Is Afvallen Met Eiwitshakes Gezond? 7 Nadelen & Ervaringen

In deze blog leer:

 • Hoe afvallen met eiwitshakes precies werkt - het is dramatischer dan je denkt
 • Met welk dieet je het beste kan afvallen - het antwoord is nogal verrassend om één hele belangrijke reden
 • ​Waarom je voor afvallen met eiwitshakes niet alleen met je gezondheid betaalt maar ook met je portemonnee
 • ​Waarom de meeste mensen goede ervaringen 'denken' te hebben met dit dieet - je zal weinig mensen vinden met blijvend resultaat
 • Wat het enige cijfertje is wat je moet bijhouden om op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen

More...


Wat je moet weten over afvallen met shakes

Afvallen met eiwitshakes is een hele hype tegenwoordig. Je ziet het voorbij komen op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast hoor je het van mensen om je heen die het willen uitproberen. Het blijkt dat je ontzettend snel resultaat kan boeken door een dieet te volgen dat zo goed als alleen maar bestaat uit eiwitpoeders. En het zijn niet een handje vol mensen die dit 'dieet' proberen. Er zijn al aardig wat mensen die ervaring hebben met het afvallen met eiwitshakes.

Maar hoe werkt afvallen met eiwitshakes? Vaak zijn de diëten opgebouwd uit 4 fasen. Gedurende deze fasen moeten flink wat eiwitten gegeten worden. Je moet hierbij niet alleen denken aan die eiwitrijke drankjes die bodybuilders drinken. Ze kunnen tegenwoordig alles bouwen met eiwitpoeders. Zo kan je bijvoorbeeld eiwitpoeders voor een omelet, havermout, smoothies, pannenkoeken en pudding kopen. Het is maar net wat jij lekker vindt.

Waar kan je die eiwitpoeders zoal vinden? Je kunt afvallen met eiwitshakes van Body en Fit, Kruidvat, Atkins en Weight Care. Toch lukt afvallen met eiwitshakes niet altijd. Eigenlijk lukt het nooit. Daarnaast blijven de kilo's die je verloren hebt er vaak niet af en ben je na een jaar weer terug bij af.

Dus misschien moet jij je afvragen of afvallen met proteïne shakes wel zo gezond is. Daarom leg ik je in deze blog uit of afvallen met eiwitshakes gezond is, geef ik je 7 tips en beschrijf ik de eventuele nadelen.Hoe werkt het afvallen met proteïne shakes?

Afvallen met eiwitshakes doe je in een bepaald schema. Zoals ik hierboven al zei bestaat dit dieet vaak uit 4 fasen. In fase 1 mag je maximaal 45 gram koolhydraten eten en de rest bestaat eigenlijk alleen uit eiwitshakes in de vorm van een omelet, soep, pannenkoek of een drank.

Ze verwachten dat je 1 gram eiwit per 1 kilogram lichaamsgewicht eet. Dus wanneer je 80 kilogram weegt, eet je minimaal 80 gram eiwit per dag. Daarnaast eet je bij 2 van de 4 maaltijden ongeveer 200 gram groentes (de 45 gram koolhydraten). Dit alles om je lichaam te 'resetten'. Je zou je lichaam zogenaamd 'klaar maken om kilo's te verliezen'. Hoeveel je kan afvallen met eiwitshakes is overigens bij iedere persoon anders. 

Fase 1 wordt gezien als een pittige fase. Dat is niet zo gek want je leeft tenslotte op 4 eiwitshakes per dag. In deze fase draai je dus voornamelijk op je reserves. Gedurende deze fase mag je maximaal 6 maanden aaneensluitend volgen. Ergens had ik gehoopt dat die 6 maanden maar 6 dagen waren. Maar helaas.

De bedoeling bij fase 2 is dat je ook hier 3 tot 4 proteïnezakjes gebruikt. Ook deze mogen weer in alle vormen en maten. Maar dit keer houdt het niet alleen op bij de eiwitshakes en de groenten. Je mag ook nog 100 gram vlees of vis op een dag eten. En als tussendoortje mag je 100 gram magere zuivel + wat fruit eten. Je zou bijna denken dat dit steeds meer begint te lijken op het volwaardige eetpatroon van een mens. En toch ontbreken er nog aardig wat belangrijke bestandsdelen.

afvallen met eiwitshakes

Het "normale" eetschema

En als laatst is het de bedoeling dat je steeds meer toewerkt naar een 'normaal' eetpatroon. Hierbij mag je bij het avondeten 100 gram koolhydraatrijke voeding eten. En er is zelfs weer een koolhydraatrijke lunch toegevoegd. Je mag namelijk 2 à 3 crackers met eiwitrijk beleg eten. En bij de laatste fase is het dan de bedoeling dat je weer teruggaat naar een 'normaal' eetschema. Af en toe mag je best een vette hap maar de 3 dagen daarna moet je dan weer om je suiker en vet inname denken. Hoe je dit zo praktisch mogelijk toepast is niet heel moeilijk. Wanneer afvallen met eiwitshakes je methode is, kan je natuurlijk altijd een forum raadplegen.

Nu maar hopen dat wanneer jij in de laatste fase bent beland, je niet binnen enkele maanden weer terug bij af bent. Ik ben misschien wat sceptisch maar dit heb ik heel vaak om mij heen zien gebeuren. Het dieet is absoluut niet het gezondste dieet dat je kan volgen. Het is misschien de beste manier om heel snel je overtollig gewicht te verliezen maar er hangen veel meer nadelen aan afvallen met eiwitshakes dan voordelen.


#1 Je raakt ondervoed

Iedereen wil graag zo snel mogelijk af van zijn overtollige kilo's. De makkelijkste manieren zijn toch wel om je koolhydraat inname te verminderen en je eiwit inname te verhogen. Op zich is hier niets mis mee. Maar de meeste mensen slaan hier gelijk in door. Zoals bij afvallen met eiwitshakes. De eerste 6 maanden ben je namelijk in fase 1 bezig. In fase 1 bestaat je dieet letterlijk uit eiwitten met een heel klein beetje koolhydraten.

Stel je bent een persoon van 70 kilogram. Dan mag je op een dag dus 70 gram eiwitten en maximaal 45 gram koolhydraten. Als ik dan even een snelle berekening maak kom je uit op:

(70 x 4) + (45 x 4)= 460 kilocalorieën per dag.

Ja dat lees je goed. 450 kilocalorieën per dag. Volgens mij krijgen de kindjes in Afrika nog meer kilocalorieën per dag binnen. Ik snap dat deze grap op het randje is maar door dit dieet te volgen sta je ook op het randje van de dood. Je komt teveel voedingsstoffen tekort om fatsoenlijk te kunnen functioneren. Niet zo gek dat je in eerste instantie heel veel gewicht zal verliezen.

Eiwitten, koolhydraten en vetten zijn alle drie belangrijk. Ons lichaam heeft een grote hoeveelheid van deze stoffen nodig om lichamelijke processen draaiende te kunnen houden.

Je lichaam raakt bij dit dieet ondervoed doordat het niet genoeg nutriënten binnenkrijgt. Daarnaast eet je ook nog eens heel weinig vetten. En dit terwijl vele onderzoeken hebben laten zien dat vetten heel gezond kunnen zijn. Denk hierbij aan omega-3-vetzuren, Mct's en sct's. Tevens kom je ook aardig wat vezels, vitaminen en mineralen tekort. 


#2 Je belandt in een dip

Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te kunnen leven. Koolhydraten zijn de makkelijkste energiebron voor ons lichaam. Onze hersenen blijken alleen te kunnen werken op koolhydraten en dus niet op eiwitten en vetten. Een groot deel van de koolhydraten die je dagelijks binnenkrijgt wordt dus gebruikt door onze hersenen.

Het blijkt zelfs dat ons lichaam ongeveer 25% koolhydraten van onze dagelijkse caloriebehoefte nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Voor een vrouw is dit 25% van 2000 kilocalorie = 500 kilocalorieën aan koolhydraten. Omgerekend is dit gelijk aan 125 gram koolhydraten.

Hiervan wordt 60% al door je hersenen verbruikt. Op zich best logisch aangezien onze hersenen overal bij betrokken zijn.

afvallen met eiwitshakes ervaringen

Wanneer je dus een half jaar lang maar 45 gram koolhydraten binnenkrijgt kan het zijn dat je niet meer lekker in je vel zit. Dat komt mede doordat je suikerreserves opraken. Aan het begin van een dieet is dit niet zo'n probleem. Maar zodra je suikerreserves opraken, kunnen je hersenen niet genoeg gevoed worden. Zo blijkt uit onderzoek ook dat dit op den duur kan leiden tot psychische problemen.

Je belangrijkste energiebron raakt dus uitgeput. Het is dus niet gek dat jij je futloos voelt na 6 maanden afvallen met eiwitshakes. De lange termijn effecten van het eten van zo weinig koolhydraten zijn dan ook: constipatie, hoofdpijn, spierkrampen en algehele zwakte.


#3 Het is niet vol te houden

Het schrikbarende bij crashdiëten zoals afvallen met eiwitshakes is dat je veel te weinig belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Je lichaam kan hierdoor uitgeput raken. Je eet niet alleen veel te weinig maar je mist ook nog eens essentiële vitamines en mineralen. Wat het op den duur moeilijker maakt om van lekker eten af te blijven. Wat je namelijk zal merken is dat je echte hunkeringen krijgt naar allerlei lekkernijen. Dit heeft twee verklaringen:

 • Ten eerste eet je veel te weinig waardoor je lichaam continu honger leidt
 • Ten tweede mis je koolhydraten waardoor jij je energieloos voelt

Hierdoor verlang je nog meer naar normale voeding en zoetigheden. Daarnaast is afvallen met eiwitshakes in combinatie met sporten bijna onmogelijk. En laat ik maar niet beginnen over hoe eentonig zo'n eiwitshake dieet is.

Zo is er een groot onderzoek geweest dat een jaar lang duurde en waarbij twee groepen met elkaar vergeleken werden. Zo kreeg groep 1 een zwaar crashdieet van maar 420 kilocalorieën. Groep 2 kreeg een iets minder heftig dieet dat uit 1200 kilocalorieën bestond. Vervolgens werden deze mensen een jaar lang gevolgd waarbij ze wekelijks begeleiding kregen. Allereerst zie je natuurlijk dat groep 1 gemiddeld meer gewicht verloor dan groep 2.

Maar toen kwam de wending. Groep 1 trok het niet meer. Ze gingen veel meer snoepen en snaaien. Hierdoor ontstond het jojo-effect. Hun lichaam begon namelijk tegen te werken door het extreem zware crashdieet. Het tweede halfjaar blijkt groep 1 weer gewicht aan te komen terwijl groep 2 blijft afvallen.

Vervolgens kregen beide groepen na een jaar geen begeleiding meer maar werden ze nog wel een half jaar gevolgd. Hierdoor had groep 1 helemaal geen motivatie meer om zich aan het dieet te houden. Dat laatste half jaar kwamen beide groep weer gewicht aan. Alleen kwam groep 1 zoveel gewicht aan dat ze aan het einde van de rit minder gewicht hadden verloren dan groep 2Afvallen met eiwitshakes is dus niet vol te houden doordat je veel te weinig calorieën binnenkrijgt.


Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!


#4 Hoe meer je eet, hoe minder je leeft!

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn eiwitten de bouwstenen van ons lichaam. Onze cellen zitten vol met proteïnen (eiwitten). Alle functies in ons lichaam worden uitgevoerd door eiwitten:

 • Ze zijn de poorten in onze celwanden
 • De opslagplaatsen van de cel
 • De enzymen die stoffen afbreken of juist de nieuwe stoffen aanmaken

Erg belangrijk zijn deze eiwitten dus voor ons.

Maar teveel eiwitten is NIET goed. Zoals ik al aangaf zorgen eiwitten ervoor dat je groter en sterker wordt. Ze zorgen dus voor groei. En wanneer je sneller groeit word je ook sneller oud. Dus het eten van veel eiwitten vergroot de kans op vele verouderingsziekten.

Gewicht verliezen de mensen met het eiwitshake dieet zeker maar ze verliezen ook hun gezondheid. Proteïnen vormen een zware belasting voor de lever en nieren, zelfs zo dat mensen met nier- en leverfalen op eiwitarme diëten worden gezet.

afvallen met eiwitshakes body en fit

Op lange termijn is een teveel aan eiwitten dus ongezond! Deze aminozuren activeren namelijk allemaal verouderingsmechanismen zoals het mTOR mechanisme.

Ook is er een rechtstreeks verband gevonden tussen de inname van proteïnen en de kans op de ouderdomsziekte diabetes. Per 5 procent stijging in proteïne inname (van de totale hoeveelheid calorieën) stijgt het risico op diabetes met 20 procent.


#5 Lekker jojo'en

Het enige dat je wilt voorkomen wanneer je afvalt is dat je het gewicht weer aankomt. Anders was dat 'nee' zeggen tegen al die lekkernijen en je harde werk in de sportschool voor niets geweest. Wil je blijvend resultaat? Nou dan heb ik een handige tip voor jou:

Stop met crashdiëten!

En dan heb ik het met name over crashdiëten die de eiwitten vervangen voor de koolhydraten en vetten. Zoals ik bij tip 1 vermeld heb, zorgt het eiwitshake dieet voor een zwaar tekort aan nutriënten. Je lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen en denkt dat er een hongerwinter aan zit te komen. Wanneer je dit voor een langere tijd doet zal je zien dat je lichaam zijn  metabolisme aanpast. In eerste instantie zul je dus heel snel je kilo's kwijtraken. Totdat je lichaam zijn metabolisme aanpast aan hetgeen wat je eet.

Metabole adaptatie

Dit gebeurt vooral wanneer je dus veel te weinig calorieën binnenkrijgt. Je lichaam gaat dat vooral 'opslaan' in plaats van 'verbranden'. Immers, je lichaam heeft het gevoel dat je ergens woont waar geen eten is. Dus waarom zou het reserves verbranden? Dit proces wordt ook wel metabole adaptatie genoemd.

Ik verwacht niet dat je de rest van je leven op eiwitshakes zal leven. Dus ooit zul je teruggaan naar een 'normaal' eetpatroon. Bij een normaal eetpatroon zul je automatisch meer calorieën nuttigen dan dat je bij het eiwitshake dieet deed. Maar je metabolisme is wel gedaald. Dus je snapt wat er vervolgens gaat gebeuren.

Hiernaast zie je een afbeelding van een daling in metabolisme tijdens het volgen van een dieet. Het kan vrij rap gaan.

afvallen met eiwitshakes lukt niet

Afvallen met eiwitshakes zorgt dus voor het jojo-effect. Bij mensen die willen afvallen wordt dit woord vervloekt. En dit effect kun je voorkomen door dus niet te gaan crashen. Wanneer je gewoon alle macronutriënten blijft eten en maximaal 400 kilocalorie onder je caloriebehoefte gaat eten dan zal je dat hele woord niet voorbij zien komen. Afvallen zal iets minder snel gaan maar je zal wel op een verantwoorde manier afvallen.


#6 Je verliest vooral watergewicht

Het leukste in het hele afvalproces is toch wel wanneer dit snel gebeurt. Tenminste dat is wat iedereen wil toch?

Nou, dan is afvallen met eiwitshakes een ideale manier voor jou. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je met een eiwitrijk/koolhydraatarm dieet vooral de EERSTE maanden heel veel gewicht kan verliezen wanneer je dit vergelijkt met een vetarm/koolhydraatrijk dieet.

Bij een extreem lage hoeveelheid kooldhyraten (50 gram) zoals bij het eiwitshakedieet verlies je dus op een snelle manier veel gewicht. Wat de meeste mensen niet beseffen is dat je in het begin heel veel watergewicht verliest. Dit heeft te maken met twee dingen:

 • Door lagere insulinespiegels in je lichaam, zorgen je nieren ervoor dat overtollig zout (natrium) wordt uitgescheiden. Minder natrium in ons lichaam betekent dat we meer vocht verliezen
 • Het lichaam heeft suikervoorraden in de lever en spieren. Deze binden zich aan watermoleculen. Aangezien je suikervoorraden bij dit dieet opraken, zal er dus ook minder water vast worden gehouden

Maar het bovenstaande onderzoek laat ook zien dat wanneer je stopt met dit soort diëten, je het watergewicht er ook binnen 'no- time' weer aan hebt. Zo'n dieet is dus één maand heel leuk voor je zelfvertrouwen. Maar op lange termijn maakt het je eerder erg ongelukkig.

Elk dieet werkt op den duur

Als je vervolgens kijkt naar onderzoeken die langer dan een jaar duren, dan zie je dat het eigenlijk niet zoveel uit maakt wat voor dieet je volgt. Je verliest uiteindelijk ongeveer evenveel kilo's. In het voorgaande onderzoek werden diëten met weinig vet, veel vet, weinig eiwitten, veel eiwitten, weinig koolhydraten en veel koolhydraten met elkaar vergeleken. En hieruit blijkt dat het niet uit maakt wat voor dieet je volgt. Zolang je minder calorieën eet dan je normale caloriebehoefte, zul je gewicht verliezen.

"Reduced-calorie diets result in clinically meaningful weight loss regardless of which macronutrients they emphasize."

Aldus de conclusie van het onderzoek.


#7 Afvallen met eiwitshakes kost je een vermogen

Wanneer je wilt afvallen met eiwitshakes heb je nogal wat troep nodig. Aangezien je de eerste 6 maanden alleen maar eiwitshakes in de vorm van dranken, pannenkoeken en omeletten mag eten moet je dus veel inslaan. En waarschijnlijk is de site waar jij je informatie over dit dieet vandaan haalt ook degene die je 'toevallig' de producten verkoopt.

Laat ik voorop stellen dat dit niet de goedkoopste producten zijn. En al helemaal niet op de sites waar jij ze vandaan haalt. Zo betaal je per portie eiwitpoeder voor een flensje, een pannenkoek, omelet of havermout al gauw 1,90 euro. En dit is één maaltijd. Je moet er minimaal 4 op een dag nemen. Wil je een complete maaltijd in de avond? Dan ben je al snel 6,00 euro kwijt. En dan heb je nog niet eens je portie groenten erbij.

shakes afvallen

Je bent per dag dus tussen de 10 en 15 euro kwijt. En dan krijg je in de eerste fase van dit dieet niet eens alle essentiële nutriënten binnen. Je betaalt dus 10 euro voor ongeveer 800 kilocalorieën per dag. Afvallen met eiwitshakes is dus een dure grap!

Gelukkig adviseren wij je bij Gezondheidsfreaks om een gebalanceerd dieet te volgen waarbij je alle belangrijke nutriënten binnenkrijgt en wat vooral goedkoop is. Ali en ik eten ongeveer voor 5 euro per dag. En nuttigen ongeveer 2000 kilocalorieën per dag. Gezond eten hoeft dus helemaal niet duur te zijn.

Hoeveel mag ik eten?

Bij tip 6 zag je dat het niet zoveel uitmaakt welk dieet je volgt om af te vallen. Het belangrijkste wat dat je calorisch minder at dan je nodig had. Om af te vallen is dus de 'HOEVEEL' belangrijker dan de 'WAT'. Over gezond eten hebben wij genoeg geschreven in de afgelopen blogs. Maar hoe bereken jij je caloriebehoefte en hoe houd je dagelijks bij wat je eet?

Daar hebben we het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket voor. Hier kan je een video vinden waarin Ali uitlegt hoe jij precies je caloriebehoefte kan berekenen. Zo kan jij dus effectief afvallen zonder dat jij je gezond en portemonnee op het spel hoeft te zetten.

Schrijf je dus hieronder in!

Groetjes,

Floor

P.s: Heb jij wel eens een dieet met eiwitshakes geprobeerd? Wat was voor jou de grooste reden om dit te doen? Laat hieronder een reactie achter

DEEL DEZE BLOG
Floor
 

Na een bloeiende carrière als topturnster bij Jong Oranje, moest Floor stoppen in verband met blessures. Ze heeft haar passie voor voeding en sporten niet verloren. Naast haar kennis over voeding en sport, verdiept Floor zich vooral in de verschillende manieren om het vrouwelijk lichaam strak en gezond te krijgen en houden.