hoe ongezonder je darmflora wordt. Hierdoor zal je alleen maar dikker worden. Dit wordt een vicieuze cirkel. Je kan dan calorieën tellen wat je wil maar je zal alleen maar dikker worden.

Daarentegen: hoe gezonder je eet, hoe gezonder je darmflora wordt. Hierdoor zal je darmflora 'normaal' werken waardoor het niet elke calorie zal opnemen. Hierdoor wordt calorieën tellen en afvallen makkelijker aangezien het afvallen bijna vanzelf gaat. Immers, bij een gezond dieet neem je niet alle calorieën op EN kost het ook nog eens calorieën om eten te verteren. In een gezond dieet wordt calorieën tellen dus minder belangrijker.

Er is ook bewijs dat je dikker wordt na het gebruik van antibiotica. De antibiotica doden namelijk niet alleen de bacteriën van je infectie. Ze maken alle bacteriën in je lichaam kapot. Zowel de goede (lees: darmflora) als de slechte (lees: infectie). Vandaar dat voornaamste bijwerkingen van antibiotica darmklachten en diarree zijn. Persoonlijk slik ik ze echt nooit. Ondanks dat ik een apotheker ben. Dus je moet jezelf afvragen wat je de volgende keer gaat doen wanneer je een niet levensbedreigende bacteriële infectie hebt.


Al bijgekomen van de schrik?

Zoals je hebt gezien komt er meer bij calorieën tellen kijken dan alleen calorieën tellen. Onderzoek na onderzoek laat zien dat de kwaliteit van je voeding ontzettend belangrijk is. Ik zou persoonlijk liever de rest van mijn leven kwalitatief willen eten en iets boven mijn caloriebehoefte zitten. Dat is beter dan de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgen maar via hele ongezonde voeding.

Natuurlijk is het het beste om zowel hoge kwaliteit voeding als de juiste kwantiteit te combineren.

Dat is precies de bedoeling van het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket. Hierin leren we je gratis de basis van gezond eten.

Je leert onder andere wat een gezond eetpatroon is, hoe jij je caloriebehoefte kan bereken en krijg je ook nog eens een gratis fitnessschema wat je thuis kan toepassen. Geen reden meer om niet gezond door het leven te gaan.

Schrijf je hieronder in voor het gratis starterspakket.

Groetjes,

Ali

P.s: wat doe jij op dit moment je caloriebehoefte bij te houden? Hoe hoog is de kwaliteit van je dieet? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 14 comments