3

11 Tips Om Snel Vet Te Verbranden (Ook Bij Je Buik & Benen)

In deze blog leer je:

 • Het perfecte eetpatroon om een kilo per week kwijt te raken - je hoeft niet eens te sporten!
 • Het geheim van Michael Phelps waardoor hij 12.000 kcal kan eten en nog steeds slank blijft
 • Het akelige stofje wat je uit je leven moet elimineren - hierdoor ga je veel meer vet verbranden zonder te diëten of sporten
 • Het gouden duo wat je vandaag nog kan toepassen om je honger voorgoed te stillen
 • Hoe je eiwitten kan gebruiken om je metabolisme op pijl te houden - hierdoor vermijd je het yo-yo effect
 • Hoe je de 'heilige zondag' kan gebruiken om gemotiveerder en gelukkiger te worden en een hoger libido te krijgen - dit trucje is echt heel effectief!

More...


Vet verbranden op de juiste manier

Wat als ik je vertel dat je een halve tot een hele kilo vet kan verliezen per week? We willen allemaal wel wat meer vet verbranden rondom onze buik of benen. Is een sixpack of een platte buik hebben niet stiekem één van je dromen? De vraag is alleen, hoe doe je dit?

 • Ga je meer buik of bovenbeen oefeningen doen om vet te verbranden?
 • Probeer je via een speciaal dieet vet te verbranden?
 • Ga je meer hardlopen of fietsen om vet te verbranden?

Dat zijn allemaal goede vragen. Op het internet kan je verschillende antwoorden vinden op de bovenstaande vragen. Helaas zijn deze vaak slecht of volstrekt fout. Of erger: ze geven je het 'goede advies' om vet te verbranden door middel van pillen.

Als je snel en op een gezonde manier vet wil verbranden moet je niet grijpen naar pillen. Je moet wetenschappelijk onderbouwde tips & tricks gebruiken. Daarom geef ik je in deze blog 11 wetenschappelijk bewezen tips om snel vet te verbranden. Vooral als je dit rondom je buik of benen wil doen.

Daarnaast geef ik je als cadeau een video waarin ik je leer hoe jij je caloriebehoefte kan bereken zodat je nooit meer een calorie teveel eet. Ook heb ik in de blog een gratis kopietje van het Gezondheidsfreaks E-boek verstopt, waarin ik precies uitleg wat de wetenschappelijk bewezen eetpatroon is om maximaal vet te verbranden.#1 Het eetpatroon waardoor je 1 kilo per week kan verliezen

"Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag".

Althans dat is wat je moeder je altijd vertelde. Waardoor we onszelf hebben geprogrammeerd om nooit ons ontbijt over te slaan. Claims als "het start je metabolisme op" en "als je niet ontbijt, kom je gewicht aan" heb je vast al eens gehoord. En dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig....maar de wetenschap heeft een andere mening:

Onderzoek na onderzoek laat zien dat je ontbijt overslaan letterlijk geen negatief effect heeft op je lichaam. Zo bleek:

 • Je metabolisme hetzelfde te blijven ondanks het overslaan van je ontbijt
 • Mensen die niet ontbeten evenveel gewicht verloren als mensen die wel ontbeten

Oftewel: je hoeft je dag niet te beginnen met eten.

Sterker nog:

 • Het is juist beter voor je vet verbranding om niet meteen te ontbijten als je opstaat

Je kan namelijk ontzettend veel vet verbranden als je een vrij lange periode niet eet. Evolutionair gezien hadden we geen beschikking tot supermarkten waar we even snel wat eten konden halen. We hadden het merendeel van de tijd honger en vraten ons vol wanneer iemand uit onze stam een hertje of mammoet had gevangen.

De twee systemen die je vetverbranding reguleren

Hierdoor kent je lichaam maar twee 'standen' wat betreft wel of niet eten:

 • Systeem 1: je bent aan het vasten en vet verbranden
 • Systeem 2: je bent aan het eten en slaat voedingsstoffen op (zoals vet)

Zodra je iets eet (je ontbijt bijvoorbeeld), schakel je van systeem 1 naar systeem 2. En dat is iets wat je absoluut niet wil wanneer je vet wil verbranden.

