2

BMI Berekenen Voor Man, Vrouw Of Kind? Dit Doe Je Fout!

In deze blog leer je:

  • Hoe jij je BMI moet berekenen en wat dit over je zegt - het zal je verbazen wat het daadwerkelijk zegt
  • Waarom mensen door het 'Terminator paradox' als obese worden gezien ondanks dat ze een sixpack hebben
  • Wat de beste manier is om erachter te komen of je te dik bent of niet - het is zo simpel dat jij jezelf voor de kop zal slaan wanneer je het leest
  • De makkelijkste manier om je BMI te verlagen en een strak lichaam te krijgen

More...


Wat zegt een BMI eigenlijk?

Iedereen wil weten of hij/zij gezond is. Hierbij gebruiken we ons lichaamsgewicht als graadmeter. Maar gewicht alleen zegt niet zoveel. Immers, een persoon van 150 cm lang die 100 kg weegt is niet hetzelfde als iemand van 220 cm die hetzelfde weegt. Gewicht alleen zegt dus niks. Als gevolg hiervan is 'heel slim' een andere eenheid verzonnen: de BMI (Body Mass Index). Maar is je BMI berekenen als man, vrouw of kind wel een goede methode om erachter te komen of je overgewicht hebt?

In deze blog leer ik je wat een BMI precies zegt en wat je kan doen om te bepalen of je overgewicht hebt of niet.

Ook geef ik je simpele tips en tricks om je gewicht in bedwang te houden. Of zelfs te verlagen. Hierdoor ga je voortaan minder tijd verspillen aan je BMI berekenen en meer tijd aan het genieten van je lichaam.BMI berekenen voor dummies

Geloof het of niet maar de BMI schaal is bedacht door de wiskundige. Het was een schaal om te kunnen bepalen hoe 'dik' de bevolking was. Oohja leuk detail:

De BMI schaal is bijna 200 jaar oud!

Rond 1830 is het bedacht door wiskunde Lambert Adolphe Jacques Quetelet. Dus een BMI berekenen is zeker niks nieuws. Hoe kan je een BMI berekenen? Door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Wiskundig gezien is de formule voor je BMI berekenen:

BMI berekenen formule

En vervolgens ga je zeeslag spelen met een BMI grafiek om te achterhalen of je overgewicht hebt. Stel je komt op een getal uit wat zegt dat je 'overgewicht hebt'. Wat zegt dat getal werkelijk over je?


Je bent dikker dan je denkt

Het probleem met je BMI berekenen is dat het niet altijd correct is. Althans, het is voor een relatief groot deel van de bevolking niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat kleine mensen een overschatting van hun BMI krijgen en lange mensen een onderschatting. Mensen die wat korter zijn lijken hierdoor dikker. Mensen die langer zijn, zullen daardoor juist lichter lijken. En dat kan best grote gevolgen hebben.

  • Als je klein bent, ga je onnodig vaak sporten en diëten ondanks een gezonde levensstijl
  • Als je lang bent, ga je het misschien als excuus gebruiken om je ongezonde levensstijl voor te zetten

En dan heb ik het ook nog niet eens gehad over de problemen die er ontstaan bij een BMI berekenen van ouderen of juist mensen in de groei. Mensen op leeftijd krimpen namelijk weer, waardoor ze hetzelfde probleem krijgen als kleinere mensen. En de gewicht/lengte verhouding is bij kinderen in de groei constant anders.


Het Terminator paradox

Ik moest bijna lachen toen ik het zag. Je kan online je BMI berekenen op de website van de Nederlandse Hartstichting. Volgens de BMI schaal heb ik bijna overgewicht:

hoe bmi berekenen

Nu kunnen er twee dingen aan de hand zijn.

  • Ik ben dikker dan ik lijk op de YouTube video's omdat ik geen calorieën kan tellen
  • Er klopt iets niet in de berekenen

Je hoeft geen genie te zijn (hoop ik) om te snappen dat de tweede optie van toepassing is. Voor mensen die sporten of afvallen, is een BMI berekenen niet de beste manier om te achterhalen of je progressie boekt.

Laten we het voorbeeld van afvallen nemen.

Wanneer je wil afvallen zal je vaak je dieet veranderen en gaan sporten. Door de verbetering van je dieet, zal je dus ook betere voedingsstoffen binnenkrijgen. Door de toename in sporten, zal je naast vet verbranden, ook spiermassa kweken.

'Helaas' wegen spieren meer dan vet. Het komt vaak voor dat er geen verandering in gewicht optreed bij mensen die intensiever gaan sporten om af te vallen. Dit terwijl hun lichaam wel 'strakker' wordt. Dit komt omdat je tegelijkertijd vet verbrand en spiermassa opbouwt. Op de weegschaal zie je dan geen verschil of erger: je bent gewicht aangekomen. En dus zal je BMI niet veranderen of zelfs hoger worder. Maar in de spiegel zie je wel verschil. Je bent zeker wat kilo's vet kwijt.

Dit is ook de reden waarom ik bijna 'overgewicht' heb. Ik heb veel spieren. Daar kan de BMI formule niet voor corrigeren.

Laat ik dit kopje afsluiten met een leuk voorbeeld. De persoon die je hier ziet heet 'The Rock':

bmi berekenen man gespierd

Hij is van origine een professionele worstelaar die nu acteur is geworden. Niemand zou zeggen dat hij overgewicht heeft. Je zou gek zijn om te zeggen dat hij obese is. Dus heb ik zijn BMI berekend. Zijn BMI is maar liefst 31. Je BMI berekenen als gespierde man of vrouw is dus niet heel nuttig.

Hij is volgens de berekening obese. En laat mij je even herinneren hoe iemand eruit ziet die obese is:

BMI berekenen leeftijd

Twee dezelfde BMI's maar een wereld van verschil.


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Dood gaan dankzij een 'gezonde' BMI

Je kan heel dik zijn maar toch een laag vetpercentage hebben. Hoe? Door het vetpercentage van je oor te meten. Aangezien er weinig vet aan je oor zit, zal je heel gezond 'lijken'. Maar het is niet echt een goede vertegenwoordiging van de rest van je lichaam. En dat is hetzelfde probleem met je BMI berekenen.

Aan de ene kant heb je de gespierde sporters die 'overgewicht' lijken te hebben. En aan de andere kant heb je de groep die daadwerkelijk ongezond is maar een 'gezonde' BMI heeft.

Zo blijkt uit onderzoek dat het meten van je buikomvang veel meer zegt over je gezondheid dan je BMI. Ze noemen dit de Waist to Height Ratio (WHtR). Als je een beetje overgewicht hebt in combinatie met een relatief plat buikje, heb je minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Althans, vergeleken met iemand die een 'normale' BMI heeft maar een grotere buikomvang.

En deze groep mensen zie je steeds meer. Door ongezond eten hoopt veel vet zich op rond de organen, wat heel ongezond en gevaarlijk is.

Op een weegschaal lijken ze niet heel zwaar. Maar ze zijn de grootste risicogroep voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het ideale ratio tussen je hoogte en buikomvang is 0,5 of lager. Zo bereken jij je eigen buikomvang:

BMI berekenen mannen

Wil jij je eigen WtHR berekenen? Deel je buikomvang dan door je lengte. Om de juiste buikomvang te gebruiken, moet je de omtrek meten van het gedeelte tussen je heupen en onder je ribben.


Dikke mensen zijn witte zwanen

Kijk. Als jij je BMI wil berekenen, dan doe je dat niet zomaar. Je wil weten of je lichaamsgewicht 'gezond' is. De kans is vrij groot dat wanneer je denkt dat je te dik bent, dat je het ook daadwerkelijk bent.

Het is een beetje zoals het 'alle zwanen zijn wit maar niet alles wat wit is, is een zwaan' idee. Maar nu is het 'niet iedereen die zijn BMI berekend is dik maar iedereen die dik is berekend wel zijn BMI'. Het kan geen kwaad om te weten waar je op de schaal ligt. Maar als je het heel graag wil berekenen, vrees ik het ergste.

Maar elk mens (afgezien van mensen met stoornissen zoals anorexia etc.) kan na 3 seconden in de spiegel te hebben gekeken, bepalen of hij/zij te dik is. Je hebt daar niet een 'getal' voor nodig.

Als je naar iemand kijkt, kan je vaak wel schatten of iemand overgewicht heeft of niet. Je weet niet hoeveel die persoon weegt of hoe lang die persoon is. Toch 'zie' je meteen of iemand te dik is. En dat is precies wat je bij jezelf moet doen. Fixeer je niet op getallen.

Natuurlijk kan je ze gebruiken als leidraad. Maar uiteindelijk gaat het om wat je in de spiegel ziet. En dat krijg je alleen voor elkaar door een gezond eetpatroon te hanteren. Leer hier hoe je dat kan krijgen.

Als je buik over de rand van je broek hangt, ben je ongezond bezig. Wat je BMI ook is. Als jij gezond door het leven wil gaan, kan je het beste je buikomvang verkleinen. Vergeet je gewicht.


WtHR, BMI berekenen of toch iets anders?

In deze korte blog heb ik je alles vertelt wat je moet weten over een BMI berekenen. Zoals je hebt gezien, is het niet heel zwart wit. Maar dat ben je inmiddels wel van ons gewend. Je WtHR berekenen zegt meer over je gezondheid dan een BMI. Vooral als je wat kleiner of langer bent.

Er is maar één manier om je WtHR te verlagen:

Gezonder eten

Hoe je dit doet, maakt ons echt niet uit. Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. Door de bomen zie je soms het bos niet meer. Daarom hebben we een gratis Gezondheidsfreaks starterspakket gemaakt.

Hierin hebben wel alles verpakt wat iemand nodig heeft om gezonder door het leven te gaan.

Groetjes,

Ali

P.s: welke methode gebruik jij om te bepalen of je gezond bezig bent of niet? Ben je überhaupt wel bezig met jezelf constant meten en wegen? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments