Het Atkins Dieet: Gezond Of Slecht? Ervaringen & Nadelen

In deze blog leer je:

 • Leer wat het Atkins dieet is en waarom het een 'paard van Troje' is
 • Waarom het Atkins dieet hand in hand gaat met het jojo-effect - het mechanisme hierachter is zo ongezond dat je er bijna van moet huilen
 • Waarom de 4 fasen van het Atkins dieet stuk voor stuk een marteling zijn - Noord Korea en Iran kunnen er nog wat van leren
 • Waar de 'gezonde claims' van het Atkins dieet vandaan komen - als je de juiste onderzoeken bij elkaar raapt lijkt elk dieet gezond

More...


Het Atkins dieet: paard van Troje

Iedereen heeft weleens van het Atkins dieet gehoord. Maar wat het precies inhoud, weten mensen iets minder goed. Het Atkins dieet is een dieet waarbij extreem weinig koolhydraten gegeten worden. Dit dieet wordt toegepast om gewicht te verliezen. Je zult niet alleen gewicht verliezen met dit dieet maar er is ook een grote kans dat je jezelf sneller het graf in werkt. Daarnaast zul je bij het toepassen van dit dieet het jojo-effect er gratis bij krijgen.

Ik weet dat het voor veel mensen heftig klinkt aangezien grote groepen zweren bij het Atkins dieet. Ze vallen namelijk massaal snel en veel gewicht af. Voorstanders van het dieet claimen dat je zoveel gewicht kan verliezen door de koolhydraten te vermijden en deze te vervangen door eiwitten en vetten. Op menig Atkins dieet forum zul je lovende verhalen horen.

atkins dieet

Er zijn vele studies die laten zien dat een dieet laag in koolhydraten een effectieve manier is voor gewichtsverlies en daarnaast kan leiden tot verschillende gezondheidsvoordelen. Alleen wordt je nooit echt precies duidelijk gemaakt om hoeveel koolhydraten het gaat in deze diëten. En er wordt je al helemaal niet vertelt welke hoeveelheid koolhydraten er in de studies zijn gebruikt waarop deze diëten 'gebaseerd zijn'.

In deze blog ga ik je precies uitleggen wat het Atkins dieet is, wat de voordelen en de nadelen van dit dieet zijn en daarnaast krijg je aan het eind van deze blog de link om het starterspakket te kunnen downloaden. Hierin vind je verschillende tips die je helpen bij het afvallen zonder daarbij een crashdieet te hoeven volgen zoals het Atkins dieet of je levensduur hoeft te verkorten. Je leert stap voor stap wat een gezond dieet is en hoe jij dit zo snel mogelijk in je leven kan toepassen.Wat is het Atkins dieet?

Het westerse voedingspatroon wordt gekenmerkt door een dieet dat vol zit met suikers en koolhydraten. In de ochtend begint men met brood, dat voor een groot deel uit koolhydraten bestaat. Vervolgens nemen we als tussendoortje een stuk fruit, dat vooral suikers bevat om daarna in de middag weer brood te gaan eten.

En tijdens het avondeten komen aardappels, rijst en pasta op tafel te staan met daarnaast een klein beetje groenten. Als ik het zo bereken bestaat dit voedingspatroon voor minimaal 60% uit snelle koolhydraten. Hieronder een foto van de caloriebehoefte en het aantal koolhydraten van een gemiddeld Westers dieet. Ik ben nog lief geweest ook met mijn berekening;)

atkins dieet slecht

Deze 'snelle' koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en hierbij het groeihormoon insuline in grote hoeveelheden wordt aangemaakt. Vandaar dat het niet gek is dat een groot deel van de westerse bevolking overgewicht heeft. Om deze reden is het koolhydraatarme dieet ontstaan.

Het Atkins dieet werd oorspronkelijk uitgevonden voor de arts genaamd Dr. Robert C. Atkins. Die schreef het Atkins dieet boek in 1972 en het werd meteen een succes.

Vervolgens is het Atkins dieet over de hele wereld razend populair geworden. Als allereerst werd het dieet als ongezond beschouwd door gezondheidsautoriteiten. Het Atkins dieet bestaat namelijk voor een groot deel uit voeding dat voor een groot deel uit verzadigde vetzuren bestaat. Laat het nou net zijn dat de gezondheidsinstanties hier in die tijd een afkeer voor hadden aangezien ze dachten dat verzadigde vetzuren een belangrijke rol speelden in hart- en vaatziekten.

Echter zijn er nu genoeg studies die laten zien dat verzadigde vetzuren niet het probleem zijn. Waarom dit is kun je hier lezen. Misschien hadden de gezondheidsinstanties zich meer moeten bekommeren om het feit dat teveel eiwitten juist de gezondheid belemmeren. Maar daar kom ik later op terug;)

Vanaf toen is het Atkins dieet erg gegroeid. Het is grondig bestudeerd en het blijkt dat het tot groot gewichtsverlies lijdt wanneer je het vergelijkt met vetarme diëten.


Het Atkins dieet bestaat uit een 4 fase plan:

1

Fase 1 van het Atkins dieet (introductie): hier eet je minder dan 20 gram koolhydraten per dag voor 2 weken. Je eet veel vet en eiwitten en dus heel weinig koolhydraten en suikers. Tijdens deze fase mag je ook geen fruit eten. Groentes met heel weinig koolhydraten zoals bladgroenten mogen wel.

2

Fase 2 van het Atkins dieet (balansen): Je mag hier noten aan het dieet toevoegen en groentes met weinig koolhydraten. Daarnaast mag je weer kleine hoeveelheden fruit eten.

3

Fase 3 van het Atkins dieet (fine tuning): Wanneer je dicht bij je doelgewicht zit mag je meer koolhydraten toevoegen totdat je gewichtsverlies afneemt.

4

Fase 4 van het Atkins dieet (behoud): Bij deze fase mag je onbeperkt 'gezonde' koolhydraten eten zolang je maar geen gewicht aankomt.

De fases maken het een beetje een lastig verhaal want hoe weet je wanneer je op een bepaalde hoeveelheid koolhydraten zit. Daar wordt verder ook weinig aandacht aan gegeven bij het Atkins dieet. Wel worden verschillende maaltijdplannen en recepten bij het Atkins dieet gegeven bij de verschillende fases wat het makkelijker maakt om je aan de hoeveelheid koolhydraten te houden.

Het Atkins dieet is strenger dan het ISIS regime

Sommige mensen kiezen ervoor om de eerste fase over te slaan en wel gewoon verschillende groentes en fruit te eten. Deze manier kan ook heel effectief zijn. Anderen kiezen er wel voor om de eerste fase te doorstaan en doen dit soms zelfs wel langer dan de twee weken of zelfs voor altijd. Deze mensen volgen dan voor een langere tijd een 'ketogeen' dieet.

Voedingsstoffen die je moet vermijden in het Atkins-dieet zijn
 • Suiker: frisdranken, fruitsappen, koekjes, snoep en ijs
 • Granen: tarwe, spelt, rogge, gerst en rijst
 • Plantaardige oliën: sojaolie, maïsolie en koolzaadolie
 • Transvetten: wordt vaak gevonden in bewerkte voedingsmiddelen
 • 'Low-fat' voedsel: deze bevatten automatisch veel suiker om het gebrek aan vet op te vangen
 • Groentes met veel koolhydraten: wortelen, raapjes en rode bieten
 • Fruit met veel koolhydraten: bananen, appels, sinasappels, peren en druiven
 • Zetmeel: aardappelen, brood, pasta en pizza

Wat mag je dan wel eten is gelijk de vraag. Je mag wel vlees, vis, eieren, spinazie, broccoli, sla, boter, kaas, volle yoghurt, amandelen, walnoten en avacado's eten. Als er werkelijk mensen zijn die deze producten hun hele leven kunnen (ketogeen dieet) eten zonder andere producten, krijgen ze van mij een lintje;)

Even een klein rekensommetje:

Het grootste deel van het Atkinsdieet zit je dus onder de 10% koolhydraten (50 gram voor een vrouw en 60 gram voor man) op een dag. In Fase 1 zit een gemiddelde vrouw zelfs maar op 4% koolhydraten op een dag en laat ik over de man maar niet beginnen want dat is al helemaal onmenselijk laag.

De claims van het dieet kloppen:

 • Je verliest met dit dieet heel snel, heel veel kilo's
 • Je verbrand meer vet
 • Je hebt minder last van 'after dinner-dips'

Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


Voordelen van het Atkins dieet

Het grootste voordeel van koolhydraatarme diëten is dat ze heel effectief blijken te zijn in gewichtsverlies en vooral heel snel voor gewichtsverlies zorgen. Wanneer je dieet voor 10% uit koolhydraten bestaat zal je zien dat je iets sneller gewicht verliest wanneer je dit vergelijkt met een dieet dat voor 30% uit koolhydraten bestaat. Waardoor dit komt leg ik je bij de Atkins dieet nadelen uit.

De koolhydraten in het Atkinsdieet worden vervangen door eiwitten en vetten. Deze twee macronutriënten zorgen ervoor dat je langer vol zit. Vandaar dat deze mensen vaak automatisch minder calorieën eten en hierdoor gewicht verliezen.

atkins dieet gezond

Niet al het vet in ons lichaam is hetzelfde. Je hebt onderhuids vet en vet dat zich rond de organen in de buik bevindt. Vooral het vet dat zich rond de organen bevindt is gevaarlijk en kan tot het metabool syndroom lijden. Koolhydraatarme diëten als het Atkins dieet blijken erg effectief in het verminderen van het vet rond de organen in de buik.

En er zijn nog meer voordelen...

Mensen die minderen in koolhydraten blijken een grote afname van triglyceriden (vetmoleculen) in hun bloed te hebben. Daarnaast bleek juist het goede cholesterol (HDL) te zijn gestegen. Een stijging van het goede cholesterol verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.

Wanneer we koolhydraten eten wordt dit door de darmen voornamelijk afgebroken tot glucose. Deze glucosemoleculen worden vervolgens door het bloed opgenomen en dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Hoge bloedsuikerspiegels zijn giftig vandaar dat het lichaam het hormoon insuline aanmaakt om deze glucosemoleculen naar de cellen te transporteren. Vanuit daar kan de suiker gebruikt worden voor lichamelijke processen (sporten bijvoorbeeld) of als dit niet nodig is kan het worden opgeslagen.

Heel veel mensen hebben problemen met dit proces omdat het lichaam heel veel koolhydraten en suikers binnenkrijgt. Het lichaam wordt dan insuline-ongevoelig en kan dus geen glucose meer in de cellen opnemen. Hierdoor blijven deze moleculen in het bloed ronddrijven, wat schadelijk is.

Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes-type-2. Wat dit precies inhoudt kun je hier lezen. Een hele simpele oplossing om deze ziekte te voorkomen of zelfs te genezen is door te minderen in koolhydraten en suikers. Als je minder suikers binnenkrijgt zal het lichaam ook minder insuline hoeven aan te maken. Hierdoor zal zowel je bloedsuiker- als insulinespiegel erg dalen.


10% koolhydraatarme dieet (Atkins dieet)

Een koolhydraatarm- of ketogeen dieet zoals hierboven beschreven bestaat vaak voor minder dan 10% uit koolhydraten. Het Atkinsdieet ligt in fase 1 en in fase 2 onder of rond die 10% koolhydraten. Dit is een extreem lage hoeveelheid koolhydraten.

In onderzoeken op korte termijn wordt ook vaak een dieet gebruikt waarbij ongeveer 10% van de totale caloriebehoefte koolhydraten zijn. Hierbij zijn vele positieve effecten gevonden. Het blijkt dat deze mensen meer gewicht verliezen dan mensen die een low-fat dieet volgen met calorierestrictie. Echter worden de langdurige effecten van zo'n dieet niet bekeken.

In lange termijn onderzoeken van een jaar worden echter meer nadelige effecten beschreven wanneer er gesproken wordt over het Atkins dieet. Het blijkt dat de mensen die het 10% koolhydraatarme dieet volgden na een jaar evenveel gewichtsverlies hadden als de mensen die een low-fat dieet volgden.

Het Atkins dieet zorgde dus alleen in de beginperiode voor meer gewichtsverlies, waardoor dit komt lees je bij de nadelen. Daarnaast bleken de mensen die het 10% koolhydraatarme dieet volgden veel last te hebben van negatieve bijwerkingen.


Nadelen van het Atkins dieet

Dit hoofdstuk zal hopelijk je ogen doen openen. Op bijna elke website lees je alleen de voordelen van het Atkins dieet. Ja natuurlijk, iedereen wil snel afvallen en andere websites weten dat dit gebeurt door middel van het Atkins dieet. Ze verkopen hun producten makkelijk doordat ze weten dat dit direct resultaat oplevert en jij gaat geloven in het Atikins dieet. Ze vertellen je dat het Atkins dieet gezond is maar durven je de waarheid niet te vertellen.

Ze zullen je er niet bij vertellen dat deze levensstijl niet voor altijd vol te houden is. Zodra je teruggaat naar je 'gewone' eetpatroon zit 90% van de mensen na vijf jaar weer op hetzelfde gewicht of zijn zelfs zwaarder geworden dan voorheen. Ik was ook verbaasd toen ik dit feitje las in de voedselzandloper. Bij het 10% koolhydraatarme dieet krijg je zo weinig koolhydraten binnen dat allereerst je glycogeen voorraden (suikerreserves) opraken. Dat komt omdat je hersenen alleen op suikers (koolhydraten) en niet op eiwitten of vetten kunnen draaien.

Je lichaam heeft dagelijks ongeveer 25% koolhydraten (van je dagelijkse caloriebehoefte) nodig om te kunnen functioneren. Dat zijn 500 kilocalorieën van de 2000 kilocalorieën (voor vrouw). Dit staat ongeveer gelijk aan 125 gram koolhydraten. Hiervan gaat 60% naar je hersenen. Als je dan dagelijks maar 20 gram koolhydraten binnenkrijgt zoals bij het Atkins dieet zullen heel snel al je suikerreserves opraken. Aan het begin van dit dieet is dat niet zo'n groot probleem totdat je suikerreserves opraken en je hersenen niet genoeg gevoed worden.

En dat zijn ook onze Atkins dieet ervaringen geweest. Althans een dieet met extreem weinig koolhydraten. Ook herstelden onze spieren niet van het sporten. Maar vooral onze hersenen hadden het zwaar te voortduren. Dit kan op den duur zelfs leiden tot psychologische problemen.

Het blijkt dat je bij het Atkins dieet in eerste instantie vooral watergewicht verliest. Dit komt door twee verschillende processen:

 • Door de lagere insulinelevels in je bloed zorgen je nieren ervoor dat overtollig natrium uitgescheiden wordt. Minder natrium in ons lichaam gaat gepaard met het verliezen van vocht
 • Het lichaam heeft suikervoorraden in de lever en spieren welke zich binden aan watermoleculen. Wanneer de hoeveelheid koolhydraten drastisch worden verlaagd, raken zoals hierboven beschreven de suikervoorraden op. De gebonden watermoleculen zullen hierdoor verdwijnen

Het lijkt dus alsof je in de eerste twee weken veel gewicht verliest maar in werkelijkheid is dit vooral vocht. Na de eerste twee weken zijn de suikervoorraden wel echt op en zal op vetverbranding over worden gegaan. Op gewichtsverlies (vochtverlies) zal het Atkins dieet het de eerste twee weken winnen in vergelijking met andere diëten maar voor vetverbranding geldt dit verhaal dus niet!

atkins dieet ervaringen

Daarnaast blijkt het dieet totaal niet samen te gaan met explosieve sporten. Aangezien ik een sportfanaat ben vind ik dit nogal een belangrijk punt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je spieren totaal niet kunnen herstellen wanneer je bijvoorbeeld aan krachttraining doet. Koolhydraten maken groeihormonen aan en deze groeihormonen heb je nodig wanneer je krachttraining doet. Ontbreken deze koolhydraten, dan kunnen groeihormonen niet worden aangemaakt en krijg je automatisch last van spierpijn.


Is het Atkins dieet dus slecht?

Na de research voor deze blog te hebben gedaan kan ik niet echt positief over dit dieet zijn. Het dieet maakt gebruik van zo weinig koolhydraten, dat het op lange termijn voor veel negatieve bijwerkingen zorgt. Wanneer je het percentage koolhydraten echter verhoogd naar 30% van je caloriebehoefte, wat al weinig is voor de meeste westerse landen, zul je deze bijwerkingen niet ervaren. Maar je zal de voordelen van het koolhydraatarme dieet wel ervaren. Je zal misschien iets langzamer je gewicht verliezen maar uiteindelijk kom je op hetzelfde resultaat. Hoewel dus het dieet gezond lijkt door de gewichtsafname in het begin, is het op lange termijn heel ongezond voor je. Vandaar dat het een 'paard van Troje' is.

Gelukkig zijn er ook positieve lange termijn onderzoeken met het koolhydraatarme dieet gevonden. Deze onderzoeken maken gebruik van een 30% koolhydraatarm dieet. Dit kun je ongeveer vergelijken met 150 gram koolhydraten in je totale dieet. Waarom zijn deze onderzoeken wel positief en hebben de patiënten nauwelijks bijwerkingen?

De koolhydraat verslaving van je lichaam

Uit onderzoek blijkt dat de minimale inname van koolhydraten voor ons lichaam om normaal te kunnen functioneren ligt rond de 150 gram per dag. Het Atkins dieet dat in fase 1 en 2 maar gebruik maakt van 20 tot 30 gram koolhydraten en in de latere fasen rond de 100 gram koolhydraten ligt, liggen ver onder de koolhydraat behoefte van ons lichaam. Vandaar dat er veel negatieve bijwerkingen zijn. Dat het Atkins dieet slecht is zou nu wel duidelijk moeten zijn.

Het is daarom veel belangrijker om je calorieinname in de gaten te houden en niet om bepaalde voedingsstoffen niet te eten. Je kan zelfs de hele dag door olie innemen en zo geen koolhydraat binnen krijgen. Maar als je ook hier teveel van eet, zal je gewicht aankomen. Op je calorieën letten is veel belangrijker dan extreme diëten volgen zoals het Atkins dieet.

Daarom hebben we het Gezondheidsfreaks starterspakket samengesteld. Het bevat alle informatie die je nodig hebt om je caloriebehoefte te berekenen en bij te houden. Ook zal je leren wat het beste eetpatroon is en krijg je ook nog eens gezonde recepten van ons.

En dit is allemaal gratis.

Dus als je voortaan gezond door het leven wil gaan en echt wil eten wat gezond is, kan jij je hieronder gratis inschrijven.

Groetjes,

Floor

P.s: heb jij het Atkins dieet geprobeerd? Wat waren jou ervaringen met dit dieet? Laat hieronder een reactie achter​

DEEL DEZE BLOG
Floor
 

Na een bloeiende carrière als topturnster bij Jong Oranje, moest Floor stoppen in verband met blessures. Ze heeft haar passie voor voeding en sporten niet verloren. Naast haar kennis over voeding en sport, verdiept Floor zich vooral in de verschillende manieren om het vrouwelijk lichaam strak en gezond te krijgen en houden.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments