9

Top 10 Boeken Over Voeding & Gezondheid Die Je Niet Snel Tegenkomt

In deze blog leer je:

  • Waarom de meeste nieuwe boeken op het gebied van voeding en gezondheid onzin zijn
  • Waarom je niet van de meeste mensen adviezen moet aannemen over boeken
  • Wat de beste boeken zijn om mee te beginnen als beginner
  • Waarom je na het lezen van één boek, je kijk op de voedingsindustrie en alle producten in de supermarkt voor goed zal veranderen
  • Hoe je één van mijn favoriete boeken min of meer gratis kan krijgen

More...


Beste boeken over voeding & gezondheid

Jaarlijks worden er miljoenen boeken via officiële wegen gepubliceerd. Daar bovenop komen nog alle boeken die mensen zelf digitaal uitgeven. Het wordt dus steeds lastiger om de juiste informatie te vinden op het gebied van voeding en gezondheid. Immers, elke keer als er een nieuw dieetboek uitkomt, komen er allerlei 'nieuwe' adviezen de wereld in. Helaas is het overgrote deel van de adviezen niets nieuws. Het zijn oude adviezen gestoken in een nieuw jasje of adviezen die overdreven zijn. Ik kijk er ook niet meer van op dat een dieet complete onzin blijkt te zijn zodat het beter verkoopt.

Je wilt dus niet maanden besteden aan slechte boeken om eens in de zoveel tijd een goed boek tegen te komen. Je wilt simpelweg op één vraag antwoord hebben:

Wat zijn de beste boeken over voeding en gezondheid?

In deze blog ga ik je vertellen wat de beste boeken over voeding en gezondheid zijn. Als je deze boeken koopt EN leest, zal je een groot deel van de informatie hebben over afvallen, gezond eten, gezond worden en blijven. Alles wat je extra doet is natuurlijk mooi meegenomen. Maar echt nodig is het niet ;).


Een gezondheidsspeld in een hooiberg zoeken

Hoe vind je eigenlijk de beste boeken over voeding en gezondheid? Er is naar mijn mening maar één manier:

Heel veel lezen.

In de afgelopen 3-4 jaar heb ik 127 boeken gelezen. Niet allemaal op het gebied van voeding gelukkig. Anders zou ik inmiddels krankzinnig zijn geworden van alle slechte adviezen. De boeken gingen allemaal over hoe ik de beste versie van mijzelf kon worden. Een groot onderdeel hiervan is natuurlijk voeding.

boeken over voedingsleer

Boekenadviezen aannemen van iemand die één keer per maand een boek leest is niet logisch. Waarom? Heel simpel. Deze persoon heeft niet genoeg referentiemateriaal om de afweging te maken of een boek goed is of niet. Pas na het lezen van talloze boeken begin je door de bomen het bos te zien. Mijn leespatroon is de afgelopen jaren één boek per WEEK geweest. Je bouwt op deze manier heel snel een mentale databank op van de beste boeken over voeding en de slechste boeken over voeding.

De onderstaande lijst is NIET in een bepaalde rangorde. Boek nummer 1 is dus niet perse beter dan boek nummer 2 etc. Wel zal ik bij elk boek zoveel mogelijk aangeven of het een boek is voor beginners, gemiddelde mensen of gevorderden :). Laten we beginnen met de top 10 beste boeken over voeding!De Gezondheidsfreaks boekenlijst van 2016

Voedingsboeken

#1 De Voedselzandloper

Dit boek heb ik letterlijk jaren geleden gelezen. Toen het voor het eerst uitkwam. Ik volgde de hype en kocht het boek zoals velen voor mij. Hoewel het niet mijn eerste boek op het gebied van voeding was, was het zeker het eerste boek waarvan ik dacht "dit moet iedereen verplicht lezen". Wat het boek zo goed maakt, is dat het simpel is, heel simpel.

beste boeken over voeding

Hoewel de wetenschap achter de adviezen best diepgaand is, houdt de auteur Kris Verburgh het lekker simpel. Je leert alles over vetten, koolhydraten en eiwitten. Daarnaast leer je wat gezonde producten zijn en WAAROM ze gezond zijn. Als je niet weet waar je beginnen moet, is dit het beste boek over voedingsleer om mee te starten.

