Afvallen Lukt Niet Ondanks Dieet? Je Maakt Deze 7 Fouten!

In deze blog leer je:
- De 7 grootste fouten waarom afvallen niet lukt - en wat je er tegen kan doen.
- De paradoxale reden waarom mensen niet afvallen - dit is de grootste fout die mensen begaan
- Hoe de bullshit in je leven ervoor zorgt dat je geen grammetje vet verliest
- Wat de grootste risicofactor is voor overgewicht - deze kan je heel makkelijk in je bedje wegnemen
More...
Hoe je voor altijd de kilo's eraf krijgt
Afvallen en gewicht verliezen is verdomd moeilijk. Al het lekkere eten dat je in de kasten hebt staan moet daar vooral blijven staan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Er zijn genoeg vrouwen waarbij afvallen niet lukt na de bevalling, tijdens de overgang of waarbij afvallen niet lukt met weight watchers. Daarnaast bestaat er een groep vrouwen die heel specifiek bij de buik en benen wil afvallen. Door middel van buikspieroefeningen proberen ze dit voor elkaar te krijgen.
Dit werkt natuurlijk niet. Ook bij de mannen is het een drama. Geloof mij, ik weet wat voor problemen jullie ondervinden;). Op zulke momenten denk je letterlijk: 'Afvallen lukt niet, help wat nu?' Ik zal je wat verklappen:
Buikspieren kweek je niet in de sportschool maar in je keuken. Oftewel pas je voedingsgewoonten aan!

Bij Gezondheidsfreaks hebben wij je al verschillende 'afvallen tips' gegeven. Zoals je weet vinden wij het belangrijk dat je kan afvallen zonder een dieet te volgen. Wij vinden het belangrijk dat je je hele levensstijl aanpast zodat het een gewoonte wordt om gezond te eten. Dit is werkelijk de beste afvalmethode en dit noemen wij verantwoord en effectief afvallen. Snel afvallen lukt niet wanneer je verantwoord probeert af te vallen.
Voor veel mensen is het lastig om hun hele levensstijl om te gooien. Om deze reden nemen ze drastische besluiten en gaan een streng dieet volgen met veel restricties. Door middel van een crashdieet hopen ze snel te kunnen afvallen zonder hierbij pillen te gebruiken. Dit heeft echter grotere gevolgen dan je denkt. Snel afvallen lukt niet tenzij je het jojo effect er gratis bij wilt krijgen. Je zult er snel genoeg achter komen dat afvallen niet lukt ondanks dit dieet.
Afvallen lukt niet? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken ga ik je in deze blog uitleggen. Er zal een wereld voor je open gaan! Daarnaast geef ik je aan het eind van deze blog een video waarin je leert om je caloriebehoefte te berekenen. Hierdoor is het bijna onmogelijk om nog de mist in te gaan.
#1 Afvallen lukt niet omdat je teveel eet
Iedereen heeft een verschillende hoeveelheid calorieën nodig. Er wordt heel makkelijk gezegd dat een vrouw gemiddeld 2000 kilocalorieën nodig heeft en een man 2500 kilocalorieën. Nou dit is wel heel gemiddeld genomen. Wanneer ik om mij heen kijk zijn er aardig wat vrouwen van verschillend formaat. Zo zijn veel vrouwen uit Friesland gemiddeld groter dan de mannen uit het zuiden. Maar ook zitten er genoeg kleine vrouwen tussen.
Deze verschillende vrouwen hebben natuurlijk ook een verschillend aantal calorieën nodig. En dus heeft een kleine vrouw veel minder calorieën nodig dan een grote vrouw. Wanneer deze 'kleine' vrouw ervan uit gaat dat ze op gewicht blijft met 2000 kilocalorieën, dan kun je ervan uitgaan dat je afvalt wanneer je 1700 kilocalorie eet. Maar dit is gelijk waar het mis gaat.
