13 Beste Fitness Apps Die Gratis Zijn (Ook Voor Afvallen & Gezond Eten)

In deze blog leer je:
- De beste fitness apps voor je Iphone, Ipad of Android toestel
- Wat de meest onmisbare app is op aarde - deze app hebben bespaart veel bloed, zweet en tranen
- De nieuwste techniek waarmee jij je vermoeidheid in kaart kan brengen - het is ook een goede voorspeller voor hartproblemen
- Hoe je het veel leuker voor jezelf kan maken om te sporten en te diëten - het is hierdoor makkelijker vol te houden
More...
Welke van de 2 miljoen apps moet je hebben?
Zoek je de beste fitness apps voor een Iphone, Ipad of een android toestel? Dan kan je heel lang zoeken. Inmiddels heeft de Apple app store meer dan 2 miljoen apps. De Google play store heeft NOG meer. Het is dus letterlijk een speld in een digitale hooiberg vinden.
Naast de berg aan apps, heb je ook nog een tweedeling binnen de apps: de beste fitness apps die gratis zijn en fitness apps waarvoor je moet betalen. De vraag is natuurlijk of de 5 euro die je extra betaald voor de 'premium' versie het wel waard is.
In deze blog leer je de 13 beste fitness apps van 2016. Het zijn vast ook wel de beste fitness en gezondheid apps van 2017 en 2018 omdat ze vrij tijdloos zijn. De blog is in categorieën verdeeld. Alle aspecten van gezond eten, afvallen, spiermassa kweken en gezond leven komen aanbod.
Voeding apps
#1 Myfitnesspal
Moet ik deze nog benoemen? Geen voedingsapp op de wereld die zo uitgebreid is als Myfitnesspal. Je kan meer dan 6 miljoen verschillende ingrediënten en gerechten vinden in deze app. Alles wat je in Nederland kan kopen, zal je erin kunnen vinden. Ik ben nog nooit iets tegengekomen wat er niet in stond. Afgezien van de exotische gerechten van mijn moeder natuurlijk.

De app is zowel te gebruiken op je computer, Iphone als Android toestellen. Ingrediënten van gerechten kan je zowel in hoeveelheden (eetlepels, sneetjes etc) toevoegen als in grammen. Daarnaast kan je je caloriebehoefte en de verhouding eiwitten/vetten/koolhydraten die je wilt eten erin verwerken. De app laat je vervolgens zien op hoeveel gram dit neerkomt. Ook zie je per ingrediënt wat je invoert, hoeveel eiwitten/vetten/koolhydraten het bevat.
Als jij je gezondheidsdoelen serieus neemt, kan je simpelweg niet zonder deze app. Het is en blijft de koning onder de fitness apps. Een mooi weetje: de gratis versie is zo uitgebreid dat je echt nooit de betaalde versie hoeft aan te schaffen. Ik red mij al jaren met de gratis versie. Eerlijk gezegd zou ik niet weten waarom je de betaalde versie zou willen.
#2 Lifesum
Lifesum is een 'Myfitnesspal light'. Inhoudelijk heeft het niets meer te bieden. Het leuke van deze voedingsapp is dat alles visueler is. Het is een plaatje voor het oog. Omdat veel minder mensen deze app gebruiken vergeleken met Myfitnesspal, is de voedingsdatabank minder uitgebreid. Maar als Gezondheidsfreak zal je alle standaard ingrediënten die je gebruikt kunnen vinden. Het zijn vooral de kant en klare maaltijden die je niet altijd even makkelijk kan vinden.

Ook deze app kan je zowel op je computer, Iphone en Android toestel gebruiken. Wederom is een betaalde versie niet nodig. Je kan je prima redden met de gratis versie. Als Myfitnesspal iets te moeilijk voor je is, dan is Lifesym één van de beste voeding en fitness apps voor beginners. Je kan altijd later de switch maken naar 'de grote broer'.
Fitness apps
#3 Sworkit
Dit is één van de beste fitness apps voor thuis. Weet je wat, het IS de beste fitness app voor een thuis workout. Als je veel op je telefoon zit, zal je de vormgeving van deze app zeker kunnen waarderen. Het lijkt bijna alsof je muziek aan het luisteren bent in Spotify.
Sworkit is een app voor mensen die digitale begeleiding willen op het gebied van fitness met een persoonlijke touch. Je stelt simpelweg in wat voor soort training je wilt doen en hoe lang je dit wilt doen.
Door op 'Start' te drukken zal je op maat gemaakte trainingsschema afspelen. Je kan alles instellen van de duur van een oefening tot hoe lang je rust wilt nemen.

Geen zin om alles in te stellen? Dan kan je een standaard workout kiezen. Je kan kiezen uit cardio, yoga, stretchen, krachttraining en nog veel meer.
UPDATE: Sworkit was voorheen gratis maar is helaas nog een betaalde app.
Wil je gezond en snel afvallen? Klik op de onderstaande knop om de beste methode te ontdekken:
Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
#4 7-minute workout
Er zijn verschillende bedrijven die een '7 minute workout' app op de markt hebben. Het idee achter deze app is dat een 7 minuten intensieve training genoeg is om 'gezond' te blijven. Hoewel we het niet gaan hebben over de onderzoeken, is het wel een leuke manier om toch in beweging te blijven.
Hier kan je zowel een versie voor de Android vinden als voor de Iphone. Wederom kan je prima resultaat behalen met deze gratis apps. Er zijn ook betaalde versies van 7 minute workouts maar deze hoef je niet aan te schaffen. Je training duurt immers toch maar 7 minuten. Het 7 minuten concept is leuk maar zal en kan nooit een echte training vervangen.
#5 Virtuagym Fitness
Ben je meer het type 'sportschool bezoeker' en wil je heel veel oefeningen om je spieren mee te prikkelen? Dan is Virtuagym iets voor jou. Deze app heeft meer dan 2000 oefeningen waar menig sportschool bezoeker niet zonder kan.
Hoewel de 2000+ oefeningen pure marketing zijn, is de app verder prima. Het doet wat het moet doen. Het geeft je inspiratie voor nieuwe oefeningen en geeft je visuele voorbeelden van de oefeningen. Dan weet je ook hoe een oefening eruit moet zien.

Cardio apps
#6 Runkeeper
Als Myfitnesspal de koning onder de beste voeding apps is, dan is Runkeeper de beste onder de cardio apps. Het is gemaakt voor mensen die graag buiten bezig zijn. Als je elke dag in de sportschool staat, heeft deze app echt geen zin.
Maar als je graag op je fiets zit of een rondje rent, moet je deze app op je telefoon downloaden. Er zijn verschillende dingen die deze app goed maken.
Ten eerste volgt de app je door middel van GPS om te kijken waar je allemaal bent geweest. Zo krijg je achteraf altijd je route te zien. Natuurlijk wordt er ook bijgehouden hoeveel kilometer je hebt gelopen, hoe snel je dit deed en kan je zelfs tussentijden zien.
Hiermee bedoel ik dat het laat zien hoe lang je over de eerste, tweede, derde kilometer hebt gedaan.

Daarnaast is er nog één reden waarom deze app behoort tot de beste fitness apps. Het heeft namelijk voorgeprogrammeerde trainingsschema's voor halve en hele marathons. Maar ook voor triatlons. Nadat je een trainingsschema hebt gekozen, vertelt het je precies wanneer en hoeveel kilometer je moet rennen, fietsen of zwemmen. Ideaal voor mensen die een marathon willen lopen maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen.
Hier kan je de app downloaden.
#7 Strava
Wat Runkeeper voor rennen is, is Strava voor mensen die graag op hun racefiets zitten. Wat Strava speciaal maakt is dat het een soort 'Facebook voor wielrenners' is. Je kan mensen toevoegen alsof het Facebook is. Daarna kan jij je tijden en prestaties delen met wielrenmaatjes. Ook kan jij jezelf toevoegen aan bepaalde 'doelen' en 'clubs' om daardoor gemotiveerder te worden te blijven.
Als je meer wilt weten, kan je het beste even deze video bekijken.
De app kan je hier downloaden.
Health apps
#8 Tabata timer
Een Tabata timer is iets wat elke sporter nodig heeft. Zowel mensen die aan krachttraining doen als HIIT cardio. Wat een Tabata training is, is een training waarbij je 20 seconden helemaal los gaat en vervolgens 10 seconden rust neemt. Herhaal dit 8 keer en dan heb je een 'tabata' gedaan. Deze techniek is ontdekt door Dr. Izumi Tabata in Tokyo. Er is door Izumi Tabata bewezen dat kort maar intensief trainen beter is voor je uithoudingsvermogen dan langdurig sporten om een gemiddeld tempo.
Het is dus belangrijker dat je intensief sport en niet uren blijft hangen in de sportschool. Daar helpt deze app je bij. Je kan instellen hoeveel seconden je een training wilt doen en hoe lang je rust wilt nemen. Daarnaast kan je ook instellen hoe vaak je dit wilt herhalen.
Hoewel het niet onder de categorie 'fitness apps' valt, is dit echt een goede toevoeging aan je training. Ook deze app is gratis en is wel te downloaden op een Iphone of Android toestel.
#9 Sleepcycle
Afvallen en spiermassa kweken is echt onmogelijk als je niet onvoldoende slaapt. Onderzoek na onderzoek heeft voor beide aangetoond dat slaap ontzettend belangrijk is. Als je te weinig slaapt als sporter, kan je niet herstellen. Als je te weinig slaapt als 'afvaller', kan je zelfs gewicht aankomen. Het is één van de redenen dat afvallen niet lukt. Het is daarom ook essentieel dat je deze app download.