Want het is letterlijk onmogelijk voor je lichaam om in systeem 2 vet te verbranden. Dit heeft te maken met de hoeveel insuline die in je lichaam vrijkomt zodra je eet. Hoe hoger het insulinegehalte in je lichaam, hoe moeilijker het voor je lichaam is om vet te verbranden.

vet verbranden

En de overschakeling van systeem 2 naar systeem 1 duurt letterlijk uren. Het duurt tot wel 24 uur voordat je insulinespiegel met 70% daalt!

Daarom moet jij je eetpatroon aanpassen zodat je lichaam zich het merendeel van de dag in systeem 1 bevindt.

Dit doe je met intermittent fasting.

Bij dit eetpatroon eet jij je normale hoeveelheid calorieën in een bepaald venster gedurende de dag. Je eet dus niet minder calorieën. Je eet gewoon hetzelfde maar dit eet je gewoon sneller achter elkaar. Het liefst in 8 uur of minder.

Dit geeft je lichaam de overige 16 uur de tijd om van systeem 2 naar systeem 1 te schakelen en daar te blijven. Hierdoor wordt je vet verbranding aangezet (vooral bij je buik en benen omdat dit de voornaamste opslagplekken zijn voor vetten). In het gratis E-boek van de Gezondheidsfreaks kan je uitgebreider lezen waarom intermittent fasting de beste methode is om vet te verbranden zonder je metabolisme te vertragen.

Het is misschien wel de beste methode om vet te verbranden bij je buik en/of bovenbenen. Ik heb in mijn leven heel veel dingen geprobeerd om een sixpack te krijgen en niets bleek beter te werken dan dit.


#2 Vet verbranden zoals Michael Phelps

Ik heb totaal niks met zwemmen of welk Olympisch nummer op de Olympische spelen. Het is te eentonig voor mij en haal er weinig spanning uit.

Toch is er één man die mij heel erg heeft gefascineerd de afgelopen jaren: Michael Phelps.

Als je niet meer weet wie hij is, hij is die zwemmer die op één Olympische spelen 8 Gouden medailles in de wacht wist te slepen. Hiermee is hij de recordhouder van 'het aantal gouden medialies op een Olympische spelen'.

vet verbranden buik

Dit maakt hem bijzonder. Maar wat hem nog meer bijzonder maakt? Zijn dieet:

Michael Phelps at namelijk 12.000 kcal per dag. Je leest het goed. Dat is wat de 'gemiddelde man' in ongeveer 5 dagen hoort te eten. Toch kon Micheal Phelps hiermee wegkomen.

Waarom?

 • Door zijn trainingsschema in koud water

En dit tweede aspect (koud water) heeft veel aandacht gekregen de afgelopen jaren. Koud water blijkt namelijk je vet verbranding te verhogen. Het lichaam moet zichzelf warm houden en verbrand hierdoor extra vet.

Zo blijkt uit onderzoek dat je 250 extra kcal verbrand als jij je 3 uur lang in koud water begeeft. Als je dus snel vet wil verbranden, is het aan te raden om wat vaker naar het zwembad te gaan en baantjes te trekken. Je bent actief bezig waardoor je vet verbrand en daar bovenop maak je gebruik van het bonus effect van het koude water.


#3 Eet vet om vet te verbranden

Het klinkt misschien ironisch om vet te gaan eten als je juist vet wil verbranden. Toch zijn vetten een essentieel onderdeel van een gezond en gebalanceerd dieet waarin je vet kan verbranden.

Een dieet waarbij je een bepaalde macronutrient (koolhydraten, vetten of eiwitten) niet of weinig mag eten is niet gezond op langere termijn. Zo blijkt bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet na een jaar de kans op psychologische ziekten te vergroten.

Verwerk daarom gewoon vetten in je dieet. En met name omega 3 oliën. Dit zorgt via twee wegen voor een verhoogde vetverbranding:

 • Het verlaagt je cortisolspiegel (komen we bij de volgende tip op terug)
 • Het verlaagt de glycemische lading van je maaltijd
vet verbranden benen

Je hebt misschien wel eens van de glycemische index gehoord. Het is een maatstaf waarin je kan uitdrukken hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het lichaam.