Koop hier de voedselzandloper in het Nederlands

#2 The Ultramind Solution

Dit was het eerste boek over voeding waarmee ik in aanraking kwam. Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Bladzijde na bladzijde keek ik mijn ogen uit. Het boek was vrij wetenschappelijk onderbouwd voor wat ik gewend was. Ik zat toen nog in een periode waarbij ik tips opzocht op bodybuilding websites. Iets wat ik niemand zou aanraden overigens. Dit was het eerste boek waarbij 'de wetenschap' centraal stond. Dit was het eerste boek dat de link legde tussen het ontwikkelen van ziekten en gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen.

top 10 boeken voeding

Ik las het boek in een paar dagen uit. Ik paste bijna alles toe. 2-3 weken later voelde ik mij als herboren. Ik was niet meer moe, kreeg energie als een paard en was niet depressief te krijgen. Het boek is aan te raden voor mensen die het 'beginners' stadium voorbij zijn. Je zou het kunnen zien als het boek dat je NA de voedselzandloper kan/moet lezen. Helaas is hij alleen in het Engels verkrijgbaar.

Koop hier The Ultramind Solution in het Engels

#3 How Not To Die

Met de auteur van dit boek heb ik een haat-liefde verhouding. Zo'n 3 jaar geleden kwam ik in aanraking met zijn werk via deze presentatie. In de presentatie laat hij onderzoek na onderzoek zien wat het effect van dierlijke producten op het lichaam is. Uit zijn presentatie kan je concluderen dat de kans op elke denkbare ziekten omhoog gaat wanneer je dierlijke producten eet. Denk hierbij aan melk- en vleesproducten. Ik heb vrijwel meteen alle melkproducten uit mijn dieet verbannen. Kaas at ik eigenlijk ook niet meer. Alleen mijn stukje vlees kon ik maar niet laten staan.

boeken over voeding en gezondheid

Pas toen zijn nieuwe boek 'How Not To Die' uitkwam, had ik genoeg reden om geen dierlijke producten meer te eten. Het boek is niet één van de beste boeken over voeding. Nee. Het IS het beste boek over voeding. Tevens is het een vrij nieuw boek over gezonde voeding. Het boek bestaat uit ongeveer 540 pagina's waarvan meer dan 100 pagina's wetenschappelijke referenties zijn. Er staan letterlijk meer dan 1000 wetenschappelijke referenties in het boek. Dit boek is alleen in het Engels te verkrijgen en de materie kan als moeilijk worden ervaren. Niet zozeer omdat het boek moeilijk geschreven is maar omdat hij ook de achterliggende mechanismen uitlegt. Na het lezen van dit boek ben je echt een voedingsdeskundige.

Koop hier How Not To Die in het Engels


Onderzoekende boeken

#4 Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us

In Salt Sugar Fat duikt Pulitzerprijs winnaar Michael Moss de wereld van voedselfabrikanten in. Ken je al die leuke reclame campagnes waarmee fabrikanten je proberen te overtuigen dat het product gezond is? Vrijwel allemaal leugens. In het boek laat Michael Moss zien hoe de grote voedselfabrikanten te werk gaan. Vele van deze grote bedrijven zijn overgekocht door sigarettenfabrikanten (zoals Philip Morris). Hij laat zien hoe voedselfabrikanten nu dezelfde 'vuile' tactieken gebruiken om ons te overtuigen dat ongezonde producten toch gezond zijn.

boeken over gezonde levensstijl

Daarnaast geeft hij een kijkje in de keuken van voedselfabrikanten. Je zal leren hoe het komt dat bepaalde producten super verslavend zijn en andere producten totaal niet. En hoe fabrikanten van kant en klaar maaltijden hun producten zo verslavend mogelijk proberen te maken. Dit is één van mijn favoriete boeken. Zowel in het Nederlands als Engels verkrijgbaar. Dit boek raad ik zowel aan voor beginners als experts. Het is een must om te hebben als je boeken wilt lezen over een gezonde levensstijl.

Koop hier Salt Sugar Fat in het Engels

Koop hier Salt Sugar Fat in het Nederlands

#5 Good Calories, Bad Calories

Dit boek is ééntje waar ik nog mee bezig ben maar nu al hoog op mijn lijstje staat. Heb jij je ooit afgevraagd hoe het komt dat de één zegt dat vetten gezond zijn terwijl de ander zegt dat ze ongezond zijn? Heb jij je weleens afgevraagd waar alle tegenstrijdige adviezen vandaan komen over gezond eten en afvallen? Dit boek duikt de geschiedenis van voeding en gezondheid in om deze vragen te beantwoorden. Ik heb nog nooit zo'n diepgaand boek gelezen als dit. Het gaat soms meer dan 100 jaar terug. Je komt erachter dat door opzettelijke leugens en koppigheid, er vandaag de dag nog steeds bepaalde mythes rondzwerven.

nieuw boek over gezonde voeding

Een mythe hiervan is dat het cholesterol wat je eet, invloed heeft op het cholesterol in je bloed. Dit blijkt onzin te zijn. Cholesterol wat je eet (eieren bijvoorbeeld) heeft vrijwel geen effect op het cholesterol in je lichaam. Het boek is relatief moeilijk en alleen in het Engels verkrijgbaar. Geen boek voor beginners dus en/of mensen die niet goed zijn in Engels.

Koop hier Good Calories, Bad Calories in het Engels


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Boeken over eetpatronen

#6 Eat. STOP. Eat.

Als je Gezondheidsfreaks een tijdje volgt, dan ben je ook op de hoogte van het eetpatroon dat wij jou aanraden. Namelijk intermittent fasting. Bij dit eetpatroon eet jij al je maaltijden tussen bepaalde uren. Idealiter binnen een tijdvenster 8 uur of minder. In de praktijk eten mensen vaak tussen 10:00 en 18:00. Sommige geven de voorkeur aan 11:00 en 19:00. Het vernauwen van dit tijdsvenster heeft verschillende gezondheidsvoordelen. De voornaamste is dat je naar verhouding meer vet verbrandt. Door dit boek kwamen Floor en ik in aanraking met intermittent fasting. Het is een heel makkelijk boek om te lezen.

voedingsdeskundige boek

Echter is het niet een fysiek boek maar een digitaal PDFje. Ik heb hem eerlijk gezegd nooit gekocht. Ik heb hem via 'creatieve' wegen online gedownload. Je zou hetzelfde kunnen doen. Maar je kan ook het e-book over intermittent fasting in het Gezondheidsfreaks starterspakket lezen. Het vertelt je alles over wat je moet weten over intermittent fasting zonder dat het je geld kost :). En het is ook een stuk korter.

#7 The 5:2 Fastdiet

Dit boek gaat ook over de voordelen van vasten. Het mooie van dit boek is dat het verschillende vormen van vasten voorstelt. Er is naast intermittent fasting bijvoorbeeld ook de alternate day fast. Hierbij eet je bijvoorbeeld één dag vrij weinig (één maaltijd van 600 kcal) en de dag daarna eet je weer gewoon 2500 kcal. Zo kun je afvallen zonder je metabolisme te verpesten. Immers, heel lang te weinig eten (600 kcal is te weinig) vertraagt je metabolisme en zorgt er op den duur voor dat je niet meer afvalt. Dat is de voornaamste reden waarom mensen niet kunnen afvallen blijkt uit onze ervaring. Overigens ben ik geen fan van alternate day fasting.

Wanneer je een eetpatroon aanneemt wil je zoveel mogelijk structuur. De ene dag dit en de andere dag dat is teveel denkwerk. Mijn voorkeur gaat uit naar intermittent fasting zoals staat beschreven in het boek Eat. STOP. Eat. Maar The 5:2 Fastdiet is zeker geen slecht boek om door te hebben genomen. Dit boek is vooral goed voor beginners. Vooral als je wilt experimenteren met verschillende eetpatronen. Voor mensen die structuur willen: lees het e-book in het Gezondheidsfreaks starterspakket.

Koop hier The Fastdiet in het Engels

Koop hier The Fastdiet in het Nederlands

#8 The 150 Healthiest Foods on Earth

Dit is één van de mooiste en beste boeken over voeding die ik ben tegengekomen. Het is een soort plaatjesboek met informatie. Informatie over de (je raadt het al) 150 gezondste voedingswaren op aarde. Het boek is verdeeld in categorieën: groenten, fruit, noten etc. Indien je dus wilt weten welke groenten beter zijn dan anderen, koop dan dit boek. Of als je wilt weten welke boonsoort meer eiwitten bevat dan kidneybonen (antwoord is linzen), dan kan je hier ook terecht.

Dit boek lees je eigenlijk maar één keer. De informatie die erin staat is niet revolutionair. De producten die erin staan kan je in 90% van de gevallen gewoon bij de lokale supermarkt vinden. Dus geen gekke 'superfoods'. Het boek is er alleen in het Engels. Echter is het zeer makkelijk geschreven en bestaat het voornamelijk uit plaatjes en tabellen.

Koop hier The 150 Healthiest Foods on Earth in het Engels


Boeken over gedragsverandering

#9 Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength

De beste boeken over voeding hoeven niet perse over voeding te gaan. Dat klinkt misschien vreemd maar laat het mij even uitleggen.

Welke eigenschap geeft de beste voorspelling of je zult afvallen of niet? Nee, het is niet wat je net allemaal bedacht hebt. De enige eigenschap waarvan wij zeker weten dat het van belang is, is wilskracht.

Wilskracht vertaalt zich in alles. Ook op het gebied van voeding en afvallen. Mensen met 'meer wilskracht' kunnen makkelijker 'nee' zeggen, houden een dieet langer vol, kunnen de lange blogs van Gezondheidsfreaks tot het eind lezen EN daarna toepassen. Hoewel een aanzienlijke deel van je wilskracht aangeboren is, kan je ook een deel 'kweken'. Het boek 'Willpower' is geschreven door de meest prominente onderzoeker op het gebied van wilskracht.

Het vertelt je wat wilskracht is, hoe het zich vertaalt in de praktijk, hoe je het kan opbouwen en wat je moet doen om het niet te verspillen. Je begint namelijk elke dag met een bepaalde hoeveelheid wilskracht. Bij elke (kleine) beslissing gaat er een beetje wilskracht weg. De kracht van afvallen en een dieet volhouden zit hem in je wilskracht slim gebruiken. Door het vooral niet te verspillen aan niet belangrijke zaken. Dit boek is aan iedereen aan te raden die zijn gedrag wil veranderen. Het is één van mijn favoriete boeken. Je kan hem zowel in het Nederlands krijgen als in het Engels.

Koop hier Willpower in het Engels

Koop hier Willpower in het Nederlands

#10 Power Of Habit: Why We Do What We Do, and How to Change

Mensen zeggen vaak dat ze elke dag nieuwe dingen willen doen. Maar de praktijk leert dat mensen graag van routine houden. Sterker nog: geen routine hebben maakt mensen zenuwachtig, onzeker en ongelukkig. Het voelt dan alsof je geen controle hebt over je leven. Het boek 'The Power of Habit' gaat over het opbouwen van gewoonten en van iets een routine maken. Het boek bespreekt uitgebreid hoe wij een gewoonte vormen en hoe wij deze kunnen doorbreken of volhouden.

Iets wat natuurlijk iedereen moet weten die zijn eetpatroon wil veranderen. Daarbij komt het aan op het doorbreken van oude patronen en het opbouwen van nieuwe. In het boek wordt je stap voor stap en aan de hand van voorbeelden uitgelegd hoe je dit moet doen. Een absolute aanrader voor mensen die hun oude eetpatroon willen veranderen en/of een nieuw eetpatroon willen aanleren. Het boek is zowel in het Nederlands verkrijgbaar als in het Engels.

Koop hier Power of Habit in het Engels

Koop hier Power of Habit in het Nederlands

Begin klein en eindig groot!

De beste boeken over voeding zijn letterlijk een speld in een hooiberg. Helaas zijn het er ook niet zo veel. Of misschien is het juist goed dat de beste boeken over voeding op twee handen te tellen zijn. Want dat betekent dat je maar een paar boeken moet doornemen om het grotere plaatje van afvallen en gezond eten te snappen.

Zoals ik aangaf is het beste boek over intermittent fasting nog altijd Eat. STOP. Eat. Maar ik zal je flink wat geld en verzendkosten besparen. In het Gezondheidsfreaks starterspakket heb ik mijn eigen versie van Eat. STOP. Eat. gemaakt. Dat brengt twee voordelen met zich mee:

Het is in het Nederlands geschreven en het is gratis.

Het kost je dus geen geld. Hooguit een paar minuten om door te lezen.

Schrijf je hieronder gratis in voor het Gezondheidsfreaks starterspakket om het e-book gratis te krijgen.

Groetjes,

Ali

P.S: wat zijn volgens jou de beste boeken over voeding en gezondheid? Welk boek is volgens jou absoluut NIET de moeite waard? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Ali
 

Na een groot deel van zijn leven dik te zijn besloot Ali dat het genoeg was. Door zijn universitaire studie Farmacie en een onverzadigbare honger naar kennis en wetenschappelijke onderbouwing heeft hij een ongekende kennisbank opgebouwd over wat echt gezond afvallen en eten is.

Click Here to Leave a Comment Below 9 comments