De app houdt dagelijks bij wat je slaappatroon is. Je kan, door een vragenlijst in te vullen, erachter komen of bepaalde voedingswaren of nachtrituelen je slaap kwaliteit positief/negatief beïnvloeden. De beste functie van deze app is vooral in de ochtend.
Omdat het je slaappatroon registreert, kan het je ook wakker maken tijdens je minst diepe slaap. Hierdoor word je altijd fris en fruitig wakker. Je wordt niet meer in de diepe slaap wakker gemaakt. Waardoor je ook niet half slaperig als een zombie door de woonkamer loopt. Sinds ik deze app een paar jaar geleden heb ontdekt, heb ik nooit meer een andere wekker gebruikt. Het is één van de beste gezondheid en fitness apps die ik ooit ben tegengekomen.
#10 Headspace
Hoewel het strict gezien niets met sporten of afvallen te maken heeft, heeft het zeker wel iets met sporten en afvallen te maken. Headspace is een app die Floor en ik elke ochtend (en soms elke avond) gebruiken.
Het is een app die je leert mediteren. En nee, ik ben geen zweefteef. Floor en ik zijn zo nuchter als het maar kan.
Er zijn meer dan 4000 onderzoeken gedaan naar de voordelen van meditatie. Keer op keer wordt er aangetoond dat het je kalmer, creatiever, meer gefocust en gelukkiger maakt. Allemaal dingen die je helpen om je gezondheidsdoelen te behalen en te behouden. De lijst van succesvolle mensen die mediteert is echt te lang om op te noemen. Genoeg reden om zelf te beginnen dus!
Headspace is de eerst 30 dagen gratis en daarna heb je de keuze om de betaalde versie te doen. Ik betaal er wel voor omdat de betaalde versie nog beter is. Je kan met bepaalde doelen mediteren en de lengte ervan aanpassen. Maar je kan de gratis versie zo lang gebruiken als je zelf wilt.
Hier kan je Headspace downloaden.
#11 HRV4Training
Ok, deze app is voor de nerds onder ons. Ik ken het fenomeen van HRV al een tijdje. Het blijkt een hele goede indicator te zijn van hoe vermoeid je bent. Dit kan zowel komen door stress als teveel trainen. Ook blijkt uit onderzoek dat het een goede voorspeller is voor het wel of niet doodgaan aan hartklachten.
HRV staat voor 'Heart Rate Variability'. Je HRV is het verschil tussen elke slag van je hart. Het is dus iets anders dan hartfrequentie. Je hartfrequentie is het aantal slagen per minuut. Maar bij HRV wordt er gekeken naar het verschil in tijd tussen elke slag.
Zit er bijvoorbeeld tussen elke slag van je hart altijd één seconden? Dan is je HRV niet variabel en is dit niet ideaal. Maar als het de ene keer 0,98 seconden is en de andere keer 1,02 seconden is, dan is je HRV variabel en is dit goed. Je hart en lichaam zijn dat vrij stress bestendig.

Er bestaan vele ingewikkelde systemen om je HRV te meten. Vaak heb je een speciale horloge nodig en een band die je om je borst moet dragen. Gelukkig heeft een Italiaanse onderzoeker, die een fitness fanaat is, een nieuwe app op de markt gebracht.
Zijn app genaamd HRV4Training maakt gebruik van de flitser van je telefoon en de camera. Door je vinger op de twee te leggen kan je telefoon de doorbloeding in je vinger meten. Hoewel het erg amateuristisch klinkt, is de wetenschap erachter erg robuust.
Deze app is niet gratis (kost 8,99) maar wel een hele goede aanvulling op je lifestyle. Als je nooit weet of je een rustdag moet nemen, dan is deze app onmisbaar.
Habit apps
#12 Coach.me
Het vinden van de juiste informatie over gezond eten, afvallen en sporten is niet meer moeilijk. Daar heb je immers Gezondheidsfreaks voor. Maar het HEBBEN van de juiste informatie en het VOLGEN van de juiste informatie zijn twee hele verschillende dingen. Iedereen weet dat je geen frisdrank en sappen moet drinken. Of junkfood moet eten. Maar hoe vaak betrap jij jezelf op het nuttigen van deze producten?
Het opbouwen van goede gewoonten is vrij moeilijk. Je moet er contant bewust mee bezig zijn. Het opbouwen van slechte gewoonten daarentegen gebeurt zonder dat je het door hebt. Je lichaam neigt onbewust altijd naar slechte voeding en wil minder bewegen.
De virtuele coach die gratis is
Het zou daarom fijn zijn als er een app is die je kan helpen bij het aanleren van goede gewoonten. En die zijn er gelukkig ook. Coach.me is er zo één.
Je kan zelf invullen welke gewoonte jij jezelf wilt aanleren. Door het dagelijks te doen verdien je bepaalde prijzen. Door een gewoonte niet te verbreken (door hem elke dag te doen) bouw je een 'streak' op. Dit is een Engelse verwoording voor 'vele dagen achter elkaar hetzelfde doen'. Daardoor verdien je meer prijzen.

Hoewel alle prijzen virtueel zijn, werken dit soort apps heel goed. Als mens wil je nou eenmaal dingen 'winnen en krijgen' en hou je er niet van wanneer je verliest.
Coach.me kan je hier downloaden.
#13 Habitica
Alles is leuker en makkelijker vol te houden wanneer je er een spelletje van maakt. En dat kan tegenwoordig ook virtueel.
Habitica is een app die je ook kan helpen bij het aanleren van nieuwe gewoonten. Het leuke van deze app is dat je een 'personage' krijgt. Hoe vaker jij een gewoonte volhoudt, hoe meer geld en punten jij in het spelletje krijgt. Hierdoor kan je allemaal leuke dingen voor je personage kopen. Doe je een dag iets niet? Dan verlies je punten, geld en 'gezondheid' in de app.

Je krijgt daardoor meer motivatie om bepaald gedrag te vertonen. Immers, je wilt het sterkste en rijkste personage hebben. Een leerproces omtoveren tot een spelletjes heet gamification en blijkt uit onderzoek goed te werken.
Als het moeilijk voor je is om een gewoonte aan te leren, dan is Habitica één van de beste fitness apps die je kan downloaden. Dat kan je hier doen.
Combineer informatie en apps
Het hebben van de juiste apps kan je leven een stuk makkelijker maken. Myfitnesspal helpt miljoenen mensen om hun calorieinname bij te houden. Dat is HET BELANGRIJKSTE wanneer je wilt afvallen en/of spiermassa wilt kweken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.
Maar hoe weet je precies hoeveel calorieën je per dag nodig hebt?
Dat is een goede vraag. Een vraag die ik overigens beantwoord in het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket. Daar kan je namelijk een video vinden over hoe jij je caloriebehoefte kan berekenen.
Hierdoor weet je precies hoeveel je moet eten en kan je daarnaast bijhouden hoeveel je daadwerkelijk eet.
Schrijf je hieronder in.
Groetjes,
Ali
P.s: wat is jouw mening over fitness apps? Welke is volgens jou onmisbaar in het arsenaal van een Gezondheidsfreak? Laat hieronder een reactie achter