Glucose heeft een glycemische index van 100 (de hoogste score). Het wordt razendsnel opgenomen in het lichaam. Dit is niet heel gunstig voor het lichaam, aangezien hierdoor het hormoon insuline ook razendsnel stijgt. Je kan dus stellen dat hoe lager de glycemische index, hoe beter het voor je is.

Maar als we het verhaal hierbij houden, dan is het onvolledig.

De glycemische landing maakt het verschil

Want de glycemische index zelf zegt niet heel veel. Het is de glycemische lading die belangrijk is.

De glycemische lading is: (de hoeveelheid koolhydraten in een portie * glycemische index)/100.

Het liefst wil je de glycemische lading zo laag mogelijk hebben. Dat maakt je maaltijd gezonder aangezien je insulinespiegel hierdoor minder snel zal stijgen en ook minder hoog wordt. De glycemische index van voedsel kan je niet veranderen maar de portie die je van bijvoorbeeld volkoren brood eet wel. Hoe? Door er vetten aan toe te voegen (of natuurlijk minder te eten).

Door vetten (en ook eiwitten) krijg je namelijk een verzadigd gevoel. Dit wordt in de wetenschap 'satiety' genoemd. Van koolhydraten alleen krijg je weinig verzadiging.

Door vetten in je maaltijd te verwerken kan jij je dus meer verzadigd voelen en verminder je de glycemische lading van de maaltijd. Hierdoor zorg je ervoor dat je insulinespiegel minder hoog wordt, waardoor je ook minder lang in 'systeem 2' blijft. Als je niet meer weet wat systeem 2 is, ga dan even terug naar tip #1.

Overigens is het verwerken van omega 3 oliën in je dieet sowieso een heel goed idee. Het is één van de beste voedingswaren die je op aarde kan vinden. In dit artikel kan je alle gezondheidsvoordelen lezen.


#4 Verminder dit akelige stofje in je lichaam om meer vetrollen kwijt te raken

Ik had je beloofd om terug te komen op het stofje cortisol.

Voel jij je weleens gestressed? Zo ja:

Je bent niet de enige.

Stress ervaren we helaas allemaal, dus ik weet hoe jij je voelt. Het wordt veroorzaakt door één stofje: cortisol. En wanneer je lichaam gestrest is, gaat het qua metabolisme in spaarstand. En net als een spaarlamp, gaat je lichaam ook besparen:

Besparen op calorieën.

Stress laat je letterlijk minder vet verbranden en meer vet opslaan. Dus moet jij je cortisolspiegel zoveel mogelijk verlagen om zoveel mogelijk vet te kunnen verbranden.

metabolisme vet verbranden

Eén van de manieren om dit te doen is meer omega 3 te eten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat omega 3 de cortisolspiegel in het lichaam verminderd. Je kan omega 3 capsules kopen om ervoor te zorgen dat je dagelijks genoeg binnenkrijgt. Dichterbij 'vet verbranden met pillen' kan je niet komen;)

Daarnaast zijn er ook andere manieren om je cortisolspiegel te verlagen:

Je kan je cortisolspiegel drastisch verlagen als je het bovenstaande elke dag doet. Hierdoor kan je meer vet verbranden zonder je metabolisme te vertragen omdat je niet op een gek dieet gaat. Persoonlijk pas ik het bovenstaande lijstje elke dag toe. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik me echt boos of gestrest heb gevoelt. Vooral mediteren heeft veel bewezen gezondheidsvoordelen.


#5 Bruin vet is heer en meester over wit vet

Tot voor kort dachten we dat er maar één vet bestond. Maar in 2013 werd een onderzoek naar buiten gebracht (gedaan bij muizen) wat de boel op z'n kop zette. Het bleek namelijk dat er twee soorten vet bestonden:

 • Wit vet
 • Bruin vet

Hoewel deze twee soorten vet in muizen werden gevonden, bevestigde een onderzoek in 2015 dat ook mensen zowel wit als bruin vet hadden.

Waarom is dit belangrijk?