Sommige vrouwen hebben maar 1700 kilocalorieën nodig om op gewicht te blijven. Deze vrouwen vallen pas af wanneer ze rond 1400 kilocalorieën binnenkrijgen. Afvallen lukt niet wanneer je dan uitgaat van 1700 kilocalorieën. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de mannen;) Zo blijken Ali en ik bijna hetzelfde aantal calorieën nodig te hebben om op gewicht te blijven. Dit komt omdat Ali een dwerg is voor een man;)
Hieronder zie je de wetenschappelijke formule. Met behulp van je lichaamsgewicht, lichaamslengte, leeftijd, geslacht en dagelijkse activiteit kan jij je dagelijkse caloriebehoefte bepalen.

Daarnaast kan het zijn dat je wel weet wat je dagelijks nodig hebt aan calorieën maar je niet precies weet wat je dagelijks aan calorieën binnen krijgt. Zo kan het zijn dat wanneer je precies bijhoudt wat je eet, dat blijkt dat jij over je caloriebehoefte heen zit. Vaak worden kleine dingen vergeten. Denk hierbij aan de boter waarin jij je vlees braad.
Vandaar dat het belangrijk is om eerst te bepalen hoeveel kilocalorieën je nodig hebt om op gewicht te blijven. Vervolgens haal je hier 200 à 300 kilocalorieën van af. Waarom dit zo is vertel ik je bij de volgende tip.
#2 Afvallen lukt niet omdat je te weinig eet
Iedereen wil zo snel mogelijk de kilo's eraf zien vliegen. Dit gaat natuurlijk heel makkelijk door bepaalde crashdiëten te volgen. Iedereen is er helemaal lyrisch over. De kilo's smelten eraf.
Waardoor komt dit? Doordat je bij lange na niet aan de caloriebehoefte van je lichaam komt. Zo gek is het niet dat de kilo's er dus afvliegen. Het lastige is alleen dat wanneer je lichaam te weinig calorieën binnenkrijgt, je lichaam zich gaat aanpassen. Uit onderzoek is gebleken dat je basale metabolisme om deze reden naar beneden gaat . Het lichaam denkt dat er een hongersnood aan zit te komen. Je lichaam zal er dus alles aan doen om het voedsel vast te houden. Afvallen lukt niet? Dit kan dan wel eens een hele goede reden zijn.
Zorg er dus voor dat je niet meer dan 300 kilocalorieën onder je caloriebehoefte eet. Wanneer je dus berekend hebt dat jou lichaam 1800 kilocalorieën nodig heeft, ga dan rond 1500-1600 kilocalorieën per dag zitten. Waarom dit? Het blijkt dat je hierdoor vet verliest maar dat je metabolisme zich minimaal aanpast. Wil je daarnaast weten wat en hoeveel je van iets mag eten, dan kan ik je daarbij helpen.
Als je dit voor een langere tijd volhoudt, zal ook je stofwisseling zich hierop aanpassen. Dit gebeurt echter in veel mindere mate dan wanneer je een crashdieet van 1000 kilocalorieën volgt. Daarentegen is het meest lastige dat wanneer je terug wilt gaan richting je oude voedingspatroon, je metabolisme een stuk vertraagd is door het crashdieet. Hierdoor zullen de kilo's er weer aan vliegen. Hoe denk je dat het jojo effect ontstaat ;)?

Vandaar dat crashdiëten af te raden zijn. Afvallen zonder dieet is veel beter. Je kan namelijk nooit je hele leven lang zo'n crashdieet volgen. Je zal met een crashdieet alleen maar het jojo effect gaan ervaren. Wat het jojo effect inhoudt kun je hier lezen.
Wanneer je je levensstijl aanpast zal je zien dat je afvalt. Misschien iets minder snel dan met een crashdieet maar dit zal op langere termijn veel beter vol te houden zijn. Ook zal je metabolisme zich minder aanpassen.
#3 Je overschat sporten
Wanneer jij wat kilo's kwijt wilt, dan is het logisch dat je hiermee bedoelt dat je vet kwijt wilt. De meeste mensen rennen vervolgens heel hard naar de sportschool om daar een half uur op de loopband te gaan staan. Op deze manier hoop je met dezelfde voedingsgewoonten toch wat kilo's kwijt te raken. Nou ik zal je wat vertellen:
Afvallen lukt niet door alleen te gaan sporten! Hier kan je daar alles over lezen.
Zoals je waarschijnlijk wel weet heb je energie nodig om hard te lopen. En deze energie moet ergens vandaan komen. Het kan zowel komen uit wat je eet of uit je 'reserves'. Deze reserves kunnen zowel spieren, vet- of suikerreserves zijn.
Het sneue is alleen dat je door middel van sporten niet heel veel calorieën verbrand. Zo blijkt dat je minstens een uur op de hardloopband moet sprinten om 600 kilocalorieën te verbranden. En je krijgt van mij een groot applaus als je dat lukt. Of je moet een marathonloper zijn die dit leest. Al lijkt mij dit sterk want die zijn graatmager en hoeven deze blog dus niet te lezen;). Bijna iedereen overschat hoeveel calorieën je verbrand door middel van sporten.
Wanneer je dus probeert af te vallen door middel van sporten en hiernaast geen 'dieet' volgt, kan het belangrijk zijn om een metertje bij te houden die laat zien hoeveel calorieën je verbrand hebt. Maar een nog beter tip is gewoon je eetpatroon aanpassen. Wanneer je bijvoorbeeld 3 glazen Cola laat staan mis je al snel 240 kilocalorieën. En dan heb ik het nog niet over alle ongezonde suikers.
Wel kan ik je adviseren om te gaan sporten NAAST het afvallen. Dit omdat je basale metabolisme stijgt door lichaamsbeweging en daarnaast verbrand je met die combi de meeste calorieën.
Wil je gezond en snel afvallen? Klik op de onderstaande knop om de beste methode te ontdekken:
Vind je deze blog leerzaam? Klik op één van de onderstaande knoppen om hem te delen!
#4 Afvallen lukt niet want je eet te veel bullshit
Nee ik heb het niet over het feit dat je poep eet. Maar wel over het eten wat eigenlijk bullshit voor je lichaam is. Je lichaam heeft namelijk gezonde voeding nodig om gezond te kunnen blijven. Maar als ik het over bullshit heb, waar heb ik het dan over? Vooral over bewerkt voedsel. Hierbij moet je aan eigenlijk alles denken wat uit een pakje komt. En vergeet vooral fastfood niet.
Bewerkt voedsel is voedsel dat eerst allerlei processen ondergaat voordat het in de supermarkt komt. Deze producten worden toegevoegd met suikers, conserveringsmiddelen en e-nummers. Vergeet daarnaast het zout niet dat aan bijna alle pakjes wordt toegevoegd. Dit wordt niet alleen gedaan om het product langer houdbaar te maken. Maar ook omdat het goedkope voedingsstoffen zijn om toe te voegen en als smaakversterker dient. Daarnaast reageren je hersenen hier positief op.
Denk bijvoorbeeld aan Cola. Cola zit vol met suikers en dit is ook reden waarom jij er zo van geniet. Je hersenen slaan op hol bij elke slok die je neemt. Hierdoor wil je alleen maar meer van dit soort producten terwijl het ontiegelijk veel calorieën bevat. Afvullen lukt niet op deze manier. Het is verslavend en ook nog eens superslecht voor je lichaam.

Een ander voorbeeld zijn de kruidenzakjes. Heb je ooit gezien hoeveel zout aan deze kruiden zijn toegevoegd? Ali en ik hebben dit laatst even bekeken en we schrokken ons de pleuris. Een burrito kruidenmix zakje bevat al snel 6 gram zout PER PERSOON. Dit terwijl je dagelijkse zoutinname eigenlijk niet boven de 2 gram zou moeten zitten. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde persoon 8 tot 12 gram zout per dag binnenkrijgt. En dit terwijl onze voorouders vroeger niet meer dan 1 gram zout per dag binnenkregen. Deze toename in zout zorgt voor een verhoogde bloeddruk. Dit veroorzaakt op lange termijn hart- en vaatziekten.
Wat zou je dan wel moeten eten? Voedsel dat veel vezels, vitaminen en mineralen bevat. Vaak is dit voedsel dat redelijk caloriearm is. Denk hierbij aan groenten, fruit, bonen, havermout, noten en zaden. Eigenlijk alles wat je zou vinden als je in een tijdmachine zou stappen en 10.000 jaar geleden zou uitstappen.
Groenten, havermout, noten en zaden bevatten heel veel vezels waardoor het lichaam veel meer moeite heeft om deze producten te verteren. Dit zorgt voor een minder hoge bloedsuikerspiegel en daarnaast verbrand het lichaam alweer calorieën doordat het verteren van dit soort voedsel moeilijker is. Niet elke calorie is namelijk hetzelfde.
Noten en zaden bevatten vooral hele gezonde vetten. Denk hierbij aan de omega 3 vetzuren. Deze vetzuren staan boven aan de piramide van de vetten. Waarom dat zo is kun je hier lezen.
#5 Sluit wat langer je ogen
Ik weet dat het heerlijk is om af en toe de binnenkant van je ogen te bekijken. Het is mijn hobby volgens Ali. En laat het nou net heel goed voor mij zijn :). Het is namelijk een belangrijk onderdeel van je fysieke en mentale gezondheid. Wanneer je niet genoeg slaapt, kun je problemen krijgen op verschillende vlakken van je gezondheid.
Tijdens je slaap vinden er allerlei belangrijke processen plaats die erg belangrijk zijn voor ons welzijn. Een goede nachtrust zorgt onder andere voor:
- Een betere hersenfunctie en concentratie
- Een sterker immuumsysteem
- Herstel van fysieke inspanning
Maar niet alleen is het van grote invloed op de bovenstaande punten. Verschillende onderzoeken laten zien dat weinig slaap één van de grootste risicofactoren is voor het ontwikkelen van overgewicht. Volwassenen en kinderen die weinig slapen, hebben 55% en 89% meer kans op overgewicht.
Mensen die te weinig slapen blijken meer zin te hebben in zoete tussendoortjes. Dit komt doordat je slaap invloed heeft op twee hormonen. Het gaat hier om de hormonen Ghreline en Leptine. Deze heb je bij Gezondheidsfreaks vast al eens voorbij zien komen.
Ghreline is het hormoon dat voor het opwekken van je eetlust zorgt. Leptine zorgt er juist voor de je je verzadigd voelt. Hoe meer Leptine er in je bloed circuleert, hoe meer jij je verzadigd voelt. En wanneer je weinig en slecht slaapt zal het Ghreline niveau in je bloed stijgen en het leptine niveau in je bloed dalen. Dus betekent automatisch dat je meer honger krijgt. Afvallen lukt niet zonder genoeg slaap. Gelijk een goede reden om een uurtje langer in je bed te blijven liggen.
En als je denkt dat het hiermee klaar is moet ik je teleurstellen. Een vermoeid persoon heeft namelijk veel meer moeite om 'nee' tegen verleidingen te zeggen dan een uitgerust persoon. Je hebt dus niet alleen meer honger maar ook nog eens minder wilskracht om lekker eten te weerstaan. Houd daarom zo'n 7-9 uur slaap per nacht aan. Wanneer je boven de 9 uur uitkomt is dit ook niet goed. Het blijkt dat de kans op overgewicht dan weer toeneemt.
#6 Afvallen lukt niet doordat je de kleine dingen vergeet
Vooral dit punt is een probleem voor mensen. Wanneer je mensen vraagt wat ze op een dag allemaal hebben gegeten, zie je dat ze een deel van de dingen gewoon vergeten zijn. Of zelfs bewust niet noemen. De gedacht is:
"Ach dat extra handje noten zal vast niet erg zijn dus waarom zou ik het benoemen".
Zelfs wanneer je ze vraagt dagelijks een dagboekje bij te houden met wat ze eten, zie je dat ze het vergeten te vermelden. Je moet hierbij met name denken aan 'kleine' dingen zoals: olijfolie, bakboter, sauzen, dranken, broodbeleg en koekjes. Dit zijn dingen die toch behoorlijk aantikken qua calorieën.
Afvallen lukt niet wanneer je selectief dingen wegdenkt.
Het valt je ook niet helemaal kwalijk te nemen eerlijk gezegd. Wie houdt er nou werkelijk rekening met de vloeibare boter waarin jij je vlees bakt? Of dat extra plakje kaas dat in je mond verdwijnt nadat je je brood hebt belegd. Dat doen alleen echt Gezondheidsfreaks ;).
Dit soort kleine uitstapjes zorgen er al snel voor dat je 300 kilocalorie per dag extra eet. Afvallen lukt niet wanneer je deze extra kilocalorieën binnenkrijgt.

Hou dus goed bij wat je allemaal in je mond stopt want dit kan het verschil maken tussen wel en niet afvallen.
#7 Je verliest echt vet maar je realiseert het niet
Wanneer jij je elke dag weegt zul je zien dat er dagen zijn waarbij je gewicht bent verloren en andere dagen waarbij je gewicht bent aangekomen. En dit hoeft natuurlijk niet gelijk te betekenen dat je niet afvalt. Zolang je wekelijks maar gewichtsverlies blijft zien.
De meeste mensen geven de hoop op wanneer ze zien dat de weegschaal meer gewicht aangeeft dan de dag ervoor. Dit is natuurlijk de domste reden om te stoppen met gezond eten. Mensen verliezen vooral de eerste weken veel gewicht. Maar naarmate je langer aan het afvallen bent, zul je zien dat het gewichtsverlies steeds trager zal gaan. Dit is de normaalste zaak van de wereld. Afvallen lukt niet wanneer je elke dag op de weegschaal gaat staan. Dit remt je alleen maar af.
Natuurlijk is gewicht verliezen niet hetzelfde als vet verliezen! Het kan namelijk heel goed mogelijk zijn dat je spiergewicht aankomt wanneer je naast het afvallen ook aan krachttraining doet. Dit geldt vooral voor de nieuwelingen onder ons. Die komen nog veel spiermassa aan.
Spieren wegen namelijk zwaarder dan vet en dat komt doordat spieren een hogere dichtheid hebben. 18% om precies te zijn. Het kan daarom zijn dat je wel vet bent kwijtgeraakt maar daarentegen ook spiermassa bent aangekomen. En dat zie je terug op de weegschaal. Wanneer je zeker wilt zijn of je afvalt of niet, gebruik dan iets anders dan een weegschaal. Gebruik bijvoorbeeld een meetlint om je buikomvang te meten. Of meet je vetpercentage elke maand en hou dit bij.
Je kan natuurlijk ook je kleding als graadmeter gebruiken. Wanneer je slanker lijkt en je kleren wijder worden, dan ben je werkelijk vet aan het verliezen. Ondanks wat die stomme weegschaal ook zegt.
Ben je vastberaden om die weegschaal te blijven gebruiken, weeg je dan absoluut niet vaker dan één keer in de week. Zorg ervoor dat je het op dezelfde dag in de week doet en op hetzelfde moment. Idealiter zodra je bent opgestaan en je plasje hebt gedaan:).
Gooi je leven om
Afvallen lukt niet en dat kan komen door verschillende oorzaken. Hoe belangrijk afvallen ook voor je is, wat wij bij Gezondheidsfreaks belangrijk vinden is dat je dit op een gezonde manier doet. Zonder het ene naar het andere crashdieet te volgen. Wanneer jij gezond eet, zul je zien dat de kilo's er vanzelf afvliegen. Ook al gaat dit misschien iets langzamer dan je buurman of buurvrouw.
Maar laten we eerlijk zijn...
Je hebt al dat gewicht er ook niet in 1 maand bij opgekregen. Dus het er heel snel afkrijgen is niet erg realistisch.
Een gezond voedingspatroon zal bijdragen aan je algehele gezondheid. Je zal niet alleen slanker worden maar ook beter in je vel gaan zitten en barsten van de energie.

Wanneer het je na deze tips toch niet lukt om af te vallen, dan heb ik iets moois voor je. Het gratis Gezondheidsfreaks starterspakket. Hierin vind jij onder andere een video die je leert hoeveel calorieën jij nodig hebt om af te vallen. Rekeninghoudend met je gewicht, lengte, leeftijd en je dagelijkse doen en laten.
Je leert zelfs wat het beste eetpatroon is voor ons als mensen. Je krijgt hierbij maximale vetverbranding en spieraanmaak. Mooier kunnen we het niet maken wel makkelijker.
Hieronder kan jij je gratis inschrijven voor het Gezondheidsfreaks starterspakket.
Groetjes,
Floor
P.s: wat heb jij al geprobeerd om af te vallen? En wat is de reden waarom dit niet lukt? Laat hieronder een reactie achter.