 • Omdat je alleen vet kan verbranden wanneer het 'bruin' is. Wit vet kan niet verbrand worden

Sindsdien zijn er verschillende onderzoeksgroepen bezig om te bepalen welke factoren ervoor zorgen dat wit vet veranderd in bruin vet. Ze hebben nog niet helemaal in kaart kunnen brengen hoe het proces in elkaar zit, maar ze weten één ding zeker: één van de factoren die wit vet om kan zetten in bruin vet is sporten.

Het stofje FNDC5 (wat verantwoordelijk is voor de omzetting van wit- naar bruin vet) komt bij het sporten vrij en dit zorgt voor de omzetting. Zo bleken mannen die 12 weken lang dagelijks gingen fietsen veel meer wit vet om te zetten naar bruin vet. Ze verhoogden dus de hoeveelheid vet die ze konden verbranden door te sporten (fietsen).


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#6 Het gouden duo om je hongergevoel te stillen

En om bij het 'ga sporten' thema te blijven:

Niet alleen blijkt sporten de hoeveelheid bruin vet in je lichaam te verhogen. Het verlaagt ook nog eens het hormoon ghreline. Ghreline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het opwekken van je hongergevoel.

Zo bleek uit een Braziliaans onderzoek dat sporten het hormoon ghreline verlaagt ondanks dat de testpersonen een dieet volgden. Normaal gesproken stijgt het hormoon ghreline tijdens het diëten waardoor het steeds moeilijk wordt om je dieet vol te houden. Je voelt je namelijk met de dag hongeriger door de verhoogde ghrelinespiegel.

vet verbranden oefeningen

Door te sporten hou je dus ghreline laag en ben je minder geneigd om te gaan eten. Hierdoor blijft je lichaam langer in systeem 1 waardoor je meer vet kan verbranden.

Vet verbranden en sporten gaan hand in hand

Daarnaast bleek uit het bovenstaande onderzoek dat het metabolisme van de personen niet achteruit ging wanneer men zowel ging diëten als sporten. Dit is goed aangezien een vertraagde metabolisme betekent dat je met de dag steeds minder calorieën verbrand omdat je lichaam zich aanpast aan de verminderde hoeveelheid calorieën. De groep die overigens alleen ging diëten, kreeg wel een vertraagde metabolisme.

Vet verbranden en sporten gaat dus hand in hand. Vooral als je geen vertraagd metabolisme wilt hebben. Hieronder staan een aantal simpele oefeningen die je kan doen om vet te verbranden:

 • Hardlopen
 • Crosstrainer
 • Wandelen
 • Fietsen

Alle bovenstaande oefeningen zijn cardio oefeningen. En in het wereldje van 'cardio' bestaat er een 'vet verbrandingszone' mythe. In deze zone zou je volgens aanhangers maximaal vet verbranden.

De mythe van 'de vetverbrandingszone'

Hiermee wordt een zone bedoelt waarin je lichaam extra vet kan verbranden bij de juiste hartslag. Hoewel deze zone daadwerkelijk bestaat, is hij misleidend. Want in deze zone verbrand je in verhouding meer vet maar omdat je minder hard sport, is je totaal aantal verbrande calorieën veel minder. Zie de onderstaande tabel:

30 minuten cardio

Vet calorieën verbrand

Suikervoorraden (glycogeen) verbrand

Totale hoeveelheid calorieën verbrand

50% intensiteit

120

80

200

75% intensiteit

140

260

400!

Een hoge hartslag en vet verbranden gaan dus beter hand in hand dan je vet proberen te verbranden in de 'vetverbrandingszone'. Doe daarom je oefeningen zo intensief (60-80% van je maximaal toegestaande hartslag) mogelijk om maximaal vet te verbranden.

Je kan je maximale hartslag berekenen met de onderstaande formule:

Maximale Hartslag tijdens het sporten = (220 - leeftijd) x 0,6-0,8

Dus stel ik wil op 80% intensiteit sporten: (220 - 26) x 0,8 = 155. Dus ik moet een hartslag van 155 hanteren tijdens het sporten. De meeste sportscholen hebben cardio-apparaten met ingebouwde hartslagmeters. Dit maakt het in de gaten houden van je hartslag heel makkelijk.


#7 Je vetverbrandingsmetabolisme hoog houden met één macronutrient

Misschien heb je al van het eiwitdieet gehoord en welke 'wonderen' het kan verrichten bij je lichamen. Diëten hoog in eiwitten kunnen je snel gewicht laten verliezen. Hoe gezond dit is, bespreken we binnenkort in een andere blog. Eén ding kan ik je alvast meegeven: teveel of te weinig eiwitten in je dieet is nooit goed. een goed dieet is namelijk eentje waarbij je alle grote macronutriënten in voldoende hoeveelheden binnenkrijgt.

Eiwitten kunnen niet alleen helpen bij gewichtsafname maar ook bij het behouden van een gezond metabolisme. Je herkent jezelf wellicht wel in het volgende fenomeen:

Hoe metabole adaptatie ontstaat

Je gaat op dieet

Je valt de eerste dagen/weken af

Ineens verlies je geen gewicht meer

Dus ga je minder eten

Je verliest weer een beetje gewicht

Ineens verlies je geen gewicht meer

Dus ga je minder eten

Enzovoorts

De meest gehate bijwerking van vet verbranden en afvallen

Dit proces heet met een dure term 'metabole adaptatie'. In normale mensen taal betekent het gewoon dat je lichaam went aan de verminderde hoeveel calorieën die je eet. Het lichaam gaat vervolgens je verbranding naar beneden schroeven zodat het gelijk is aan de hoeveel calorieën die je eet.

Je lichaam bedoelt het allemaal goed. Die wil niet dat je uitsterft van de honger. Je lichaam heeft geen idee dat jij 'klaar wil zijn voor de zomer. Het enige wat je lichaam wil is overleven. Maar jij bent iets minder blij: je valt namelijk niet meer af.

Uit onderzoek is gelukkig gebleken dat als je dieet voor 20% uit eiwitten bestaat, er veel minder metabole adapatie plaatsvindt. In het onderzoek raakten de testpersonen met 20% eiwitten in hun dieet meer gewicht kwijt.

buikvet verbranden
Metabole adaptatie kan je trouwens nooit volledig wegnemen. Het is een oeroud overlevingsmechanisme van je lichaam. Dus moet je slimme wegen vinden om het 'te slim af te zijn'. Eén daarvan is dus eiwitten eten.

20% van je dieet moet dus uit eiwitten bestaan. Maar hoeveel is dit in praktijk? Dit betekent dat je zo'n 100-125 gram eiwit per dag moet eten om dit te behalen als je een dieet hanteert van 2000-2500 kcal. Het beste is om de gratis website Myfitnesspal te gebruik om voor jezelf te berekenen hoeveel calorieën je per dag binnen krijgt en hoeveel hiervan eiwitten zijn. Je kan in deze gratis video zien hoe jij je caloriebehoefte moet bereken en met Myfitnesspal om moet gaan.


#8 Groene thee: de beste vriend van elke Gezondheidsfreak

Eén van de weinige vloeistoffen die we als Gezondheidsfreaks mensen heel erg aanraden. Het is zelfs zo goed voor je dat ik meerdere koppen tegelijkertijd zet elke dag. Waarom? Omdat het keer op keer is bewezen dat de stoffen in groene thee helpen bij het verbranden van vet.

Floor heeft in deze blog uitgebreid behandeld waarom groene thee zo goed voor je is en hoe je het maximale uit groene thee kan halen. Groene thee is zelfs zo goed voor je, dat het één van onze 7 gezondheidshacks is. Om de gezondheidsvoordelen van groene thee te ervaren moet je tussen 3 en 6 koppen per dag drinken. Waarom dit zo is lees je in de blog van Floor. Je leert ook waarom groene thee je helpt bij vet verbranden.


#9 Meten is weten

De reden waarom mensen te zwaar zijn is omdat ze teveel calorieën binnen krijgen. Zo simpel is het.

Tegelijkertijd is het niet zo simpel: hoewel een calorie in principe een calorie is, blijkt dit niet altijd zo te zijn.

De samenstelling van je dieet maakt namelijk heel erg uit als je wil afvallen. Zo blijken diëten die wat hoger zijn in eiwitten meer bij te dragen aan gewichtsverlies dan diëten die laag zijn in eiwitten. Ondanks dat ze evenveel calorieën bevatten.

Betekent dit dat je ineens heel veel eiwitten moet eten? Nee. Wederom: het beste is een dieet hanteren waarbij alle macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) in balans zijn met elkaar. Hierdoor zal je langdurig resultaat behalen (en behouden) en niet kennis maken met het yo-yo effect.

Maar deze discussie over de ideale samenstelling van een dieet zal ik je besparen.

Gooi je vetverbranding in de 6e versnelling

Wat wel duidelijk is, is dat teveel eten je vet verbranding niet ten goede doet. Vet verbranden doe je namelijk vooral in systeem 1. Het helpt ontzettend als je daarnaast ook nog eens minder calorien eet dat je nodig hebt. Hierdoor zet jij je vetverbranding in de 6e versnelling.

Maar je dagelijks hoeveelheid calorieën berekenen kan lastig zijn. Je moet de achterkant van elk pakje lezen en je rekenmachine erbij pakken. Gelukkig zijn er slimme mensen op aarde die websites en apps hebben uitgevonden die dit voor je kunnen doen. Hoe je kan berekenen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt en hoe je dit makkelijk bij kan houden leer je hier.


#10 Slapende je zwembandjes kwijtraken

Onlangs had ik een gesprek met Floor over de dingen die me boos kunnen maken in het leven. Eerlijk gezegd waren dat er niet heel veel. Maar één daarvan is zeker 'niet genoeg slaap' krijgen. Ik weet niet wat het is, maar het veranderd mij in een monster. Laat ik het zo zeggen: het is mijn versie van de vrouwelijke feestweek. Van dit laatste heeft Floor gelukkig geen last;)

Goed slapen is belangrijk voor je. We weten dat niet genoeg slaap ervoor kan zorgen dat je letterlijk dood gaat.

Daarnaast is een gebrek aan slaap ook verbonden met allerlei processen die onder het kopje: 'negatieve gevolgen voor het lichaam' vallen. Denk aan een achteruitgang van de kwaliteit van beslissingen die je maakt. Dit zorgt er onder andere voor dat je voor het gebakje kiest in plaats van de salade. Je kan hier meer over lezen in de blog met 23 tips over afvallen.

Een gebrek aan slaap kan ook het vetverbranding in je lichaam verminderen. Je krijgt namelijk bij een gebrek aan slaap een verhoogde cortisolspiegel. Als je niet meer weet hoe dit ook alweer in elkaar zat, ga dan terug naar tip #4. Daarnaast zorgt een gebrek aan slaap ook voor minder testosteron in je lichaam. Dit stofje is zowel voor mannen als vrouwen belangrijk voor het verbranden van vet.

De ideale manier om te slapen als een baby

Om de kwaliteit van je slaap te verhogen zijn er enkele dingen die je kan doen:

 • Neem zink-magnesium supplementen voor het slapen gaan
 • Maak je kamer zo donker mogelijk
 • Schrijf alle dingen waar je over piekert op voor het slapen gaan
 • Ga voor het slapen mediteren
 • Stop met televisie kijken (of met je telefoon spelen) één uur voor het slapen gaan
 • Lees een boek voor het slapen gaan
 • Draag een slaapmasker
 • Doe oordoppen in tijdens het slapen
 • Zorg voor een aangename temperatuur in de slaapkamer
 • Zorg voor een aangename geur in je slaapkamer

Dit allemaal draagt bij aan een verbeterde nachtrust. Hierdoor zal je cortisolspiegel dalen en zal je betere beslissen maken op het gebied van voeding. Waardoor je meer vet gaat verbranden zonder hiervoor speciaal te hoeven diëten of te sporten. Vergeet slapend rijk worden, dit is slapend vet verbranden 😉


#11 Meer vet verbranden, je libido verhogen en je gelukkiger voelen door de heilige zondag

Mijn favoriete dag van de week is zondag. Niet omdat ik graag naar de kerk ga op zondag. Maar omdat het mijn 'cheatday' is. Het is mijn heilige dag. Op deze 'valsspeel dag' geldt er maar één regel voor mijn dieet:

 • Ik mag letterlijk alles eten wat lost en vast zit

Waarom? Omdat één zo'n dag per week er juist voor zorgt dat je meer vet gaat verbranden. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, dus zal ik je even een korte verklaring geven:

Bij tip #7 heb ik het al kort gehad over 'metabole adaptatie'. Je weet wel, dat fenomeen waarbij je lichaam went aan de hoeveelheid calorieën die je eet waardoor je ineens niet meer afvalt.

Je lichaam went aan de verminderde hoeveelheid calorieën die je eet. Als gevolg hiervan wordt het vetverbranding verminderd omdat je lichaam overgaat op 'spaarstand' in plaats van 'vet verbrandingsstand'.

VOORDELEN VAN EEN CHEATDAY


Door één dag te hebben waarin je meer eet dan je dieet toestaat, zorg je ervoor dat jij je metabolisme een schop onder de kont geeft. Zo gaat je 'vet verbranden metabolisme' met 3 tot 10% omhoog.

Daarnaast zorgt een cheatday ervoor dat het hormoon leptine in je lichaam wordt verhoogt. Dit is het hormoon wat specifiek verantwoordelijk is voor het vrijmaken en verbranden van vet. Na zo'n cheatday is je leptine met zo'n 30% verhoogt gedurende de eerste 24 uur.

En alsof dat niet genoeg was, heeft een cheatday ook invloed op het hormoon ghreline. Dit is het hormoon wat het hongergevoel veroorzaakt in je lichaam.

Een cheatday blijkt je ghreline voor zo'n 72 uur (halve week) erg te kunnen onderdrukken. Hierdoor heb je veel minder 'zin' in je favoriete gerechten en koekjes gedurende de eerste 3 dagen van de week. Daarna begint je ghreline spiegel langzaam te stijgen. Maar voordat je het weet is het weer 'cheatday zondag' en verlaag jij je ghrelinespiegel weer.

En als dit allemaal niet genoeg reden is om een cheatday te hebben, heeft een cheatday ook een psychologisch effect. Omdat je 'eindelijk' weer lekker mag eten, is het minder zwaar om je dieet vol te houden. Je hoeft niet een half jaar lang dag in-dag uit droog en smaakloos eten te eten. Als je 10 koekjes op je cheatday eet, heb je er de rest van de week iets minder zin in.

Maar als je een half jaar zonder koekjes moet leven, wordt het mentaal gezien heel zwaar. En dan komt er een moment waarbij je breekt, opgeeft en jezelf labelt als 'iemand die gewoon niet af kan vallen'. Een cheatday zorgt ervoor dat jij je gemotiveerder voelt, gelukkiger voelt en je libido stijgt er ook nog eens van.

Ok voordat je stopt met lezen en de koektrommel leeg eet, moet ik je de regels vertellen waardoor jij je cheatday goed kan laten verlopen. We willen niet dat je meer vet aankomt door deze dag:

 • Je eet maximaal het dubbele van je normale hoeveelheid calorieën 
 • Het liefst eet je veel koolhydraten en eiwitten. Vetten hou je het liefst zo laag mogelijk. Dit geeft het meeste effect
 • Je doet je cheatday elke week op dezelfde dag om het maximale eruit te halen
 • Tip voor de doorzetters: de dag na je cheatday eet je 24 uur lang niet. Hierdoor verbrand je extra vet.

Kickstart je vet verbranding

Zoals je kan zien kan je op verschillende manieren vet verbranden. Zoals ik eerder aangaf is intermittent fasting één van de beste methodes waarmee je gewicht kan verliezen.

In het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket heb ik een e-boek geschreven waarin ik uitgebreid uitleg waarom dit eetpatroon goed voor je is.

Daarnaast vind je er allerlei andere hulpmiddelen zoals gezonde recepten en 7 gezondheidshacks waardoor je makkelijker je gezondheidsdoelen kan bereiken.

Download hem gratis hieronder

Groetjes,

Ali​

P.S: Welke van de bovenstaande tips vond jij het meest bruikbaar? Waar loop jij het meest tegenaan in je zoektocht naar meer vet verbranden? Laat hieronder een reactie achter​

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 3 comments